Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 41

Tidskriften

tidigare veckor:
2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24  25 26 27 28 
29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 
09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 

EU
2009-41 s 3-4
"Nu är det dags att utse de nya ledarna"  hela artikeln
Irländarnas ja till Lissabonfördraget stärkte chansen för att det äntligen ska träda i kraft. Nu växlar debatten spår och inriktar sig på vilka som ska ha de nya toppjobben i EU. Vem blir den nya ordföranden för Europeiska Rådet som får två och ett halvt års mandat. EU får också en gemensam utrikesminister som ska ansvara för både politik och biståndspengar. Manuel Barroso kommer att vara kvar som ordförande för Kommissionen. Hur blir hans maktposition i förhållande till de två nya? EU-parlamentet får också större befogenheter enligt Lissabonfördraget. Många tror att det blir en man och en kvinna och en från ett mitten-höger parti och en från ett vänsterparti. Men är det verkligen föredettingen Tony Blair som ska bli EU-president?

Grekland
2009-41 s 4-5
"Vänstern vann stort i Grekland"
De grekiska socialisterna vann de allmänna valen mot den sittande mitten-höger regeringen, som var lamslagen på grund av skandaler och växande ekonomisk kris. De vann sin största seger hittills och kommer att regera med en stark majoritet i parlamentet. Den nye regeringschefen, den 57-årige Papandreou, förespråkar större statliga utgifter, inklusive ett stimulanspaket värt 2,9 miljarder euro. Han vill driva en hård kampanj mot skattesmitare. Den tidigare premiärministern Kostas Karamanlis lämnar också sin post som partiledare i Nya Demokratiska partiet.

Tyskland
2009-41 s 5
"Tyska S byter ut partiledningen"
Efter de tyska socialdemokraternas sämsta val i det enade Tysklands historia har de bytt ut hela partiledningen i svindlande fart. Maktskiftet är resultatet av de ungas kupp mot de gamla. Nu gäller det för den nya ledningen att hålla ihop partiet, vilket blir svårt, eftersom misstron mellan generationerna är stor. Miljöminister Sigmar Gabriel har nominerats till ny partiledare efter Frans Müntefering, som avgår efter den snöpliga valförlusten. Münteferings ställföreträdare Andrea Nahles kommer att väljas till ny generalsekreterare. Den nominerade vice partiledaren Klaus Wowereit föreslog att SPD skulle överväga en koalition med Vänsterpartiet.

EU, Centraleuropa
2009-41 s 6
"Besvikelser i Europas mitt"
20 år efter murens fall i Östtyskland kan man konstatera att utvecklingen i Centraleuropa är mycket skiftande. På många sätt är den enormt imponerande. Länderna i före detta "Östeuropa" kunde gå med i EU redan för flera år sedan. Men de demokratiska kulturerna har ännu inte kommit i fatt de västeuropeiska ländernas. Diktaturer av sovjetisk typ skadade dessa samhällen allvarligt och ärren finns kvar. På högersidan finns några extremt intoleranta, nationalistiska krafter som är oroväckande populära. Och på vänstersidan fortsätter före detta kommunistiska partier att spela en inflytelserik roll. Ungerska Fidesz, Polens Lag och rättvisepartie (PLJP) och Slovakiens nationalparti har alla innehaft sina länders högsta ämbeten trots att de hör hemma långt ute på högerkanten. Den sortens rörelser har börjat påverka själva EU negativt Centraleuropéerna har i val stärkt EU-parlamentets högerfraktioner.

Frankrike, USA
2009-41 s 7-9
"Sarkozy ville han vore Obama"
Frankrikes hyperaktive president tycker inte att han får tillräckligt med beröm för allt han gör för världen. Sarkozy ville leda och han vill agera, han verkar vara överallt samtidigt och alltid, men han vill också ha tydlig uppskattning för vad han har gjort. Obama och Sarkozy har samma internationella ambitioner. Sarkozy vill att världen ska betrakta dem som ett tandempar.

Italien
2009-41 s 10
"Gott om svarta pengar trots dåliga tider"
Den italienska maffian kontrollerar över 13 miljoner italienares liv. De lever i 610 distrikt i södra Italien där maffians klaner har ett stort inflytande över det dagliga livet.
De fyra stora maffiaklanerna i Italien är Cosa Nostra på Sicilien, Camorran i Neapel, 'Ndrangheta i Kalibrien och Sacra Corona i Apulien. Camorran och 'Ndranghetamisstänks för att ha delat upp Rom sinsemellan. De omsätter uppskattningsvis 130 miljoner euro (över 1200 miljarder kronor) per år. Alltmer av bytet investeras i utlandet. Men denna extra privata beskattning leder bara till av fattigdom och elände människor som tvingas leva under maffians våld och kontroll. I Catania och Palertmo betalar 80 % av alla butiker skyddspengar från 500 euro per månad och uppåt. Antalet mystiska bränder i maffia-styrda regioner mer än fördubblades från 1998 till 2007. Den antas ha anlagts av maffian för att pressa företag att betala skyddspengar.

Serbien, Balkan
2009-41 s 10-13
"Mladic firar tills festen är över"  hela artikeln
Den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic har gäckat sina förföljare i 13 år. Under denna tid har han levt ett trevligt pensionärsliv i omväxlande Bosnien och Belgrad. Politiker, militärer och förmodligen ett antal västerländska säkerhetstjänster har haft ögonen på honom nästan hela tiden. Så länge som Mladic är på fri fot är Serbiens väg in i EU blockerad och därmed också de verkligt stora ekonomiska framstegen. Men Mladic håller sig undan och han har därmed tagit sina landsmän som gisslan. Gamla kamrater från det militära, lojala politiker och affärsmän i Belgrads övre skikt skyddar den idag 67-årige Mladic. På detta sätt kan slaktaren från Srebrenica, som 1995 förde omkring 8000 muslimska män och pojkar i döden leva ett bekvämt pensionärsliv.
Artikel i Der Spiegel "Indicted War Criminal Ratko Mladic Enjoying Leisurely Retirement", eller läs den här, översatt i Tempus nr 40 2009.

Georgien
2009-41 s 13
"Presidenten struntar i kritiken"
I Tbilisi försöker oppositionen utnyttja EUs rapport om orsakerna till kriget mellan Georgien och Ryssland förra året för egna ändamål. Med demonstrationer vill oppositionen tvinga president Michail Saakasjvilis auktoritära regim att avgå och utlysa presidentval i förtid. EUs rapport drar slutsatsen att "Georgien startade kriget genom att attackera den sydossetiska huvudstaden Tschinvali med tungt artilleri". Liksom Georgiens förre utrikesminister Salomé Surabisjvili vill också landets före detta FN ambassadör, Iraki Alasania, att nyval ska äga rum. "Det politiskt ansvarslösa angreppet på Sydossetien äventyrade hela den georgiska statsbildningen" säger han. Parlamentets före detta talman, Nino Burdsjanadze, anklagar landets "inkompetente president" för att med sitt krigsäventyr ha blockerat Georgiens väg ini EU och Nato.
Artikel i Der Spiegel "EU Investigators Debunk Saakashvili's Lies ", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2009.
Tidigare artiklar i der Spiegel "Independent Experts Blame Georgia for South Ossetia War", "EU Probe Creates Burden for Saakashvili".

Ryssland
2009-41 s 14-15
"Ryssland vill bra gärna ta över Krim"
Kraftmätningar mellan Kiev och Moskva koncentreras på den ukrainska halvön, där den ryska Svartahavsflottan har sin bas enligt ett avtal mellan Moskva och Kiev som löper ut 2017.
60 % av befolkningen är ryssar och 25 % ukrainare. De båda etniska grupperna är mycket sammanflätade. Ukrainas president, Viktor Jusjtjenko, fick bara sex procent av rösterna i senaste valet.
Krim blev en del av det ryska imperiet 1783 efter att under en lång tid styrts av Krimtatarerna, ett infött turkiskt folkslag. Efter kriget beskylld Stalin dem för att ha samarbetat med nazisterna och gav order om en massdeportation.
Krimtatarerna, tilläts återvända till Krim på 1980-talet. De utgör 10 % av befolkningen och är i stort sett emot en återgång till ryskt styre.

Holland
2009-41 s 16
"Holland vill ta hem sina soldater"
Nederländernas medverkan i kriget i Afghanistan kommer att avbrytas under 2010, enligt en omröstning i det holländska parlamentet. Förslaget vann med en stor majoritet. Nederländerna har runt 1400 soldater under Natos ledning i den sydliga provinsen Urusgan. Deras mandat löper ut i augusti 21010. 21 soldater har dödats.

Ryssland
2009-41 s 16
"Fallet Politkovskaja tas upp igen"
De ryska myndigheterna har väckt åtal mot ytterligare några personer för inblandning i mordet på journalisten Anna Politkovskaja för tre år sedan. Enligt chefredaktör Solokov för Novaja Gazeta uppehåller sig den förmodade gärningsmannen i ett EU-land där han rör sig fritt.

Italien
2009-41 s 16
"Berlusconi förlorar kanske immuniteten"
En italiensk författningsdomare ska granska lagen om immunitet, som innebär att premiärminister Silvio Berlusconi inte kan åtalas. Ett utlåtande väntas senare i veckan. Den gällande immunitetslagen skyddar även statschefen och talmännen i parlamentets båda kamrar.

Iran
2009-41 s 18
"Iran går med på inspektion - men inte än"
Anrikningsanläggningen i Qom kommer att släppa in inspektörer, men kritikerna varnar för att iranierna hinner gömma undan bevis innan inspektionen blir av. Först den 25 oktober får vapeninspektörerna tillträde. Då kommer Iran att ha haft mer än en månad på sig att dölja information om anläggningarnas design och syften.

2009-41 s 19-20
"Vattentätt isolering finns inte"  hela artikeln
President Barack Obama har svurit att sätta hård press på Iran angående landets atomprogram och hans rådgivare berättar att Washington bearbetar andra länder intensivt för att vinna stöd för en ännu hårdare ekonomisk blockad, om de diplomatiska försöken att vinna insyn i Irans atomprogram misslyckas. Men erfarenheterna visar att det är mycket svårt att sätta den iranska ekonomin i karantän. Iranierna har en lång erfarenhet av att kringgå sanktioner. Restriktioner snarare höjer priserna på förbjudna varor än stoppar dem.
Befintliga sanktioner har fått en del praktiska följder. I Teheran är det vanligt med elavbrott. Och de gör det dyrare och krångligare för den iranska eliten att göra affärer vilket sätter press på landets politiska ledare att förhandla.

Syrien
2009-41 s 20-21
"Syrien stärker positionerna i Libanon igen"
Envist dödläge i Libanon speglar Syriens förmåga att utöva indirekt kontroll via allierade Hizbollah. Libanons västinriktade politiker har inte lyckats bilda regering under ledning av Saad Hariri sedan de vann valet i juni och många av dem skyller på Damaskus som med Hizbollah i spetsen blockerar regeringsförhandlingarna. Nu försöker president Obama förbättra relationerna med Syrien vilket på nytt ger Syrien friare händer att utöva inflytande i det mindre grannlandet. Washington har ända sedan 2005 försökt bryta Syriens kontroll över Libanon efter mordet på Libanons president Rafik Hariri. Libanons kristne ledare, Michel Aoum, besöktre i december 2008 Damaskus och president Assad. Den drusiske4 ledaren, Walid Jumblatt, bröt sig loss ur den västinriktade koalitionen den 2 augusti och gör gärna ett besök i Damaskus.

Nordkorea
2009-41 s 22
"Nordkorea antyder att det vill prata"
Regimen i Pyongyang meddelade i tisdags att den är redo att återuppta de så kallade sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram. Förutsättningen är dock att det först blir ett toppmöte mellan Kim Jong-Il och Washington och att detta får en bra utgång. Ett sådant toppmöte skulle vara en mycket lyckad diplomatisk kupp för Nordkoreas del. Obamas administration säger sig vara beredd på ett möte om det är en förutsättning för multilaterala förhandlingar.

Kina
2009-41 s 22-25
"Kina balanserar mellan populism och elitism"
Kina är en enpartistat, men inom partiet finns två dominerande fraktioner, som kanske utgör frön till två olika partier. På ena sidan finns populister som president H Jintao och premiärminister Wen Jiabao som vill förbättra Kinas sociala skyddsnät, föra en mermiljövänlig politik och balansera utvecklingen mellan den rika västkusten och de fattiga regionerna i väster. Å andra sidan finns elitisterna, inklusive barn till högt uppsatta ämbetsmän, som förespråkar ökad utveckling utmed kusten och som lägger mycket större vikt vid ekonomisk tillväxt och fri handel. Detta speglar nya motsättningar i den kinesiska politiken geografiskt, realpolitiskt och i ekonomiska frågor. Det "röda laget" mot det "blå laget". Ekonomin är kärnan i fraktionskriget. Hur ska man bäst använda den kinesiska statens stimulanspaket på 600 miljarder dollar? Ska de gå till exportproducerande verksamhet eller till att öka kinesernas egen köpkraft? Ett annat slagfält är de pågående korruptionsutredningarna.

Kina, Taiwan
2009-41 s 24
"Beijing och Taipei samarbetar om forna tider för framtidens skull"
Palatsmuseet i Taipei har lånat 37 föremål från Palatsmuseet i Beijing till utställningen om den kinesiska Qingdynastins kejsare Yongzheng, som härskade på 1700-talet. Taiwan och Kina splittrades under inbördeskriget 1949, men Beijing gör fortfarande anspråk på ön. Under inbördeskrigets sista etapper flyttade nationalisten Chiang Kai-sheks styrkor 600 000 konstföremål från den kejserliga samlingen i Förbjudna staden till Taiwan.

2009-41 s 25-26
"Inte ett ord om det fasansfulla"
Kommunistkinas födslovåndor var oerhörda. Miljoner och åter miljoner miste livet i processen. Det som kinesiska historieböcker hyllar som ett av krigets avgörande segrar var när Maos styrkor, utan att avlossa knappt ett enda skott, svälte ut Nationalisterna, som tagit kontroll över Changchun i hjärtat av Manchuriet. Den officiella historiebeskrivningen berättar inte att minst 160 000 civila dog då staden belägrades från juni till oktober 1948. De flesta unga människor har ingen kännedom om belägringens mörka sidor och överlevarna som nu är i 70- och 80-årsåldern tvekar att berätta. Kinesiska historiker berör ogärna ämnet. Många ytterst osmakliga detaljer skulle fläcka arméns rykte som småfolkets försvarare. För de arméofficerare som var med är belägringen av Changchun ett stort trauma.

Sydafrika
2009-41 s 27-28
"Jacob Zuma har flyt"
Sydafrikas president gäckar sina kritiker. Farhågorna kom på skam. Jacob Zuma är mycket mer pragmatisk än vad kritikerna befarade. Han har respekterat Sydafrikas demokratiska institutioner och han har inte gjort någon märkbar vänstergir. De fina jobben har inte bar gått till lojala anhängare. Flera ministerjobb har gått till vänner till företrädaren Thabo Mbeki som var Zumas bittra rival. Han har ansträngt sig för att betona vikten av ett oberoende rättsväsen och delad makt mellan statens olika organ. De flesta poster tillsätts utifrån meriter och inte politisk lojalitet. Kommunisterna och den sydafrikanska landsorganisationen, Cosatu, som hjälpte Zuma till makten är bestörta.

Brasilien
2009-41 s 28-29
"Nu är Brasilien bäst i klassen"
Det är långt mellan svältande regioner i nordvästra Brasilien och FN i New York, men Brasiliens president, Luiz Inácio Lula da Silva, känner vägen som sin egen handflata. Denna bondeson är idag hyllad ledare i en regional stormakt och självutnämnt språkrör för världens tillväxtländer. I samband med FNs stormöte för en tid sedan intervjuades Lula om Brasiliens snabba utveckling, ren energi, den ekonomiska krisen och vad fattiga länder kan lära supermakterna.

Sport
2009-41 s 30-31
"Festivalen tjuvstartade"  hela artikeln
Brasilien dansade hela natten i glädje över att få arrangera OS 2016. Det bekräftar Brasiliens inträde på världsscenen och väcker förhoppningar om att de kommande tio åren blir fortsatt framgångsrika. För första gången kommer en olympiad att hållas i Sydamerika. IOKs beslut är också en stor framgång för president Luiz Inácio Lula da Silva personligen. Han är före detta bilfabriksarbetare som trots bara fyra års formell skola har fått Brasilien att bli Sydamerikas politiska och ekonomiska ledarnation. Brasilien har haft en fantastiska produktions- och konsumtionsökning de senaste fem åren. Världsmästerskapen i fotboll äger rum i Brasilien 2014, vilket betyder att landet på kort tid ska arrangera världens två största idrottsevenemang. Somliga påstår att Brasilien inte är redo att arrangera ett OS och att pengarna kunde användas bättre till att bekämpa fattigdom och utveckla idrotten i ett land där de flesta proffsidrottare tjänar väldigt lite pengar.