Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 21

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21           

Den akuta krisen är avblåst

Libanons parlament installerade i söndags arméchefen, Michel Suleiman, till president. Valet hälsades med jubel av folket i ett land, som för bara knappt två veckor sedan stod på randen till ett nytt inbördeskrig.

FERRY BIEDERMANN
Beirut
Resultatet av omröstningen i parlamentet hälsades med fyrverkerier och gevärsskott runt om i huvudstaden Beirut. Många libaneser hoppas nu att det äntligen är slut på 18 månader av politisk blockering.
Säkerhetsåtgärderna runt parlamentsbyggnaden i centrala Beirut var rigorösa. Representanter från hela världen deltog i ceremonin när Suleiman svors in för att visa sitt stöd för fredsuppgörelsen mellan Libanons två rivaliserande fraktioner.
Presidentposten har varit obesatt i sex månader under den pågående politiska krisen.

I sitt installationstal manade Suleiman till försoning och nationell enhet, men han skickade också en varnande signal till landets politiker: ”Förvandla inte vårt land till en arena där andra krafter kan kriga mot varandra!”. Han försökte också sträcka ut en hand åt båda sidor i den politiska konflikten: den väststödda regeringen och oppositionen, som leds av Hizbollah, som har goda relationer med både Iran och Syrien. Men det verkade samtidigt som han höjde ett varnande finger mot Hizbollah, som hävdar att det behåller sina vapen för eventuella konfrontationer med Israel men som i början av maj använde dem mot andra libanesiska fraktioner. Vapenmakt får inte användas i interna konfrontationer, underströk Suleiman.

I en sällsynt uppvisning i enighet deltog regionala och internationella rivaler i ceremonin. Både Syriens och Irans utrikesministrar stod sida vid sida med anhängare till västliga regeringar, bl a den amerikanska, som hade skickat en delegation från kongressen. Frankrike företräddes av utrikesminister Bernard Kouchner. Saudiarabien fanns också på plats.
Det var första gången som Syriens utrikesminister besökte Libanon sedan Damaskus tvingades dra tillbaka sina styrkor 2005. Den syriske ministerns besök väcker hopp om bättre relationer framöver.

Michel Suleiman tros vara acceptabel både för Syrien, som tidigare hade den militära makten i Libanon, och för den antisyriska majoriteten. Men Suleiman var inte första val för någondera sidan. Enligt landets maktdelningsformel måste presidenten vara en kristen maronit. Enligt den kompromiss som uppnåddes i Qatar i förra veckan, när Suleiman valdes, gjorde den parlamentariska majoriteten en stor eftergift genom att tillmötesgå minoritetens krav på vetorätt i en nationell enhetsregering.
Suleiman inledde arbetet med att tillsätta en ny premiärminister i måndags. Premiärministern har sedan att bilda regering.
Trots uppvisningen i enighet och det libanesiska folkets lättnad över att krisen är avblåst varnar många bedömare för att de underliggande problemen inte löstes i Qatar.
Hizbollahs vapenarsenal förblir ett knivigt problem, och varken de libanesiska institutionernas svaghet eller bristerna i maktdelningssystemet har åtgärdats.
© 2008 TEMPUS/Financial Times