Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 17

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 

Storbritannien
2008-17 s 3-5
"Duellen om London"  hela artikeln
Två excentriker konkurrerar om borgmästartiteln i London. Under den ena har staden blommat upp, under den andra blir det nog bara ett muntert kaos.
Den konservative kandidaten Boris Johnson - Alexander Boris de Pfeffel Johnson - skyller allt som är fel på sin konkurrent "röde Ken", Ken Livingstone, Londons borgmästare sedan åtta år. Ett av hans vallöfte är "Om du röstar på de konservativa kan din fru få större bröst och dina chanser att köra en BMW M3 ökar också".

Irland
2008-17 s 5
"Alla EU-medborgare får rösta"
Enligt integrationsminister Conor Lenihan får alla invandrare från EU rösta i de nationella valen, både de lokala valen och parlamentsvalen. Det är det mest effektiva integrationsverktyget, menar Lenihan. För att få permanent uppehållstillstånd måste de kunna bevisa att de kan tala engelska. De måste få godkänt på ett prov i engelska. Irland avvisar Storbritanniens mångkulturella modell, som han menar har lett till uppkomsten av etniska ghetton, och vill öka antalet "medborgarskapsceremonier" som innebär att utlänningar måste svära en trohetsed till den irländska författningen för att få medborgarskap. Han vill inte uppmuntra uppkomsten av etniska eller religiös enklaver.
Lenihan vill inte begränsa antalet utländska arbetstagare men Irland kan komma att stoppa fler illegala invandrare och asylsökande. "Integration förutsätter ett visst mått av deportation" säger han. Originalartikel i The Guardian

Tyskland
2008-17 s 6
"Reformerna får vänta"  hela artikeln
Nu händer ingenting i Tyskland förrän efter nästa år. Merkels regering kommer inte att kunna genomföra fler omvälvande projekt och reformer före valen 2009, eftersom alla de politiska partierna med undantag för de företagsvänliga fridemokraterna, förespråkar större statliga utgifter. Detta kan i sin tur leda till lägre tillväxt och lägre konsumtion, varnar den tyska centralbanken. Finansministern och socialdemokraten Peter Steinbrück försöker fortfarande begränsa utgifterna för att minska budgetunderskottet till mindre än tre procent av BNP, vilket är den nivå som EU föreskriver.

Italien
2008-17 s 6-7
"Kommunisterna föll på eget grepp"
Nästan utrotat kommunistparti i Italien lovar att komma tillbaka med hjälp av hammaren och skäran. Kommunisterna fick tre procent jämfört med tio i valen 2006 vilket inte räckte för en plats i parlamentet. När det var som störst på 1970-talet stöddes det av en tredjedel av väljarna.
Kommunistledaren Oliviero Diliberto svär att hålla kommunismen levande och vill börja använda de traditionella symbolerna, hammaren och skäran.

2008-17 s 8
"Berlusconi plus Putin är lika med sant" hela artikeln
Putin besökte nyligen Berlusconi på Sardinien för att gratulera till hans valseger. De gillar varandra, kanske mest för att båda ofta betraktas som outsiders, som möts med misstänksamhet från andra ledare. En djup vänskap har utvecklats sedan de möttes första gången 2001. De delar politisk stil och gillar att chockera - Berlusconi med råa skämt och med rått språk. De har också affärer tillsammans och har nyligen undertecknat avtal om vapenköp och energiöverföringar.

Ryssland
2008-17 s 9
"En tvåhövdad örn"
Vladimir Putin och Dimitrij Medvedev planerar att styra tillsammans. Det är inte säkert att det fungerar. Som premiärminister och partiledare får Putin ett starkt grepp om Rysslands finanser och de regionala eliterna. I teorin behåller Medvedev den formella konstitutionella rätten att avsätta Putin, men Putin skulle kunna ändra författningen, eftersom han leder ett parti, som kontrollerar mer än två tredjedelar av platserna i duman. Putin vill bevara makten, ett scenario är att Medvedev håller platsen varm för Putin, som helt lagligt kan kandidera i presidentvalet 2012.

USA
2008-17 s 11-12
"Hillary Clinton ger inte upp"
Senator Hillary Clinton kammade hem en viktig seger över senator Barack Obama i tisdagens primärval i Pennsylvania. Hennes kampanj fick därmed en nödvändig vitamininjektion, som hjälper henne att samla in mer pengar till kampanjen och övertyga partiets ledare om att striden om det demokratiska partiets nominering måste fortsätta. Hon ligger dock fortfarande efter Obama både i antalet väljarröster och delegatröster. Obama har också ett klart finansiellt övertag.

2008-17 s 13-15
"Obama känner sig hemma överallt"
Barack Obama säger att han känner världen bättre än hans konkurrenter. Frågan är om han är lite för världsvan i amerikanernas ögon. Motståndarna säger att han inte har någon utrikespolitisk erfarenhet men själv menar han att han redan vid 20 års ålder bättre förstod vad som plågade muslimska samhällen, och som därför enligt hans mening leder till terrorism och interna konflikter, än vad George Bush och John McCain gör idag. Han fick tidigt en tydlig bild av den historiska antagonismen mellan shia- och sunnimuslimer. Han har erfarenheter från uppväxten i Jakartas leriga gränder i ett enkelt hus. Hans kenyanska far övergav tidigt familjen. Obama säger si kunna identifiera sig med mindre lyckligt lottade utlänningar och samtidigt vara en fullblodig patriot. Men ju populärare Obama blir runt om i världen, desto farligare verkar hans bakgrund för en del amerikaner.

Paraguay
2008-17 s 16-17
"Präst blir ny president i Paraguay"  hela artikeln
Coloradopartiet förlorade makten för första gången. En före detta romerskkatolsk biskop och de fattigas självutnämnde försvarare lyckades i söndags bryta Coloradopartiets drygt 60 år gamla styre i Paraguay. Coloradopartiet hade till dess haft makten längre än något annat politiskt parti i hela världen. Han fick drygt 40 % av rösterna i presidentvalet och hans rival Blanca de Duarte drygt 30 %. Väljarna hoppas nu att Fernando Lugos löften om att angripa korruptionen ska infrias.

Somalia
2008-17 s 17-18
"En strimma av hopp för det trasiga Somalia"
Det islamistiska upproret fortsätter men al-Qaida verkar ha förlorat fotfästet. En ny regering betyder att östra Afrika på nytt kan rikta blickarna som regionens sjukaste land, Somalia. Somalias internationellt erkända övergångsregering är på gränsen till kollaps. Parlamentet i staden Baidoa i landets torra, dammiga inre, står tomt; ledamöterna har givit sig av. I huvudstaden Mogadishu är det i första hand etiopiska soldater som svarar för säkerheten. De får hjälp av en liten styrka från Afrikanska unionen (AU). 250 000 invånare har flytt och bor numera i tält längs vägen till Afgooye. En av drygt åtta miljoner somalier är nära svältgränsen. Det positiva är att al-Qaidas försök att förvandla Somalia till en bas för global verksamhet har misslyckats.

2008-17 s 18
"Dödligt våld i Mogadishu"
Sporadiska strider mellan etiopiska soldater och islamistiska rebeller som försöker störta Somalias skakiga regering, ledde till ett 80-tal personer dödades på bara två dagar. Islamisterna stöds av Etiopiens ärkefiende Eritrea. Somalia har inte haft någon fungerande regering sedan 1991, när krigsherrar störtade en diktator och sedan började slåss inbördes.

Afrika, övriga länder
2008-17 s 19-22
"Det förlovade (eller förlorade paradiset"
Sedan man hittade olja i havet utanför den lilla afrikanska östaten São Tomé och Príncipe drömmer invånarna där om stora rikedomar. Oljan ligger där ute, under havsytan, och kan bli landets räddning eller fall. Landet är ett av världens fattigaste. Det lever på uhjälp och internationella krediter. Företag, främmande makter och korrumperade politiker konkurrerar om rättigheterna att borra och alla hoppas vinna jackpot. Inkomsterna från oljan går direkt till ett konto hos den amerikanska centralbanken i New York. Bara en liten del får användas direkt, resten sparas. Den afrikanska oljan är attraktiv eftersom den ligger offshore och innehåller lite svavel.

Info om landet.
Staten som omfattar två öar ligger i Guineabukten väster om Afrika, 20 km från Gabons kust. Där bor 170 000 invånare.

Terrorism
2008-17 s 23
"25 år efter Beirut"
Självmordsattentat är ett kusligt effektivt vapen i händerna på en här av anonyma soldater. Självmordsbombare genomförde 658 attacker i hela världen förra året, varav 542 i Afghanistan och Irak, där USA har styrkor. Antalet är dubbelt så stort som något år tidigare. Självmordsattentaten har spridits till dussintals länder i fem världsdelar, dödat fler än 21000 människor och skadat omkring 50 000 sedan 1983. Den första attacken inträffade 1983 då den amerikanska ambassaden i Beirut exploderade.

Handel
2008-17 s 24-28
"Många luras in i slaveri"
Ljusskygga rekryterare lurar med falska löften miljontals människor att lämna sina familjer och söka rikedom i främmande land. Drömmen om pengar blir för många en mardröm i tvångsarbete.
Så bli det när fattigare länder gränsar till rikare länder. Det krävs också att det finns arbeten som de fattiga kan utföra, att det finns personer som kan lura dem att åka dit och att lagstiftningen i det "rika" landet är svag. I Asien importeras allt mer billig arbetskraft från till exempel Filippinerna och Kambodja till Taiwan och Malaysia.
Media fokuserar framför allt på handeln med kvinnor som tvingas till prostitution trots att detta bara är en mindre de av problemet med trafficking. Antalet människor i tvångsarbete anses ligga mellan 10 och 30 miljoner, varav kvinnorna utgör 2 miljoner.

Klimat & Miljö, Bhutan
2008-17 s 28-29
"En tsunami från skyn"
Högt upp i Himalaya växer hotet om en stor olycka. Där ligger en istäckt sjö med vatten från smältande glaciärer och väntar på att förvandlas till "en tsunami från himlen". Den globala uppvärmningen gör att glaciärerna smälter rekordsnabbt. Bara i Bhutan finns det minst 25 glaciärsjöar som riskerar att översvämmas och spilla sina vattenmassor i de trånga dalar där majoriteten av befolkningen bor och livnär sig. Bhutan är ett land som gjort mer än de flesta för att skydda den egna miljön. Landet använder sig av "bruttonationallyckan" ett utvecklingsmått som infördes av den före detta kungen och som omhuldas av hans son. Hållbar utveckling är det officiella mantrat. Den skogstäckta arealen får aldrig 60 %. Ett reservat i östra Bhutan är berömt som yetis enda fristad.

Turism
2008-17 s 30-31
"Pengar luktar inte"
Ryssarna har kommit för att stanna. De har hur mycket pengar som helst, och de älskar att spendera dem. Många européer älskar dem. Innehavarna av flotta juvelerarbutiker, konstgallerier och hotell i de flottaste skid- och badorterna. Men många vill inte att deras favoritställen ska "bli ännu en lekplats för ryska oligarker och deras pälsklädda flickvänner, livvakter, hålldamer och droger". Turkiska turistorter hälsar emellertid "vanliga" ryssar med stor glädje. Personalen studerar ryska och matsedlarna skrivs med kyrilliska bokstäver. Så länge deras oljepengar flödar kommer det att finnas mängder av hotell, restauranter och butiker som är mer än villiga att ta emot dem.