Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 41

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41   

Mladic firar tills festen är över

Den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic har i gäckat sina förföljare i 13 år. Under denna tid har han levt ett trevligt pensionärsliv i omväxlande Bosnien och Belgrad. Politiker, militärer och förmodligen ett antal västerländska säkerhetstjänster har haft ögonen på honom nästan hela tiden.

RENATE FLOTTAU
Belgrad
Kafé Luda Kuca ligger på Jurij Gagaringatan i Nya Belgrad, som är en förstad med stora, höga betongblock. Luda Kuca betyder ”Galna Huset”, och namnet säger en del om verksamheten. Till för inte så länge sedan brukade stället frekventeras av en skäggig undergörare. På nattkröken brukade han stämma upp i serbiska sånger. Han hette Radovan Karadzic, och i dag sitter denne f d bosnienserbiske ledare i fängelse i Haag, där han försvarar sig mot anklagelser om krigsförbrytelser.
Ingenting har egentligen förändrats i Luda Kuca sedan Karadzic försvann. Hans porträtt hänger fortfarande på väggen bredvid porträtten av expresident Slobodan Milosevic och bosnienserbernas f d militäre ledare, Ratko Mladic, som är efterlyst misstänkt för brott mot mänskligheten och mord på tusentals bosniska muslimer.

Den bullrige Mladic var förr en folkhjälte, men idag vill de flesta serber helst se honom på de åtalades bänk i Haag vid sidan av Karadzic och alla de andra. Så länge som Mladic är på fri fot är Serbiens väg in i EU blockerad och därmed också de verkligt stora ekonomiska framstegen. Men Mladic håller sig undan, och han har därmed tagit sina landsmän som gisslan.
Precis som Karadzic har även Mladic gömt sig många gånger i något av de anonyma höghusen i Nya Belgrad. Krypinet där var bara ett av många. Generalen har många som hjälper honom att hålla sig gömd. Gamla kamrater från det militära, lojala politiker och affärsmän i Belgrads övre skikt skyddar den idag 67-årige Mladic. På detta sätt kan slaktaren från Srebrenica, som 1995 förde omkring 8 000 muslimska män och pojkar i döden, leva ett bekvämt pensionärsliv.

Den serbiska regeringen står under hård press – både utifrån och inifrån – att finna Mladic.
Socialminister Rasim Ljajic, som ansvarar för den serbiska regeringens samarbete med Haagtribunalen, bedyrar att ”problemet Mladic” ska vara löst före årets slut. Även Vladimir Vukcevic, Serbiens högste krigsbrottsåklagare, har meddelat att Mladic inom kort kommer att gripas. Frågan är bara om han fångas död eller levande.
Det har under årens lopp varit gott om både spanare och villospår. I juni visade den bosniska televisionen ett antal videoklipp från ”hemliga källor”. De visade en Ratko Mladic med silvergrått hår som på gott humör dansade och skålade och sjöng samt iförd skiddräkt och yllemössa deltog i ett snöbollskrig i ett snöigt vinterlandskap.
I en husundersökning i december 2008 hemma hos Mladics familj hittade spanare 215 videoband och CD-skivor, som innehöll tips om var han befinner sig.
Åtminstone fram till 2002 var alla högt uppsatta politiker och militärer ständigt informerade om var den efterlyste mannen uppehöll sig. Detta bekräftade vid ett tillfälle den f d överstelöjtnanten Srbolju Nikolic.
I maj 2002, sex år efter häktningsordern från Haag, befallde Serbiens dåvarande premiärminister, Zoran Djindjic, Nikolic att han skulle se till att få bort Mladic från en militär kasern i Belgrad. Tills då hade general Mladic haft 50 livvakter till sitt förfogande, vilket den serbiska regeringen hade godkänt, enligt en av de f d livvakterna.
Enligt denne livvakt var det inte staten man skyddade Mladic mot utan huvudjägare, som var ute efter USAs belöning på fem miljoner dollar till den som kunde tipsa om var den efterlyste krigsförbrytaren fanns.

Men även efter det att livvaktsskyddet hade tagits bort kunde Mladic resa runt i Serbien. I mars 2003 uppstod dock ett kortvarigt hot mot hans frihet. Serbiens dåvarande regeringschef, Zoran Djindjic, gav efter flera fruktlösa försök att via medlare få Mladic att ge upp frivilligt order om att han skulle gripas. Djindjics agerande var impopulärt, men han gjorde det för att förbättra Serbiens möjligheter att på sikt komma med i EU.
Bara några dagar senare mördades Djindjic. Under attentatet gömde sig Mladic hemma hos en vän som var general och bodde i utkanten av Belgrad i närheten av flygplatsen. Redan 1996 hade Mladic i en intervju deklarerat att ”han skulle sälja sig dyrt” till eventuella förföljare.
Socialminister Ljajic erkänner utan omsvep att regeringen de första åren var orolig för att Mladics gripande skulle leda till ett blodbad mellan polisen och armén, som fortfarande var mycket lojal mot Mladic.
I flera år försökte regeringen att köpa sig tid med olika svepskäl. Det hette att Mladic befann sig i Ryssland, att hans fingeravtryck hade försvunnit ur arkiven, att han hade drabbats av stroke och låg för döden etc.
Men när pressen från Bryssel och Haag ökade visade sig serberna trots allt villiga att då och då utlämna andra efterlysta krigsförbrytare för att lätta lite på trycket.
En av dem var general Zdravko Tolimir, som är nära vän till Mladic. Han greps i maj 2007. Säkerhetsagenter förde honom i svart huva från hans bostad i Belgrad och snabbt över gränsen till Bosnien. Officiellt sades det att han hade gripits i Bosnien, därför att man ville undvika protester i Serbien. De serbiska medierna fann det dock mycket underligt att spaningen på Tolimir inte hade gett upplysningar om Mladic också, med tanke på att de var så nära vänner.

På alla internationella flygplatser och vid alla gränsövergångar fanns efterlysningen på Mladic, medan denna i lugn och ro levde tillsammans med sin familj i ett hus i Belgrads diplomatkvarter på Blagoje Parovicagatan. Han handlade bröd hos bagaren, joggade på Belgrads gator och satt i vip-logen på fotbollsmatcherna i Partisanstadion.
1997 vållade han bekymmer för Montenegros premiärminister, Milo Djukanovic. Denne hade via ett telefonsamtal upplysts om att Mladic och 15 av hans livvakter kopplade av vid Rezevicafloden i Montenegro. När den montenegrinska polisen hövligt bad de oönskade gästerna att lämna Montenegro blev Mladic ursinnig. Han svor och rasade, berättar ögonvittnen, och hänvisade till att han som aktiv general i den jugoslaviska armén förtjänade att fira semester i lugn och ro.
Morgonen därpå lämnade gruppen dock platsen på order från Belgrad.
Faktum är att Mladic pensionerades först 2001, fem år efter häktningsordern från Haag. Fram till dess uppträdde han som militär ledare och gav bl a goda råd till de serbiska soldaterna i Kosovo under Natos bombardemang 1999.

Efter det att Mladics välgörare, den serbiske diktatorn Slobodan Milosevic, hade gripits, uppehöll sig Mladic nästan uteslutande i militära anläggningar. Men han hade också tillgång till sju olika våningar i Belgrad fram till i början av 2006.
Han tyckte sig inte ha anledning att förklä sig som sin tidigare överordnade, Radovan Karadzic. 1996 deltog han helt öppet i begravningen av en kollega och vän.
I oktober 2002 hånade han Haagtribunalens chefsåklagare, Carla del Ponte. Medan den höga juristen satt på den schweiziska ambassaden i Belgrad och uppmanade alla involverade att engagera sig hårt i jakten på Mladic, satt denne och åt middag helt öppet på restaurang Milosev Konak, som ligger bara fem minuter från ambassaden.
När Mladic tröttnade på stadslivet åkte han till ett hus i byn Pricevic, som ligger ungefär nio mil sydost om Belgrad. Där ägnade han sig åt sina getter och sina 60 bikupor. Han deltog i ett bröllop hos vänner i grannbyn Valjevo, där han, enligt andra närvarande, spelade dragspel.
Den f d bosnienserbiske generalen har behandlats sammanlagt tre gångar på militärsjukhuset i Belgrad. Sjukhusets f d chef, senare försvarsministern Zoran Stankovic, tillhörde Mladics innersta vänkrets sedan han hade bevittnat Mladics avsked av dottern Ana. Hon dog 1994 23 år gammal. Mladic trodde aldrig på den officiella självmordsförklaringen, utan hävdade att hon hade mördats.
Kontakterna mellan Mladic och regeringen i Belgrad fortsatte. På en parkeringsplats vid motorvägen mellan Belgrad och Nis träffades Aca Tomic, militärrådgivare till president Vojislav Kostunica, och Mladic flera gånger. Efter Djindjics död försökte även Kostunica övertala Mladic att ge upp frivilligt, men det var förgäves.

Men det var inte bara Belgrad som förhalade och bluffade i jakten på Mladic. Det internationella intresset av att han greps var tidvis ganska svagt. Florence Hartmann, f d taleskvinna för Del Ponte, beskriver i sin bok ”Fred och Straff” frustrationen i tribunalen när spanarna där 2006 upptäckte varför det mångåriga samarbetet med CIA hade varit så fruktlöst. CIA-agenterna, som sedan 2002 hade varit stationerade i Serbien, hade förmedlat all information om Mladics gömställen till den amerikanska spioncentralen. Där tvättades informationen, och tribunalen fick bara den information som styrkte antagandet att Mladic inte längre befann sig i Serbien. Hartman, som byggde sin bok på hemliga dokument, dömdes i förra månaden att betala 7 000 euro i böter för att hon har avslöjat hemligheter.
Amerikanernas agerande är märkligt. Minst ett och ett halvt år efter det att tribunalen utfärdade häktningsordern mot Mladic bodde han till och med i den amerikanska sektorn i Bosnien, hävdar William Stuebner, f d vicechef för OSSE i Bosnien-Hercegovina. Han arbetade också som förbindelseman mellan krigstribunalen i Haag och de Nato-ledda styrkorna i Bosnien.
När dessa styrkor äntligen, 2004, beslöt sig för att genomsöka Mladics underjordiska kommandocentral i Han Pijesak i Bosnien informerade de inte bara om operationen i förväg utan deklarerade också, att de inte tänkte söka igenom vissa delar av komplexet.
Så sent som 28 juni 2004 kunde den efterlyste Mladic resa ostört till Han Pijesak för att där delta i firandet av arméns dag och hyllas som hjälte. Först fyra dagar senare kom de internationella styrkorna till platsen, och då hade generalen förstås åkt därifrån.

Tyvärr fick vi informationen för sent, rättfärdigar sig den brittiske generalen David Leakey, som i en intervju klargör att hela operationen var högst obehaglig: ”Vi löpte en stor risk i försöken att ta fast Mladic. Man måste fråga sig om gripandet av en krigsförbrytare är värt att äventyra en enda soldats liv”.
Men det var inte bara patriotiska känslor för den serbiske krigshjälten som år ut och år in lade hinder i vägen för Mladics gripande. Konkreta internationella intressen medverkade till att jakten blev fruktlös.
I Serbien härskade stor rädsla för att Mladics vittnesmål inför krigstribunalen i Haag skulle avslöja den serbiska regeringens ansvar för krigshändelserna i Bosnien och Kroatien. Mladic var den, som skulle verkställa diktatorn Milosevics krigspolitik. Och i husundersökningar i en av Mladics våningar har man beslagtagit anteckningar, som avslöjar överenskommelserna mellan Mladic och makthavaren Milosevic. Det finns dokument och vittnesmål som berättar exempelvis att den jugoslaviska arméns dåvarande generalstabschef, Momcilo Perisic, var informerad i förväg om anfallet mot Srebrenica och den planerade massakern.
Perisic besökte Mladic minst två gånger i ett militärt konvalescenthem nära Valjevo mellan juli 1997 och 2000. Andra generaler besökte honom också där.
Perisic, som var generalstabschef för den jugoslaviska armén från 1993 till 1998 och som står inför rätta i Haag, lär också ha stöttat Mladic under belägringen av Sarajevo och levererat vapen till den serbiskbosniska armén.
Om alla dessa omständigheter stämmer med verkligheten kan Bosnien kräva skadestånd från Serbien på flera miljarder dollar, vilket skulle förmörka Serbiens ekonomiska utsikter i decennier framöver.
Ratko Mladic tänker inte låta sig gripas på bar gärning. Enligt forna kamrater har han alltid en giftampull med sig. Den tänker han svälja om faran blir överhängande.
Många serber hoppas att generalen verkligen håller detta patriotiska löfte, eftersom det skulle tjäna Serbiens intressen.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel