Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 27

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26          

Kina lever inte som det lär

Efter att i månader ha uppmanat andra länder att inte politisera sommarens olympiska spel i Beijing, kritiseras Kina nu av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) för att göra just det.

HOWARD FRENCH
Beijing
I en ovanlig tillrättavisning bara några veckor före spelens början har IOK skickat ett brev till arrangörerna i Beijing med kritik mot ett anförande nyligen av kommunistpartiets ledare i Tibet, Zhang Qingli, som sade ”Kinas röda flagga med fem stjärnor kommer alltid att vaja högt över detta land”. Zhang fortsatte sedan med att fördöma Dalai Lama: ”Vi kommer utan tvekan att kunna krossa de separatistiska planer som smids av Dalai Lamas klick”.
Kommentarerna fälldes i samband med att OS-facklan passerade genom Tibets huvudstad, Lhasa.

I ett skarpt brev säger IOK att man ”beklagar att politiska uttalanden gjordes under avskedsceremonin för OS-facklan i Tibet”. Kommittén har även skrivit separat till medlemmar i den olympiska organisationskommittén för att påminna dem om nödvändigheten av att separera idrott och politik och för att be dem att förhindra liknande situationer i fortsättningen.
En talesman för det kinesiska utrikesdepartementet, Liu Jianchao, sade sig inte känna till brevet från IOK, men han avfärdade hur som helst kritiken. Han försvarade den lokale partiledarens kommentarer och sade att de inte stred mot Kinas ambitioner att inte blanda ihop idrott och politik: ”Kina är fast beslutet att inte politisera de olympiska spelen och framför allt inte låta dem påverka Kinas inre angelägenheter”, sade Liu på en presskonferens. ”Att en eller annan ämbetsman uttrycker sina åsikter i någon fråga är inte detsamma som att politisera OS. I detta fall handlade det om att stabilisera Tibet och skapa en harmonisk och stabil miljö för de olympiska spelen”, sade Liu.

Brevet från IOK som kritiserar arrangörerna markerar en skarp kursändring. Kommittén har själv kritiserats för sin tystnad när det gäller människorättsfrågor i Kina.
Tibet har stått i det internationella rampljuset sedan protester bröt ut där i början av mars. Som svar på protesterna och upploppen i Lhasa stängde Kina området för utomstående medan myndigheterna rensade upp bland upproriska och ökade kontrollen över Tibets buddistiska kloster. En omskolningskampanj lanserades också för att utrota lojaliteten mot Dalai Lama.
Internationella människorättsorganisationer säger att det är omöjligt att veta hur många människor som dödades i regeringens kampanj, eftersom inga oberoende observatörer släpptes in i Tibet. Tibetanska exilgrupper hävdar att drygt 200 människor dog, men de kinesiska myndigheternas uppgift är 19 döda.

IOK har envist hävdat att Kinas värdskap för OS kommer att leda till förbättringar i samhället även när det gäller mänskliga rättigheter. OS-funktionärer talar också ofta om att engagemang är effektivare än isolering.
Internationella människorättsgrupper och dissidenter inne i Kina påstår däremot att Kina avsiktligt utnyttjar OS för att göra politiska uttalanden, som syftar till att stärka Kinas ställning internationellt.
På hemmaplan framställs OS som en nationell hjärtesak. Kinesiska nyhetsmedier koncentrerar sig speciellt på OS-facklans färd för att underblåsa nationalistiska stämningar.
Som svar på internationella påtryckningar har Kina de senaste veckorna deltagit i förhandlingar med företrädare för Dalai Lama, men observatörer meddelar att förhandlingarna är fruktlösa. Dalai Lama har levt i exil i Indien sedan han flydde från Tibet 1959.
© 2008 TEMPUS/The New York Times