Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 22

Tidskriften

 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
 2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22  

Israel
2010-22 s 3-4
"En katastrof som väntade på att hända"
Misslyckad diplomati ledde till provokationer och övervåld"
Den israeliska räden i måndags mot en hjälpkonvoj till Gaza som delvis sponsrades av en turkisk organisation, äventyrar de diplomatiska relationerna mellan Israel och Turkiet, två av USAs nära allierade. Hamas kontrollerar Gaza och för USA är Hamas en terrorgrupp som till varje pris vill krossa den sionistiska staten Israel. För Turkiets ledare Erdogan är Hamas en islamisk gräsrotsrörelse som liksom hans eget Rättvise- och utvecklingsparti har valts av folket mot överväldigande odds.

2010-21 s 4-5
"Ett hot mot den israeliska staten"
Bakom den med våld stoppade hjälpkonvojen till Gaza står Ship to Gaza som ingår i Free Gaza-rörelsen. Men det fartyg som de israeliska säkerhetsstyrkorna stormade i måndags leddes av en turkisk välgörenhetsorganisation, "Humanitära hjälpfonden" som av Israel misstänks för att ha kopplingar till radikala islamistiska grupper. I den israeliska räden dödades nio aktivister. Itamar Rabinovitj, före detta israelisk ambassadör i Washington hävdar att passagerarna ombord på båten Mavi Marmara tillhörde en radikal, islamistisk organisation med eventuella band till det turkiska regeringspartiet. Han kallar den aktuella missionen för en uppenbar provokation. "Och vi gick rakt in i fällan!" menar han. Free Gaza-rörelsen fick precis de rubriker den önskat.

2010-21 s 6-7
"Frågor och svar"
Vad ville man uppnå med flottbesöket i Gaza, och har Israel brutit mot internationell lag? Free Gaza-rörelsen är en internationell koalition av Palestinavänliga människorättsgrupper och aktivister. Israel menar att rörelsen är känd för sina kopplingar till globala Jihad, al-Qaida och Hamas. Israel har också brännmärkt den turkiska organisationen IHH, humanitära hjälpfonden, som en radikal, islamistisk organisation. Främsta orsaken till den israeliska blockaden är för att Hamas ska frige den kidnappade soldaten Gilad Shalit, som hållits fången i fyra år.
Israeliska talesmän påstår att attacken skedde i självförsvar. Den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, fördömde den "israeliska massakern" i hårda ordalag.

2010-21 s 7
"Egypten öppnade gränsen mot Gaza"
Egypten ger vika för internationella påtryckningar och öppnar gränsen för att släppa in humanitär hjälp och förnödenheter i den isolerade enklaven. Bara livsmedel och läkemedel får föras in. Egypten är nära allierad med USA och får två miljarder dollar årligen i bidrag och kritiseras ständigt i arabvärlden för att i praktiken stödja Israels blockad av Gaza. Egyptens beslut kan bero på påtryckningar från Muslimska Brödraskapet en organisation varur Hamas härstammar.

2010-21 s 7
"Konflikten fortsätter på video"
Båda sidor har publicerat en mängd videoklipp som bevis för att motparten var angriparen i måndagens gryningsräd. Än en gång bekräftas den rörliga bildens makt. Ett klipp som den israeliska militären lagt ut lockade 600 000 besökare på You Tube. Men ännu saknas bildbevis på exakt vad som hände. Det är svårt att dra slutsatser om händelseförloppet och om vem som attackerade först. Videoklippen förstärker bilden av förvirring och panik.

Tyskland
2010-21 s 9
"Köhler avgår"
Den tyske presidenten, Horst Köhler, meddelade i måndags att han lämnar sin post. Orsaken är kritiken mot hans uttalanden om Tysklands militära roll i Afghanistan. Dessa anses kunna strida mot den tyska grundlagen. Han har sagt att ett så exportorienterat land som Tyskland i nödfall måste använda militärt våld för att skydda tyska intressen. Fler tyskar är emellertid mer upprörda över att faktum att Köhler avgår.

Storbritannien
2010-21 s 9
"Nya regler i Westminster"
David Camerons regering har planer på att förändra parlamentets sammansättning och hålla en folkomröstning om det brittiska valsystemet som ett led i en genomgripande omorganisation av den 800 år gamla lagstiftande församlingen. Folkomröstningen var ett villkor från Liberaldemokraterna för att ingå i Camerons regering. Cameron vill också minska antalet platser i parlamentet. En lag som medger att parlamentet upplöses i förtid om bara 55 procent av ledamöterna godkänner detta kommer också att införas.

Tjeckien
2010-21 s 9
"Tjeckerna valde sparsamhet"
De borgerliga partierna fick sammanlagt flest röster i det tjeckiska valet. De får 118 av totalt 200 mandat i parlamentet. Socialdemokraternas löften om ökad välfärd gick inte hem hos de krismedvetna väljarna. Tjeckiska Medborgardemokratiska partiet fick flest röster i valet. Partierna TOP09 och Veci Verejne kom in i parlamentet. Kommunistern kom för första gången inte på "pallplats" utan först på fjärde plats med 11,3 procent av rösterna.

Vatikanen
2010-21 s 10
"Hemliga älskarinnor ber påven häva celibatet"
Dussintals italienska kvinnor, som har haft intima relationer med romersk-katolska präster eller diakoner ber i ber i ett öppet brev till påven att kyrkan ska upphäva regeln om celibat.
Frågan om celibatet kom tillbaka på Vatikanens agenda i mars, när en av påven Benedictus nära rådgivare kardinal Christoph Schönborn, ärkebiskop av Wien, påstod att ett hävande av celibatregeln kanske skulle avhjälpa sexövergreppen bland katolska präster. Han drog dock snabbt tillbaka förslaget sedan påven hållit ett försvarstal för "det heliga celibatets princip".

Italien
2010-21 s 10
"Skattepolisen vädrar nya byten"
Efter att i flera månader ha försäkrat medborgarna att landets statsfinanser är i gott skick meddelade regeringen i förra veckan att Italien gör som Grekland, Spanien och Portugal, det vill säga aktiverar ett drastiskt program för att minska budgetunderskottet. Nu oroas ägare av lyxiga yachter som funderar på att tillbringa sommaren italienska vatten av den italienska regeringens jakt på skattesmitare. 90 procent har registrerat sina yachter på Caymanöarna.

Bosnien
2010-21 s 10
"Paddy Ashdown, före detta ledare för de brittiska Liberaldemokraterna och internationell representant i Bosnien, kommer sannolikt att utnämnas till EUs speciella sändebud på Balkan, enligt källor i Bryssel. EUs utrikesminister, Catherine Ashton, och Storbritanniens utrikesminister William Hague, stöder förslaget. Hague lämnade posten som sändebud i Bosnien för fyra år sedan.

EU, Ryssland
2010-21 s 11
"Mycket prat, lite verkstad på toppmötet"
Moskva vill häva visumtvånget för ryssar som besöker EU, men EU tvekar. "Mot framtiden" löd mottot för toppmötet, det första mellan EU och Ryssland sedan Lissabonfördraget trädde i kraft, i början av veckan mellan Ryssland och EU i den sydryska staden Rostov vid Don. Européerna hade nästan bara floskler att komma med i Rostov. Ett avtal om "partnerskap för modernisering" var det enda som slöts. Varken EU-presidenten Herman Van Rompuy eller EU-ordföranden José Barroso kunde konkretisera vad detta innebär.

EU
2010-21 s 12-15
"Till Europas försvar"
Den som tror att EU riskerar att upplösas misstar sig å det grövsta. EU kommer att klara krisen, men det beror inte på att politiken bygger på idealism utan på insikten om att en union mellan vitt skilda länder kan hitta realistiska sätt att samarbeta. Pessimisterna tror att en upplösning av eurozonen är oundviklig. Idealisterna anser att EUs enda alternativ är centralisering, en överföring av kontrollen över nationella budgetar och politik till EU. Men det finns en tredje väg som är mer pragmatisk och mer i överensstämmelse med de europeiska regeringarnas viktiga, nationella intressen. Eurozonländerna måste trygga och isolera sina banksektorer och sedan tillåta Grekland och andra att ställa in betalningarna och betala sina långivare en fraktion av den totala låneskulden. Inget land klarar av att betala 7-10 procent av sin BNP en längre tid.

Ekonomi
2010-21 s 14-15
"Atlanten är inget skydd mot Greklandssjukan"
Ett enda litet misstag kan sätt igång en global kedjereaktion. Den psykologiska knivsegg som de globala marknaderna balanserar på just nu gör att den amerikanska ekonomins framtid ligger i händerna på ett antal politiker i Europas huvudstäder. Europas problem är världens problem. Förr ansågs europeiska statsobligationer vara i praktiken riskfria men nu är en statskonkurs i ett av världens ekonomiska centra en påtaglig risk. En fördel för den europeiska exporten är att eurokursen fallit med en sjättedel mot dollarn. Paniken i Europa pressar också ner priset på olja och andra råvaror på de globala marknaderna. För USAs del håller den starka dollarn inflationen nere eftersom priset på importerade varor sjunker.

Nordkorea
2010-21 s 16-21
"Om och när Nordkorea går under"
Kärnvapenlandet Nordkorea verkar bli allt instabilare. Kan stormakterna göra något åt detta? Krisen kommer förr eller senare. Nordkoreas BNP är sju procent av Sydkoreas vilket är mindre än DDRs jämfört med BRD när muren föll. Men Nordkorea har världens fjärde största armé, 1,1 miljoner soldater!
En återförening av de båda länderna kan komma att kosta 900 miljarder dollar under 40 år! Omvärldens kunskap om regimen i Pyongyang är minimal men förr eller senare kommer Kim Jong-il att försvinna från scenen och då uppstår ett extremt spänt läge i ett land där kulten kring hans person är nästan det enda folket har. En kombination av dålig hälsa, snabbt stigande inflation och tronföljdskris kan räcka för att regimen ska falla.

2010-21 s 21-22
"Kina drar sig för att kritisera Pyongyang"
Kinas premiärminister Wen Jiabao är inte beredd att fördöma Nordkoreas sänkning av det sydkoreanska fartyget Cheonan då 46 sjömän miste livet. Nordkorea har envist förnekat skuld. Sydkoreas president Lee Myung-bak däremot menar att förutsättningen för en framtida fred och stabilitet i Nordostasien är att Nordkorea måste lova att inte upprepa militära provokationer, erkänna sin skuld och vidta lämpliga åtgärder. Som permanent medlem i FNs säkerhetsråd har Kina makt att lägga sitt veto mot eventuella förslag om straffåtgärder mot Nordkorea.

Colombia
2010-21 s 22-23
"Santos går mot seger i Colombia"
Kandidaten som står för kontinuitet segrade i presidentvalets första omgång. Allt tyder på att han blir vald i andra omgången. Den före detta försvarsministern Juan Manuel Santos, som sympatiserar med president Alvaro Uribes hårdföra politik mot landets rebeller, vann lätt över borgmästaren i Bogotá, Antanas Mockus i presidentvalet i söndags. Santos fick 46,6 procent av rösterna vilket motsvarar 6,7 miljoner röster. Antanas Mockus fick 3,1 miljoner.

Somalia
2010-21 s 23-25
"Ett litet hopp i hopplöshetens Somalia"
En moderat religiös grupp utmanar de brutala extremisterna i al-Shabab. Sufismerna var traditionellt fredens män. På de islamiska språken kallas sufier vanligtvis för dervischer. När Somalia 1991 störtade ner i klankrig efter centralregimens fall deltog de varken i konflikten eller i politiken. Inte heller när Etiopien invaderade Somalia 2006. Invasionen gav upphov till den ultraradikala al-Shababrörelsen som inom kort gav sig på sufismerna, som beskylldes för att vara kättare. Deras präster mördades, helgedomar brändes ner och gravar skändades. Sufismernas uppror började förra året i centrala Somalia. Sufismiska klaner bekämpade klaner som stödde al-Shabab, vilket tillförde en religiös dimension till en konflikt som har formats av ideologi, maktkamp och rädslan för att Somalia blir ett himmelrike för globala terrorister. Sufismstyrkorna har lyckats driva bort al-Shabab från många viktiga områden. I slutet av april marscherade de in i huvudstaden Mogadishu efter att ha ingått en allians med den provisoriska regeringen som sitter inne i regeringens byggnadskomplex skyddade av en afrikansk fredsstyrka.

Migration
2010-21 s 25-26
"En ny sorts samhörighet i förskingringen"
Ny teknik och nya bekymmer har lett till att folk i förskingringen ser annorlunda på sig själva idag och driver andra frågor än förut. Elektronisk kommunikation ger hopp om att det går att mota de krafter som hotar diasporans existens. Som till exempel assimilering - att allt färre talar språk som latin eller jiddisch.

Migration, Filippinerna
2010-21 s 27-29
"Utlandet lockar trots sämre tider"
Den ekonomiska krisen avskräcker inte folk från att söka jobb och bättre liv i främmande länder. Filippinerna är landet med 100 miljoner invånare där en fjärdedel jobbar utomlands. Aldrig så många som i fjol och aldrig har så mycket pengar skickats hem. Arbetsmarknadsminister Marianito Roque marknadsför aktivt sina landsmän som duktiga arbetare i hela världen. På ett arbetsträningscenter finns ungdomar med universitetsutbildning som övar på att städa modeller av hytter på kryssningsfartyg. Myndigheterna utvecklar träningsplatser med exakta modeller av de miljöer i främmande länder där de ska arbeta. I kvinnocentret Telda erbjuds gratis svetsutbildning för kvinnor. I andra verkstäder lär kvinnor reparera bilar, sy skjortor och duka för banketter.

Japan
2010-21 s 29
"Hatoyama avgår"
Efter att ha slösat bort en dundrande valseger på mindre än ett år meddelade Japans premiärminister, Yukio Hatoyama, i tisdags att han avgår. Demokratiska Partiets kungamakare, Ichiro Ozawa, avgick i onsdags på grund av inblandning i olaglig partifinansiering. Ozawa var den politiska hjärnan bakom Demokratiska Partiets jordskredsseger som i augusti förra året satte punkt för Liberaldemokratiska partiets halvsekelgamla styre. Finansminister Naoto Kan är en trolig efterträdare till Hatoyama.

Sydafrika, Sport
2010-21 s 30-31
"Sydafrikanerna vill sätta sin egen prägel på VM"
VM må vara ett globalt evenemang men det ska ändå prägla värdlandets särart, tycker sydafrikanerna, som sätter press på FIFA och utmanar dess maktfullkomlighet. De sydafrikanska artisterna protesterar mot valet av colombianskan Shakiras VM-sång. FIFA menar att VM-turneringen är en global händelse och att musiken bör framföras av internationella artister. Men sedan kom de överens om en konsert i Soweto den 10 juni som ska sändas i tv i hela världen där de flesta är lokala artister.
Men det är vuvuzela, ett billigt horn av plast, som kanske blir den sydafrikanska symbol som lever kvar i minnet längst efter VM 2010.