Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 31

Tidskriften

 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
 2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30     

Holland
2010-31 s 3
"En minoritetsregering på högerkanten börjar skönjas"
I Nederländerna börjar en minoritetsregering ta form som kommer att behöva stödja sig på högerpopulisten Geert Wilders parti. Folkpartiet för frihet och demokrati, VVD, och det kristdemokratiska CDA har enats om att släppa in Wilders Frihetsparti, PVV, i finrummet. Tillsammans får de tre partierna 76 mandat och en hårfin majoritet. Premiärministerposten antas ligga närmaste VVD-ledaren Mark Rutte vars parti har flest mandat, 31, följt av Socialdemokraterna med 30. Wilders parti ligger trea med 24 mandat.

Frankrike
2010-31 s 4
"Sarkozy vill utvisa papperslösa romer"
Undanröjning av alla olagliga boplatser inom tre månader: Frankrikes president Sarkozy har lagt fram drastiska åtgärder mot romer och sintifolket. Dessutom ska alla "resande", travellers, som bor i Frankrike utan papper utvisas "med hänvisning till allmän ordning och säkerhet": Detta sedan en grupp romer ödelagt en lokal polisstation i Loiredalen. Detta sedan polisen skjutit ihjäl en romersk man vid en rutinkontroll. Han anklagar de resande för såväl handel med barn som prostitution. Regeringen vi låta särskilda inspektörer göra husrannsakningar av de resandes boplatser för att kontrollera att de boende betalar skatt vi vanlig ordning.
I Frankrike finns det cirka 400 000 resande. Cirka 95 procent är franks medborgare och två tredjedelar är bosatta. Vid sidan av dessa finna även romer som är medborgare i Rumänien och Bulgarien. Som EU-medborgare får de åka till alla EU-länder men om de döms för brott blir de utvisade.

Ryssland
2010-31 s 5
"Medvedev inför nya säkerhetslagar"
President Dmitrij Medvedev har aviserat ny lagstiftning. Den ryska säkerhetstjänsten kommer inom kort kunna agera mot landets medborgare utan beviskrav vid blotta misstanken om brottslig verksamhet. Mot personer "vars handlingar motsvarar betingelserna för att vara lagstridiga". Med dylika medel skulle till exempel journalister eller oppositionella grupper kunna tvingas till tystnad.

Grekland
2010-31 s 6
"Grekland på bättringsvägen"
En delegation på trettio personer från den så kallade trojkan, EU, Internationella valutafonden och EEC, anlände nyligen till Aten för att utvärdera de strukturella reformer som utgör Grekland motprestation för det lånepaket på 110 miljarder euro som räddade landet från statsfinansiell bankrutt. Greklands finansminister Giorgos Papaconstantinou menar att landet ligger bra till med neddragningar med 50 000 arbetstillfällen i lokala myndigheter och statliga förlustföretag. Sänkta pensioner och löner för offentliganställda kommer även att bidra liksom en momsökning. Ett stort riskområde är dock de ständigt överskridna budgetarna på landets sjukhus och hot om strejker.

Italien
2010-31 s 7
"Även du, Gianfranco?"
Italiens kejsarliknande premiärminister, Silvio Berlusconi, förrådd av sin högra hand, Gianfranco Fini. Efter flera veckor av spänningar har nu premiärminister Silvio Berlusconi och Gianfranco Fini brutit helt vilket försvagar Italiens högerregering och skulle kunna leda till omval. Gianfranco har kritiserats för att systematiskt ha attackerat premiärministerns roll och person. Han har medverkat till natt försvaga en nystiftad lag vilken kritikerna menade skulle hämma kampen mot korruptionen.

Iran
2010-31 s 9
"Mordförsök på Irans president?"
Mahmoud Ahmadinejad utsattes enligt källor inom presidentkansliet för ett attentatsförsök i onsdags. Samtidigt förnekar de iranska myndigheterna att något angrepp har skett. Nyhetsbyrån AFP har fått dementier från iranskt regeringshåll.

USA
2010-31 s 10
"Den svåra konsten att stänga Guantánamo"
Bristen på rättspraxis och prejudikat sätter hämsko på de militärtribunaler som upprättats för att ställa Guantánamofångarna inför rätta. Den 7 juli ställdes den förste terroristen inför rätta. En sudanesisk man erkände sig skyldig till anklagelserna om konspiration och stöd till terrorism. Försöken att stänga Guantánamo går framåt i snigelfart och med föga entusiasm. Obamas deklaration var att det skulle ske innan den siste januari i år. Plats för fångarna i andra fängelser finns nu. Flera delstater i USA har upptäckt att att vakta fångar genererar arbetstillfällen. Ett större problem är de juridiska aspekterna. Tribunalerna får allt färre förespråkare. Kanske är de federala domstolarna fullt kapabla att hantera mål om terrorism.

Chile
2010-31 s 11
"Chile på rätt kurs"
Intervju med Chiles nya president Sebastián Piñera som började sin mandatperiod just när landet drabbats av en av de kraftigaste jordbävningarna i historien. Den nya regeringen försöker förändra sättet att sköta den offentliga sektorn. Vissa skatter har sänkts. Piñera vill skapa en fri, öppen marknadsekonomi, med en rättsstat och pressfrihet, integrerad med hela världen. Det är viktigt att respektera varje lands eätt att välja sin egen väg.

Kuba
2010-31 s 12
"Raúl Castro vågar sig på en smula marknadsekonomi"
Landets president utlovar fler licenser för egenföretagande efter att ha tillkännagivit nedskärningar bland de offentligt anställda i syfte att banta den "uppblåsta" statliga sektorn. Cirka 95 procent av alla kubaner är statligt anställda och Castro antydde att upp till 20 procent var överflödiga. De kommer att omskolas eller omplaceras till andra jobb. En liberalisering av ekonomin under en ekonomisk krisperiod kan bli nödvändig. Olika befintliga förbud mot kommersialisering av produktion ska undanröjas och det ska bli lättare att anställa personal. I Kuba med 11 miljoner invånare har bara 143 000 legala företagare.
Liknande åtgärder genomfördes på 1990-talet när Kubas ekonomi var på väg att kollapsa efter Sovjetunionens fall. Under de senaste två årens svåra ekonomiska tider har Kuba tvingats att minska importen, frysa kubanska bankkonton för utländska företag och skjuta upp betalningen av landets skulder.

Honduras
2010-31 s 13-14
"Lobo lappar och lagar"
Honduras ett år efter kuppen: den nya regeringen klarar sig bättre utomlands än hemma. Det är nu drygt ett år sedan Honduras vänsterorienterade president Manuel Zelaya hämtades från sitt hem av armén i gryningen och fördes i exil till Costa Rica. Den konstitutionella ordningen återupprättades formellt när Porfirio Lobo, som vann ett någorlunda rättvist val hållet av de facto-regeringen, installerades den 27 januari i år. Men Mexiko och de flesta sydamerikanska länder erkänner fortfarande inte dennes regering.
Lobos bildade en samlingsregering med fem oppositionspartier och inrättade en sanningskommission som ska avge rapport nästa år. Utomlands har detta arbete börjat ge resultat.
Men att få lugn och ro i Honduras ser tuffare ut. Den mest oroande trenden är utbrott av våld mot journalister. Honduras har redan världens högsta årliga mordkvot, 67 per 100 000.

Afrika
2010-31 s 14-15
"Afrikas stora valår"
Afrika har drabbats av valfeber. Men fler val innebär inte nödvändigtvis mer demokrati. Burundi har precis hållit val, så även Guinea. Och strax därförinnan den halvautonoma regionen Somaliland och Etiopien. Rwanda förbereder sig för val i augusti och därefter Tanzania. Till årets slut ska man i 20 av de 48 länderna i Afrika söder om Sahara ha gått till val. Faktum är att allmänna val kommer att bli vanliga i denna del av Afrika som tidigare var känd för våldsamma kupper och inbördeskrig. Väljarna är ivriga att ställa sina ofta korrupta och arroganta ledare och politiker till svars.
Men nyheterna är alls inte enbart goda. Många av valen har "ej uppnått internationell standard" vilket innebär att de har manipulerats för att säkerställa att de sittande stats- och regeringscheferna och deras styrande partier inte ska kunna sparkas ut av väljarna.

Pakistan
2010-31 s 16
"Våldsvåg i Karachi efter lönnmord på politiker"
Pakistans största stad, den sydliga hamnstaden Karachi, har drabbats av en våldsvåg i vilken 47 personer hittills dödats efter ett lönnmord på en populär politiker i måndags. Våldsamheter utbröt efter det att Raza Haider, ledamot av regionparlamentet och ledare för Muttahida Quami-rörelsen (MQM) sköts till döds tillsammans med sin livvakt. Snart var hela staden drabbad. Skolor och regeringsbyggnader håller tills vidare stängt. MQM styr staden med stöd av en Urdu-minoritet. De flesta som dödats är pashtuner som flyttat till regionen efter arméns fälttåg mot Pakistans talibaner. Talibanerna är övervägande pashtuner. De senaste månader har det varit strid mellan MQM och Awami National Party ett part som har stöd bland pashtunerna. Awami påstås vara "ett syndikat, En samling kriminella" som gått ihop med islamistiska rebeller.

2010-31 s 17
"Pakistan drabbat av svåra översvämningar"
Skadorna i det översvämningsdrabbade Pakistan blir allt större och räddningsaktionerna fortsätter. Samtidigt ökar allmänhetens ilska i landets mest eldfängda provins. Expertbedömare menar att regeringens bristfälliga nödinsatser efter översvämningen inte bara kommer att utgöra ännu en prövning för allmänhetens förtroende i provinsen Khyber Pakhtunkhwa - tidigare Nordvästra gränsprovinsen - utan att detta även kan utnyttjas av främmande makter och islamistiska organisationer för att slå in ytterligare en kil.

Kambodja, Historia
2010-31 s 18-19
"Ilska över kambodjansk dom"
En första fällande dom har genomförts mot en ledande representant för Röda Khmererna rörande de 1,7 miljoner människor som dog under åren 1975 - 1990. Men många av de överlevande var bestörta över vad de tyckte var ett milt straff, 35 års fängelse, som möjligen kan göra Kaing Guek Eav, kallad Duch, åter till en fri man. Domstolen förvandlade nämligen domen till 19 års fängelse med avdrag för den tid han redan tillbringat i fängelse. Många människor sa att de inte kunde acceptera ett mildare straff än livstids fängelse.
I Fall 2 kommer fyra andra Khmerledare i det allra högsta skiktet att anklagas för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Många andra ledare har dött till exempel Röda Khmerernas ledare, Pol Pot.

Indien, Kashmir
2010-31 s 20
"Oroligheterna i Kashmir eskalerar snabbt"
Upploppen i den indiska delstaten Kashmir har vuxit ledningen övermäktig och delstatens unge regeringschef Omar Abdullah har sett sig tvungen att be den federala regeringen i New Delhi om större militärt stöd. Över helgen har mer än 20 civila dödats i sammandrabbningar mellan indiska säkerhetsstyrkor och demonstranter. Mer än 50 civila kashmirier har dödats sedan mitten av juni då befolkningens sedan länge uppdämda vrede gentemot säkerhetsstyrkorna exploderade efter det att en sjuttonårig gymnasist dödats av polisen. Oroligheterna återspeglar allmänhetens frustration över att den mer än halvsekelgamla politiska konflikten om området aldrig funnit någon lösning. Indien och Pakistan har utkämpat tre krig om Kashmir sedan 1947.

2010-31 s 21-22
"Kan Kashmirs arvtagare hantera situationen?"
Omar Abdullah är ättling i tredje generationen till Kashmirs mest berömda politikersläkt. Hn ärvde 2002 partiledarskapet från sin far Faruk Abdullah som i sin tur ärvt det från sin far Shejk Muhammed Abdullah.
Omar Abdullah blev en hoppets symbol i den sargade indiska delstaten Jammu och kashmir efter det att hans parti fick flest parlamentsmandat i valen 2008. Men ni sommar har han ställts inför sin hittills hårdaste prövning som delstatens regeringschef. Han kände sig nödgad att tillkalla den indiska armén efter det att polisen och milispatrullerna i många veckor misslyckats med att stävja gatuprotesterna. Mobiloperatörernas sms-system stängdes av och därefter Facebook och YouTube. Kritiken mot hans åtgärder har blivit enorm.

Indien
2010-31 s 22-23
"Bakslag för medborgarrätten i världens största demokrati?"
Indiska aktivister protesterar mot nya regler för rättsprocesser i allmänhetens intresse. På 1980-talet ett system där Indiens Högsta Domstol sänkte kraven för talerätt, det vill säga kravet för käranden att bevisa att denne lidit skada. De senaste 20 åren har tiotusentals sådana stämningar ingivits mot den indiska regeringen och mot företag. Detta har lett till långa eftersläpningar för projekt som desperat behövs för att upprätthålla landets ekonomiska utveckling. Många har varit "falska mål" och dessa måste nu avslöjas. Många aktivister menar att de nya reglerna, som att utmåla klagande personer som tvivelaktiga eller företrädande inte allmänhetens intresse utan partsintressen och att hota med dryga böter och skadestånd om käranden förlorar målet, utgör ett bakslag för medborgarrätten.

Indien, Pakistan
2010-31 s 24-25
"Hopp om avspänning vid indisk-pakistanska gränsen"
Vid Indiens nordvästra gräns mot Pakistan i staden Wagah genomförs en daglig flagghalningsceremoni sedan Indiens delning och skapandet av Pakistan för 60 år sedan för att ceremoniellt manifestera sin fiendskap. Patriotiska folkmassor trängs på båda sidor av gränsen för att se spektaklet som avslutas med en handskakning och igenslagna slamrande grindar. På senare tid har spektaklet fått en mer försonande framtoning. En början till ett politiskt töväder? Är den bisarra gränsceremonin i Wagah en utrikespolitisk barometer? I så fall beror det på indiernas knän och anklar som tar stryk av det taktfasta stampandet på stället.

Indien
2010-31 s 26-27
"Misslyckandets pris"
För att kunna besegra maoistrebellerna (naxaliterna) måste Indiens regering bli bättre både på att använda militärt våld och att sprida framsteg och utveckling.
Indiens maoistuppror växer sig allt starkare så gör också motsättningarna inom regeringen om hur man ska agera. Nästan 800 människor har hittills dödats i år i konflikten - nästan lika många som hela 2009. En uppfattning är att rebellerna utgör ett militärt hot som måste mötas med militärt våld. En annan är att naxaliterna får stöd av de missförhållanden som fattiga stammar i östra och central Indien lider under. Stödet för rebellerna är starkast i de byar som har minst tillgång till grundläggande faciliteter. Vapenmakt eller utvecklingsstöd? Regeringen har inte lyckats sammanjämka de två vägarna.
Upproret står alltmer i vägen för möjligheterna att börja exploatera fyndigheterna i östra Indiens mineralrika skogar. Särskilt attackerna mot järnvägar gör det svårt för företag att verka. Landets kolproduktion begränsas och ett planerat stålverk byggs inte.