Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 24

Tidskriften

 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
 2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23    

Belgien
2010-24 s 3-4
"Klyftan mellan Flandern och Vallonien växer"
Belgien tycktes komma ännu ett steg närmare delning i söndags, när ett separatistiskt parti vann en övertygande seger i Flandern, som är landets holländsktalande och mest välmående region där 60 procent av invånarna bor. 46,5 procent av väljarna i Flandern röstade på ett av de tre separatistiska partierna, däribland Vlaams Belang. I det fransktalande Vallonien och i Bryssel fick Socialisterna 36 procent av rösterna. Bart de Wevers flamländska nationalistparti fick flest mandat i parlamentet och det skapar vett nytt osäkerhetselement i Europa i en speciellt svår tid för EU. Dessutom tar Belgien över det roterande ordförandeskapet i EU den 1 juli. Det är tveksamt att Belgien har lyckats formera en fungerande regering till dess. Den belgiska enheten har få symboler förutom kungafamiljen, Tintin och Bryssel.

Kosovo
2010-24 s 4
"Den ömtåliga gränsfrågan"
En del människor på Balkan vågar tänka det otänkbara och ändra gränserna så att de speglar verkligheten lite bättre. Kosovo förklarade sig självständigt 2008. 69 länder har erkänt staten Kosovo, men det har inte Ryssland, Kina, Indien och fem EU-länder gjort. Vuk Jeremic, Serbiens utrikesminister säger att hans land väljer Kosovo framför EU. Ett annat alternativ är att Kosovo släpper den norra enklaven där det bor 130 000 etniska serber. Eventuellt byta den mot områden i södra Serbien sär de etniska albanerna är i majoritet som till exempel Presevodalen där två tredjedelar av 90 000 invånare är etniska albaner. Västerländska diplomater är emellertid rädda för att ändrade gränser kan väcka liv i gamla Balkanspöken och leda till stora problem i Bosnien och Makedonien.

Grekland
2010-24 s 5-6
"Inget slut på eländet"
Solen, sanden och havet är sig lika, men turisterna uteblir ändå"
Strejker, massdemonstrationer och tre dödsfall när en bank brandbombades, allt har lett till att turisterna har avbokat sina resor, 30 procent på nationell basis och 20 procent på Rhodos, där 70 procent av all inkomst kommer från turismen. Löntagare, som protesterar mot regeringens åtstramningar planerar nya strejker vilket hotar att störa båt- och flygtrafiken.

Tyskland, Frankrike
2010-24 s 6-7
"Fru Vankelmod träffade herr nyckfull"
Just när det är kris sviktar Europas viktiga axel Frankrike-Tyskland. Men tidigare i veckan träffades äntligen Angela Merkel och Nicolas Sarkozy. Eurozonen är en viktig byggsten i EUs framtid. Mellan juni och oktober i år bestäms hur valutaunionen ska reformeras. Tyskland har lagt fram ett förslag. Frankrike andra förslag som Tyskland främst via medierna har avvisat. Tyskland och Frankrike måste enas om en kompromiss.

Polen
2010-24 s 8-9
"Kaczynski vill axla sin brors mantel"
Polen går till val. Är det rätt att en man blir president bara därför att hans bror omkom i en tragisk olycka? Kanske inte, men faktum är att Jaroslaw Kaczynski är en annan person än förut. Den högernationalistiske kämpen och gudabenådade populisten har blivit en ny människa sedan hans tvillingbror Lech dog. Jaroslaw Kaczynski ligger bara sex procentenheter efter Medborgarplattforms kandidat Bronislaw Komorowski som är talman i parlamentet och tillförordnad statschef. Sedan Kaczynski slutade upp med att dela in polackerna i goda och onda människor har partiet Lag och Rättvisa ökat från 25 till 40 procents väljarstöd.

Storbritannien, Irland
2010-24 s 9
"Tragiskt misstag"
Den brittiske premiärministern, David Cameron, bad tidigare i veckan om ursäkt för att brittiska soldater för 38 år sedan sköt ihjäl 14 demonstranter i Nordirland. 30 januari 1972, som brukar kallas för Blodiga söndagen, Bloody Sunday, sköt brittiska soldater mot civila som deltog i en marsch för medborgerliga rättigheter i Londonderry i Nordirland. 13 människor dödades direkt.

Spanien
2010-24 s 9
"Religionsfritt"
Den spanska regeringen överväger att förbjuda burka i offentliga byggnader. Spanien ansluter sig därmed till andra länder i Europa som hävdar att burkan nedvärderar kvinnor. I Spanien förbereder man en lag som förbjuder alla religiösa symboler, som till exempel krucifix i statliga byggnader inklusive sjukhusen.

Estland
2010-24 s 10-11
"Estland drar gränser för ryskan"
Den estniska språkmyndigheten kontrollerar att alla offentliganställda talar tillräckligt bra estniska och i skolorna begränsas användandet av ryska som fortfarande är modersmål för många av landets invånare. Paegymnasiet i Tallin har blivit ett "slagfält" för språkstriden. Där underkändes nära en tredjedel av skolans 60 lärare. Flera av de äldre lärarna har svårt för att nu lära sig perfekt estniska. 30 procent av Estlands 1,3 miljoner invånare har ryska som första språk och nästan hälften av alla offentliga skolor i Tallin är ryskspråkiga.
Sedan Sovjetunionen upplöstes 1991 har de numera självständiga före detta sovjetrepublikerna försökt stärka sina nationella identiteter genom att främja användandet av de inhemska språken. Den ryska regeringen protesterar och fruktar ett minskat inflytande.

Ryssland
2010-24 s 11-13
"Putins nya ansikte"
Ledaren som kritiserade USA och tog Stalin i famn förespråkar plötsligt en mjukare linje i den ryska utrikespolitiken. Nu talar han om nya affärer med Europa och USA och om handelszoner och krediter. EU och USA pekas ut som mest önskvärda partners. Nu erkänner han att Stalins "totalitära regim" varit brutal. Han överger dock inte sitt allt överskuggande mål som är att återupprätta Rysslands stormaktsstatus. Det som har förändrats är att världen för första gången på ett decennium utvecklas i den riktning Putin vill. USAs planer på missilförsvar i Polen är skrinlagda, Ukrainas medlemskap i Nato är inte längre aktuellt sedan landet fått en prorysk president och Ryssland har i praktiken annekterat Georgiens nordliga territorier sedan invasionen 2008. Och förra månaden slöt Putin ett avtal med Ukraina om förlängning av den ryska Svartahavsflottans bas i Sevastopol. USA framstår inte längre som ett hot mot ryska intressen.
Men det främsta skälet till Putins ändrade attityd är behovet av utländska pengar. Kreml har räknat och insett att Ryssland inte kan modernisera - eller ens överleva - utan utländska investeringar en masse. Ryssland behöver också västerländska specialister och tekniker.
Putins utveckling från USA-fientlig agitator till en vänlig försäljare av Ryssland är vika välkommen som anmärkningsvärd. Det nya tövädret gäller emellertid inte hemma. Kreml gör livet mycket svårt för oppositionen som beskylls för "terrorism".

Iran
2010-24 s 15-17
"Oppositionen saknar tydligt ledarskap"
För ett år sedan, då Ahmadinejad hade utropats till segrare i presidentvalen den 12 juni, föddes den Gröna rörelsen, med sin slogan "vi är alla tillsammans!". Men nu ett år senare har massorna som företrädde rörelsen försvunnit från gatorna i Teheran. Dussintals har dödats i sammanstötningar med hårdföra regeringsstyrkor, hundratals iranier har fängslats och ställts inför rätta. Idag har rörelsen inga ledare och kan inte enas om sitt mål. Men vreden som först bröt ut under presidentvalet kokar fortfarande under ytan. "Regeringens många misstag håller liv i rörelsen". Många i medelklassen misstänker att staten gör allt den kan för reta och irritera dem.

2010-24 s 17-18
"Iran har alltid triumf på hand"
Iran reagerade på de nya sanktionerna genom att hota med ytterligare försvåra för internationell insyn genom att omvärdera relationerna med IAEA. Bortom sanktionerna, som förmodligen inte kommer att fungera, finns plan B, C, och D. Dessa inkluderar militära åtgärder av traditionellt slag men också vad som betecknas som hjärnflyktsprojektet och som syftar till att locka bort alla Irans kärnfysiker. Några har redan lockats komma med datorer fulla av data om det iranska atomprogrammet.

Israel, Palestina
2010-24 s 16
"Blockaden lättas, men när?"
Efter flera möten med Israels president Benjamin Netanyahu, meddelade Mellanösternsändebudet Tony Blair till EUs utrikesministrar att det när som helst blir möjligt att föra in många fler produkter och byggmaterial i Gaza. Blair sa också att blockaden kommer att lätta markant binom några dagar. FN transporterade i början av veckan tonvis av produkter som har legat i israelisk hamn sedan de beslagtogs från hjälpbåtarna Ship to Gaza. 70 lastbilar behövdes. Hamas ville först hindra införseln men gav med sig.

2010-24 s 16
"Israel svek bosättarna"
Den israeliska regeringen beskylls för att ha svikit 9000 bosättare som evakuerades med våld från Gaza för snart fem år sedan. De har idag blivit "flyktingar i sitt eget land" enligt en utredning. En utredning visar att flertalet av de evakuerade fortfarande bor i tillfälliga husvagnsparker och att arbetslösheten är hög.

Kirgisien
2010-24 s 19
"Varför så mycket våld"
En följd av korrumperade, auktoritära regimer och kronisk fattigdom är roten till det onda som nu sker i Kirgisien. Bakijevregimens kollaps var ett typexempel på de risker som följer med de auktoritära systemen i Centralasien, där Kazakstan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan och Kirgizistan har styrts av så kallade starka män enligt gammalt sovjetiskt mönster. Det som händer i Kirgizistan avseende korruption och förtryck pågår i flera andra länder också. Den nya interimsregeringen med Roza Otunbajeva i spetsen är för svag. Dess 13 medlemmar motsvarade inte kriterierna för en sammanhållen och effektiv administration. Det finns många signaler om inbördes oenighet. Beslutet att senarelägga de nya valen till i slutet av 2011 undergrävde allmänhetens förtroende ännu mer. Avsaknaden av en stark regering har "givit klanerna tillfälle att utnyttja spänningarna i samhället". I södra Kirgizistan har sammanstötningar mellan landets två största etniska grupper - uzbeker och kirgizer - i landets näst största stad, Osj, lett till att minst 120 personer har dödats.

2010-24 s 20
"Det våldshärjade Kirgizistan ber om hjälp"
Den nya interimsregeringen ber Ryssland om fredsbevarande styrkor. En säkerhetsallians mellan före detta sovjetrepubliker (CSTO) höll ett möte utan att fatta beslut om att sätta in alliansens snabbinsatsstyrka. Man vill avvakta och se hur läget utvecklas i Kirgizistan. Det största humanitära problemet är de över 100 000 människor, främst uzbeker som flytt till Uzbekistan, ett land som inte har medel att tillgodose flyktingarnas behov.

Afghanistan
2010-24 s 21-23
"Afghanistan ruvar på stora skatter"
I flera år låg dokument som berättade om stora mineraltillgångar bortglömda på ett bibliotek i Kabul. Nu har amerikanska och afghanska experter följt upp informationen i dokumenten och konstaterat att Afghanistan kan bli en av världens största mineralproducenter. Värdet på de outnyttjade mineralreserverna uppskattas till 1000 miljarder dollar! Det handlar hittills okända fynd av järn, koppar, kobolt och guld och skulle kunna förvandla Afghanistan till ett av världens viktigaste gruvländer. Detta kan i grunden förbättra landets ekonomi och kanske förändra själva kriget. I dag bygger landets ekonomi till stor del på opiumproduktion och handel med narkotika samt på det ekonomiska stödet från USA och andra industriländer.
Det finns en risk att de stora mineraltillgångarna i stället för att främja freden kan sporra talibanerna att slåss ännu hårdare för att återta kontrollen över landet. Det finns också en risk för att Kina kommer att försöka dominera exploateringen av Afghanistans mineralreserver.

Kina
2010-24 s 23-24
"Det saknas folk!"
Missnöje bland arbetarna speglar demografiska förändringar och ökad medvetenhet om fri- och rättigheter. Kina har råkat ut för en våg av arbetarprotester, inklusive strejker och partiella produktionsstopp som visar att den till synes outsinliga tillgången på arbetskraft håller på att ta slut och att arbetarna inte längre är beredda att uthärda eländiga arbetsförhållanden. Ändrade demografiska förhållanden, inklusive många års effektiv födelsekontroll via den påbjudna ett-barns-regeln, gör att det råder brist på unga arbetare framför allt i åldrarna 15-25 år. De är också mer medvetna om sina rättigheter och kräver sin andel av välståndet.
Det taiwanesiska elektronikföretaget Foxconn i Shenzhen, där man monterar Apples iPhone och iPad, har drabbats av en självmordsvåg bland de anställda. Facket skyller detta på orimliga förhållanden i form av stress och långa arbetsdagar.

2010-24 s 24-25
"Arbetarna slår tillbaka"
En våg av strejker vid Honda och en proteststorm mot självmordsepidemin vid Foxconn resulterade i att de båda företagen erbjöd de anställda rejäla löneökningar. Tidigare var ingångslönen futtiga 130 dollar i månaden. Vid Hondas fabrik i Foshan iscensatte 1900 arbetare en två veckor lång strejk. En ny lag om hur arbetstvister ska lösas infördes för två år sedan och detta har stärkt arbetarnas självförtroende. Nu frågar sig många sinologer om detta betyder slutet för billig arbetskraft i Kina. Faran är att företag med små marginaler kommer att börja fundera på att flytta sin verksamhet till Kambodja eller Indonesien där lönerna är lägre och arbetarna fogligare. Det billiga Kina har blivit lite dyrare.

Indien, Sri Lanka
2010-24 s 25-26
"Maktspel inför öppen ridå"
Indiens och Sri Lankas statschefer har kommit överens om att samarbeta om bistånd, infrastruktur och krediter, vilket stör Kina, som har egna planer för öriket Sri Lanka.
Dragkampen, "Det stora spelet", mellan Indien och Kina om inflytande i Indiska oceanen, kommer att dominera den globala scenen i decennier framöver. Sri Lankas geografiska läge är landets största fördel. Kina rustar upp sin flotta och vill försäkra sig om trygga baser och stark närvaro i Indiska oceanen. Beijing har redan startat flera stora infrastrukturprojekt i Colombo. Indien har problem med att dess stora tamilska befolkning är mycket kritiska till indiska kontakter med Sri Lankas premiärminister Rajapaksa.

Internationellt
2010-24 s 26
"Det nya Stora Spelet i Asien"
- Bangladesh: Ett närmande mellan Dhaka och Delhi är på gång. Men Kina föreslår att bygga en hamn och vägar.
- Burma: Kina bygger vägar och en olje- och gasledning från inne i Kina till en hamn i Burma.
- Pakistan: Kina är involverat i en rad infrastrukturobjekt värderade till många miljarder dollar.
- Nepal: Landets växande ekonomiska kontakter med Beijing vållar uppståndelse i Indien.
- Afghanistan: Indien har bekostat sjukhus, vägar och till och med byggt det nya parlamentet, allt för att köpa inflytande och popularitet för att kunna exportera billiga produkter till Afghanistan.

2010-24 s 27-29
"En ny syn på världen"
Den fattiga världen har förändrats i grunden. Resten av världen har bara börjat ana vilka följder detta får. Världsbankens chef påstår att "2009 såg slutet på det som vi kallade tredje världen", det vill säga en separat del av mänskligheten som var fattig, biståndsberoende och föga betydelsefull. Hur sant är detta?
Världen är binär. Mer än en miljard människor lever på mindre än 1,25 dollar per dag. Ett sextiotal små, fattiga länder har fortfarande alla tredje världens attribut: bidragsberoende, korruption och våld. Men flera utvecklingsländer håller på att bli ekonomiska draglok. Detta har blivit ännu tydligare efter den senaste recessionen. Rikare länder har inte hämtat sig ännu men i de fattigare länderna är inkomsterna nu markant mycket större än före krisen.

Samhälle
2010-24 s 26
"Det nya Stora Spelet i Asien"
- Bangladesh: Ett närmande mellan Dhaka och Delhi är på gång. Men Kina föreslår att bygga en hamn och vägar.
- Burma: Kina bygger vägar och en olje- och gasledning från inne i Kina till en hamn i Burma.
- Pakistan: Kina är involverat i en rad infrastrukturobjekt värderade till många miljarder dollar.
- Nepal: Landets växande ekonomiska kontakter med Beijing vållar uppståndelse i Indien.
- Afghanistan: Indien har bekostat sjukhus, vägar och till och med byggt det nya parlamentet, allt för att köpa inflytande och popularitet för att kunna exportera billiga produkter till Afghanistan.

2010-24 s 27-29
"En ny syn på världen"
Den fattiga världen har förändrats i grunden. Resten av världen har bara börjat ana vilka följder detta får. Världsbankens chef påstår att "2009 såg slutet på det som vi kallade tredje världen", det vill säga en separat del av mänskligheten som var fattig, biståndsberoende och föga betydelsefull. Hur sant är detta?
Världen är binär. Mer än en miljard människor lever på mindre än 1,25 dollar per dag. Ett sextiotal små, fattiga länder har fortfarande alla tredje världens attribut: bidragsberoende, korruption och våld. Men flera utvecklingsländer håller på att bli ekonomiska draglok. Detta har blivit ännu tydligare efter den senaste recessionen. Rikare länder har inte hämtat sig ännu men i de fattigare länderna är inkomsterna nu markant mycket större än före krisen.