Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 18

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  

Kosovo
2008-18 s 3-8
"Nu ska Kosovo uppfostras"
Förberedelserna för EUs största uppdrag någonsin är i full gång. 2200 experter, domare., åklagare, poliser och tullare, ska i Pristina bygga upp Europas yngsta republik till en fungerande rättsstat. Sedan 1999 har världssamfundets insatser i Kosovo kostat 33 miljarder euro, 1750 euro per invånare i Kosovo och år, vilket är 160 gånger mer än den genomsnittliga per capitahjälpen till alla uländer. Det möter ett land som ännu nio år efter krigsslutet genomsyras av korruption och organiserad kriminalitet och som styrs av klanledare och familjer. En liten grupp kriminella anförare tar hela sitt eget folk som gisslan. Kosovo är den viktigaste mellanstationen för opium och heroin från Afghanistan till Europa. 80 % av heroinsmugglingen till några länder i Nordeuropa kontrolleras av albansk talande grupper i den undre världen. Bakom varje politiskt parti i Kosovo finns en affärsstruktur som hör hemma i organiserad brottslighet och korruption.
Kosovos bruttonationalprodukt per capita är mindre än Nordkoreas eller Papua Nya Guineas. Landet har en av världens sämsta handelsbalanser och ungdomsarbetslösheten är 75 %. Däremot är fertiliteten hög. Fler barn föds per kvinna än i något annat europeiskt land.

2008-18 s 8
"Fler brittiska soldater till Kosovo"
En lätt infanteribataljon med omkring 600 soldater ska förstärka de militära enheterna i Kosovo. Den ska hjälpa till att "upprätthålla ordningen" i Kosovo. Under årets första sex månader är det Storbritannien som ansvarar för Natos reservstyrka för Balkan. Natos ledning väntar sig ökade etniska motsättningar i Kosovo de kommande månaderna. Den 15 juni gäller den nya författningen som stadfäster Kosovos självständighet.

Serbien
2008-18 s 9-10
"En serbisk hjältinna varnar för isolering"
Serbien överlever allt men inte Radikalpartiets ultranationalism. Serbiskan Vesna Vulovic var 22 år gammal och flygvärdinna då hennes plan för 36 år sedan slets sönder av en bomb. Hon föll från 10000 meters höjd och var den ende som överlevde. Hon är med i Guinness rekordbok. Hon är ett nationalhelgon. Hon skräms nu av att Radikalpartiet går starkt framåt. Det är ett ultrareaktionärt parti som leder i opinionsundersökningarna inför parlamentsvalen nästa månad. Orsaken är vreden över att västmakterna erkänt Kosovos självständighet. Partiet vill ha ett närmande till Ryssland i stället för till EU. Hon för en kampanj till stöd för Demokratiska partiet som är president Boris Tadics parti och som stöder närmare kontakter med EU och USA.

Bulgarien och Rumänien
2008-18 s 10
"Fula fläckar på Balkan"  hela artikeln
När de båda länderna blev medlemmar i EU för 16 månader var alla klara över att de inte skulle ha utrotat den organiserade brottsligheten och korruptionen. Men länderna har misslyckats med att göra någonting alls att det är pinsamt för hela EU. Två beställningsmord i Bulgarien i april är en skarp påminnelse om verkligheten i ett land där man registrerat 120 olösta mord av maffiatyp sedan 2001. Läget är inte bättre i Rumänien, där korruptionen, inte organiserad brottslighet, är huvudproblemet. Av EU beordrade reformer har förhalats av politiskt ränksmideri. EU satte upp medlemsvillkor för båda länderna, bland annat en tre lång övervakningsperiod. EU-kommissionen ska rapportera om Rumänien och Bulgarien i juni. Kanske blir det sanktioner eller indrag av bidrag. Enligt artikel 7 i EU-fördraget kan till och med rösträtten dras in.
Original artikel i Financial Times eller läs mer här.

Europa
2008-18 s 11-12
"Markpriserna stiger i takt med matpriserna"  hela artikeln
När priserna på bostäder och kommersiella fastigheter sjunker vänder investerare i stället blicken mot mer traditionella tillgångar som jordbruksmark. Jordbruket som länge har betraktats som en sektor i tillbakagång har de senaste månaderna stimulerats kraftigt av den växande globala efterfrågan på livsmedel. En konsekvens är att jordbruksmark i hela EU har blivit markant dyrare. Framför allt i Storbritannien där priset stigit med 40 % det senaste året.

Afghanistan
2008-18 s 12
"Fjärde attentatet mot Karzai"
President Hamid Karzai undkom i söndags ett mordförsök i samband med en militärparad i Kabul. Tre människor dödades och ett dussintal skadades när skottlossning utbröt utanför Eid Gahmoskén i samband med en ceremoni till minne av kommuniststyrets kollaps 1992. Talesmän för talibanerna tog ansvar för attentatet direkt.

Turkmenistan
2008-18 s 12
"Turkmenerna slipper tokig kalender"
President Gurbanguly Berdymukhammedov har slopat den bisarra kalender som infördes av hans företrädare, den numera avlidne Saparmurat Nijazov. Nijazov som kallade sig "alla turkmeners ledare" uppkallade januari efter sig själv i den officiella turkmeniska kalendern. Andra månader fick namn efter hans föräldrar, historiska personer och hans bok med levnadsregler, "Ruhnama".

Sport, Mexiko
2008-18 s 14
"Gengångarna från Mexiko 1968"
En massaker som tystades ned för att garantera "ett lyckat" idrottsevenemang. Då ägde också protester rum mot regimen. Mexiko var en enpartistat, vars medier och rättsväsen kontrollerades hårt och vars säkerhetsapparat utövade hårt förtryck. Säkerhetsstyrkor vände sig mot de demonstrerande och civilklädda agenter försökte infiltrera folkmassan. De öppnade eld och detta fick armésoldaterna att besvara elden med sina automatgevär. Antalet döda uppskattades till 150 - 325. Ingenting ficks skrivas i tidningarna om detta. Allt tystades ner. Tio dagar efter massakern invigde president Diaz de olympiska spelen. Sanningen om massakern avslöjades först tre år senare. Enpartistaten levde vidare i ytterligare 32 år.

Sport, Kina, Frankrike
2008-18 s 15
"Bojkott eller inte?"
Sarkozys velande skapar förvirring i Frankrike. Nu säger han att han ska konsultera sina kolleger i EU innan han bestämmer om han ska bojkotta OS-invigningen i augusti. Det är viktigt eftersom Frankrike har ordförandeskapet i EU under hösten. Han är påverkad av att kinesiska hemsidor driver en kampanj för bojkott av franska produkter. De franska företagen är allt mer oroade för bojkotten mot franska produkter.

FN
2008-18 s 16-17
"En rivstart"
En ny FN-institution kämpar hårt för att bevisa att den är bättre än sin illa omtyckta företrädare. Men den lyckas inte riktigt, vilket beror på att den verkar vara besatt av Israel. För två år sedan dumpades FNs kommission för mänskliga rättigheter sedan världens värsta förbrytare använt institutionen för att skydda sig själva mot kritik. Den ersattes med det nya "Rådet för mänskliga rättigheter". Det domineras av Islamiska konferensen och de icke-allierade staternas grupp och skylls för att vara lika politiserad och lika Israel fientlig som företrädaren. De flesta människorättsorganisationer erkänner inofficiellt att de är bitters besvikna. Det värsta anser många är att rådets islamiska medlemmar med stöd av Ryssland och Kina drivit igenom en resolution, som säger att yttrandefrihet kan begränsas av "respekt för religioner och tro".
Det som ska få det nya Rådet att överleva är en ny process som kallas "periodisk översyn". Den innebär att alla - inklusive säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar - ska utsättas för en intern granskning vart fjärde år med offentliga förhör och live tv-sändningar. Det ska skrivas tre rapporter om varje land. Förhören med de 16 första länderna avslutades för några veckor sedan.
Mänskliga rättigheter är en av de tre pelare som FN vilar på!

Irak
2008-18 s 17
"Plundrade skatter lämnades tillbaka" 
Iraks nationalmuseum har fått tillbaka 701 föremål som stals i en plundringsvåg efter Saddam Husseins fall 2003. Syriska myndigheter har återlämnat en rad föremål, allt från guldhalsband till antika lerkrukor. Ansvarig irakisk minister kommer inom kort att besöka Jordanien för att försöka övertala myndigheterna där att lämna tillbaka stulna föremål.

Israel
2008-18 s 18
"Det ska vi fira, eller?"  hela artikeln
När den israeliska regeringen öronmärkte omkring 28 miljoner dollar till firandet av landets 60-årsdag skedde det i hopp om att de djupt splittrade medborgarna skulle kunna förenas i nationell stolthet. Men de flesta vill ha en nedtonad födelsedagsfest så att eventuella överskottspengar kan satsas på skolor och sjukvård i stället. Vart tredje barn i Israel lever i fattigdom trots att ekonomin går bra och andelen fattiga växer trots att antalet förvärvsarbetande ökar. Allmänhetens blandade känslor speglar i första hand utbrett missnöje med regeringen och mycket djup misstro mot politiker.

Irak
2008-18 s 19-20
"Ett kurdiskt bekymmer"
Återuppbyggnaden av staden Kirkuk har stannat av. Våldsfrekvensen är tidvis större än i Bagdad. Vem ska bestämma över denna oljerika stad omgiven av Iraks bördigaste marker? Det finns tre möjliga alternativ:
1. Kirkukprovinsen ansluter sig till de självstyrande övervägande kurdiska blocket med tre nordliga provinser
2. Kirkukprovinsen blir en egen självstyrande enhet
3. Kirkukprovinsen kan stanna kvar under centralregeringens administration
4. Kirkukprovinsen kan delas så att en del tillhör Bagdad och en annan den kurdiska regionen.
problemet är att de olika folkgrupperna, kurder, turkmener och araber har olika uppfattningar i frågan.

2008-18 s 20-21
"Sunniterna vill samarbeta igen"
Den största sunnitiska alliansen i irakisk politik är beredd att återuppta samarbetet med regeringen efter nästan ett års bojkott. De hänvisar till en ny amnestilag och regeringens tillslag mot shiitiska grupper som orsaker. Det blir en viktig politisk seger för premiärminister Nuri Kamal al-Malakis regering.

Israel/Palestina
2008-18 s 22
"Palestiniernas ekonomi krymper snabbt"  hela artikeln
Den ekonomiska tillväxten på Gazaremsan har stannat upp helt och hållet och förutsättningarna för ekonomisk utveckling på Västbanken är minst sagt dåliga. Där är det största hindret för tillväxt den begränsade rörelsefriheten. Israel säger sig inte kunna ignorera hoten mot israeliska medborgares säkerhet. På Västbanken finns terroristceller med rötter i Hamas, Islamiska jihad eller utbrytare ur Fatah.

Syrien
2008-18 s 23
"Syrien tycks vara redo att förhandla med Israel"
Syriens president, Bashar al-Assad, har gått med på att inleda fredsförhandlingar med Israel under turkisk medling. Israel har erbjudit sig att dra sig tillbaka från de omtvistade Golanhöjderna som ligger mellan länderna. Turkiet har goda relationer med Israel, Syrien och USA.

Zimbabwe
2008-18 s 23
"Ovissheten i Zimbabwe består"
Den politiska oppositionen i Zimbabwe får behålla ledningen i parlamentsvalet även efter omräkningen av rösterna i en del distrikt. De ursprungliga resultaten gav oppositionen 110 platser i parlamentet och Mugabes parti 97. Resultatet av presidentvalet har inte tillkännagivits ännu trots hård internationell press. Det antas allmänt att Mugabe förlorade valet.

2008-18 s 24-25
"Befria Afrika från befriarna!"
Södra Afrika paralyseras av en ruggig dramarepris: hur övertalar man en frihetshjälte att avgå? Mugabe var ledare i gerillakriget som störtade den vita regimen 1980 men nu har han svikit sitt land på samma sätt som många andra afrikanska befrielseledare genom att betrakta sig själv som oersättlig. För varje dag växer avskyn för regimen. Ekonomin har stannat och Mugabes skurkar fortsätter att härja. Det är precis som under Mobutos sista dagar säger en oppositionspolitiker.
Ett stort hinder är Sydafrikas handlingsförlamade president Thabo Mbeki. Han och Mugabe har ett långvarigt personligt förhållande som fader och son. Ett annat hinder är att även om Mugabe garanteras amnesti så får inte hans säkerhetschefer det. Några är krigsförbrytare eller ha åtminstone brutit mot de mänskliga rättigheterna och fruktar rättegång och straff.

Pakistan
2008-18 s 25-26
"Amerikanerna vill ha friare händer i Pakistan"
De pakistanska stamområdena där laglösheten råder, erbjuder talibaner och Al-Qaidagrupper en fristad där de i lugn och ro kan planera sina illdåd. Den pakistanska regeringen har infört mycket strängare restriktioner när det gäller USAs insatser mot pakistanska terroristgrupper. USA menar att de pakistanska stamområdena bli allt allvarligare. Pakistanska nätverk där har fått en viktig roll som allierade till al-Qaida i konspirationer mot de allierade styrkorna i Afghanistan och som medhjälpare till terrorister som planerar attacker mot västerländska mål.

Klimat & Miljö
2008-18 s 27-28
"De nya gröna ledarna"
Miljörörelsen har i grunden förändrat arbetet att leda ett land. Den allmänna opinionen har vaknat. Man kan förklara detta som ett resultat av domedagspredikningar från forskarna eller Al Gores film. Miljömedvetenheten har stärkt folkens krav på gröna ledare. I mitten av april meddelade president Bush att USA är berett att sätta upp bindande utsläppsmål. Alla de tre främsta presidentkandidaterna i USA står alla bakom ambitiösa planer att stoppa klimatförändringen.
Även i uländerna börjar klimatförändringarna börja kännas och man börjar förstå att man själv är en del avlösningen.
Till och med i Kina har president Hu Jintao insett att den ekonomiska utvecklingen kan hotas av miljöskador. Han har presenterat ambitiösa planer på att öka energieffektiviteten, bygga upp kretsloppsekonomier och införa åtgärder mot klimatförändringen.

2008-18 s 29-31
"Nu tas kolet till nåder igen"  hela artikeln
Det höga priset på olja lockar energibolagen att satsa på "rent" kol. Orsaken är en växande efterfrågan på energi, rekordhöga olje- och gaspriser, oro för att energisäkerheten hotas och en aversion mot kärnkraft. I Europa kommer ett femtiotal koleldade kraftverk i drift de kommande fem åren. Men tekniken är inte klar för kommersiell användning och ingen vet om den fungerar i industriell skala. Italiens största elproducent, Enel, är i färd med att konvertera sitt största kraftverk från olja till kol, kola som anses vara jordens smutsigare energikälla. De kommande åren ökar Italiens beroende av kol från 14 % till 33 %. I Italien och Tyskland är det förbjudet att bygga kärnkraftverk. De nya kolkraftverken anses vara rena. det är sant att mycket av luftföroreningarna tas bort men kvar blir med nödvändigheten koldioxid och det stärker den globala uppvärmningen. Det finns därför planer på att samla i koldioxiden och "gömma" den långt ner i jorden. Men det är osäkert om tekniken fungerar.