Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 42

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42  

Albanien drömmer om att bli Balkans Schweiz

Albanien är ett bakvatten i jämförelse med andra länder i Europa. Det är en nackdel, som dock kan förvandlas till fördel, eftersom landet erbjuder goda möjligheter att investera i ännu outvecklade sektorer.

DAN BILEFSKY
Tirana
Donika Mici har trotsat decennier av diktatur, en brand som ödelade en av hennes fabriker, våld som nästan urartade i inbördeskrig och en svärmor, som tyckte att hon skulle stå vid spisen i stället för att leda ett modeimperium.
Men 47-åriga Mici, vd för DoniAnna, den största skofabriken i Albanien, säger att det är hög tid för AB Albanien att kasta av sig sin gamla image och lägga det förflutnas svårigheter till handlingarna.
Andra skoexportörer i Albanien tillverkar åtminstone delar av produktionen i Italien för att kunna använda etiketten ”Made in Italy”, men Mici är stolt över att alla hennes skor tillverkas i Albanien. Enligt henne är ”Made in Albania” absolut inget hinder för framgång.

DoniAnna har också en avundsvärd återförsäljarlista, som inkluderar allt från stora kedjor som Macy’s och Bata till specialister som Aldo och Kenneth Cole. Företaget omsatte för drygt 14 miljoner euro under årets första sex månader. Det sysselsätter 1 400 personer och exporterar till ett dussintal länder, inklusive Italien, USA och Frankrike. ”Man måste vara tuff för att lyckas i detta land, därför att vi startade med ingenting efter kommunismens fall 1990”, säger Mici, en jordnära kvinna och mor, vars enda eftergift till modet är ett par mörka Versaceglasögon och ett spann Chihuahua, som följer efter henne inne på det väldiga fabriksgolvet. ”Albanien är på väg att bli ett modernt europeiskt land, och det finns ingen återvändo”, säger Mici.

Men denna transformation blir inte lätt. Albanien, ett fattigt land i södra Balkan med 3,6 miljoner invånare, blev medlem i Nato i april och har ambitioner att bli medlem i Europeiska unionen. Landets ekonomi kämpar fortfarande för att läka såren av 40 års brutalt styre under den stalinistiske diktatorn Enver Hoxha, som utvecklade en rå socialism, som svärtade ned västerländsk kapitalism och pekade ut väst som fiende.
Ett tecken på framsteg är att den albanska huvudstaden, Tirana, är full av unga människor som frekventerar dussintals hippa nya kaféer. Edi Rama, den långe karismatiske f d konstnären, som har varit borgmästare de senaste åtta åren, har målat de förr gråtrista fasaderna i glada färger, fraktat bort tonvis av skräp och investerat frikostigt i utbildning och hälsovård.

Men stora delar av landsbygden har liksom fastnat i det gamla, och Albaniens ekonomi är så underutvecklad att landet fortfarande importerar basvaror som mjölk och socker. Antikorruptionsorganisationen Transparency International (TI), med säte i Berlin, placerade Albanien sist bland Europas tio mest korrupta länder förra året. Drygt 18 procent av befolkningen beräknas leva under fattigdomsgränsen, två dollar per dag, enligt Amnesty International.
Albaniens förmåga att bygga upp en fungerande ekonomi blir avgörande för om det lyckas stabilisera Balkan eller om landet ska förbli ett fattigt bakvatten.
Premiärminister Sali Berisha, en f d hjärtkirurg som har dominerat albansk politik i decennier, hävdar i en intervju att Albanien är på rätt väg och har ridit ut den globala ekonomiska krisen. BNP växte med sex procent under årets första kvartal, och Albanien har inte, som några av grannländerna på Balkan, varit föremål för någon internationell räddningsaktion eller något nödlån. ”Effekterna av den världsekonomiska krisen har påverkat Albanien, men någon ekonomisk kris har vi inte”, säger Berisha.

Men chefen för den albanska centralbanken, Adrian Fullani, varnade i augusti för att överdrivna statliga utgifter äventyrar landets makroekonomiska stabilitet. De albanska bankerna utsattes för en attack för ett år sedan, när den globala ekonomiska avmattningen fick tusentals albaner att plötsligt plocka ut sina besparingar. Detta förvärrade en likviditetsbrist, som tillsammans med det snabbt växande budgetunderskottet skulle kunna rubba ekonomin, befarar en del ekonomer.
Men förutsatt att ekonomin förblir relativt stabil, tror fru Mici att Albaniens potential vilar på den billiga och flitiga arbetskraften, som enligt henne gör Albanien till ett lockande land att investera i. Hon tillägger att Albanien mycket väl kan vara ett alternativ till Kina och Indien när det gäller outsourcing. ”Vi har låga löner och vi slarvar inte kvaliteten”, säger hon och stryker med sina händer över en bunt mjuka skinn. ”Det kan ta upp emot ett halvår för en fabrikant i Bangalore att bli klar med en order från en europeisk skoåterförsäljare, men Albaniens geografiska läge betyder att det bara tar 30 dagar för mina skor att resa från fabriksgolvet till en butik i London eller Paris”, säger hon.

Mici, som är dotter till en arméofficer och en kock, etablerade DoniAnna 1992. Det ar en tid när Albanien fortfarande var så isolerat att det var omöjligt att få tag i exempelvis en mikrougn. Hon var den enda kvinnliga bilföraren i hela Tirana. Eftersom hon inte fick låna pengar hos den icke-existerande banksektorn slog hon sig ihop med en italiensk investerare. Efter bara några år producerade hennes fabriker flera miljoner skor per år och exporterade till hela världen.
Hon minns att slet som ett djur, bl a därför att hon var kvinna i ett orubbligt manssamhälle. När hon kom till möten med manliga underleverantörer krävde de undantagslöst att i stället få tala med hennes chef. ”Jag är en pionjär i mitt land, eftersom jag förutom att jag är kvinna var en av de första att starta ett privat företag efter kommunismens fall”, berättar hon. ”Min mans familj var verkligen inte glada, men jag anställde en barnflicka och en person som lagade mat och tvättade och strök min mans kläder. Jag sade till min man att systemet hade ändrats och att nya regler gällde”.

Att bygga upp ett exportinriktat företag från grunden var ingen lätt sak, berättar Mici. Landet var en nyfödd demokrati, som saknade regelverk för allt från tullar till säkerhet.
I mars 2008, när en f d militär ammunitionsdepå exploderade och dödade 26 människor i Gerdec, en by nordväst om Tirana, fattade DoniAnnas fabrik i närheten eld och brann ned till grunden. Skadorna värderades till en miljon euro.
”Mitt företag skulle ha kunnat vara fem gånger större, men alla dessa hinder har bromsat utvecklingen. Jag har arbetat dag och natt, min dotter säger att jag är som tio män tillsammans”, säger Mici.

Att investera i Albanien är inte för dem som är räddhågade eller vill undvika risker, påpekar många affärsmän. När Francesco Becchetti, en av Albaniens största utländska investerare, kom 1997 i syfte att exploatera landets hydroelektriska potential var han den ende utlänningen på flygplanet till Tirana. Vid denna tid stod landet på randen till inbördeskrig, och tiotusentals albaner var på flykt. ”Alla var desperata och ville lämna landet. Folk tyckte att jag var galen som kom hit”, säger han.
Drygt tio år senare har Becchettis företag, Becchetti Energy Group, investerat mer än 1,5 miljarder euro i olika energiprojekt, inklusive ett stort vattenkraftverk vid Vjosafloden i Kalivac i södra Albanien. I en tid när Europa försöker minska sitt beroende av rysk energi kan Albanien med sina många floder och belägenhet vid knutpunkten mellan flera naturgasledningar bli ett viktigt energicentrum i regionen, hävdar Becchetti.

Dussintals internationella företag har på senare tid investerat på den albanska energimarknaden. Schweiziska EGL och norska StatoilHydro slöt för två år sedan ett avtal värt en miljard dollar om att bygga en 52 mil lång ledning för transport av naturgas från Kaspiska havet och Mellanöstern via Albanien och Grekland över Adriatiska havet till Italien och Västeuropa.
Enligt Becchetti är finansieringen en av de största utmaningarna i samband med stora infrastrukturprojekt i Albanien, vilket beror på landets lite dåliga image. Den underutvecklade infrastrukturen innebär också att han själv var tvungen att finansiera tio kilometer väg i Kalivac för att kunna transportera kablar, generatorer m m till vattenkraftverket. På grund av den stora hjärnflykten från Albanien, påpekar Becchetti, har företag måst importera dyra ingenjörer från Italien.
Men Albaniens möjligheter överväger problemen, framhåller Becchetti. ”Förr skrattade man åt mig när jag berättade om att investera i Albanien, idag är det ingen som skrattar!”.

Affärsmän och industriledare säger att det lockande med Albanien faktiskt är att den ekonomiska utvecklingen har halkat efter. Det erbjuder nämligen möjligheter för den riskvillige investeraren att satsa på ännu outvecklade sektorer.
Bashkim Shalla är vd för I&B Konstruksion, ett mjukvaruföretag, som producerar intern-tv-utrustning och it-nätverk till allt från hamnar och sjukhus till stora industrier. Shalla, som är 33 och son till en lastbilschaufför och en läare, studerade vid en teknisk högskola i England varefter han tackade nej till ett välbetalt jobb där för att i stället starta eget i Albanien. En följd av uppväxten i Albanien var att han såg sin första PC 1996, när han reste utomlands för att studera i Oxford.
Efter studierna lockades han tillbaka till Albanien av utmaningen att utveckla en sektor från scratch och av mammas hemlagade mat. ”I en underutvecklad ekonomi som Albaniens kan till och med en ung kille som jag bli pionjär. Dessutom längtade jag efter familjen”, förklarar Shalla.

Att tillhöra ett välkomnande samhälle med nära personliga relationer är lockande för många potentiella investerare, men en del affärsmän klagar på att köpkraften är dålig i ett land där den genomsnittliga månadslönen är runt 300 euro.
Qemal Hoxha är ägare till den flotta fiskrestaurangen Antik i hamnstaden Durres. Restaurangen ligger i en gigantisk betongbunker, som den nu 65-årige Hoxha själv hjälpte till att bygga när han var officer i armén under kommunisttiden. Albanien omges av 700 000 sådana bunkrar, som installerades under diktaturen för att underblåsa en utbredd inbillning att Albanien hotades av en fientligt sinnad omvärld.
Hoxha klagar över att restaurangklientelets blygsamma inkomster tvingar honom att hålla priserna nere. Det dyraste man kan äta på Antik är en tallrik med blandade, grillade skaldjur för fem euro. Det är svårt att få lönsamhet, säger Hoxha, som vill att Albanien ska gå med i EU, eftersom det skulle locka utländska investeringar och förbättra levnadsstandarden.
”Jag skulle kunna höja priserna, men det vore inte värt besväret, eftersom jag skulle förlora kunder”, säger han och far ut i en välkänd klagosång om Albaniens mörka förflutna. ”Tänk om vi hade byggt vägar i stället för bunkrar. Då skulle Albanien ha varit Balkans Schweiz”.
© 2009 TEMPUS/The New York Times