Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 16

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15  

Italien
2008-16 s 3-4
"Tredje gången gillt"  hela artikeln
Silvio Berlusconi, miljardären som redan dominerar mycket av det offentliga livet i Italien, tog tillbaka den politiska makten i valen i söndags och måndags som ledare av en mitten-högerkoalition. Det betyder att han nu blir landets premiärminister för tredje gången. Hans koalition vann en övertygande majoritet i parlamentets båda kamrar men segern berodde till stor del på hjälpen från Lega Nord. Oppositionsledare blir Walter Veltroni, före detta borgmästare i Rom och ledare för Demokratiska partiet. Berlusconi har lovat att omedelbart ta itu med de mest brådskande problemen som till exempel avfallskrisen i södra Italien. Det nästa bankrutta flygbolaget Alitalias öde måste också avgöras snarast. Veltroni vägrade i motsats till Romano Prodi att alliera sig med småpartierna på vänsterkanten. Resultatet är att antalet partier i parlamentets underhus nu har minskat från 26 till bara sex. För första gången sedan andra världskriget saknar kommunistpartiet, som länge har spelat en stor roll i italiensk politik, representation i parlamentet!

2008-16 s 4-5
"Kämpen Berlusconi"
Silvio Berlusconis ålder är hans största handikapp. Men han har förtjänster som mer än väl kompenserar för åldern. Berlusconi är kanske inte Italiens rikaste person längre, men han är fortfarande värd motsvarande drygt nio miljarder dollar. Han är störste aktieägare i Italiens tre största, privatägda tv-kanaler. Dessutom äger han fotbollsklubben AC Milan. Hans förmåga att påverka den allmänna opinionen är enorm. Jämfört med tidigare uppträdde Berlusconi inför det senaste valet sansat och försiktigt. Många tror att han planerar en uppgörelse med mitten-vänstern medan andra tror att han håller en lägre ton för att bli en lämplig kandidat till den italienska presidentposten 2013.

2008-16 s 5-6
"Brott lönar sig"
Kandidatlistorna i det italienska valet påminde om en lista på allt som fattas detta stackars land. Idag är Italien ett land genomsyrat av korruption, ekonomiskt förfall, politisk apati, straffrihet och snabbt sjunkand levnadsstandard. Inflationen är bland de högsta i Västeuropa och tillväxten bland de lägsta. Rekordmånga italienare känner sig fattigare än någonsin. Att driva företag i Italien är en krånglig och frustrerande sysselsättning om man inte tillhör maffian, som är landets största företag och svarar för 7 % av BNP. Det finns många anledningar: lokal lojalitet är större än nationell; tilltro till familjen och ingenting annat, framför allt inte myndigheterna; och den alltjämt dominerande katolska kyrkans överskylande roll. Förra året kom en bok av Sergio Rizzio och Gian Antonio Stella som för första gången utbredda misstankar om officiell korruption på pränt. Boken heter "La Casta" med undertiteln "Hur italienska politiker blev orörbara". Den avslöjar bland annat att italienska parlamentariker har de högsta lönerna i Europa. Det italienska parlamentet koster mer än något annat i Europa.
Journalisten om La Casta.
Recension i Svenska Dagbladet.

Turkiet
2008-16 s 8
"Borgmästarna fick böter"
En domstol har dömt 53 borgmästare från Turkiets kurddominerade sydostliga provinser till böter därför att de har hjälpt rebeller genom att skicka en skriftlig vädjan till den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen, om att han inte ska lägga ner den kurdiska satellitstationen ROJ TV som sänder från Danmark. De turkiska myndigheterna anser att stationen har koppling till den militanta organisationen PKK.

Frankrike
2008-16 s 8
"Fransk lag försöker stoppa ätstörningar"
I modets och de slanka modellernas huvudstad, Paris, har lagstiftarna antagit en lag, som förbjuder webbsidor som lockar till självsvält med tips hur man blir mager. Lagen gäller inte bara Internet utan också tidningar och tidskrifter. Den nya lagen stöds av den franska hälsovårdsministern, Roselyne Bachelot, och det är en av de kraftigaste åtgärderna mot ätstörningar sedan den brasilianska modellen Ana Carolina Reston dog i anorexi för ett par år sedan.

Ekvatorialguinea
2008-16 s 8
"Afrikansk exilledare har gripits"
Oppositionsledaren i Ekvatorialguinea, Severo Moto, har gripits i Spanien misstänkt för att försöka smuggla vapen till Ekvatorialguinea. Moto, som är efterlyst i sitt oljerika hemland på grund av misstankar om delaktighet i ett kuppförsök 2004, leder en självutropad exilregering i Spanien, där han fick asyl 1986. Asylrätten återkallades 2005 därför att han, enligt de spanska myndigheterna, utnyttjade Spanien som bas för kuppkomplotter mot Ekvatorialguinea.

Zimbabwe
2008-16 s 8-9
"Zimbabwes högsta domstol går Mugabes ärenden"  hela artikeln
Zimbabwes högsta domstol avfärdade i början av veckan oppositionens krav på att resultatet av presidentvalet för drygt två veckor sedan skulle offentliggöras omedelbart. Oberoende valövervakare säger att landets autokratiske president, Robert Mugabe, inte fick så många röster som han hade räknat med eller kanske till och med förlorade. Valmyndigheten har tidigare meddelat att oppositionen fick en majoritet av platserna i parlamentet, vilket kostade regeringspartiet Zanu-PF kontrollen över partiets underhus för första gången sedan självständigheten 1980. Oppositionspartiet MDC utlyste i tisdags en generalstrejk i protest mot regeringspartiet och dess ledare.
Många varnar för att miljontals zimbabwier kommer att följa de miljoner som redan har flytt landet om Mugabe behåller makten. Omkring 80 % av invånarna saknar arbete och hyperinflationen har gjort valutan värdelös.

2008-16 s 9-10
"Det bittra slutet"
Mugabe lyckas kanske trots allt behålla makten. I så fall får Zimbabwe betala ett förfärligt högt pris. Mugabe kallade en gång sig själv för en "svart Hitler" och han har skrutit med att ha "examen i våld". I 28 år har 84-åringen hållit sig kvar vid makten och tänker fortsätta med det genom att manipulera valresultat och mobilisera sina miliser, ungdomsgäng, polisen och armén genom att försäkra sig om att vinna andra omgången av presidentvalet. Han har förvandlat det förr välmående landet till ett vrak. Hela jordbruksindustrin, som var landets ekonomiska ryggrad, har kollapsat sedan Mugabe för fem år sedan lät invadera de vitas stora farmer. I dag finns det två alternativ för majoriteten: att svälta eller fly utomlands.

Sudan, Tchad
2008-16 s 10-12
"Sudan och Tchad närmar sig en konflikt"  hela artikeln
Tekniskt sett är Tchad en demokrati, även om valen visat allvarliga brister, Idriss Déby har vunnit överlägset varje gång. 2005 ändrades författningen så att han nu kan väljas om hur många gånger som helst. Efter nästan 20 år vid makten sitter han säkrare än någonsin förr. Rebellerna som har stöd i Sudan vill ändra på detta faktum.

Kenya
2008-16 s 12-13
"Ju fler kockar desto sämre soppa"
Kenyas nya jätteregering får svårt att motbevisa ovanstående ordspråk. President Kibaki presenterade i söndags en ny - och enorm - nationell samlingsregering. Allierade till presidenten behåller kontrollen över de viktigaste ministerierna men oppositionspartiet lyckades lägga beslag på andra viktiga poster. Det tog 10 minuter för Kibaki att läsa upp hela listan över ministrar och biträdande ministrar som omfattar totalt 94 personer, nästan hälften av hela parlamentet. Oppositionsledaren Raila Odinga är landets nye premiärminister. Kostnaden blir enorm och korruptionen ökar.

Etiopien
2008-16 s 13
"Valet i Etiopien blev en fars"
Parlaments- och lokalvalen ägde rum i Etiopien i söndags. Regimen hade diskvalificerat flera oppositionella redan före valet. Oppositionen bojkottade i protest mot trakasserier och hot. Deras kandidater hade hotats, skrämts och hindrats från att registrera sig. Regeringen tillbakavisar alla anklagelser för övergrepp.

Nepal
2008-16 s 14
"Maoisterna ska styra Nepal"
De preliminära resultaten efter förra veckans val visar att väljarna har avsatt de flesta av landets veteranpolitiker och därmed öppnat för en radikal brytning med et förgångna. Av de 178 direktvalda platserna i den nya författningsförsamlingen har maoisterna lagt beslag på fler än hundra. Maoisternas främsta mål är att avskaffa den 240 år gamla monarkin. En annan stor utmaning är energiförsörjningen.

Kina, Sport
2008-16 s 14-16
"OS är ett dilemma för många"
OS 2008 är redan lika mycket politiskt spektakel som idrottsligt evenemang. Grupper som kämpar för olika saker i Kina som pressfrihet, Falun Gong, Tibet eller autonomi utnyttjar den uppmärksamhet som Kina fått på grund av OS. Aggressiva gatudemonstrationer världen runt kräver att president Bush och andra världsledare ska utebli från spelens öppningsceremoni. De olympiska spelen har ofta utnyttjats för politiska ändamål, inte minst av Hitler 1936, när Jesse Owens gjorde sitt utspel, och i Mexiko 1968, när amerikanska deltagare använde Black Power-hälsningen i protest mot diskrimineringen hemma.

Tibet
2008-16 s 17
"Den gule kejsarens land"
Under de senaste åren har de kinesiska myndigheterna försökt underblåsa en kult av "Den gule kejsaren", som levde för 5000 år sedan och som är hanrasens mytomspunna förfader. Kulten stimulerades i förra veckan när myndigheterna införde en ny allmän helgdag kallad Qingming som skulle kunna jämföras med den kristna Alla helgons dag. Regeringarna i Shaanxi- och Nenanprovinserna, som sägs vara kejsarens födelseplats, konkurrerar om att ha det finaste templet till hans ära. De kinesiska myndigheterna ser kulten som ett praktiskt sett att stimulera patriotismen.

Sydkorea
2008-16 s 18-19
"Sydkoreas nye ledare uppskattar USAs vänskap"  hela artikeln
Det är dags att reparera sargade relationer, tycker Sydkoreas nye president, som just nu besöker USA och president George Bush. I en intervju underströk Lee Myung Bak vikten av att Amerika har kvar militära styrkor på den koreanska halvön och att de båda länderna har samma mål med politiken gentemot Nordkorea.

Nordkorea
2008-16 s 19
"Nordkorea får möjlighet att rädda ansiktet"
USAs biträdande utrikesminister, Chris Hill, presenterade i förra veckan en plan enligt vilken Washington definierar sina frågetecken när det gäller Nordkoreas misstänkta urananrikning och kärnvapentillverkning. Denna formel erbjuder Pyongyang en chans att utan att förlora ansiktet presentera deklarationen som skulle ha lagts fram den 31 december. Nordkorea måste antingen skingra USAs misstankar med hjälp av övertygande bevis eller erkänna att misstankarna är välgrundade.

USA
2008-16 s 20
"Obama glömde vakta sin tunga"
barack Obama råkade nyligen fälla några förhastade kommentarer om småstadsväljare i den amerikanska Mellanvästern vilket tvingade honom att inta en defensiv hållning. Arbetarklassen i gamla industristäder var "bittra, de klamrar sig fast vid vapen eller religion eller vid invandrarfientlighet eller vid motståndet mot frihandel för att få utlopp för sina frustrationer"! Clinton hoppas nu att kontroversen erbjuder henne det genombrott som hon måste få i Pennsylvania.

2008-16 s 21-23
"Vinna eller försvinna?"
Nästa vecka kan kampen om det demokratiska partiets nominering avgöras i delstaten Pennsylvania som är USAs sjätte största delstat och valmässigt ett starkt fäste för Reagan-demokrater, det vill säga välutbildade arbetare som gillar demokraternas ekonomiska politik och republikanernas hållning i säkerhetsfrågor och moraliska frågor. 46% av invånarna äger skjutvapen. Pennsylvania har varit en så kallad pendelstat i alla jämna val de senaste 70 åren. De senaste fyra valen har demokraterna vunnit men John McCain leder över Barack Obama i år. Om Barack Obama vinner i Pennsylvania har Hillary Clinton ingen chans.

2008-16 s 24
"Påven Benedictus hälsar på hos president Bush"
Höjdpunkten på påvens nästa veckolånga besök är ett anförande inför FNs generalförsamling på fredag. Påven besöker också "Ground Zero" i New York. En mässa under bar himmel i New York väntas locka 100 000 troende.

Kuba
2008-16 s 24-25
"Reformerna i Kuba möts med blandade känslor"
President Raúl Castros beslut att häva förbudet för vanliga kubaner att äga hög teknologiska apparater och energislukande hushållsmaskiner har väckt stora förväntningar på Kuba. Men för de flesta kostar en mikrovågsugn mer än ett års inkomster och bara de som har tillgång till amerikansk valuta har råd. En tredjedel av hushållen i Kuba kan inte försörja sig själv utan får månatligt stöd från släktingar utomlands.
I ett försök att dramatiskt öka spannmålsproduktionen har ledarna erbjudit bönderna mer areal och tillåter dem att sälja frukt, grönsaker, kött och mjölk till priser baserade på tillgång och efterfrågan.
Hopp om förändring finns i luften.

Latinamerika
2008-16 s 26-27
"Nej till högre skatter!"
Latinamerikanerna betalar allt högre skatter utan att få något tillbaka. Nu börjar de protestera. Det genomsnittliga skattetrycket i förhållande till BNP i Latinamerika ökade från drygt 12 % 1990 till drygt 18 % 2006. Visserligen är 18 % sju procentenheter mindre än det globala genomsnittet men i Argentina är missnöjet med president Cristina Fernández stort. Argentinarna betalar 30 % av inkomsterna i federal, regional och lokal skatt vilket är en 50 % ökning sedan 2002. Skattebetalarna menar att mycket går till att anställa mer folk i offentliga sektorn.

2008-16 s 28-29
"Är Latinamerika rustat för sämre tider?"
Länderna i Latinamerika har än så länge sluppit kreditkrisens efterverkningar, frågan är hur länge till. På Interamerikanska utvecklingsbankens årliga möte nyligen i Miami var hälsotillståndet hos latinamerikanska länder bättre än i USA. Men farhågor och spänningar börjar märkas. Högre världspriser på energi och mat pressar inflationen uppåt. Den verkliga oron gäller 2009. En långvarig recession i USA skulle stå Mexiko, Centralamerika och Karibien dyrt. De skulle få mindre pengar hemskickade, de skulle få färre turister och de skulle exportera mindre.

Australien
2008-16 s 29
"Rudd tog bladet från munnen"
premiärminister Kevin Rudd i Australien riktade öppen kritik mot de kinesiska ledaren under sitt officiella besök i Beijing. Rudds klarspråk anger ett nytt tonläge i den australiska utrikespolitiken eftersom Rudds företrädare, liberalen John Howard, ansåg att öppen kritik av Kina var fullständigt meningslös. Det är mycket som står på spel Australiens räkning. Landet har förskonats från negativa följder av den amerikanska bolånekrisen och det har blivit en viktig leverantör av råvaror till Kina. Genom att öppet ta bladet från munnen har den australiske premiärministern onekligen stärkt sin politiska statur.

Infrastruktur
2008-16 s 30-31
"Tala om kraschlandning!"
Heathrow är en av världens mest trafikerade flygplatser och förmodligen den värsta. Den är underdimensionerad och därför är trängseln stor och köerna långa. Regeringen kräver en tredje start- och landningsbana som skulle öka kapaciteten från 480 000 till 700 000 flygplan per år men motståndet bland miljövänner är mycket stort. Nyligen invigdes en ny terminal men den förmår inte lösa problemen. Konkurrenterna i Europa är glade och vill gärna lägga beslag på den trafik som London inte förmår hantera. Schiphol i Amsterdam har redan fem kommersiella banor, Charles de Gaulle i Paris fyra och Frankfurt har just fått klartecken för en fjärde. Ingen av dessa opererar med mer än sjuttiofem procents kapacitet.