Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 28

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27         

Det bidde bara en tumme

President Nicolas Sarkozys kanske mest ambitiösa projekt i försöket att ge det franska EU-ordförandeskapet ett permanent fotavtryck är nog Medelhavsunionen. Hans plan går ut på att koppla samman de 17 länderna runt Medelhavet med Europeiska unionen i speciella regionala projekt. Unionen ska se dagens ljus på söndag i Paris strax före firandet av den franska nationaldagen 14 juli.

STEVEN ERLANGER
Paris
Bildandet av den nya unionen har emellertid varit lite slumpmässig som så många andra av Sarkozys stora idéer. Hans impulsivitet väckte motstånd bland viktiga allierade som tyskar och spanjorer, och det råder delade meningar i hans egen regering.
Resultatet är magert och pråligt, men det är inte bara hans eget fel.
Marockos ambassadör i Frankrike, Fathallah Sijilmassi, erkänner att hans land hade hoppats på mycket mer och att projektet har urvattnats på grund av oenigheten inom EU. ”Men vårt val är enkelt: det är detta eller ingenting”, säger Sijilmassi.
Fransmännen anordnar stora festligheter med ett möte mellan EUs och Medelhavsländernas ledare 13 juli. Därefter är alla bjudna till Bastilledagens extravaganta firande vid Triumfbågen, som knappast symboliserar det nya Europa med gemensamma suveräniteter.
Den största uppmärksamheten ägnas åt vilka som kan tänkas komma och inte komma. Bashar al-Assad, Syriens ledare, kommer liksom Israels premiärminister, Ehud Olmert. Men president Abdelaziz Bouteflika från Algeriet tvekar, och den libyske ledaren, Muammar Ghadaffi, väntas inte komma. Det gör konstigt nog inte kung Abdullah av Jordanien heller. Han har meddelat att han inte vill ändra sina sedan länge spikade semesterplaner.

Den nya unionen, som är en uppgradering av EUs existerande Barcelonaprocess, kan komma att ge resultat längre fram, enligt den franska regeringen. Den får två ordförande, en från Europa och en från annat Medelhavsland. De första är en fransman och en egyptier, vilket är ett sätt att vinna Egyptens stöd för unionen. Medelhavsunionen ska också ha ett permanent sekretariat, vars stab ska representera både länderna söder om och norr om Medelhavet.
Tanken är att unionen ska befatta sig med konkreta projekt: bekämpa nedsmutsningen av Medelhavet, främja bruket av solenergi, förbättra övervakningen av trafiken på havet och ”civilt säkerhetssamarbete” i händelse av naturkatastrofer, bättre samordning i kampen mot terrorismen och kulturutbyte för studerande och forskare.
De inledande projekten är tämligen tråkiga, enligt Sijilmassi. ”Dessa är inte särskilt inspirerande initiativ, de kommer inte att mobilisera massorna precis”.

Dominique Moïsï, som är utrikespolitisk rådgivare till den franska regeringen, säger att ”unionen är en fantastisk idé om att utvidga försoningslogiken till hela Medelhavet och angripa alla frågor som en enad union – men det är illa styrt och presenterat, vilket betyder att det kanske inte leder någon vart”.
När Sarkozy beskrev idén i sitt presidenttal 2007 var det ett mycket grandiosare projekt. Han föreslog en Medelhavsunion, som bara inkluderade länder som gränsade till Medelhavet och vars syfte var ”att sätta punkt för hatet och återuppväcka drömmen om fred och civilisation”.
Hans politiska mål var emellertid tydligare definierat. Som övertygad motståndare mot Turkiets medlemskap i EU ville han erbjuda Turkiet ett annat alternativ, eftersom landet har ”stor betydelse i regionen, gränsar till EU, men inte tillhör Europa”.
Men planen ogillades av Angela Merkel i Tyskland, eftersom hon inte fick någon roll alls, trots att unionen skulle ha europeisk karaktär och använda EUs pengar, varav en betydande del kommer från Tyskland.
Förslaget irriterade även Spanien, som ju var viktigt för Barcelonaprocessen, som redan var EUs kanal för samarbete med de sydliga länderna, och den förolämpade Turkiet, som tolkade planen som ännu ett försök att stänga Turkiet ute från EU.

Det värsta var kanske att Sarkozy presenterade sin idé innan han hade bildat regering, vilket orsakade förvirring i utrikesdepartementet, som fick fullt upp med att lugna övriga EU-länder och sätta kläder på Sarkozys grandiosa idé.
”Försöket att sätta geografin i högsätet, vilket uteslöt både Tyskland och Storbritannien, var det stora misstaget”, säger Moïsï. ”Tyskarna kände sig förolämpade och utknuffade, förslaget bekräftade alla deras fördomar om Sarkozy”.
Mark Leonard, utrikespolitisk expert, säger: ”Tyskarna blev allergiska mot planen – de marginaliserades, hade inte konsulterats och förväntades ändå betala för kalalset. Så fort fransmännen kommer med stora idéer som luktar kolonialism och imperialism blir tyskarna oroliga”.
Katinka Barysch hos Centrum för europeisk reform, säger :”Tyskarna var riktigt arga och de ville visa Sarkozy hur man agerar i EU innan han tillträdde sin post. De ville att han skulle förstå att man först pratar med sina partners innan man föreslår nya institutioner, som utesluter några EU-medlemmar, vars pengar man ändå tänker använda”.

EUs nya medlemsländer i östra Europa tycker redan att unionen ägnar alldeles för mycket uppmärksamhet åt länderna i söder. De vill föra fram Svartahavsregionen, som inkluderar Ukraina, Ryssland och även Turkiet.
Den stora franska idén har reducerats i tre olika etapper till något som skulle kunna kallas för Barcelona-plus, enligt Katinka Barysch.
Men Barcelonaprocessen, som syftade till att stödja den optimistiska Oslo-fredsprocessen mellan Israel och palestinierna, har blivit ett misslyckande liksom Osloprocessen.
Att få muslimska och arabiska ledare att komma till möten, som Israel deltar i, blir svårare och svårare. Det finns egentligen ingenting som säger att den nya unionen blir livskraftigare än sina föregångare.
”Den snälla versionen är att Sarkozy ville återuppliva Barcelonaprocessen, stärka Frankrikes ställning i Israel och fjärma sig från den förre presidenten Jacques Chiracs politik, han ansågs ju vara partisk till palestiniernas fördel”, säger Leonard.

När Sarkozy presenterade sitt förslag tillhörde det personen som har formulerat det, hans nära rådgivare Henri Guaino. Det franska utrikesdepartementet kände sig inte ansvarigt och den nye utrikesministern, Bernard Kouchner, stöder Turkiets medlemskap i EU.
Projektet överlämnades till en av det franska utrikesdepartementets stjärnor, Alain Le Roy, som står Kouchner nära. Le Roy har tidigare varit ambassadör i Madagaskar. Le Roy och Frankrikes EU-minister, Jean-Pierre Jouyet, försökte slipa bort de kanter som hade irriterat andra EU-länder, Turkiet och muslimer i syfte att göra ritningarna till en institution med rent praktiska syften.
Urspungsidéns politiska mål, som var att fördjupa det regionala samarbetet och förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna har i stort sett slopats.
I länderna söder om Medelhavet finns också farhågor om att EUs mål är själviska. Dessa länder misstänker att EU vill hjälpa dem att behålla sina fattiga massor, att reducera utvandringen till EU och att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet.
Le Roy själv lämnar snart sin post för att i stället leda FNs fredsbevarande operationer.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune