Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 38

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37   

Storbritannien
2010-38 s 3-4
"Blod svett och tårar"
Storbritanniens nye ledare är på god väg att överträffa Järnladyn, Margaret Thatcher. David Cameron har förklarat krig mot statens utgifter. Han vill reformera själva förhållandet mellan britterna och deras regering. Som han ser det har statens dominans berövat britterna deras känsla för personligt ansvar.
Ambitionen hos hans finansminister George Osborne är att eliminera hela det brittiska underskottet till 2015. Nästa månad kommer alla sektorer utom hälsovård och ulandsbistånd att åläggas nedskärningar med minst 25 procent de kommande fyra åren. Nu är statens utgifter 47 procent av BNI, den ska ner till 39 procent. Upp emot 600 000 offentliganställda kan förlora sina jobb.
De brittiska fackförbunden har börjat förbereda sig på strejker och civil olydnad. Men de ekonomiska katastroferna i Grekland och andra länder har skrämt måna britter till att acceptera vikten av besparingar och åtstramningar. Skattebetalarna vet att förutom att finansiera lönerna till alla offentliganställda, det vill säga 20 procent av löntagarna ska de också försörja ett enormt invecklat välfärdskomplex.

2010-38 s 5-6
"Med makt följer sårbarhet"
De brittiska Liberaldemokraterna har aldrig förr suttit i en regering. Nu märker de att man som makthavare får stå ut med både kritik och löje. Partiordföranden Nick Clegg utmålas som en olycklig fjant i kortbyxor, "Lille Nicky" som påstås dansa efter Camerons pipa. Men själv framstår han som orubbligt självsäker utåt. Han är medveten om att partiet tar risker genom att sitta i regeringen men vi kommer aldrig att förlora vår själ, menar han. Dock har liberaldemokraternas väljarstöd minskat markant i opinionsmätningarna.

2010-38 s 6-7
"Och vinnare är …"
För första gången på 30 år ska Labourpartiet välja en ny ledare utan att i förväg veta vem det förmodligen blir. De interna ideologiska klyftorna i det brittiska Labourpartiet är egentligen mer upphetsande än kampen om ledarskapet. De fem kandidaterna är ganska lika varandra. Vara vänsterflygelns Diane Abbott skiljer sig. De övriga fyra, David Miliband, före detta utrikesminister och knapp favorit, lillebror Ed Miliband, före detta energiminister, Ed Balls och Andy Burnham är alla män i fyrtioårsåldern hemmahörande i partiets ideologiska mitt.

Sverige
2010-38 s 7
"Röster om valet i Sverige"
The New York Times: politisk jordbävning, då ett främlingsfientligt parti tar plats i riksdagen.
Financial Times: en historisk seger för borgerligheten, en andra mandatperiod i rad.
Der Spiegel: Skadeglatt: Nu har det svenska ryktet fått en fläck.
The Guardian: beklagar extremhögerns inträde i riksdagen.
Neue Zürcher Zeitung. Tror att det var ett misstag att inte ta debatten med Sverigedemokraterna.
The Economist: Socialdemokratins storhetstid är över, Sverige var i många år ett slags nirvana för vänstern. Sverige har svängt åt höger.

Nepal
2010-38 s 10-11
"Rivalerna på världens tak"
Konkurrensen mellan stormakterna blir allt hårdare i Himalaya. Striden mellan Indien och Kina kommer vid en mycket känslig tidpunkt i Nepals haltande fredsprocess, som syftar till att sätta definitiv punkt för tio års maoistiskt uppror. Maoisterna uppkomst som det största partiet i Nepal har rubbat balansen och fått Indien att närma sig den maoistfientliga fraktionen. Den maoistledda koalitionen kollapsade förra året och ersattes av en maoistfientlig regering stödd av Indien. Men den nya regeringen har inte lyckats ta kontroll över landet.

Kina
2010-38 s 11-13
"Rika kineser står inför en ny utmaning"
Kina konkurrerar på nästan alla områden men filantropi är fortfarande en vit fläck på kartan. Det föds nya industrimagnater varje år i Kina. Bara USA har fler miljardärer än Kina. Industriledaren Zon anser att de rika i Kina gör större nytta genom att skapa nya jobb och företag, som får ekonomin att växa än genom att ge pengar till de fattiga. Regeringen i Kina håller med. Den vill inte att andra ska konkurrera om folkets hjärta. Rollen som hjälpare är traditionellt reserverad för kommunistpartiet. Praxis och infrastruktur för att stödja filantropi är outvecklade.

2010-38 s 13-14
"Ju fler rika desto fler livvakter"
De arbetar som chaufförer eller barnsköterskor eller finns i affärsmännens närhet förklädda till sekreterare eller springpojkar. De är inte beväpnade och överraskande många är småväxta kvinnor. Kinesiska livvakter är experter i kampsporter. "Folk är ursinniga över att andra blir rika, och allt fler hatar de rika. De rik märker hatet och känner sig otrygga.

Kina, Japan
2010-38 s 14-15
"En bagatell väckte gamla kontroverser till liv"
Kina och Japan trappar upp bråket om den tillfångatagna fiskebåtskaptenen på en kinesisk trålare som greps i ett omstritt område för snart tre veckor sedan. Det hände på internationellt vatten nära några obebodda öar, som båda länderna gör anspråk på. Kinesiska UD säger att Japan "har skadat de sinojapanska relationerna allvarligt" och kräver att den fängslade kaptenen omedelbart och villkorslöst friges. Annars måste Kina vidta kraftfulla motåtgärder och Japan får bära följderna. Kinesiska reseföretag har ställt i charterresor till Japan med sammanlagt cirka 10 000 deltagare. Besättningen och båten har redan släppts.

Indien
2010-38 s 16-17
"Indien kan inte mäta sig med Kina"
Samväldesspelen i New Delhi skulle bli lika välorganiserade som OS i Beijing, men så blir det inte. Samväldesspelen 2010 som börjar den 3 oktober skulle bli ett förspel till OS i Indien 2010 eller 2024 och visa att Indien inte längre tillhör "tredje världen". Men hittills har brister i förberedelserna snarare visat hur långt Indien har kvar att gå. Förberedelserna har plågats av förseningar, byråkratiskt krångel, kostnadsproblem och enorm korruption samt terrorhot och ett utbrott av denguefeber. Det är just den här sortens bekymmer som utlänningar alltid klagar på i Indien och som är förklaringen på till att Indien lockar färre globala investerare än Kina.
Samväldesspelens federation har upprepade gånger varnat Indien för att ha halkat efter tidsplanen. Delhi har redan missat fyra deadlines. Flera kvalitetsbrister i betongen i vissa av anläggningarna har upptäckts. Flera av idrottsvärldens absoluta toppar har lämnat återbud och drottning Elizabeth stannar för första gången hemma.

Nordkorea
2010-38 s 17-18
"Ingenting verkar bita på Nordkorea"
USA och dess allierade arbetar på en ny strategi gentemot Nordkorea. Den gamla fungerar uppenbarligen inte. Oron för att den nuvarande politiken gentemot det isolerade kärnvapenlandet är stor. Förhandlingar med Nordkorea kan fungera som ett slags broms. Inga illusioner finns om att Nordkorea kan övertalas att avbryta atomprogrammet inom kort.

2010-38 s 18-19
"Missnöjet sjuder under ytan"
Det mesta vi vet om Nordkorea är gissningar, men det finns nordkoreaner som i hemlighet meddelar sig med omvärlden. Dessutom har nordkoreaner alltmer tillgång till sydkoreanska tv-program och en del reser faktiskt till Kina för att göra affärer. Enligt rapporter inifrån är missnöjet med regimen stort. Aktuell forskning, baserad på uppgifter från avhoppade nordkoreaner antyder att allt fler är alltmer frustrerade med den regering som tillät utbredd svält i början av 1990-talet och som genomförde en brutal valutareform 2009 som syftade till att krossa de privata marknader som var räddningen undan nöd för miljoner nordkoreaner. Regimen betraktas som en misslyckad anakronism. Den "unge generalen", som Kims son kallas, ses som en signal om status quo. Många förknippar Kim Jong Eun med valutareformen i december 2009. "Regeringen ljuger alltid. Den är lika värdelös som flock skällande hundar".

Afghanistan
2010-38 s 20
"Valet var knappast en succé"
Det förekom många oegentligheter men det finns inga bevis för "massivt valfusk" i de afghanska parlamentsvalen förra lördagen enligt FNs sändebud, Staffan de Mistura. Dödligt våld förekom på många platser. Valdeltagandet var bara drygt 40 procent.

Kosovo
2010-38 s 20
"Slutpratat om Kosovos status"
De av EU framtvingade nya förhandlingarna mellan Kosovo och Serbien ska inte handla om Kosovos självständighet, sade regeringschefen i Kosovo Hashim Thaci, till EUs utrikeschef, Catherine Ashton, som håller på att förbereda förhandlingarna mellan de båda länderna. Vad Serbien vill prata är emellertid just hur Kosovo ska införlivas på nytt i den serbiska staten.

Energi, Kina
2010-38 s 21-23
"Kina struntar i reglerna"
Vind och sol, framtidens energikällor, har blivit en framgångsrik industri i Kina, vilket förklarar branschens mycket snabba expansion. Kina tillverkat solpaneler till de europeiska och amerikanska marknaderna och nya maskiner som ger el från vindkraft. Arbetarna i USA och Europa har svårt att konkurrera. Den snabbt växande sektorn för förnybar energi i Kina beror på att landets regering aggressivt stöder den med billig mark och krediter till låga räntor. Den sortens företagsstöd strider mot WHOs regler som förbjuder exportsubventioner.
Kina ägnar sig också åt att intervenera på valutamarknaderna så att den kinesiska exporten inte blir för dyr på de utländska marknaderna detta är en åtgärd som strider mot Internationella valutafondens regler. Internationella valutafonden har små möjligheter att straffa länder som bryter mot regelverket. Kina begränsar också exporten av så kallade sällsynta jordartsmetaller då dessa behövs i produktionen av solpaneler och vindkraftsturbiner. Utvecklingen underlättas också av låga arbetskostnader, expanderande universitet som producerar massor av tekniskt kunnande, låga byggkostnader och allt bättre transport- och kommunikationsnätverk.
Kina kommer att producera mer än hälften av alla världens solpaneler i år och nästen hälften av alla vindkraftsturbiner.
Kinas expansion har varit traumatisk för amerikanska och europeiska tillverkare av sol- och vindkraft.

Energi, Marocko
2010-38 s 23
"Solen är Marockos starka kort"
Marocko är det enda landet i Nordafrika utan stora oljereserver. Marocko satsar nu på att i framtiden bli Nordafrikas ledande producent av förnybar energi, speciellt solenergi. Marocko har geografiska fördelar. Solen skiner starkt och avståndet till Spanien och Europa är kort. En kraftöverföringsledning finns redan på plats. Vad som fattas är stora investeringspengar.

USA
2010-38 s 24-25
"Får det vara en rosa pistol?"
amerikanerna köper fler handeldvapen än någonsin förr. Rädslan för att president Barack Obama ska införa hårdare vapenlagar underblåser boomen.
Den amerikanska vapenbranschen har gått bättre än någonsin sedan Obama valdes till president. 40 procent tror att Obama vill förbjuda den fria vapenhandeln. Det är därför bråttom att skaffa så många vapen som möjligt. 70 - 80 miljoner amerikaner tror ha ett skjutvapen i bostaden. Frihet och vapeninnehav är nära förbundet.

FN
2010-38 s 25-26
"FN (och världen) hankar sig fram"
I veckan begav sig president Barack Obama till New York för att delta i FNs generalförsamlings årliga möte med världens alla ledare. Obamas uppgift är att än en gång bekräfta USAs tror på en ny "multilateral era". FN har svårt att bevisa att den är relevant på världsscenen. "Mycket av det som händer, händer utanför FN". FN dras med misslyckanden och distraktioner som det har orsakat helt på egen hand. FNs generalförsamling ger auktoritära ledare en plattform där de kan lufta sina klagomål.
Under det gångna året har FNs säkerhetsråd fattat färre beslut än någon gång sedan det kalla kriget och FNs fredsbevarande insatser har kört fast.
Den kanske största utmaningen just nu är FNs arbete med folkomröstningen om södra Sudans självständighet.

FN, Tyskland
2010-38 s 27-29
"Tyskland vill åka första klass i FN, inte turistklass"
Förbundsrepubliken kämpar ännu en gång för en plats i FNs säkerhetsråd. Förbundskansler Angela Merkel räknar med röster från Europa och hoppas på genomgripande reformer i världsorganisationen. För att få en plats på två år i säkerhetsråden måsta Tyskland besegra Kanada och Portugal. Det två-åriga mandatet är FNs "turistklass". Dessa länder har ingen vetorätt som de fem ständiga medlemmarna, USA, Storbritannien, Kina, Ryssland och Frankrike. Tyskland är EUs folkrikaste och FNs tredje största bidragsbetalare. En utvidgning av säkerhetsrådet är Tysklands enda möjlighet till en permanent plats och en sådan genomgripande reform av FN tycks inte vara på väg. För det krävs två tredjedels majoritet i generalförsamlingen.
FN är inte lika viktigt som förr och om organisationen inte reformeras riskerar den att bli politiskt irrelevant.

FN, Schweiz
2010-38 s 29-31
"Hela världen finns i Schweiz"
De internationella organisationerna i Genève sysselsätter ungefär lika många människor som finansinstituten, det vill säga 34 000. Men Genève som säte för olika FN-organ har mycket större politisk betydelse än ekonomisk. De allra flesta "Genève-borna" stöder "det internationella Genève". FNs filial ligger i Genève. Två andra permanenta FN-högkvarter är Wien, med IAEA Unido och Byrån för drog- och brottsbekämpning och Nairobi med Miljöprogrammet och Habitat.
I Genève sammanträder också WTO och FNs nedrustningskonferens. Stora länder eller ländergrupper som USA och EU har runt hundra diplomater på plats. FN i Genève har 164 ackrediterade delegationer. Den diplomatiska kåren består av sammanlagt 238 delegationer som sysselsätter omkring 3600 personer. Inget land har så många utländska diplomater som Schweiz. Genève är också säte för många stora humanitära organisationer, störst av alla är Internationella Rödakorskommittén med en budget på motsvarande 7 miljarder kronor.