Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 15

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 

Italien
2008-15 s 3-4
"Tomma löften"
Silvio Berlusconi kanske gör comeback, men det gör nog Italiens stora bekymmer också. Sopkrisen i Neapel symboliserar en utbredd kris i hela landet. Ekonomin går dåligt, politiken har stagnerat och alla försök att reformera är tydligen dömda att misslyckas. Av de drygt 300 parlamentariker som valde 2006 som representanter för den nya mitten-vänsterrörelsen Demokratisk partiet har 134 fått respass. Omkring 30 % av partiets kandidater till deputerandekammaren är nu under 40 år och 42 % är kvinnor. Opinionsundersökningar visar att väljarna föredrar Berlusconi framför hans yngre rival, Walter Veltroni som är 52 år. Detta är en konsekvens av att Romani Prodis avgående väster-mittenregering är mäkta impopulär inte minst på grund av skattehöjningarna som den genomförde. UDC som ingick i Berlusconis koalition fram till 2006 har brutit sig ut och vill inte stödja någon sida. Sedan finns det en Regnbågsvänster, en allians mellan marxister och gröna.

Polen
2008-15 s 4
"De polska småbrukarna har det inte lätt"  Hela artikeln
Traditionella småjordbruk skulle kunna avfärdas som nostalgi, men samtidigt uppfattas de allt oftare som framtidens melodi - om de ¨bara förmår överleva när oron för klimatförändringarna breder ut sig. De producerar inte bara godare mat utan också mindre koldioxidutsläpp som medverkar till den globala uppvärmningen. Polen är ett av småbrukets sista starka fästen i Europa och därmed också en bastion av biologisk mångfald med 40 000 bobyggande storkar och tusentals frövarianter som inte finns någon annanstans i världen. Polens småbrukare är ett segt släkte. De är stolta över att ha överlevt kommunismens försök att kollektivisera dem och de hoppas överleva EUs regelverk också.

Tyskland
2008-15 s 5-6
"Tyskarna säger ett men menar ett annat"
Tysklands politiker pratar vitt och brett om ambitiösa miljömål och reformer, men deras handlingar berättar en annan historia. I Tyskland har både konservativa och socialistiska politiker kämpat emot regler om öppenhet eftersom öppenhetskrav skulle avslöja varifrån ledamöterna i förbundsdagen får sina inkomster. Det finns ett mycket starkt band mellan den privata och den offentliga sektorn och en stor svängdörr mellan dem. Den förre ekonomiministern Wolfgang Clement är till exempel nu ordförande för energiföretaget RWE. En annan före detta ekonomiminister, Werner Müller,, utnämndes till vd för det stora tyska kraftbolaget RAG. Höga chefer i Tysklands enorma bilindustri erkänner gärna att de har direkta kontakter med flera toppolitiker i Berlin. Bilden är det klister som håller ihop Tysklands socialister och konservativa. Resultatet är en stor diskrepans mellan Berlins retorik och faktisk politik. Skillnaden mellan ord och handling är tydligast när det gäller de politiska ledarnas hållning i miljöfrågor. Ingen tvivlar på Merkels personliga engagemang i miljöfrågor men förmår hon verkligen sätta upp mål som skulle skada den tyska industrin?

EU
2008-15 s 7
"Åsikterna går isär om vem som är Europas ledare"  hela artikeln
I en opinionsundersökning anser 63 % av amerikanerna att Storbritannien är den ledande nationen inom EU. Italienarna och britter är delade mellan Tyskland och Storbritannien medan Frankrike, Spanien och Tyskland framhåller Tyskland och Angela Merkel. De fem placerar Angela Merkel på första plats och Nicolas Sarkozy som viktigaste europeiska politiker medan USA menar att det är George Brown. Detta är viktiga frågor inför valet av EU-rådets president i början av nästa år.
Två politiska bloggare i Europa, Jan Seifert och Jon Worth anser, på sin hemsida whodoicall.eu, menar att de två posterna, presidenten och kommissionens ordförande, bör slås ihop till en kraftfull person.

Arbetskraftsinvandring
2008-15 s 8
"Med chefen som vän"
En desperat bön om arbetare som står ut och stannar kvar trots kyla, mörker och obegripliga tungomål. Det finns något desperat i den finska arbetsmarknadsdepartementets reklamvideo för att locka välutbildad arbetskraft. Det finns anledning. Arbetslösheten i alla de nordiska länderna är mindre än EUs genomsnitt. Alla de nordiska länderna har svårt att locka och behålla välutbildade, utländska arbetare.
Sveriges reaktion är den radikalaste. Ett förslag garanterar i praktiken uppehållstillstånd till vilken person som helst utanför EU förutsatt att den har ett erbjudande om anställning hos en svensk arbetsgivare. Tillståndet på två år kan förlängas med två år och därefter med ett permanent tillstånd.

Turkiet
2008-15 s 8-10
"Kampen om Turkiets själ"
Rättsväsendet är berett att bannlysa regeringen även om det måste ske till priset av ekonomisk instabilitet och försämrade relationer med väst. Chefsåklagaren Abdurrahman Yalcinkaya vid appellationsdomstolen i Ankara har väckt åtal mot det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) för att försvar Turkiets strikt sekulära stat mot det som han beskriver som AKPs smygande islamism. Om författningsdomstolen går på Yalcinkayas linje kommer AKP och dess ledare att försvinna från den politiska scenen. I grunden finns konflikten om vem som styr Turkiet. Är det den gamla republikanska eliten eller är det nya, demokratiskt valda AKP, som vill föra Islam närmare den politiska mittfåran? Där finns också en konflikt om huruvida det turkiska folket är moget att välja sina ledare och sin politik. Vad Erdogan kan göra är att använda sin parlamentariska majoritet för att ändra lagen så att författningsdomstolens auktoritet begränsas. AKP kontrollerar 60 % av rösterna. Detta är dock inte tillräckligt för att ändra författningen utan stöd av andra partier. Vad AKP däremot kan göra är att utlysa en folkomröstning.

Ryssland, USA
2008-15 s 10-11
"Det blev ingen pakt, bara riktlinjer"
President George Bush och den ryske presidenten, Vladimir Putin, satte i söndags i Sotji vid Svarta havet, punkt för sju år av skakigt partnerskap utan att lyckas komma överens i en del frågor, som splittrar deras länder. De enades emellertid om en plan, som ska vägleda deras respektive efterträdare. Ett niosidigt "strategiskt ramverk" som de undertecknade handlade om många av de frågor som togs upp när de först träffades: missilförsvar, energi, Natos utvidgning och ickespridningsprincipen.
Putin överlämnade presidentmakten till efterträdaren Dimitrij Medvedev den 7 maj, och Bushs efterträdare väljs om sju månader. Bush träffade Medvedev för första gången i söndags sedan han valdes till president. Medvedev meddelade att han kommer att företräda Ryssland på G8-mötet i Japan i sommar.

2008-15 s 8-12
"Rysslands största parti utnämner Vladimir Putin till partiledare.
Putin får en stark roll som både regeringschef och partiledare när han avgår som president i maj sedan partiet Förenade Ryssland sagt sig komma att nominera honom som partiledare. Därmed får han kontrollen över majoriteten i duman, parlamentets underhus. Presidenten kan avsätta premiärministern men han måste ha parlamentets godkännande för att utnämna en ny. Förenade Ryssland har två tredjedelsmajoritet i duman, vilket är tillräckligt för att ändra landets författning.

2008-15 s 12-13
"Babyboom i Ryssland"
Uppmuntran från Kreml och bättre framtidsutsikter medverkar till att dämpa befolkningsminskningen i Ryssland.
Efter Sovjetunionens upplösning minskade Rysslands befolkning drastiskt och till helt nyligen krympte den med cirka 750 000 människor varje år. Kreml tog då beslutet att prioritera barn och barnafödande. En lag från 2007 förlängde mammaledigheten och föräldrapenningen samt gav nyblivna mödrar utbildningskuponger och andra förmåner värda sammanlagt 10650 dollar för det andra barnet och ännu mer för påföljande barn. I fjol föddes det 1,6 miljoner barn, den högsta nivån på 15 år. Fortfarande minskar dock folkmängden och den förväntade livslängden är den lägsta i Europa. Men faktum är att den demografiska trenden har vänt.

Montenegro
2008-15 s 14
"Montenegro är på rätt väg"
President Filip Vujanovic vann det gångna veckoslutet en övertygande seger som krossade förhoppningarna hos den serbiska minoritet, som stödde en proserbisk kandidat som är för närmare ekonomiska och politiska relationer med Belgrad. Vujanovics Demokratiska socialistparti har styrt Montenegro i nästan två decennier. Observatörer från OECD påpekar att det är hög tid för Montenegro att göra en tydlig separation mellan stat och regeringsparti.

Zimbabwe
2008-15 s 16
"Gamla oförrätter är Mugabes bästa vapen"
Zimbabwes diktator underblåser väljarnas rädsla. Här fanns en gång en blomstrande farm som var stor, bördig och full av liv. Här odlades potatis och tomater, snittblommor för export, vete och majs. Här fanns mjölkkor och äggproduktion. De svarta zimbabwier, som utförde merparten av arbetet, slet i den brännande afrikanska solen för en spottstyver, medan farmens ägare behöll vinsten. Allt är nu borta. Några av farmens arbetare äger idag små risiga jordlotter om 15 tunnland. Kvar finns vreden mot den rika, ljushyade minoriteten. Det är denna våldsamma rasism som presidenten Robert Mugabe utnyttjar när han försöker bevara sin makt trots sin första valförlust någonsin. Mugabe påstår att om oppositionen vinner valet kommer de vita farmarna tillbaka. "Marken kan inte tillhöra en vit människa", manar Mugabes säkerhetsminister. Många av de svarta som fått mark tvekar att överge Mugabe även om de är fattigare och hungrigare nu än tidigare. Farmarna har så lite mat att inte ens råttorna kan äta sig mätta.

Kenya
2008-15 s 17
"Kenya skakas på nytt av våld"
Förhandlingarna mellan oppositionen och regeringen går dåligt och tålamodet sinar bland oppositionella som kräver att deras ledare ska få del av makten. Maktfördelningen är hela tiden grunden för missnöje och nya upplopp. Kenyas president Kibaki som av oppositionen beskylls för att ha stulit valet vägrar att lämna ifrån sig viktiga departement som finans, utrikes och säkerhet. Nu har oppositionen suspenderat förhandlingarna temporärt.

Zimbabwe, Mocambique
2008-15 s 18-20
"I guldgruvan släcks det sista hoppet"  hela artikeln
Desperata zimbabwier luras att leta guld i grannlandet. Guldgrävandet har en lång tradition i Mocambique. Grannlandet Sydafrika blev stenrikt på sitt guld medan Mocambique först blev socialistiskt och sedan drabbades av ett inbördeskrig som varade i 16 år. Under denna tid stod guldproduktionen nästan stilla. Men sedan bröt guldrushen ut. 20 000 lycksökare gräver för närvarande i den röda moçambikiska jorden. Tre fjärdedelar kommer från Zimbabwe. Den guldjakt som utfattiga, arbetslösa zimbabwier ägnar sig åt är olaglig. Men de får hjälp av sitt folk, på båda sidor av gränsen bor samma stam, Shonafolket.

Afghanistan
2008-15 s 20-21
"Karzai vill behålla jobbet"
Han tänker ställa upp för omval 2009 trots att många är missnöjda och besvikna på hans regering som betraktas som svag och bräcklig. Afghanistans centralregering kontrollerar bara 30 % av territoriet, talibanerna 10 % och lokala stammar resten. Förra året var det blodigaste i landet sedan 2001.

Kina
2008-15 s 21
"Nu ska fläckarna tvättas bort"
Beijing anlitar PR-experter för att komma till rätta med Tibet. En PR-byrå ska reparera images inför de olympiska spelen i sommar. Regeringen har irriterat sig på de internationella mediernas rapportering om händelserna i Tibet. Man antar att Kinas ledare befarar att de kommande spelen riskerar att bli en PR-katastrof för Kina och det styrande kommunistpartiet.

2008-15 s 22-23
"Bojkott eller inte?"  hela artikeln
Svår balansgång mellan politik, OS-konvenans och sponsorer.
Den store sponsorn Nike, har omfattande verksamhet i Kina. 200 idrottare bildar Team Darfur som vill sprida kunskap om folkmordet i Darfur. Kina har nära band till regeringen i Sudan. http://teamdarfur.org/
I många idrotter är OS enda chansen på fyra år att tjäna pengar och därför är det svårt för idrottarna att riskera detta genom protester.
Regel nr 51 i det olympiska fördraget, förbjuder OS-deltagare att delta i "demonstrationer och politisk, religiös eller rasistisk propaganda" på de olympiska arenorna. Ett brott mot regeln kan leda till diskvalifikation och hemskickning.
Idrottare har ofta utnyttjat OS för att föra fram personliga åsikter. Det kanske mest kända exemplet är de amerikanska löparna John Carlos och Tommie Smith som i OS i Mexico City 1968 höjde sina knutna nävar på prispallen i en hyllning till "svart makt".

Indien
2008-15 s 24-25
"Konkurrens på olika villkor"
Indien tripper försiktigt på tå för att inte störa den stora grannen. Indien har nyligen slutit kontrakt med Burmas generaler om att finansiera en ny hamn och vägbyggen. Detta ger Indien en fördel i konkurrensen med Kina om de rika energireserverna i Burma. Denna vecka är Indien värd för ett indiskt-afrikanskt toppmöte. Som syftar till att stimulera handeln med det mineralrika Afrika. Även om Indien tävlar på flera områden med Kina om samma råvaror så är det Kina som är favorit i spelet vilket kräver försiktighet från Indiens sida. Kina är på väg att ersätta USA som Indiens största handelspartner. Därför ställer Indien inga krav på Kina när det gäller Tibet-frågan. Relationerna mellan Indien och Kina var avbrutna i 26 år efter ett gränskrig 1962.

Världens mat
2008-15 s 25-27
"Varning för livsmedelsbrist"
Det kanske bara behövs en enda missväxt för att världen ska drabbas av en verklig matkris. De globala spannmålslagren är mindre än någon gång sedan 1970-talet. För de år sedan motsvarade lagret 37 % av den årliga konsumtionen, nu är det 17 %. De senaste månaderna har grossistpriserna på ris och majs stigit med 50 % eller mer.
Experter skyller detta på flera faktorer. Dåliga skördar i Europa sedan 2005, den långvariga torkan i Australien och kanske främst en snabb växande efterfrågan på biobränslen som en följt av det extremt höga oljepriset. Och Kinas och Indiens snabba tillväxt har givit dem enormt god aptit.
Efter dramatiska rekordnivåer på 1970-talet, tack vare införandet av vetenskapliga odlingsmetoder under den gröna revolutionen ökar skördarnas volym numera mindre än befolkningstillväxten. Enligt FN står Indonesien, Filippinerna och Bangladesh främsta plats när det gäller sårbarhet för matkriser, främst för att inte har råd att köpa maten.

2008-15 s 27-29
"Hunger, bistånd och matpriser"
Snabbt stigande priser på produkter som exempelvis ris och vete skapar problem inte bara för de fattiga utan också för hjälporganisationer och politiker.
Aktivister har under flera decennier kritiserat det låga priserna på baslivsmedel som de menar inneburit att jordbrukare i u-länderna fått för lite betalt. Nu när prisnivån stigit ordentligt kritiserar samma personer detta. Visserligen får jordbrukarna bättre betalt men övriga medborgare i uländerna får svårare att betala och det är också svårare för de aktivister som köper in mat för att dela ut till människor i utvecklingsländerna. FN vill ha in mer bidrag, många miljarder, från de rika medlemsländerna för att kunna köpa in dyrare livsmedel att dela ut. Problemet är inte att det inte finns tillräckligt med mat - skörden i fjol var den största någonsin, utan att maten finns på fel plats och att den kostar mer än vad de fattiga har råd att betala. Hunger orsakas av dåligt styre inte av naturkatastrofer.

2008-15 s 29-31
"Stigande priser orsakar panik"
Snabbt stigande priser på ris och andra stapelvaror väcker panik bland konsumenter. På vissa ställen, som i Jemen och Marocko, har prisökningarna resulterat i upplopp och i Hongkong hamstrar folk. Egypten stoppar all risexport i sex månader. När fattiga människor inte får ris blir det farligt. Särskilt i Asien där en måltid inte är en måltid utan ris. Bangladesh kommer att importera en halvmiljon ton ris som ska säljas till medborgarna till underpris. De kraftigt höjda matpriserna har mycket allvarligare följder i uländerna än i industriländer eftersom maten utgör en större del av konsumtionen.

2008-15 s 30-31
"Uländerna stoppar handeln"
Regeringar runt om i uländerna gör allt de kan för att stimulera importen av jordbruksprodukter och begränsa exporten i ett försök att stoppa den snabba prisökningen på livsmedel och avvärja social oro. Saudiarabien och Indien har sänkt importskatten och minskat tariffer på många livsmedel. Indien förbjuder all export av ris. Vietnam som är världens största risexportör minskar exporten med 11 % i år. Ekonomer varnar för att sådana åtgärder kan göra att de globala priserna fortsätter att stiga okontrollerat.