Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 35

Tidskriften

 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
 2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 
33  34 

Frankrike
2010-35 s 3-4
"Tuffingen Sarko"
Nicolas Sarkozy, som drunknar i impopularitet och skakas av skandaler, går till motanfall mot lätta mål. 67 procent vill inte att han ställer upp till omval 2012. Han har fyra källor till problem under hösten: pensionsreformen, budgeten, medborgarlagen och utvisningen av romer och en politisk skandal kopplad till Liliane Bettencourt.

2010-35 s 4
"Expresidenten skonas"
Jacques Chirac slipper kanske åtal, men hans parti får betala dyrt. En skandal rörande anställning av påhittade personer under Jacques Chiracs tid som borgmästare i Paris kan komma att kosta det franska regeringspartiet, UMP, 1,65 miljoner euro. Resten av skadeståndet, 550 000 euro ska betalas av Jacques Chirac personligen. Skadeståndet ska täcka utbetalda löner till fiktiva personer, räntor och advokatkostnader. Om pengarna betalas in kan Jacques Chirac slippa åtal för förskingring av offentliga medel och svek mot huvudman.

Slovakien
2010-35 s 4-5
"Slovakien startar om"
Slovakiens ekonomiminister, Juraj Miskov, vill eliminera byråkratiskt krångel och lätta på arbetsmarknadslagarna i ett försök att locka investerare. Målet, säger denne före detta reklamguru, är att förvandla landet till Östeuropas Singapore. Slovakien som införde euron 2009, halkade ner sju platser till 42:a plats på Världsbankens lista när den förre premiärministern Robert Fico förstärkte regelverken och gjorde det svårare för företagen att avskeda anställda. Bättre var det tidigare under Dzurindas tid som införde en plattskatt på 19 procent för både företag och enskilda. I juli vann en trepartikoalition valet och Iveta Radicova, som tillhör Dzurindas parti blev premiärminister.

Storbritannien
2010-35 s 5-6
"Det finns ingen rättvisa!
Kvinnorna drar tyngsta lasset i åtstramningstider. Storbritannien är på väg att genomföra nedskärningar inom den offentliga sektorn som inte gjorts på flera generationer. En uppblåst måltavla är den offentliga sektorn med nära 600 000 statliga jobb. Men 65 procent av dessa är kvinnor, däribland många ensamma mödrar med deltidsjobb. En rapport hävdar att kvinnor kommer att bära 72 procent av regeringens åtstramningsprogram. För fyra år sedan kom det en lag som säger att lagstiftaren måste se till att lagar och bestämmelser inte gynnar respektive missgynnar ett av könen eller en speciell folkgrupp.
Camerons regering angriper också de statliga välgörenhetsfonderna som enligt kritikerna är en livlina för miljontals brittiska kvinnor.

Moldavien
2010-35 s 6
"Smugglare gömde flera kilo uran"
Polisen i Moldavien har tagit fast en grupp farliga smugglare. Männen försökte sälja nästan två kilo uran. Varifrån det radioaktiva materialet kommer under söks för närvarande i Tyskland. Materialet kan visserligen inte användas till kärnvapenframställning men det kan användas av terrorister till så kallade smutsiga bomber. Enligt EU bedrivs i Moldavien en flitig handel med människor, varor och droger.

Kina
2010-35 s 7
"Landvinningar under vatten"
Kina meddelar att man med hjälp av en liten, bemannad ubåt har placerat en kinesisk flagga på botten, på 3758 meters djup, av Sydkinesiska havet på en plats som är föremål för territoriella dispyter mellan Kina och andra länder.
2007 skickade Ryssland ner två farkoster drygt 3200 meter under istäcket och placerade en rysk flagga på havsbotten under Nordpolen.

Israel, Palestina
2010-35 s 7-9
"Upp till bevis"
Israels president Netanyahu säger att han kommer att övertaska kritiker och skeptiker. I så fall måste han visa att han inte bara kan få till stånd en uppgörelse med palestinierna utan också att han verkligen vill ha en.
Förra året tog Netanyahu sig tid till en lång intervju med författaren Eyal Megged. De båda är goda vänner sedan 10 år tillbaka. Men de goda råd Megged ansåg sig ha givit Netanyahu tyckes denne inte ha tagit till sig. Det tal som Netanyahu höll på Bar Ilan universitetet dagarna innan avresan Washington och de länge emotsedda direkta överläggningarna mellan israeler och palestinier uppfattade han som en politisk och personlig förolämpning.
Netanyahu har alltid hävdat att inga säkerhetsgarantier i världen kan erbjuda de strategiska fördelar som Israel har tack vare den militära närvaron i vissa delar av Västbanken. De palestinska bombattackerna under den andra intifadan och Hamas maktövertagande i Gaza 2007 rättfärdigar hans hållning. Han tvivlar också på palestiniernas förmåga och vilja att nå en uppgörelse,

2010-35 s 9-10
"Nu börjar hinderloppet igen"
President Barack Obama och hans administration har efter mer än ett års påtryckningar lyckats få till stånd direkta förhandlingar mellan Israel och palestinierna. Det första stora hindret väntar om bara några veckor. Den 26 september upphör Israels tio månader långa förbud för byggnation i bosättningarna på Västbanken. USAs viktigast mål är nu att hålla liv i diskussionerna fram till den 26 september. Att lösa frågan om Israels säkerhet är av högsta vikt. Israel vill inte att palestinierna har en egen armé. Om Iran lyckas framställa en atombomb vore detta också dödsstöten för fredsprocessen.

2010-35 s 10-11
"Det framtida Palestina kan skönjas"
På Västbanken blir de lokala säkerhetsstyrkorna allt mer pålitliga och regeringen allt mer disciplinerad. Personliga checkar accepteras, trafikböter delas ut och betalas, biografer öppnar och i parkerna finns fullt med folk till sent in på kvällen. Den ekonomiska tillväxten var första kvartalet elva procent jämfört med förra året. Den palestinske premiärministern Salam Fayyad har kommit halvvägs med en tvåårig plan för uppbyggnad av den palestinska statens institutioner och infrastruktur. Myndighetens beroende av bidrag utifrån har minskat från 1,8 till 1,2 miljarder dollar på två år.
Västbanken är emellertid fortsatt ockuperad av Israel. Där finns mängder av israeliska bosättningar, ungefär 10 000 israeliska soldater samt vägspärrar och kontrollposter som krånglar till vardagslivet för områdets 2,5 miljoner palestinier. En av de viktigaste frågorna är under vilka omständigheter Israel kan överlåta kontrollen till den framväxande palestinska statsapparaten.
En utmaning för den palestinska myndigheten (PA) är den islamistiska gruppen Hamas, som inte erkänner Israels rätt att existera och som kontrollerar Gaza, där det bor 1,5 miljoner palestinier. Hamas och Abbas mer sekulära Fatahparti är rivaler och en försoning mellan grupperna verkar inte möjlig.

Irak
2010-35 s 12-14
"Räkenskapens dag"
Den amerikanska militären drar sig tillbaka från ett land som fortfarande är farligt svagt, splittrat och våldshärjat. Inte så konstigt alltså att ganska många irakier vill att amerikanerna ska stanna kvar. De amerikanska soldaterna gick den 31 augusti över gränsen till Kuwait och markerade det officiella slutet på Operation Irakisk Frihet. Under de sista veckorna blev de allt mer populära. Många befarar att det sekteristiska kriget nu bryter ut igen. Den irakiske generalstabschefen vill ha amerikanernas hjälp fram till 2020.
Runt 50 000 stannar dock kvar som stöd för att "råda och assistera" de irakiska styrkor, som nu ska svara för säkerheten i landet.
Det största misslyckandet av alla är politiskt. Målet att bygga en stat med demokratisk regering och institutioner har inte uppnåtts. Irak har blivit en parodi på gott styre. Poster inom byråkratin delas ut till personer i samma sekt eller släktingar och inte till de mest meriterade. De irakiska valen har stora inslag av mygel och fusk. Transparency International (TI) anser att Irak är ett kroniskt korrumperat land.
Förhållandet mellan sunniter och shiiter är spändare i Irak än någon annanstans i världen. Nästan ett halvår efter valet finns det fortfarande ingen reguljär regering.
Ämbetsmän och poliser mördas nästan dagligen. Spänningen mellan araber och kurder är lika hög som någonsin förut.

2010-35 s 13
"Uppdraget i Irak är över"
För andra gången höll Barack Obama ett tal till det amerikanska folket. Anförandet var ett sätt för presidenten att understryka att han har hållit sitt löfte om att dra tillbaka de amerikanska styrkorna från Irak. Han försökte också förklara vad nedtrappningen i Irak betyder för säkerhetsarbetet i Afghanistan och Sydostasien och andra delar av världen där USA bekämpar al-Qaida. Kriget i Irak har varat i sju år. 4400 amerikanska soldater och ett oräkneligt antal irakier har mist livet under denna tid.

2010-35 s 14
"Regeringsbildare efterlyses"
Intervju med Adel Abdul Mahdi.
Det har snart gått ett halvår sedan valet i Irak, men någon regering finns inte på plats ännu. För att bryta dödläget börjar man nu söka alternativa premiärministerkandidater. En av favoriterna är Adel Abdul Mahdi, som länge har varit medlem i Islamiska högsta rådet som ingår i Nationella Irakiska Alliansen och som är sittande vicepresident. I en intervju i Newsweek ger han sin syn på det politiska dödläget, Irans inflytande och USAs reträtt.

Pakistan
2010-35 s 15-16
"Regeringen har inte gjort tillräckligt"
Värdefull tid har slösats bort, men nu kommer hjälpen till översvämningens offer i Pakistan. 20 miljoner människor, drygt en niondel av befolkningen, har drabbats av översvämningarna och minst en femtedel av Pakistans yta ligger fortfarande under vatten. Åtta miljoner behöver hjälp med mat och runt 1600 människor har dödats i översvämningarna. Militären är katastrofens politiska vinnare. Det är militären som står för hjälparbetet. Men även hjälpen från islamiska organisationer är betydande.
Omvärldens pengar börjar nå fram, men regeringen i Islamabad har misslyckats totalt, menar cricketstjärnan och politikern Imran Khan, som själv är engagerad i hjälparbetet. Imre Khan, 57 år och före detta medlem i cricketlandslaget, politiker och aktivist, har stora ambitioner. Han satsar på hjälp i tre steg. Först ska han värva pengar, sedan skicka in hjälpkonvojer i de katastrofdrabbade områdena och sedan samla in pengar igen till återuppbyggnaden av infrastruktur och bostäder.

Japan
2010-35 s 16
"Ännu en akt i det japanska maktspelet"
Efter bara tre månader på sin post utmanas Japans premiärminister, Naoto Kan av en skandalomsusad maktspelare, Ichiro Ozawa, inom hans eget parti i en konfrontation, som kan undergräva regeringens försök att tackla en högst ovälkommen avmattning. Kans popularitet har dalat sedan han föreslog att Japan borde höja momsen för att minska den växande statsskulden. Ozawa tänker utmana Kan i valet av ordförande för Demokratiska partiet den 14 september. Partiordföranden blir automatiskt premiärminister.

Indien
2010-35 s 17-19
"Den indiska paradoxen"
Indien är en högteknologisk jätte som paradoxalt nog inte klarar att hålla vägarna i gott skick eller garantera säkra järnvägar och broar. Den undermåliga infrastrukturen beror inte på penningbrist. Problemet är bristen på tekniker - eller åtminstone civilingenjörer med kompetens. Indiens mest begåvande och intelligenta krafter vet att det finns mer pengar och prestige att hämta i utveckling av mjukvara till utländska kunder än i vägbyggen för det egna landet. Lönen kan vara upp till tre gånger högre. Studenter med bäst förutsättningar väljer programmerings- och IT-utbildningarna.
De låga lönerna fastställs enligt orubbliga ramar i den offentliga sektorn medan privatanställda kan tjäna mycket mer.

Kenya
2010-35 s 19-20
"Kenya välkomnar ny författning"
Den nya författningen bäddar för en radikalt förändrad politik i Kenya, där presidentens makt begränsas och befogenheter förs över från centralregeringen till 47 semiautonoma provinser. Målet är att få bukt med nepotism och beskyddarskap som tidigare har inneburit att fördelningen av landets resurser har varit politiskt och etniskt styrd. Optimismen hos kenyanerna dämpas emellertid av minne at sveket i december 2002. Då blev Kibaki president efter att ha vunnit ett val som markerade slutet på nästan ett kvartssekel av autokratiskt styr under den totalkorrumperade, Daniel arap Moi. Men Kibaki följde snart efter i Mois spår och ignorerade korruptionen bland medlemmarna i sin egen innersta krets. Nu försöker Kibaki bättra på sitt rykte genom att stödja den nya författningen som allmänheten ser som en garanti mot massmissbruk.

Kina, Sydafrika
2010-35 s 20
"Kina hjälper Sydafrika att växa"
Sydafrikas president, Jacob Zuma, meddelade i förra veckan att Kina ska hjälpa Sydafrika att med ny teknik och industriell expansion utveckla landets mineraltillgångar. Kina har ett växande behov av järnmalm, koppar och andra råvaror för att underhålla den ekonomiska tillväxten.

Chile
2010-35 s 21
"Gruvarbetarna ska räddas till varje pris"
Den chilenska regeringen har konsulterat NASA (den amerikanska rymdstyrelsen) om hur det är att leva i extrem isolering i rymden. Chilenska sjöofficerare har redogjort för hur det är att leva länge i en trång ubåt. Läkare står redo att ordinera antidepressiva läkemedel. Man har också slickat ner en hemmabio bit för bit för att sysselsätta de 33 gruvarbetare som är instängda i en gruva på 700 meters djup. Gruvarbetarna blev instängda när två nivåer ovanför dem kollapsade och tvingade dem att söka skydd i ett skyddsrum på ungefär 700 meters djup.

Samhälle
2010-35 s 22
"Bäst i klassen"
Att styra ett land är ofta ett otacksamt jobb, men det finns tio ledare som faktiskt har erövrat respekt och tacksamhet.
Manmohan Singh, den indiske premiärministern är ledaren som andra ledare älskar. De hyllar hans anspråkslöshet, ödmjukhet och hederlighet.
David Cameron, Storbritanniens yngste premiärminister på mer än 100 år hyllas för sitt politiska mod att med drastiska planer minska budgetunderskottet.
Mohamed Nasheed, som leder öriket Maldiverna vill göra sitt land till världens första koldioxidneutrala. I april valdes han av FN till "Champion of the Earth 2010".
Nicolas Sarkozy, Frankrikes president är både älskad och avskydd, fullkomligt bländar då han erbjuds en större scen.
Andra som nämns i artikeln är Kinas premiärminister Wen Jiabao, Irland premiärminister Brian Cowen, Brasiliens snart avgående president Luiz Inacio Lula da Silva, den sydkoreanske presidenten Lee Myung-Bak, Liberias - och Afrikas - första kvinnliga president Ellen Johnson Sirleaf samt Kung Abdullah som sedan 2005 moderniserat Saudiarabien.

2010-35 s 23-24
"Britter brottas med flaskan"
Debatten är laddad om huruvida regeringen ska agera för att stoppa hämningslöst supande eller om det är en brittisk rättighet att supa sig full. En irländsk författare menar att vissa nationer som Irland och Storbritannien är "predestinerade att dricka mycket". Folk som gillar att hetsdricka talar om en "viktoriansk komplott". Brottsligheten efter mörkrets inbrott ökar liksom den alkohol relaterade ohälsan. Upprörda politiker försöker få igenom bestämmelser om tidigare stängning av pubarna och högre priser på alkoholhaltiga drycker.

Energi & Miljö, Grönland
2010-35 s 25-26
"Nu börjar jakten på Grönlands svarta guld"
Drömmen om ekonomiskt oberoende väger tungt mot miljöaktivisternas invändningar. Enligt skotska Cairn Energy kan det norr om polcirkeln inom grönländskt territorialvatten finnas reserver på 17-18 miljarder tunnor, vilket morsvarar en fjärdedel av de globala reserverna. Andra länder som gränsar till Arktis, USA, Kanada och Norge har förbjudit djuphavsborrning i polarområdet tills man utrett orsakerna till BP-katastrofen. Greenpeace kräver tillsammans med andra miljöorganisationer ett stopp för provborrningarna.
Grönland har stora förhoppningar på det svarta guldet. Grönland är ekonomiskt beroende av Danmark som med 3,5 miljarder kronor står för drygt en tredjedel av BNP. Öns 56 000 invånare hoppas att oljan ska göra bidraget överflödigt så att drömmen om självständighet kan förverkligas. Då kanske det också kan bli slut på det utbredda alkoholmissbruket, vanvården av barn och de enorma sociala klyftorna på Grönland - eller så kommer de att förvärras.

2010-35 s 26-27
"BP får inte vara med och leka"
Det brittiska jätteföretaget BP har på grund av olyckan i Mexikanska golfen tvingats dra sig ur konkurrensen om borrningslicenser i Arktis som för närvarande är platsen för en ny oljerush. Mineral- och petroleumbyrån i Nuuk, Grönlands huvudstad kommer att avslöja vilka de potentiella licensinnehavarna är. BP brukar annars gå i fronten när det gäller exploatering av nya områden. Det beräknas finnas 90 miljarder fat olja och stora mängder naturgas i Arktis.
Miljöaktivister och vetenskapsmän ogillar planerna på att borra i de arktiska vattnen.