Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 10

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09

Ryssland
2008-10 s 3-4
"Medvedev så klart!"  Hela artikeln
Dimitrij Medvedev vann som väntat den noggrant koreograferade ryska presidentvalet i söndags. Medvedev, som företräder Enade Ryssland-partiet fick drygt 70 % av rösterna. På andra plats kom kommunisten Gennadij Zjuganov med 17 & och därefter ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij med 9 % och Andrej Bogdanov, en föga känd kandidat vars parti anses vara ett Kremlpåhitt. Men även om valresultatet var självklart är Medvedevs framtida roll inte lika tydlig eftersom mannen som valde ut honom, Vladimir Putin, tänker stanna kvar i regeringen. Han kommer att verka som Medvedevs premiärminister och han har antytt att han tänker utvidga regeringschefens befogenheter. Medvedev säger sig tänka styra Ryssland tillsammans med Putin. Ryssland har emellertid aldrig sedan tsarernas tid haft en sådan form av dubbelt ledarskap.

Ryssland, Porträtt
2008-10 s 4-7
"Rysslands nye tsar"
Dimitrij Medvedev har alltid arbetat i skuggan av Vladimir Putin, men nu är det dags för Putins arvinge att bekänna färg. Frågan är om dem idealistiske liberalen i Medvedev har överlevt. Uppenbarligen sympatiserar han nu mer med den nya, tuffa roll som Putin har givit Ryssland via en blandning av diplomati, översitteri och militärt muller. Ryssland har återtagit sin rättmätiga plats i världssamfundet, konstaterade Medvedev i januari. Samtidigt hoppas storföretagen att Medvedev blir mer liberal och västinriktad och att han lyckas stoppa korruptionen.

2008-10 s 8-9
"En ny man i Kreml"
Kommer Medvedev att bli och verka i en liberal riktning som han säger eller är hans offentliga prat om frihet mer retorik än substans? Möjligen kommer han att försöka uppmuntra politisk konkurrens inom systemet men aldrig så att systemets stabilitet äventyras. En test på om det är han eller Putin som utövar den verkliga makten kommer att bli vid G8-mötet i Japan i sommar. Blir det Medvedev eller Putin som kommer? Eller kanske båda?

2008-10 s 9-10
"Något som de kallar fred"
Putins presidentskap började i Tjetjenien. Nu, åtta år senare, sjuder upprorsviljan i andra delar av den bångstyriga regionen. Enligt Putin är kriget som kostade 100 000 människoliv över. Groznij har genomgått en iögonfallande förändring. Där finns nya skolor, bostadsområden, vägar och butiker. För att åstadkomma detta allierade sig Putin med en före detta rebell, Akhmad Kadyrov, som han utnämnde till president. När denne mördades tog sonen Ramzan över. Han har neutraliserat rebellerna med pengar och brutalitet. Dessutom har Tjetjenien i praktiken blivit autonomt med ekonomiskt stöd från Moskva. Det tunga arvet efter kriget är att detta spritt sig till andra muslimska republiker, framför allt Dagestan och Ingusjien.

Spanien
2008-10 s 12-14
"Det spanska imperiets undergång"
Val står för dörren och Spaniens ekonomi har plötsligt börjat sakta av. Det verkar som om luften har gått ur kandidaterna i valet också till valet på söndag. Tillväxttakten i ekonomin har sjunkit från 3,8 % o fjol till 2,4 5 i år. Arbetslösheten har ökat, liksom inflationen och fastighetsbubblan har spruckit. Spanien har gått från ett euroland i topp till ett medelmåttigt land. Premiärminister Zapatero har gjort två allvarliga misstag på den inhemska fronten. Det första var alliansen mellan hans socialistparti och Republikanska vänstern i Katalonien, ett parti som eftersträvar katalansk självständighet. Det andra var att börja förhandla med ETA. Folkpartiets Rajoy har emellertid inte lyckats rida på motståndarens svaghet. Partiet är splittrat och försvagat av inre motsättningar sedan förlusten 2004.

Armenien
2008-10 s 14
"Åtta dödades i armenisk protestaktion"
Undantagstillstånd i cirka tre veckor har utropats i Armenien efter våldsamma sammanstötningar mellan militär och demonstranter i huvudstaden Jerevan där åtta personer dödades och ett hundratal skadades under det förra veckoslutet. Oroligheterna startade efter presidentvalet som vanns av premiärminister Serge Sarkisian. Oppositionens kandidat Ter-Petrosian, som var Armeniens förste president efter Sovjetunionens upplösning och som kom på andra plats har anmält valfusk.

EU
2008-10 s 15-16
"Snart ska EU-presidenten väljas"  hela artikeln
Förutsatt att unionens nya Lissabonfördrag ratificeras kommer ledarna frö EUs 27 medlemsstater att utse EU-rådets president i december. Ämbetets mandattid är på två och ett halvt år. Irlands ledare, Bertie Ahern, nämns allt oftare som en trolig kandidat till den nya posten som EUs ansikte utåt. Andra kandidater är Tony Blair och Luxemburgs premiärminister, Jean-Claude Juncker. Något som komplicerar är att EU också tänker utse en ny utrikespolitisk chef, vars befogenheter kan komma att överlappa presidentens.

Makedonien
2008-10 s 16
"Ett namn betyder så mycket"
Makedoniens namn kan bli det som blockerar landets inträde i Nato. Grekerna har hotat med att blockera Makedoniens inval om landet inte ger upp sitt namn som Grekland anser vara exklusivt grekiskt. Grekland menar att Makedoniens användande av namnet är ett förtäckt anspråk på den nordgrekiska provinsen med samma namn. Drygt 120 länder, inklusive USA och Ryssland, har erkänt Greklands granne under namnet republiken Makedonien.

Turkiet
2008-10 s 17
"Faran är inte över"
Turkiet kanske invaderar norra Irak igen. "De har fler läxor att lära", sa general Yasar Buyukanit på en presskonferens om Turkiets offensiv mot Kurdiska arbetarpartiet, PKK. Han uppgav att minst 240 rebeller dödats av de 300 som spårats till Zapreregionen nära den turkiska gränsen. Det är där PKK planerar de väpnade attackerna mot Turkiet. Operationen var en reaktion på ett PKK-bakhåll i oktober när 12 turkiska soldater dödades.

Israel, Palestina
2008-10 s 18-19
"Tillbaka till ruta ett igen"
Lömska fällor överallt i fredsprocessen. Hamas har visat att den kan störa förhandlingarna mellan moderata palestinier och israeler. "Man kan inte sluta fred med halva den palestinska enheten och föra krig mot den andra". Man kan inte heller förhandla med Hamas, eftersom det är en terrororganisation och det skulle undergräva president Abbas auktoritet. Men man kan inte heller utesluta Hamas. Hamas har bollen, de måste börja med att överge våldet och erkänna Israels rätt att existera.

Iran
2008-10 s 19
"Nya sanktioner mot Iran"  hela artikeln
FNs säkerhetsråd antog i början av veckan ett tredje sanktionspaket mot Iran. De nya sanktionerna riktas mot framför allt de personer som är mest involverade i det misstänkta kärnvapenprogrammet. Banker som misstänks för att finansiera programmet sätts också under hård press. I ett separat uttalande säger säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar trots allt att de eftersträvar en förhandlingslösning i kontroversen med Teheran. Irans sändebud i FN kritiserade säkerhetsrådet för "ett orättvist och irrationellt beslut om Irans fredliga kärnprogram". Västerländska diplomater anser å andra sidan att det nya sanktionspaketet är svagare än vad de hoppats på.

Nordkorea
2008-10 s 20
"Förhalningstaktik av känt mönster"
Nordkorea varnar för att USAs och Sydkoreas årliga gemensamma militärövning kan skada förhandlingarna om landets atomprogram. Nedrustningssamtalen har fastnat på grund av att Nordkorea inte lämnade en fullständig deklaration om kärnvapenprogrammet före sista december 2007, senligt den accepterade tidtabellen.

Zimbabwe
2008-10 s 20-21
"Motståndet mot Mugabe hårdnar"
Högt uppsatta personer i president Mugabes regeringsparti gör myteri och sluter upp bakom en av Mugabes före detta ministrar som sin kandidat i presidentvalet 29 mars. Det är före detta finansministern Simba Makoni som utmanar Mugabe och får med sig medlemmar av ZANU-PFs politbyrå. Makoni säger att han har ett starkt stöd eftersom "det råder stor enighet om att det är dags för Mugabe att dra sig tillbaka". Oppositionen med Tsvangirai i spetsen är som vanligt mycket splittrad. En av de två fraktionerna stöder Makoni.
Den knivigaste politiska frågan är landfrågan. Det är svårt att vinna mot Mugabe. Hans parti delar ut man gratis på landsbygden, han ger löneökningar till anställda inom offentlig tjänst och han har en välsmord valfuskmaskin.

Kenya
2008-10 s 21
"Äntligen fred"
När Kofi Annan efter en lång tålmodig process till sist gav upp lyckas de två kontrahenterna att själva komma överens om en maktdelning. President Mwai Kibaki och oppositionsledaren Raila Odinga tog sitt ansvar för att nå fram till en uppgörelse. Odinga blir premiärminister med långgående befogenheter och Kibaki sitter kvar som president. Regeringsposterna delas mellan de två lägren.

USA
2008-10 s 22
"Clinton vann i Texas och Ohio"
Hillary Clinton kom tillbaka med tre viktiga segrar i tisdagens primärval, vilket betyder att det fortfarande är en öppen fråga vem som blir det demokratiska partiets presidentkandidat. Obama hade före tisdagens val vunnit elva segrar i rad. Förutom Texas och Ohio vann Clinton den lilla delstaten Rhode Island i New England. Obama fick trösta sig med segern i en annan liten delstat i samma region, Vermont. Clintons taktik var att pressa Obama i frågor rörande den nationella säkerheten, ekonomin och hans relationer med Anton Rezko, som är åtalad för korruption. Den republikanska nomineringskampanjen är nu formellt avslutad. Sedan rivalen Mike Huckabee dragit sig ur står John McCain som segrare och kan helt koncentrera sig på den stora kraftmätningen i november.

2008-10 s 22-23
"Är Hillary Clinton mest kvinna eller politisk person?"
Om man bortser från de taktiska sammandrabbningarna i den amerikanska valkampanjen framstår frågan om könets betydelse som en av de intressantaste frågorna i samband med Hillary Rodham Clintons kandidatur. Det kan vara så att kvinnor hyser sympati med och identifierar sig med Hillary Clinton för att hon är kvinna. Många män tycker helt enkelt inte om henne.

Venezuela
2008-10 s 24-25
"Nu dundrar Chávez igen"
President Hugo Chávez skickade i söndags stridsvagnar och tusentals soldater till gränsen mot Colombia ett land som han anklagar för att ha fört Sydamerika till randen av krig genom att döda rebelledaren Raul Reyes och ytterligare 16 rebeller på ecuadorianskt territorium. Chávez stängde också Venezuelas ambassad i Colombias huvudstad Bogotá. Colombia har länge klagat på att den ecuadorianska militären inte förmår kontrollera områden där colombianska rebeller gömmer sig. Även Venezuela beskylls för att ge FARC-gerillan skydd. Chávez har under den senaste tiden visat att han sympatiserar med FARC. En dator på platsen där Reyes dödades antyder att Ecuadors president försöker fördjupa sina relationer med den terroriststämplade organisationen FARC. FARC finansierar sin verksamhet med kokainhandel och kidnappningar.

Ekonomi & Näringsliv
2008-10 s 25-28
"Marknadskrafterna har satts ur spel"
På bara några månader steg priset på olja från 50 till 100 dollar. Det beror inte på drastiskt förändrade produktionsförhållanden eller kraftigt höjd efterfrågan eftersom detta faktorer knappt har ändrats. Med tanke på den hotande recessionen borde oljan egentligen bli billigare i stället. Varför blir den ändå allt dyrare? Lika spektakulära prisökningar som nu har bara förekommit fyra gånger tidigare, 1973 efter Opecs embargo, 1979 efter den iranska revolutionen, 1980 när Irak invaderade Iran och 1990 när Saddam Hussein anföll Kuwait.
Det finns många svar på frågan, krisen i Mellanöstern, den kinesiska efterfrågan eller en tillbakahållen produktion. Eller är det oljespekulanter som driver på en "olja-bubbla" som tidigare "IT-bubblan"? Traditionella influenser på marknaden spelar nästan ingen roll längre. De förändrade situationerna i Irak eller Iran tycks inte spela någon roll inte heller krisen i Mellanöstern. Det är spekulanter som trissar upp priset.

2008-10 s 28-30
"Vinslott kan bli vinstslott för företagsamma kinseser"  hela artikeln
Många anrika vinslott i Bordeaux dras med ekonomiska bekymmer. Välbeställda entreprenörer från andra sidan jorden kommer som räddande änglar. För första gång såldes det 500 år gamla vinslottet Latour-Laguens i den förnäma Bordeauxregionen till en kinesisk vinimportör för tre miljoner dollar. Han ville främst skaffa sig ett anseende och trovärdighet på vinområdet. 30 andra liknande objekt är till salu. Orsaken är den ökade konkurrensen från druvor i den "nya" världen.

Honkong
2008-10 s 29
"Hongkong korkar upp"
Hongkong har ambitioner att etablera sig som ett centrum för handeln med fina viner vid sidan av London och New York. Ett steg på vägen är att slopa alla skatt på vin och öl. Det växande välståndet i Asien har gjort regionen till en viktig tillväxtmarknad för vinhandeln.

Samhälle
2008-10 s 30-31
"Sista akten i fallet Diana"
Mohamed al-Fayed, som är Harrods ägare, det berömda varuhuset i Knightsbridge i London, vars son Dodi al-Fayed dog i samma bilolycka som prinsessan Diana, är hundra procent säker på att olyckan var resultatet av en konspiration, där den brittiska kungafamiljen spelade huvudrollen. Han vittnade i förra veckan under ed där han anklagar den brittiska kungafamiljen för mordet på hans son. Fayed har ägnat det gångna decenniet åt en privat utredning enligt vilken hertigen av Edinburgh, prins Philip, ledde en konspiration. Fayed påstår att Diana var gravid och skulle deklarera sin förlovning med Dodi dagen efter. Fayed menar att hovet aldrig skulle ha tillåtit Diana att gifta sig med en muslimsk man och föda hans barn.