Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 21

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20            

Obama tror sig ha segern inom räckhåll

Tre primärval återstår, men Barack Obama säger att han redan har majoriteten av partiets delegater på sin sida. Han aktar sig dock för att utropa sig till segrare i den demokratiska kampanjen, eftersom det skulle förarga Hillary Clintons anhängare.

ADAM NAGOURNEY och JEFF ZELENY
Des Moines, Iowa
Senator Barack Obama tog i tisdags ytterligare ett jättekliv mot att bli det demokratiska partiets presidentkandidat genom att vinna primärvalet i delstaten Oregon. Han förlorade dock primärvalet i Kentucky, där senator Hillary Rodham Clinton vann en övertygande seger.

Clinton och hennes medarbetare fortsätter att hävda att hon fortfarande har en rimlig chans att erövra nomineringen, medan Obama utnyttjade resultaten av primärvalen i Kentucky och Oregon för att leda in kampanjen i en ny fas med nya utmaningar. Bland dem finns att locka över Clintons anhängare till hans eget läger; övertyga element bland de demokratiska väljarna, exempelvis vita arbetarklassväljare, spansktalande och judar; och besvara attackerna från senator John McCain, som väntas bli republikanernas kandidat.
De stora utmaningar som väntar Obama underströks av hans stora nederlag i Kentucky, där bara hälften av de demokratiska väljarna sade att de skulle stödja honom i presidentvalet i höst.

Enligt det demokratiska partiets regler verkar hans seger i Oregon, trots nederlaget i Kentucky, räcka för att ge honom en majoritet av partiets delegater. Han har själv sagt att detta är tröskeln som måste övervinnas för att vara säker på de demokratiska väljarnas vilja.
”Vi återvänder hit till Iowa med en majoritet av delegaterna, och ni har sett till att nomineringen är inom räckhåll nu”, sade Obama i ett anförande i Iowas huvudstad Des Moines.
Men även om Obama närmar sig den historiska rollen som USAs första svarta presidentkandidat avhöll han sig från att utropa sig till segrare i den demokratiska kampanjen. Han vill inte brista i respekt mot Clinton, eftersom det skulle reta hennes anhängare. I stället berömde han henne. ”Senator Clinton har krossat myter och rivit hinder och förändrat det Amerika, som mina döttrar och era döttrar kommer att bli vuxna i. För detta är vi mycket tacksamma”, sade Obama.
Clinton, som utropade sig till segrare i Kentucky, har klargjort att hon inte tänker hoppa av kampanjen före de sista primärvalen 3 juni. ”Detta är en av de jämnaste kampanjerna inför partinomineringen i modern historia. Vi kommer att vinna folkets röst, och jag kommer att se till att alla röstar och att varje röst räknas”, sade hon.

Före tisdagens primärval hade Obama 1 915 av de 2 026 partidelegater och superdelegater, enligt New York Times beräkning och prognos. Hans kampanjstab räknar med att han bara behöver ytterligare 25 superdelegaters röster om han för övrigt behåller sin ledning i de återstående primärvalen. 221 superdelegater har ännu inte deklarerat hur de tänker rösta.
Obama markerade tisdagens seger genom att återvända till Iowa, den delstat där han startade sin kampanj med en övertygande seger 3 januari. Obamas medarbetare uppger att de blir allt oroligare för att den utdragna kampen mot Hillary Clinton ger den republikanske motståndaren, John McCain, en ointaglig fördel i många delstater.
Obamas framträdande i tisdags i Iowa antyder också att han nu tänker satsa allt på att utmana McCain, eftersom Iowa anses vara en extremt viktig delstat i själva presidentvalet.
I onsdags reste Obama till Florida, som också är en viktig delstat i höstens presidentval, och i juni kommer Obama att besöka Michigan, Missouri, Pennsylvania och Ohio samt de tre delstater, där de sista demokratiska primärvalen hålls: Montana, New Mexico och South Dakota.

Medan Obama närmar sig en seger i den hårda kampen mot Clinton – en strid som är full av symbolik och spänningar och som delvis kännetecknas av ras och kön – förbereder han sig för en rad stora utmaningar de kommande veckorna.
På ett valmöte i centrala Des Moines i tisdags kväll inför tusentals åhörare märktes det att Obama nu försöker ena partiet. Tusentals telefon- och e-postinbjudningar skickades ut i delstaten, där McCain redan satsar stort på tv-reklam. De som fick telefon eller e-post var inte bara kända anhängare till Obama utan också väljare, som röstade på andra kandidater tidigare i år och som Obama nu vill ha på sin sida i kampen mot McCain.

Tisdagens resultat bekräftar att Obamas största brist är hans svaga ställning bland vita arbetarklassväljare. Obamas rådgivare räknar emellertid med att han ändå har större chans bland dem än republikanen McCain. ”Det finns tillräckligt med bevis för att Clintons supportrar skulle rösta på Obama i presidentvalet”, säger Obamas kampanjledare, David Plouffe.
Sedan 1972, när man började göra opinionsmätningar, har ingen demokratisk kandidat erövrat en majoritet av de vitas röster. Det jämnaste resultatet bland vita väljare var 1992 när 39 procent av de vita röstade på Bill Clinton och 40 procent på George Bush d.ä. 2004 besegrade George Bush d.y. John Kerry bland de vita med 58 procent mot 41.
Obamas chefsstrateg, David Axelrod, oroas inte av att så många Clinton-anhängare säger sig bli besvikna om Obama blir demokraternas kandidat. Han räknar med ”en naturlig samling” bland demokraterna efter nomineringskampanjens slut.

Obamas styrka i kampanjen underströks också i tisdags kväll när hans kampanjledning rapporterade att han fick 31,3 miljoner dollar i nya bidrag under april, jämfört med Clintons 22 miljoner och McCains 18,5 miljoner. Obama, som fortsätter att vara den som får flest små bidrag, avslutade också april månad med mera pengar i kontanter än sina rivaler. Sammanlagt har han samlat in drygt 158 miljoner dollar bara i år.
Obamas medarbetare vet att Obama måste koncentrera sig på att övertyga skeptiska demokrater om sina fördelar och starka sidor. Clintons anhängare är oroliga för att kritiken mot Obamas relationer med hans f d huspastor, Jeremiah A Wright, kommer att ligga Obama i fatet i presidentvalet, om det är han som blir demokraternas kandidat.
© 2008 TEMPUS/The New York Times