Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 27

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26          

Ny regering på gång i Serbien

Serbiens finansminister, Mirko Cvetkovic, har nominerats till posten som premiärminister i en ny västvänlig koalitionsregering.

DAN BILEFSKY
Belgrad
Den 57-årige Cvetkovic är en lågmäld teknokrat, som tillhör president Boris Tadics Demokratiska parti. Han efterträder nationalisten Vojislav Kostunica, Serbiens avgående premiärminister.
Kostunica, som deltog aktivt i revolutionen, som störtade Slobodan Milosevic, har de senaste månaderna vänt sig emot väst.
Bildandet av en ny regering, som kanske presenteras redan nästa vecka, följer efter flera veckor av intensivt köpslående, och det är resultatet av en osannolik allians mellan Tadics västvänliga parti och Milosevics socialistparti, som utkämpade ett krig mot västmakterna på 1990-talet.
Med inträdet i en koalition hjälper Milosevics gamla parti paradoxalt nog Serbien att återvända till den europeiska gemenskapen. Cvetkovic väntas koncentrera sig på Serbiens närmande till Europeiska unionen samtidigt som han försöker sätta fart på den serbiska ekonomin. Serbien är ett av Europas fattigaste länder.

Demokraterna erövrade flest platser av parlamentet totalt 250 platser i valet 11 maj, men inte tillräckligt många mandat för att bilda en majoritetsregering. Kostunicas nationalistparti försökte först bilda regering med socialisterna, men förhandlingarna avbröts när det stod klart att socialisterna såg Serbiens framtid kopplad till EUs, medan Kostunicas ambition är att stärka banden mellan Serbien och Ryssland.
”Jag förväntar mig att den nya regeringen blir stabil och kommer att tillgodose våra nationella intressen och arbeta för europeisk integration”, sade Ivica Dacic, socialistpartiets ledare.

Serbiens liberaler har i allmänhet accepterat tanken på en västinriktad regering, men många är skeptiska till Tadics beslut att alliera sig med Milosevics gamla parti. En del bedömare misstänker att koalitionen mellan f d ideologiska rivaler blir instabil och kortlivad.
Europeiska unionen har applåderat bildandet av en västvänlig koalitionsregering och antytt att detta kan skynda på Serbiens närmande till EU. Många västerländska ledare hoppas också att en EU-inriktad regering är mer benägen att lämna ut misstänkta serbiska krigsförbrytare till krigstribunalen i Haag. En västinriktad regering förväntas också inta en mindre kategorisk hållning gentemot Kosovo, som förklarade sig självständigt i februari.

Kosovoserberna bildade förra lördagen ett eget parlament i trots mot Kosovos självständighetsförklaring och mot FNs administratörer.
Parlamentsbildningen i den serbkontrollerade halvan av den delade staden Mitrovica är ett försök från serbernas sida att dela territoriet, som de gör anspråk på trots att den albanska majoriteten trädde ut ur Serbien i februari.
Det serbiska parlamentet i Mitrovica har 45 ledamöter, som valdes i lokala val i Kosovos serbiska enklaver i maj. Etniska serber kontrollerar ungefär 15 procent av Kosovos territorium.
En deklaration från det självutlysta parlamentet sade att Kosovo ”är en oskiljaktig del av Serbien”, att Kosovoserberna kommer att rätta sig efter serbisk lag och den serbiska författningen och att Kosovos utträde var olagligt.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune