Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 09

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 

Spanien
2008-09 s 3
"Det drar ihop sig till val i Spanien"  hela artikeln
Socialisterna leder, men försprången till Folkpartiet minskar. Avgörande blir, menar många, hur många av de som håller på PSOE som kommer att gå till valurnorna. I den senaste debatten mellan de två huvudkandidaterna var oppositionsledaren Mariano Rajoy, "formidabel" i sitt angrepp mot Zapateros och regeringens sätt att sköta ekonomin och invandringen. Rajoy lade också skulden för tilltagande kriminalitet och hårt ansträngda välfärdsprogram på det växande antalet invandrare. Han upprepade kraven på att invandrare måste integreras i det spanska samhället.

EU, Frankrike
2008-09 s 4
"Det gnisslar i de fransk-tyska relationerna. President Sarkozys plan på en Medelhavsunion och Frankrikes tendens på senare tid att gå sin egen väg har väckt irritation i Tyskland. Sarkozys rådgivare, Henri Guaino, ser en Medelhavsunion som ett slags alternativ till Turkiet som fransmännen inte vill ha med i EU. Angela Merkel oroar sig över att den nya unionen kan komma att försvaga och splittra EU. Sarkozy planerar att den 13 juli. I början av det franska ordförandeskapet, arrangera ett toppmöte i Paris med Medelhavsländerna, det vill säga Marocko, Tunisien, Libyen. Egypten etc.

Europa, Samhälle
2008-09 s 4-5
"Det finns inga säkra samhällen"
OECD har sedan länge pekat ut Liechtenstein, Monaco och Andorra som "samarbetsovilliga skatteparadis". Liechtenstein är ett litet furstendöme mellan Österrike och Schweiz vars finansinstitutioner lever gott på att administrera utlänningars pengar. Minst åtta länder, däribland Sverige och USA har följt Tysklands och Storbritanniens exempel och börjar utreda om vissa av landets medborgare har använt banker i Liechtenstein för att undvika att betala skatt hemma. Tyska åklagare började med hjälp av stulna bankregister granska misstänkta skatteflyktingar för två veckor sedan. Sedan dess har 91 av de hittills 150 undersökta personerna erkänt skattebrott. Ytterligare 72 personer har självmant anmält sig. Liechtensteins furstehus äger banken LTG, varifrån uppgifter läckt ut om bankkonton.

Cypern
2008-09 s 6
"Cypern valde kommunistiskt"
EU har fått sin första kommunistledda stat. "Kamrat" Demetris Christofias blev landets sjätte president efter att ha fått 53 % av rösterna i söndagens val. Det var första gången som Akel, öns äldsta politiska parti, presenterade en egen kandidat. Den sovjetiske diktatorn, Josef Stalin, ses fortfarande som en hjälte av en del Akelmedlemmar varav många studerade i Ryssland och Östeuropa för några decennier sedan. Den turkcypriotiske ledaren Mehmet Talat har uttryck önskemål om gott samarbete och tror att en lösning på Cypernfrågan kan vara klar före årets slut.

Kosovo
2008-09 s 8-9
"Världens yngsta stat"
Kosovos självständighetsdeklaration är början på ett nytt kapitel, en ny bok. Serbien demonstrerade genom att annullera den och väcka åtal mot Kosovos politiska ledning. Det finns 17 000 Nato-soldater i landet som tagit kontroll över gränsen mellan den serbiska enklaven i norr och övriga Kosovo. Det har uppstått en de facto-delning av den nya staten.
Kosovarerna tillhör liksom folket i Albanien en ovanlig folktyp, som är både muslimsk och helhjärtat proamerikansk. De har ännu inte förstått att självständigheten inleds med ett EU-protektorat. Den största utmaningen är ekonomin. Den icke-svarta ekonomin är liten och arbetslösheten skrämmande stor. Exporten bara en tiondel av importen. Affärsmännen är rädda för modern teknik och vill inte att deras företag ska bli större än att den egna familjen kan kontrollera det. Varje år lämnar 25000-3000 ungdomar skolan och de flesta saknar utbildning. Kosovo, har liksom övriga Balkanländer, rykte om sig att vara i den organiserade brottslighetens våld, vilket är symptom på en svag stat.

2008-09 s 10-11
"Sista sucken eller första andetaget?"  hela artikeln
Kosovos utbrytning är som "en amputation utan bedövning". Belgrad understryker att både USA och EU har begått misstaget att gravt underskatta serbernas band till Kosovo. Väst har underskattat de kulturella banden. Hos många serber finns ett djupt hat mot Amerika. Många serber menar att avsaknaden av FNs stöd är ett bevis för att Kosovos självständighetsdeklaration är olaglig.

Ryssland
2008-09 s 11-12
"Det låter värre än det är"
Hårda ord mellan Ryssland och väst, men samarbetet har egentligen aldrig varit så intimt som nu. Putin verkar mest vara intresserad av att skriva om det kalla krigets slut. Han vill återerövra det inflytande som Ryssland förlorade efter Sovjetunionens kollaps. Man kan därför anta att han och hans handplockade efterträdare som president. Dmitrij Medvedev kommer att fortsätta att sätta press på Ukraina och Georgien för att hindra dem från att bli medlemmar i Nato och Georgien. Kosovos självständighet är inte heller något som han accepterar. Men Rysslands västgräns mot Nato aldrig varit så fredlig som nu. Natos front går numera i Afghanistan. Ryssland blir snart medlem i WTO och samarbetet med USA när det gäller Nordkorea och Iran liksom kriget mot terrorismen och narkotikasmuggling fungerar bra.

Filipinerna
2008-09 s 12
"Arroyo uppmanas avgå"
Tusentals människor demonstrerade i början av veckan i den filippinska huvudstaden Manila och ytterligare 14 städer med krav på att president Gloria Macapagal Arroyo ska avgå. Hon har överlevt tre försök från parlamentets sida att ställa henne inför riksrätt och fyra kuppförsök under sju års maktinnehav eftersom hon fortfarande har den mäktiga militärmakten bakom ryggen.

Kina
2008-09 s 12
"Kina trycker på i Sudan"
Kina har under internationell press skickat ett sändebud till Sudan för att pressa regeringen där att underlätta för internationella fredsstyrkor att sätta punkt på den blodiga konflikten i Darfur. Kinas roll i Sudan har satts under lupp sedan Steven Spielberg lämnade posten som konstnärlig rådgivare till OS-kommittén i Beijing med argumentet att Kina inte använder sitt inflytande i Sudan till förmån för fred.

Japan
2008-09 s 12
"Kejsarparet trappar ner"
Japans gamle kejsare, Akihito, och hans hustru Michiko, överväger att minska sin arbetsbörda på grund av hälsoproblem. Parets äldste son, kronprins Naruhito, sade i en intervju att hans föräldrar behöver mer tid för vila.

2008-09 s 13-14
"Det verkar som al-Qaida i Irak har bränt alla broar"
Den sunnitiska terrorgruppen al-Qaida i Irak uppmanar sina anhängare att bli mindre aggressiva i hopp om att kunna återerövra folkets stöd i den västliga provinsen Anbar, där sunnitiska stammar har börjat samarbeta med de amerikanska styrkorna. Sunniterna tar idag avstånd från al-Qaida. Den amerikanske militären säger sig ha utplånat en stor del av ledningen för al-Qaida i Irak under 2007. 2400 misstänkta medlemmar dödades och 8800 tillfångatogs förra året. Gruppen är borta från Bagdad och Anbarprovinsen.

Iran
2008-09 s 14-16
"Det är regeringarna som bråkar - inte folken"
Amerikas image i Mellanöstern är sämre än någonsin. Men det är annorlunda i Iran. Iranska folket hyser värme för amerikanerna. Det är Ahmadinejads regering som bråkar inte vanliga iranier. Men det finns fortfarande en konflikt när det gäller identitet och ideologi. Ett annat hinder för bättre relationer är de djupa interna motsättningarna mellan iranierna. Många är motståndare till islamisternas linje.

USA
2008-09 s 16-17
"Än ger hon inte upp"
Självsäkerheten i Clintonlägret har försvagats i takt med att rivalen Obama har erövrat den ena delstaten efter den andra. Hon utstrålar inte längre det självförtroende som var hennes kännetecken före det första nederlaget i Iowa i januari. Ännu mer nu sedan "fenomenet" senator Barack vunnit de senaste elva primärvalen. Men Hillary är otrolig tuff. Hon växte upp med två bröder och en stark far i Mellanvästern och hon kan tackla utmaningar. Än är hon inte utslagen.

Porträtt, Kuba
2008-09 s 17-19
"Först Fidel och nu Raúl"  hela artikeln
Raúl Castro som har samarbetat i skuggan av sin bror Fidel ända sedan revolutionens dagar, blev i söndags Kubas nye president. Raúl satte därmed punkt för broderns 49-åriga styre och för förhoppningarna om att en yngre generation skulle ta makten på denna kommunistiska ö. Raúl är en pragmatisk militärofficer, som saknar Fidels karisma och ego. Han anses vara en skicklig samförståndspolitiker, en man som lyssnar på sina rådgivare, delegerar auktoritet och låter medarbetare ta ansvar för sina beslut. I sitt första tal som president sa han att regimen måste förändras för att överleva i en ny tid. Han föreslog mer makt till provinsregeringarna och en nedbantning av byråkratin i Havanna. Men mycket varslade också om att det gamla gardet behåller makten tillsvidare. Fortfarande domineras Nationalförsamlingen helt av kommunistpartiet som är den enda tillåtna politiska organisationen i detta land med elva miljoner invånare. Och Fidel Castro är fortfarande partiets ledare och innehar den högsta auktoriteten. Raúl Castro har som före detta försvarsminister militärens stöd. Militära ledare leder viktiga företag och förser landet med hårdvaluta.
Den kanske största utmaningen för den nye presidenten är Kubas hårt ansatta ekonomi. Raúl vill häva några av de regler som hämmar privat företagsamhet och att omvärdera den kubanska peson som är nästan värdelös idag. I ett omtalat tal förra sommaren erkände Raúl Castro smärtsamt uppenbara missförhållanden: lönerna var för låga, produktionen och distributionen av livsmedel fungerade inte, och systemet hade så många brister att något måste göras. Men han förmådde inte göra någonting åt missförhållandena.

2008-09 s 19-21
"Fidels barn"
Kubas starke man har avgått, och nu vaknar motståndet hos den unga generationen. Drygt halva befolkningen är mellan 15 och 45 år. Många har växt upp under den så kallade speciella perioden, en tid med extrem knapphet i början av 1990-talet när regimen balanserade på randen till sammanbrott efter Sovjetunionens upplösning. Speciella perioden tog död på alla eventuella spår av idealism. De präglas av cynism, den skyddar dem mot nya besvikelser men den förlamar också. 77000 kubaner emigrerade till USA under en tvåårsperiod fram till september förra året. De önskar sig pragmatiska saker som rätten att resa utomlands, fullständig tillgång till Internet, tillräckligt hög lön för att kunna köpa en mobiltelefon.

2008-09 s 22-23
"Arvet efter Fidel Castro"
Revolutionen inspirerade, men ideologin lockar inte längre. Fidel Castro har försökt exportera revolutionen i 50 år, men det finns inga som infört hans modell förutom Venezuelas och Bolivias ledare. Det är en vänster som gått "vilse i historien" och som är rotad i forna tiders marxist-leninism. Den vänster som fungerar och röner framgång i Latinamerika är socialdemokratisk, globaliserad och marknadsinriktad.

Pakistan
2008-09 s 24-25
"Folket vill inte styras av mullor"
Islamisternas förlust i Pakistan är detsamma som en seger för USA. President Musharraf tog makten i en kupp 1999 och har stärkt sin kontroll över landet via en rad författningsvidriga metoder. I valet 2002 gynnades islamisterna av USA-fientliga stämningar med anledning av invasionen i Afghanistan. Men i årets val har missnöjet med arbetslösheten, förfallen infrastruktur och korruption missgynnat islamisterna. Inte ens fromma pakistanier vill styras av mullor som ofta ger fria tyglar åt våldsamma extremister. Folk vill inte ha bombade videobutiker, halshuggningar eller barberare som misshandlas eftersom de rakar av männens skägg. Och inga flikskolor som bränns ner.

2008-09 s 24-25
"Musharraf hänger löst"
Nawaz Sharif är en av de stora segrarna i förra veckans val. Hans parti blev överraskande det näst största partiet efter PPP, som är den mördade Benazir Bhuttos parti. Partiet leds nu av Bhuttos änkling, Asif Ali Zardari. Musharraf deltog visserligen inte i parlamentsvalet men det parti som stöder honom kom först på tredje plats vilket främst anses bero på presidentens impopularitet. Sharif och PPP har kommit överens om att bilda en regering tillsammans med ett litet pashtunskt nationalistiskt parti som styr i nordväst. Musharraf som valdes till president i oktober på fem år säger att han inte kommer att avgå. Sharif har upprepat kravet på att domarna som Musharraf avsatte när han utlyste undantagstillstånd ska återinstalleras.

Sri Lanka, Terrorism
2008-09 s 26-27
"Det handlar om liv eller död"  hela artikeln
Efter 25 års inbördeskrig satsar regeringen i Sri Lanka allt på att besegra de tamilska terroristerna. Inbördeskriget har kostat 70000 liv. Men rebellerna tänker inte ge upp och deras krigskassa är långt ifrån uttömd. Tigrarna (LTTE) anses ha den största kassan av alla separatister näst den colombianska FARC-gerillan. Tigrarna samlar in 300 miljoner dollar årligen. Exiltamiler tvingas att regelbundet betala stora summor. 25 % av tamilerna bor i andra länder, mest i Kanada, Indien och Storbritannien. Om de inte betalar hotas deras släktingar i Sri Lanka med våld. Förutom detta förfalskar de kreditkort. I Norge har många dömts till långa fängelsestraff. Både USA och EU har placerat LTTE på listan över terrororganisationer.

Vietnam
2008-09 s 28-29
"Vietnam försöker hantera succén"
Oron för snabbt ökande levnadskostnader är vanlig överallt i Asien men få länder är lika oroade som Vietnam, där regeringen för en tid sedan meddelade att inflationen nått 14 % vilket är den högsta nivån sedan 1995. I slutet av januari höjde den vietnamesiska centralbanken flera officiella räntor med upp emot 1,5 procentenheter i ett försök att stoppa inflationsspiralen. Inflationen är en följd av en långvarig högkonjunktur och höjda priser på energi och livsmedel. I motsats till Kina och Thailand har Vietnam inte reagerat på allmänhetens missnöje med att införa priskontroller.
Reformen av den offentliga sektorn stimulerar också inflationen liksom privatiseringar växande inflöde av utländska direktinvesteringar. Minimilönerna höjdes med 20 % i januari.

Samhälle
2008-09 s 30-31
"Brittiska patienter utmanar sjukvårdssystemet"
Den brittiska offentliga sjukvården (NHS) skapades för 60 år sedan och garanterar fri sjukvård för alla brittiska medborgare. Nu har man ett problem. Hur så kallad man hantera patienter med komplicerade sjukdomar som vill betala för delar av behandlingen samtidigt som de får övriga delar betalda av NHC? Byråkraterna menar att om man tillåter några att betala för extra mediciner som komplement till den offentliga vården så skulle detta äventyrar hälsovårdens filosofi som säger att man inte får ge rika patienter fördelar gentemot fattigare. Det anses strida mot "rättvisan".