Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 23

Tidskriften

 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
 2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22  

Tyskland
2010-23 s 3
"Man måste rätta munnen efter matsäcken"
Tyskland går med i åtstramningsklubben och Grekland, som inte har något val, fortsätter på den utstakade vägen. Angela Merkel gör klart att Tyskland måste sluta att leva över sina tillgångar. Landet måste minska budgeten med 10 miljarder euro per år dram till 2016. Det blir lägre socialbidrag och/eller skattehöjningar. Nedskärningar av tiotusentals offentliga tjänster, minskade bidrag till nyblivna föräldrar och så vidare. I Grekland finns planer på det mest omfattande privatiseringsprogrammet någonsin. Nästan allt statligt ska säljas ut.

EU
2010-23 s 4
"Detaljerna i hjälppaketet har klarnat"
Eurozonens finansministrar har enats om en ny europeisk finansiell stabilitetsfacilitet. En fond varifrån skuldtyngda länder ska kunna låna mot löften om mycket tuffa åtstramningar av det slag som nu gäller för Grekland. Flera av finansministrarna verkade inte särskilt bekymrade över eurons kursfall, som faktiskt kan underlätta för Europas exportindustri.

Storbritannien
2010-23 s 4-5
"Cameron varnar för svåra tider"
Åtgärder för att minska underskottet i statsfinanserna och reducera upplåningen är det absolut mest brådskande i Storbritannien, menade han i ett anförande. Beslutet vi tar kommer att påverka varje enskild människa i Storbritannien och vara kännbara ni många år, kanske decennier framöver. Den offentliga sektorn måste bantas rejält, den har vuxit sig alldeles för stor och ineffektiv.

Ungern
2010-23 s 6-7
"Löst prat satte marknaderna i gungning"
Några oförsiktiga kommentarer från den ungerska regeringen orsakade oro på marknaderna och pressade ner euron. Ungern är ett av de länder i Östeuropa som drabbades värst av den internationella krisen. I slutat av 2008 tvingades Ungern låna 25 miljarder dollar av Internationella valutafonden och EU. I förra veckan orsakade Ungern stor nervositet på de globala marknaderna när en högt uppsatt regeringsrepresentant påstod att den förra regeringen hade manipulerat budgetsiffror och ljugit om ekonomins tillstånd. Bestämda förklaringar från eurozonens finansministrar lugnade emellertid marknaderna.

EU
2010-23 s 7
"Klagomål från paradiset"
Europas kolonier i Karibien, Indiska Oceanen och Atlanten vill ha mer pengar av Bryssel. Finanskrisen märks i koloniernas turistindustrier. Semesterparadisen från Guadelope och Réunion till Madeira får redan generösa subventioner. 7 840 miljoner euro har beviljats för 2007-2013. Det är omkring 2000 euro per koloniinvånare som lyder under Frankrike, Spanien eller Portugal.

Schweiz
2010-23 s 7
"Förr eller senare försvinner sekretessen"
Förra året kom det till en överenskommelse mellan Bern och Washington som gäller 4 450amerikanska UBS-kunder, vars innehav kommer att granskas av de amerikanska myndigheterna. Nu underkänner det schweiziska parlamentets andra kammare uppgörelsen.

Spanien
2010-23 s 8
"Dåligt stöd för spansk strejk"
Strejken i den offentliga sektorn fick stöd av bara elva procent av arbetstagarna, vilket stärker premiärminister José Zapateros ställning när han försöker tackla eurozonens tredje största budgetunderskott. Zapatero har tvingats sänka löner och frysa pensioner för att övertyga investerare och kollegor ute i Europa om att han kan reducera budgetunderskottet på 11,2 procent av BNP och minska arbetslösheten. Det ska också bli enklare att säga upp folk och mindra generösa avgångsvederlag. "Spanien har inte råd att inte reformera arbetsmarknaden".

Turkiet
2010-23 s 8-9
"Har Turkiet tröttnat på Väst?"
Utrikespolitiken väcker oro både hemma och i Väst. Turkiets islamiskt orienterade regeringe svarar nej på den frågan. Med växande ekonomi och allt mer självsäkra ledare håller Natolandet Turkiet på att etablera sig som en regional stormakt med en mer oberoende utrikespolitik, menar bedömarna. Turkiets handel med grannländerna ökade mer än tjugo gånger mellan 1991 och 2008. Turkiet är idag ett av världens 20 ledande industriländer. Men EU är dock landets största marknad och Turkiet har spelat en viktig roll i Natos operationer i Afghanistan.

Israel, Palestina
2010-23 s 10-12
"Blockaden är kontraproduktiv"
Israelernas fast föresats att isolera Gaza underlättar för Hamas att ta fastare grepp om allting på Gazaremsan. I början klarade inte motståndsekonomin av att tillgodose invånarnas behov. Men idag är butikerna i Gaza fyllda av produkter som snabbt kommer genom tunnlarna som upprättats på grund av blockaden. FNs flyktingorganisation undervisar hälften av alla barn i Gaza. Gaza utvecklas och Hamas bygger ett samhälle enligt sina egna ritningar. "Belägringen är en välsignelse", säger en Hamasminister. Men det värsta för invånarna är att blockaden gör det lättare för Hamas att kontrollera allt och alla. Hamas säkerhetsstyrkor har skapat stabilitet under skräckvälde. En livlig politisk kultur har satts i tvångströja och förvandlats till en enpartistat. Hamas andra generation, trettioåringarna, har alltid levt under ockupation och de njuter av att ha makt även om de saknar visioner om hu de ska använda den.

2010-23 s 13-14
"USA och Israel ser olika på saker och ting"
För ett par veckor sedan bordade specialstyrkor på internationellt vatten en hjälpflotta med destination Gaza. Nio civila dödades varav en 19-åriga amerikansk medborgare av turkisk härkomst.
Obamas Mellanösternpolitik har inga påtagliga resultat att visa upp. Hans försök att förvandla "närmandesamtalen" till direkta förhandlingar har komplicerats av Gazaoperationen liksom hans försök att få FN att gå med på nya sanktioner mot Iran. Både Bill Clinton och George Bush visade prov på att de identifierade sig med ett Israel som existerar i en extremt besvärlig situation. Israels regering och folk hyser inte samma förtroende för Obama.

Japan
2010-23 s 16
"Samma skrot och korn"
Landets nya premiärminister, Naoto Kan, som var finansminister förut är en prototyp för den sortens politiker i Japan som alltid överlever genom att ständigt hoppa från ämbete till ämbete. DPJ lyckades i fjol besegra Liberaldemokraterna (LDP) som då hade haft makten i 50 år. Men regeringsskiftena hos DPJ är lika vanliga som hos rivalerna. Efter bara drygt åtta månaderna byter partiet ut premiärministern.

Filippinerna
2010-23 s 16
Fyra veckor efter presidentvalet har den 50-årige sonen till före detta presidenten Corazon Aquino, Benigno Aquinos, seger bekräftats officiellt. Därmed besegrade han Joseph Estrada med 5,7 miljoner röster. Benigno Aquino efterträder president Gloria Arroyo den 30 juni.

USA
2010-23 s 16
"Minimera skadan"
President Barack Obama tog på onsdagen emot palestiniernas president, Mahmoud Abbas i Vita huset. Mötet kom att handla om hur man bäst begränsar skadorna av israels dödliga räd mot hjälpflottan Ship to Gaza. Abbas möte skulle ha kommit efter Israels premiärminister Benjamin Netanyahus möte med den amerikanska presidenten, men Netanyahus ställde in sitt besök efter debaclet med Ship to Gaza.

2010-23 s 16
"Whitman klar som kandidat"
Republikanerna i Kalifornien har nominerat den före detta vdn för eBay, Meg Whitman, som kandidat i guvernörsvalet. Den 53-åriga miljardären konkurrerar med demokraten och före detta guvernören Jerry Brown. Whitman fick 65 procent av rösterna i partiets primärval, klart mer än rivalen Steve Poizner. Whitman är den första republikanska kvinnan som kandiderar i ett guvernörsval.

Sydafrika, Sport
2010-23 s 17
"Bråda dagar"
De senaste dagarna har Sydafrika skyndat sig för att allt ska bli klart till VM i fotboll som börjar denna helg. Ett mål för sydafrikanerna är att hela tillställningen och tillhörande investeringar ska tvätta bort Sydafrikas rykte som ett land präglat av brottslighet och rasmotsättningar. En lyckad VM-turnering kan hjälpa den sydafrikanska regeringen att nå målet med 15 miljarder dollar i utländska direktinvesteringar och att antalet turister ska öka från 9,9 miljoner per år idag till 13,5 miljoner 2015. Sydafrikas regering har investerat över fyra miljarder dollar i förberedelserna inför VM.

2010-23 s 18-20
"Frihetens pris"
Sedan Sydafrika blev en demokrati för 16 år sedan har landet tagit enorma kliv framåt. Men allt har inte blivit bättre. Kan "mirakelnationen" besegra de bittra klyftorna från förr och förvandla sig till den regnbågsnation som Nelson Mandela drömde om? Eller kommer Sydafrika att sjunka ännu djupare ned i vanstyre, rasmotsättningar, fattigdom, korruption, våld och förfall och på sikt bli ännu en misslyckad, afrikansk stat?
Zimbabwe, grannlandet i norr, är en ständig påminnelse om vad som kan hända efter bara några decennier med enpartistyre efter befrielsen.
Kan VM i fotboll medverka till att Nelson Mandelas dröm om en regnbågsnation går i uppfyllelse?

2010-23 s 19
"Vi är redo"
I söndags försäkrade Sydafrikas president, Jacob Zuma, på en presskonferens tillsammans med FIFAs ordförande Sepp Blatter, att Sydafrika var "mer än redo" för det stora evenemanget. Faktum är att sydafrikanerna har klarat tidsramarna när det gäller fem nya stadier och renovering av fyra befintliga. Därtill kommer ett antal vägförbättringar och ny infrastruktur som har kostat den sydafrikanska regeringen 3,5 miljarder euro.

2010-23 s 20-21
"Detta är Afrika och … detta"
FIFAs högkvarter under VM ligger i det som påstår vara Afrikas rikaste kvadratkilometer, Sandton City, Johannesburgs kommersiella centrum. Här finns banker, multinationella företag och Sydafrikas superrika personer. Sandton är den första biten av Afrika som många fotbollsfantaster kommer att möta. Sandton är en tryggt västerländsk enklav för alla som skräms av brottsstatistiken. Sydafrika är Soweto och safari, kåkstäder och stammar men det är också Sandton. Det finns en känsla av att VM 2010 kommer att än dra världens syn på Sydafrika och kanske hela kontinenten. Faktum är att detta är första gången som något land i Afrika är värd för VM.

2010-23 s 22-23
"Väldigt många får inte synas"
Sydafrika misstänks ha tvångsförflyttat många sluminvånare till tillfälliga läger långt utom synhåll för besökare från hela världen. Myndigheterna i Johannesburg förnekar upprensningar i slummen inför VM. I en aktuell rapport om megaevenemang av detta slag konstaterar FNs speciella observatör för adekvat boende, Raquel Rolnik, att mänskliga rättigheter flyger sin kos när världsstäder som till exempel Kapstaden städas upp och förskönas för att bli mer tilltalande i besökarnas ögon. Ingenstans är frustrationen mot tvångsförflyttningar och eländiga levnadsförhållanden så påtaglig som i Kapstaden. Många har flyttats till ett omplaceringsläger, kallat Blikkiesdorf, eller Plåtburksstan, långt från skolor och arbetsplatser.
1994 lovade det styrande partiet ANC att bygga gratis bostad till snart alla som levde under fattigdomsgränsen. I stället bor idag många svarta i övergångsläger utanför städerna.

Indien
2010-23 s 24-26
"Maos anhängare regerar i djungeln"
I mer än fyra decennier har militanta maoister fört krig mot den indiska staten. Rebellernas fälttåg äventyrar investeringar för miljarder. New Delhis styrkor har vid det här laget förlorat kontrollen över stora urskogsområden med rika naturtillgångar värde flera hundra miljarder euro. De kallas för naxaliter efter bondeupproret för snart 50 år sedan i västbengaliska Naxalbari. Rebellriket delas upp i tre områden. Ytterst ligger gerillazonen. Den behärskas fortfarande av staten. Dit kommer gerillan i nattliga räder, tar upp "skatt" och dödar "förrädare". Längre in ligger basen. Det är byar som intagits av maoisterna men fortfarande är omstridda. Ännu längre in finns gerillans "befriade" områden med egna styren med Mao som förebild, domstolar och soldater i uniform.
Miljardmarknader mot stenålderskommunism? Längs den "röda korridoren" står mycket på spel.

Thailand
2010-23 s 27
"Det förlorade paradiset"
Thailand var förr synonymt med snabb tillväxt, stabil demokrati och ljuvliga stränder. Denna bild har förändrats. Men ledarna fattade en rad dåliga beslut som ledde in landet på ruinens väg. De tillät Thailands gammalmodiga utbildningssystem att fortsätta stagnera vilket i sin tur gjorde thailändska affärsmän illa rustade för innovationer och global konkurrens. Samtidigt har turistmål som Phuket exploaterats i stället för att bevaras. Resultatet är att Thailands tillväxttakt rasade från 5,2 procent 2006 till minus 2,3 procent förra året. Än värre är att Thailands ledare inte lyckats bevara freden.
Kan Thailand reparera sitt rykte? Det viktigaste - statsmannamässigt ledarskap - saknas i dagens Thailand. Därför kan man misstänka att det dröjer innan varumärket Thailand återfår sin glans!

Nordkorea
2010-23 s 27
"Kim möblerade om"
Inför ledarens Kim Jong Ils ögon avskedade det nordkoreanska parlamentet i måndags landets regeringschef och upphöjde samtidigt Kim Jong Ils svåger Jang Song-taek till landets näst högsta ämbete. Bedömare anser att förändringarna syftar dels till att dämpa allmänhetens vrede över en katastrofal valutareform som raderade bort nästan alla besparingar och ledde till kaos i samhället och dels till att konsolidera Kims kontroll i en tid av tumult och uppror. Kim som tros ha problem med hälsan, försöker hantera två viktiga uppgifter samtidigt. Han ska förbereda maktöverlämnandet till sonen Kim Jong-un och han försöker också tillgodose folkets behov. Nordkoreanerna har i två år lidit brist på mat och av den centralplanerade ekonomins nära kollaps.

Klimat & Miljö
2010-23 s 28-29
"(O)vetenskap vållar onödiga tvivel"
Klimatforskarna gnabbas inbördes och intar en defensiv attityd utåt, vilket sammantaget har lett till att de har förlorat allmänhetens förtroende.
Man kan lägga skulden på ekonomisk oro, ännu en mycket kall vinter eller de många skandaler från världens ledande klimatforskningsorgan, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) eller FNs klimatpanel som vi brukar säga. Oron för den globala uppvärmningen har dämpats överallt. I Storbritannien sade en ledande forskare i en intervju att han har ångestdämpande piller och faktiskt övervägde självmord.
Argument som inte håller just nu är tvärsäkra påståenden om hur snabbt och hur mycket den globala uppvärmningen ändrar jordens klimat.

2010-23 s 29-31
"Bara vanligt vatten"
Det faktum att det blir allt mer ont om vatten i tillväxtländer som Kina och Indien hämmar den ekonomiska utvecklingen där. Omkring 2,4 miljarder människor lever i "vattenstressade" länder som Kina. Brist på vatten och föroreningar minskar Kinas BNP med omkring 2,3 procent, enligt en rapport från Världsbanken 2007. Föroreningar och minskat flöde i vattendragen är delvis en följd av den snabba industrialiseringen i Kina. Ekonomisk utveckling, klimatförändring och folkökning kommer att öka pressen på vattenresurserna ytterligare. Efterfrågan på vatten de kommande två decennierna kommer att fördubblas i Indien och öka med 32 procent i Kina. Kinas invånare använder 2117 kubikmeter per år, jämfört med 1614 i Indien och 9943 i USA.