Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 23

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22            

Xenofoberna förlorade folkomröstningen

De demokratiska krafterna vann söndagens folkomröstning i Schweiz.

UTA HARNISCHFEGER
Zürich
Väljarna i Schweiz röstade i söndags nej till ett förslag, som skulle ha legaliserat praxisen att låta medborgarna bestämma i hemliga omröstningar vilka utlänningar i deras kommuner som får bli schweiziska medborgare.
Omröstningens resultat blev ett hårt slag för Schweiziska folkpartiet, SVP, som hade initierat förslaget. Nästan 64 procent av valdeltagarna röstade ”nej”, och förslaget fick bara en majoritet i två av landets 26 kantoner.
Resultatet av omröstningen ”visar att schweizarna sluter upp bakom vår konstitutionella stat”, deklarerade landets socialdemokratiska parti, SP. Jurister har hävdat att praxisen med lokala omröstningar om medborgarskap inte var förenligt vare sig med landets författning eller den europeiska människorättsdeklarationen, eftersom den inte inkluderade rätten för avvisade medborgarkandidater att överklaga beslut.
Socialdemokraterna, som känner sig uppmuntrade av söndagens omröstningsresultat, kommer inom kort att lägga fram ett förslag om att tredje generationens invandrare ska erbjudas medborgarskap automatiskt.

Om resultatet hade blivit ”ja” skulle det ha ogiltigförklarat ett domslut f3ån 2003 i landets högsta domstol, enligt vilket hemliga medborgarskapsomröstningar stred mot författningen. Trots denna dom har praxisen fortsatt i vissa delar av landet.
Omröstningen betraktades som ett viktigt tecken på om Schweiz, med sju miljoner invånare, höll på att avvika från sin traditionellt välkomnande attityd mot främlingar. Nästan 22 procent av landets invånare är utlänningar, vilket är den största andelen i Europa bortsett från lilleputtstaterna Liechtenstein och Luxemburg.

SVP har skaffat sig en allt starkare position i schweizisk politik sedan i slutet av 1990-talet. Att be folket uttala sig i olika frågor är vanligt i schweizisk direktdemokrati, och SVP tar ofta initiativ när det gäller flykting- och asylfrågor eller relationerna mellan Schweiz och Europeiska unionen.
”SVP utnyttjar landets ovanliga politiska system för att vinna stöd från missnöjda väljare, speciellt i frågor som rör utlänningar och invandrare”, säger statsvetaren Oscar Mazzoleni vid universitetet i Lausanne. ”SVP gör allt det kan för att stå i det politiska rampljuset, hålla sina väljare engagerade och eventuellt vinna nya väljare”.
Partiet har flera andra åtgärder på förslag som kommer upp i kommande omröstningar, bl a en som skulle medge utvisning av hela familjer om en av familjens medlemmar begår brott. Ett annat förslag är förbud mot minareter.
© 2008 TEMPUS/The New York Times