Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 25

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24                   

Luxemburg, EU
2015-25 s 4-5
"Det moderna hertigdömet"
Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel ställer traditionerna på ända. Han omformar storhertigdömet till ett land som är lika liberalt som han själv. Han har infört rätten till samkönade äktenskap och minskat den katolska kyrkans en gång så mäktiga inflytande över landet. Nyligen gifte han sig med sin partner sedan länge, Gauthier Destanay från Belgien. Tidigare hade han upplevt att djupt rotad homofobi också existerar i Luxemburg. Han ersatte för två år sedan Jean-Claude Junckers regering sedan denne fick avgå på grund av en skandal inom underrättelsetjänsten. Nu leder Bettel en ovanlig koalitionsregering som består av affärsvänliga liberaler, socialdemokrater och miljöpartister. Regeringens tunga börda är de massiva skatteförmåner den tidigare regeringen använde för att locka till sig stora företag.

Belgien, Frankrike, EU
2015-25 s 6
"Belgien präglar nytt euromynt till minnet av Napoleons nederlag i Waterloo"
När Frankrike protesterade mot Belgiens beslut att lansera ett nytt 2-euromynt för att fira 200-årsjubileet av Napoleons och Frankrikes nederlag vid Waterloo 1715, retirerade belgarna och skrotade de 180 000 mynten som redan präglats. Men i stället lanserade belgarna ett 2,50 mynt som bara får användas i Belgien.
Den lilla skärmytslingen signalerar att den europeiska integrationen och EUs öppna gränser fortfarande möter många utmaningar när det kommer till gamla nationalistiska gränser.
Spänningarna mellan de 19 länderna i eurosamarbetet har ökat när Grekland varit farligt nära att ställa in betalningarna av sin skuld.

Ryssland, Vatikanen
2015-25 s 7
"Varför är Vladimir Putin alltid försenad?
Den ryske presidentens senfärdighet är välkänd och legendarisk.
Tålamod lär vara en dygd, men få människor skulle låta påven få vänta på dem. Vladimir Putin är ett undantag och dök upp en timme för sent till ett möte med påven i Vatikanen förra veckan.
Bland journalister som arbetar i Kreml är Putins taktik välkänd. Att komma försent går tillbaka till hans tidigare presidentskap.
Och hittills är det ingen politisk ledare som gett upp och lämnat avsett möte.

Grekland, Tyskland, Historia
2015-25 s 8-11
"Ska Obama bli Greklands räddare?"
Under 2015 har relationerma mellan Tyskland och Grekland stått högt på dagordningen. Den nyvalda vänsterregeringen i Aten gar försökt förmå den tyska förbundskanslern att gå med på en nedskrivning av den gigantiska skuld som grekerna ådragit sig. Det är en begäran som hittils har mottagits ytterst kallsinnigt av regeringen i Berlin. Däremot har grekernas krav fått starkt stöd från politiker, nationalekonomer och övriga opinionsbildare i den anglosaxiska världen. Främst bland dem är USAs president Barack Obama som uppmanat Tysklands ledare att visa förståelse för de grekiska önskemålen. Att förhållandet mellan Tyskland och Grekland stått i centrum för debatten är egentligen inte överraskande. Så har det av och till varit ända sedan den tid då den grekiska staten växte fram, dvs under 1820-talet.

FN
2015-25 s 12
"Fredens soldater våldtar utsatta kvinnor"
Medicin eller en ny mobiltelefon i utbyte mot sex. Gång på gång bedriver FN-soldater den här sortens övergrepp.
En ny utredning av FN på Haiti visar att var tredje person som utsätts för sexuella övergrepp är minderårig. Flickor under 15 år har våldtagits.
När en tjänsteman på FN, Anders Kompass, avslöjade missförhållandena inledde FN interna disciplinära åtgärder mot honom.
FNs kontrollmyndighet OIOS (Office of Internal Oversight Services) har nu publicerat en rapport om vad som försiggått i Haiti och Liberia. Rapportens författare intervjuade på Haiti sammanlagt 231 drabbade kvinnor som hade haft sex mot betalning - "transactional sex" - med FN soldater.

Turkiet
2015-25 s 13-14
"17 saker som Turkiets president Erdogan har sagt om journalister"
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har alltid hyst en hatkärlek till nyhetsmedier, men under de senaste åren verkar relationen ha övergått i rent hat. Här är några citat från den turkiska valkampanjen

Ryssland, Dagestan
2015-25 s 15-18
Ryssland har satt in sin starke man i Dagestan"
Fattigt, kaotiskt, hotat av islamistiska extremister.
Dagestan är den oroligaste republiken i norra Kaukasus. Missnöjd över det kaotiska tillståndet i stallerade Kreml för två år sedan en skoningslös karriärpolitiker till president. Resultatet innebär en tillnyktring. Förtroendet för statsmakten fortsätter dock att urholkas och bland gräsrötterna jäser.
Den ryska delrepubliken med 2,9 miljoner imvånare är anhängarna till salafismen, en ärkekonservativ, strängt moralisk version av islam en minoritet. Majoriteten bekänner sig till en modern variant av sufismen. Salafismen ökar emellertid särskilt bland de unga vars tillvaro präglas av fattigdom och brist på perspektiv. Salafistiska moskéer byggs med pengar från utlandet och sociala nätverk byggs, sharia domstolar upprättas.
Efter de två krigen i Tjetjenien flyttade terrorn i norra Kaukasus till Dagestan.
Den islamistiska rörelsen kämpar inte bara för ett kaukasiskt emirat och mot de ryska statsstrukturerna. Många muslimska ledare eftersträvar en dialog. Där finns många olika folk och språkgrupper. De största etniska grupperna består avarer, darginer, kumycket och lesginer. Ryssarna påstås utgöra högst 4 %. Mäktiga klaner och maffiagrupper kämpar om inflytande och de mest lönsamma affärerna.
IS vill driva bort "de otrogna" från norra Kaukasus.

Ryssland, Dagestan
2015-25 s 18
"Den ekonomiska krisen drabbar norra Kaukasus hårt"
Dagestan, norra Kaukasus största republik är en av de fattigaste inom Ryska Federationen". Arbetslösheten är allvarlig, förra året fick Dagestan till 70 % bistånd från Moskva.
Sedan detta års början har redan mer än 400 lokala företag gått i konkurs. Norra Kaukasus federation existerar sedan 1010. Utöver Dagestan ingår de ryska republikerna Ingushien, Kabardino-Balkarien, Karatshai-Tjerkessien, Nordossetien-Alanien,Tjetjenien och Stavropolregionen. Högste chef är Sergei Melikov.

Media, Storbritannien
2015-25 s 19-21
"Han föll i onåd"
... men nu stiger James Murdoch åter mot toppen. Förödmjukad i brittiska parlamenet, övergiven av sina viktiga politiska vänner, motarbetad i en miljardaffär och borttvingad från sitt statusjobb i Storbritannien. I avlyssningsskandalens kölvatten verkar han inte längre vara arvtagaren till faderns globala medieimperium. Han lämnade Storbritannien med "svansen mellan benen". Men nu är de senaste nyheterna att James, 42, är tänkt att ersätta sin far Rupert Murdoch som VD för 21st Century Fox. Förut var han alltför impulsiv, alltför aggressiv, kanke alltför okritisk. Det var kanske sant då, och i viss utsträckning kan det fortfarande vara sant, men James Murdoch är en stor strateg som har en extremt långsiktig vision.

Sport, Trinidad
2015-25 s 22-23
"Han är den svarta killen som får ta smällen"
Jack Warne, före detta ordförande i Trinidads styrande parti, är den mest uppmärksammade av de 18 personer som åtalats eller erkänt sig skyldiga för de korruptionsanklagelser som väckts av det amerikanska justitiedepartementet. USA har också anklagat Warner för att organiserat fördelningen av kuvert med 40 000 dollar vardera, för att säkra mer än två dussin röster från delegater i det karibiska fotbollsförbundet. Pengarna påstås komma från Mohamed bin Hammam från Qatar som under 2011 var motkandidat Sepp Blatter, som under 2011 var motkandidat till Sepp Blatter, Fifas mäktiga president som nu har tvingats avgå. Warner kämpar emot att bli utlämnad till USA och har nyss blivi frigiven mot borgen. Warner har hotat med att utlösa en "lavin" av bevis mot Fifa och Blatter.

Honduras
2015-25 s 24-26
"Skandalen i Honduras"
Torpeder, bedrägerier och lyxliv. Statliga chefet stal med regeringens goda minne.
Mordförsöket på en resebyråtjänsteman blottlägger sambandet mellan statliga chefers lyxiga livsstil och stölden av hundratals miljoner från det sociala trygghetssystemet(IHSS). Skandalen kan hota president Orlando Hernández grepp om makten. Skandalen rullas upp samtidigt som Obamaadministrationen har uppmanat kongressen att godkänna ett stödpaket på en miljard dollar till Centralamerikas norra triangel - Honduras, Guatemala och El Salvador. Med avsikt att skapa arbetstillfällen för att begränsa den papperslösa invandringen till USA. Men kongressen är tveksamma till att föra över skattepengar till utländska regeringar vars topp tjänstemän är inblandade i allvarlig korruption.
År 2014 hade listan över IHSS-tjänstemän och medarbetare som var misstänkta för penningtvätt, bedrägerier och missbruk av tjänsteställning vuxit, och Interpol utfärdade flera arresteringsorder. Ett fungerande sjukhussystem demonterades och sjuka människor dog i onödan bara för att man ville vinna ett val och rättfärdiga privatiseringen.

Eritrea
2015-25 s 27-29
"Eritrea - Afrikas Nordkorea"
Den brutala diktaturen som världen ignorerar.
Till skillnad från FN-rapporter om brott mot mänskligheten i Nordkorea, eller kritik över att . de mänskliga rättigheterna kränks i länder som Saudiarabien eller Qatar, har de fasanfulla anklagelserna mot Eritrea inte resulterat i något viralt ramaskri. "När jag är i Eritrea känner jag att jag inte ens vågar tänka efter eftersom jag är rädd för att folk ska kunna läsa mina tankar och det gör mig skräckslagen", berättade ett vittne i FNs utredning.
Eritrea är för närvarande belagt med sanktioner av FN eftersom man stödjer den somaliska islamistgruppen al-Shabab.
Eritreaner utgör en stor del av de migranter som korsar Medelhavet i bräckliga båtar för att söka asyl i Europa. De flyr pga de enorma begränserna som staten Eritrea utövar över deras liv

Teknik
2015-25 s 30
"Asteroidens dag kan bli räddningen för livet på jorden"
Det skulle vara slutet på livet på jorden sådant vi känner till det om en liten klump av sten på kanske några hundra meters diameter skulle störta ner på jorden. Detta kan ödelägga en hel kontinent eller utlösa tsunamier. Civilisationen skulle regrediera tillbaka flera århundraden.
En grupp forskare, astronauter, kosmonauter och astronomer vill belysa detta hot mot mänskligheten genom att utlysa den 30 juni som "Asteroidens dag".
Datumet markerar årsdagen av händelsen i Tunguska i Sibirien den 30 juni 1908 då en liten asteroid eller komet exploderade över området med en kraft av tusen atombomber.
Gruppen vill samla in pengar för att bygga satelliter som kan spåra eventuella asteroider som finns i vår närhet. Målet är att samla in 250 miljoner dollar för att få teleskopet Sentinell i omloppsbana runt jorden.
Frågan är om vi kan bli varnade innan nåt sker? Svaret är ja. En liten knuff på en hotande himlakropp några år innan den kommer för nära oss skulle ändra en asteroids riktning med några millimeterper sekund och avleda den från jorden.

Asteroid Day tries to save life as we know it
Crowdfunding to save the world: asteroid defence body seeks $200k