Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 43

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42           

Montenegro
2015-43 4-5
"Det är Montenegro som står näst i tur för att ansluta sig till Nato"
Putin får säga vad han vill!
Nato släppte bomber över Montenegro år 1999 som vid denna tidpunkt var en del av Jugoslavien. Sexton år senare har saker och ting verkligen förändrats. Om det numera självständiga Montenegro får som man vill, väntar en inbjudan till att gå med i Nato om bara några månader.
Landet har en befolkning på drygt 600 000 invånare och en ynklig militärbudget. Under fredstid består de väpnade styrkorna av 2000 personer som är i desperat behov av modernisering.
Även om ett montenegrinskt medlemskap i Nato i huvudsak skulle vara symboliskt kan det vara utmanande för Ryssland. Montenegro skulle bli den första nya Nato-medlemmen sedan 2009, då två andra btidigare Balkanstater - Albanien och Kroatien - beviljades medlemskap.

EU
2015-43 6-7
"Europa och separatisternas hot inifrån"
Baskien, Korsika- nationalistiska partier håller 25 %, Bretagne - Bonnets Rougesrörelsens expansion, Katalonien, Skottland. De som ivrar för självständighet växer i Europa. Hotet om att de europeiska unionen splittras och faller sönder kommer innanför Europas gränser. Eus gränser österut utmanas av flyktingkrisen men de västeuropeiska staternas gränser är snarare hotade inifrån av separatiströrelser. Det är tveksamt om EU skulle reagera mer samstämmigt på en separatistiskt än vad man gjort på flyktingkrisen.

Bahrain, Sport
2015-43 8-9
"Han deltog i förtrycket av demokratirörelsen"
Bahrains kungliga shejk, Salman bin Ebrahim al-Khalifa, har blivit ny favorit som efterträdare till Sepp Blatter som Fifas ordförande man anklagas för att ha hjälpt regimen att fängsla de idrottare som demonstrerade för demokrati 2011.
Shejk Salman är president för Asian Football Confederation (AFC) och väntas kandidera för ordförandeposten. Shejk Salman tros redan ha säkrat stöd från Europa, Asien, Afrika och Sydamerika för sin kandidatur.

Saudiarabien
2015-43 10
"Storbritannien kräver att Saudiarabien friger den gamla oljechefen"
Karl Andree är gammal och svag. Han har bott i Saudiarabien i 25 år. Polisen avslöjade honom med några flaskor med hemgjort vin i bagage luckan på hans bil. För det dömdes han till 350 piskrapp som sägs kunna döda honom. Han är sjuk, har haft cancer tre gånger.
Saudiarabiens lagar bygger på en sträng Wahhabistisk tolkning av islam där alkohol är förbjudet och överträdelser mot förbudet ger stränga straff. Det är dock inte ovanligt att utlänningar smygdricker alkohol.

2015-43 11
"Rädda min son från korsfästelse!"
Modern till en saudisk tonåring ber president Obama om hjälp.
Ali Mohammed al-Nimr, har dömts att korsfästas för att han medverkat vid ett shiamuslimskt demonstrationståg i den östra kuststaden Qatif. Temat var att kräva lika religiösa rättigheter i ett land som domineras av sunnimuslimer.
Straffet är "halshuggning följt av en offentlig korsfästelse, ett straff från den mörka medeltiden".

Ekonomi
2015-43 11-14
"En missriktad välvilja"
Ge inte pengar till fattiga länder säger årets Nobelpristagaren i ekonomi Angus Deaton. Ulandsbistånd stjälper mera än hjälper de fattiga ländernas invånare. I stället korrumperar ekonomiskt bistånd ofta berörda regeringar och bromsar ekonomisk tillväxt. Det finns anledning att misstänka att en stor del av de 135 miljarder dollar som världens mest utvecklade länder avsatte till bistånd förra året inte gjorde de fattigas situation ett dugg bättre. Biståndspengar kan inte bara göra en regering mer despotiskt utan också öka risken för inbördeskrig eftersom det finns en stora kaka pengar att strida om. Det som dessa länder behöver mer än pengar är effektivt styre, något som ulandsbistånd faktiskt kan undergräva.
Mycket av allt det positiva som händer i Afrika - exempelvis mobiltelefonens snabba utbredning det senaste decenniet har afrikanerna åstadkommit helt på egen hand. Vi bör backa tillbaka och låta de fattiga länderna utvecklas i egen takt och efter egen håg.
https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/10/13/why-trying-to-help-poor-countries-might-actually-hurt-them/
"Why trying to help poor countries might actually hurt them"

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/10/12/princeton-professor-angus-deaton-wins-nobel-prize-in-economics/
"Princeton professor Angus Deaton wins Nobel Prize in economics"

Grekland
2015-43 15
"Den grekiska högern står inför ett vägval"
Det grekiska högerpartiet Ny Demokrati genomgår en kris. Vid de två senaste valen förlorade partiet den regeringsställning man haft under stora dekar av den tid som gått sedan partiet grundades strax efter militärjuntans fall 1974. Nu har partiet också fått ekonomiska svårigheter. Och nu måste partiet välja en ny ledare, under sommarens förluster ersattes den starkt högerinriktade Antonis Samaras av de något mer moderate Evangelis Meimarakis som en tillfällig lösning. Inför valet i november har fyra kandidater anmält sig. Utöver den nämnde Meimarakis är det Kyriakos Mitsotakais som tillhör den fjärde generationen i en dynasti av politiker som tillsammans med familjerna Papandreou och Karamanlis dominerat Grekland under delar av 1900-talet. De andra två är Apostolos Tzitzikostas och Antonis Georgiadis. Den senare företrädare för LAOS som som är ett milt invandringskritiskt parti motsvarande Sverigedemokraterna.

Afghanistan, Terrorism
2015-43 16-18
"Talibanerna var bättre än IS"
Afghanerna har fått byta krigsherrar - och mycket grymmare.
Afghanerna har befunnit sig i krig i mer än tre decennier, de är vana vid våldsdåd från olika arméer och miliser. Men deras erfarenheter till trots - framväxten av den extremistiska rörelsen IS har lett till en helt ny nivå av brutalitet. Detta innebär bland annat att USAs president Obama överväger att låta 5000 amerikanska soldater stanna kvar i landet längre än beslutat. IS har gjort att talibanerna framstår nu som ett tilltalande alternativ i regioner som saknar politisk kontroll. Majoriteten av IS-soldater är missnöjda före detta afghanska och pakistanska talibaner. Det meror mycket på avslöjandet att deras enögde högste ledare har varit död i mer än två år. De vill återskapa talibanernas medeltida sociala ordning särskilt de tabun som tidigare införts för flickor och kvinnor som sedan några år tagits bort på många områden. Det handlar också om vem som ska ha kontroll över den lukrativa narkotikahandeln.

Terrorism, ISIS, Mellanöstern, Syrien
2015-43 19-21
"Isis Inc: Oljan bränsle till jihadisterna"
Terrororganisationernas oljeverksamhet tvingar till och med fienderna att göra affärer med dem. Olja är det svarta guldet som finansierar Isis - den driver krigsmaskineriet. Förser organisationen med elektricitet och ger jihadisterna farligt inflytande över grannländerna.
Oljehandeln sägs vara det huvudsakliga målet för den internationella militärkoalitionen som strider mot extremistgruppen. Ändå fortsätter handeln ostört. Hur ska man kunna störta "kalifatet" utan att destabilisera regionen för de 10 miljoner civila som man uppskattat lever under Isis kontroll och dessutom undvika att attackera västs allierade,

Kina, Sydostasien, USA
2015-43 22
"Kinas nya fyrtorn skrämmer grannarna"
Kina har byggt två fyrtorn på rev som tillhör Spratleyöarna som inte bara Kina utan också Malaisia, Vietnam, Brunei, Filippinerna och Taiwan gör anspråk på. Man har tidigare byggt hus och landningsbanor för flygplan och fyllt ut med jord för att öka öars area.
Detta oroar bland annat USA som sägs tänka skicka sin flotta på patrullering i Sydkinesiska sjön. Det handlar om att understryka sjöfartens frihet. USA vill testa om Kina känner sig provocerad av de amerikanska fartygens genomfart.

Angola, Afrika
2015-43 23
"Kriget var helt meningslöst"
Folket struntade i befrielsegruppernas ideologier.
I en ny studie, "Politisk identitet och konflikt i centrala Angola 1975-2002", kommer forskaren och korrespondenten Justin Pearce fram till en anmärkningsvärd slutsats:
" Vi föreställer oss gärna att de flesta krig börjar mellan grupper med motsatta intressen. Det mest förvånande att i Angola uppstod inte kriget ur en spricka i etnisk eller ideologisk identitet bland invånarna - tvärtom skapade själva konflikten sprickan.
Den tändande gnistan var rivaliteten mellan MPLA , som ansågs marxistiskt och UNITA, som antikommunistiskt. Båda sidorna fick stöd av kalla krigets makter. Människorna tvingades att ta ställning mellan MPLA och UNITA, det fanns ingen medelväg. Kriget blev ett nollsummespel där vardera sidan kämpade för att ödelägga den andra sidans förmåga att försörja sina anhängare.

Turkiet
2015-43 24-25
"Turkiet var ett föregångsland. Vad var det som gick fel?"
En kommentar av Natalie Nougayrède, ledarskribent för the Guardian. Tidigare chefredaktör för Le Monde.
Det är svårt att föreställa sig en nation som i fredstid har geomhått så många förvandlingar under en generation. Turkiet har varit medlem av Nato sedan 1952 och accepterades som kandidat för EU-medlemskap år 1999, men i början av 1990-talet återupptäckte Turkiet sin östra dimension.
Turkiet återupptäckte sina traditionella islamska rötter inför en växande anatolisk medelklsss som ville ta sig ur den stränga sekularism som var ett arv från Atatürk. Det gav upphov till det moderata islamistiska AK-partiet - som fortfarande hänger kvar vid makten.
"Vi har gått från kaserner till en supermarket".
Vad var det som sedan gick fel? Erdogans besatthet, förvirrad västlig politik, ryska militära styrkor i Turkiets grannskapoch vidgade kulturella klyftor?

USA, Porträtt
2015-43 26-29
"I Donald Trumps fantastiska värld"
Pengarna, takvåningen och godsgårdarna. Golfbanorna, Jakterna, Bilarna och ...håret!
"Jag är väldigt rik", säger Donald Trump om och om igen i sin valkampanj till president. Hur rik? Ett kapital på nästan 10 miljarder dollar hävdar han själv. Forbes säger att det rör sig om bara hälften. De känner inte till alla mina tillgångar, säger Trump. Men de är väldigt trevliga människor. Det är fastigheterna som gjort honom rik. Som byggherre har han arbetat med byggjobbare i hela sitt liv, och hans förmögenhet var aldrig ett problem för dem.

Uzbekistan
2015-43 30
"Byborna tvingades limma tillbaka bomullen när statsministern kom på besök"
Inför statsministern Shavkat Mirziyaevs besök i byn Shaharteppa i slutet av förra månaden beordrades 400 kvinnor och män ut längs vägen där den officiella konvojen förväntades passera. Byns politiker ville att statsministerns konvoj skulle få passera genom ett fält av snövita grödor. Därför utgick order från provinsguvernören att limma fast nya bomullskapslar på de tomma stjälkarna.
I onödan visade det sig. Kortegen tog en annan väg!