Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 18

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17    

Australien, Flyktingpolitik
2015-18 s 4-6
"Kan Australiens metod lösa Europas flyktingkris?"
Australiens tuffa attityd mot båtarna mede asylsökanden framhålle som en lösning för att förhindra att hundratals migranter dör när de korsar Medelhavet. Men fungerar den?
Sedan regeringen kom till makten har bara 16 båtar försökt genomföra resan till Australien. Endast en har lyckats. Inga dödsfall har rapporterats. Australien har infört världens hårdaste gränsskydd.
Till havs ska man vända eller bogsera tillbaka båtarna med asylsökande.
Asylsökande som tagit sig till Australien ska låsas in i flyktingförvar i Nauru och Papua Nya Guinea. Där de får erbjudande att resa till Kambodja medan möjligheten finns.
Man ska klargöra att de aldrig kommer att få bosätta sig i Australien.
Sedan regeringen Tony Abbott tog makten i Australien 2013 har bara 16 båtar försökt genomföra resan till Australien. Endast en båt har lyckats. Inga dädsfall har rapporterats.
Australiens inställning till båtflyktingar har oundvikligen framkallat jämförelser med de nuvarande problemet i Medelhavet.
http://www.theguardian.com/world/2015/apr/22/could-australia-stop-the-boats-policy-solve-europe-migrant-crisis
Could Australia's 'stop the boats' policy solve Europe's migrant crisis?
Australien_asylum

Australien, Flyktingpolitik
2015-18 s 7
"Kambodja är ett land med många möjligheter"
Australiens försök att locka flyktingar till Kambodja väcker löje.
Australiens policy att försöka skicka flyktingar till Kambodja har utvecklats till en fars. Det hånas i media och man skojar om att Phnom Penh meddelat att man fått EN intresseanmälan om EN migrant som ville komma.
Strategin har fått skarp kritik bland många människorättsgrupper och FN.

Grekland
2015-18 s 8-10
"Den riskfyllda rättrgången mot Gyllene Gryning"
En krönika av Torsten Rönnerstrand.
Grekerna ser med viss bävan på den nyss påbörjade rättegången mot ledningen för det högerextremistiska partiet Gyllene Gryning och åtskilliga av dess fotfolk som börjarde den 20 april. Framför allt då den grekiska högerextremismen har många sympatisörer inom domarkåren vilken underlåtit att utreda våldsbrott med högerextremistisk bakgrund.
Andra befarar att rättegången kan komma att avbrytas av en statskupp.

Argentina
2015-18 s 11- 12
"Nisman fick stöd av USAs blodsugarfonder"
Detta påstår Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner.
En pressad Cristina Fernandez de Kirchner säger att hon är utsatt för en konspiration. Den består av amerikanska hedge-fonder, prosionistiska grupper och medarbetare till den nu avlidne Alberto Nisman.
Hennes inlaga har publicerats efter de massiva gatudemonstrationerna efter Nismans död. Han hittades med en kula i huvudet dagen innan han i kongressenskulle redogöra för sina anklagelser, om att presidenten på grund av att hon vill teckna ett handelsavtal med Teheran, försökt dölja den påstådda iranska inblandningen i bombattentatet mot det judiska kulturcentret AMIA i Buenos Aires 1994. Undersökningen om hans död har kört fast i domstolen. Opinionsundersökningar visar att ungefär 70 % av argentinarna tror att Nisman blev mördad.

Historia
2015-18 s 13-15
"Det var vikingarna som födde det moderna Europa"
En recension av Michael Pyes "The Edge of the World. A cultural History of the North Sea and the Tranformation of Europe".
Det var människorna som bodde runt Nordsjön som var avgörande födelsen för ett nytt Europa. Det var vikingarnas utforskar iver som låg bakom förändringarna mot ett modernare Nordeuropa. Särskilt Storbritannien, Irland, Holland, Island samt Hansastäderna längs Östersjön och hamnstäderna i Danmark och Norge.
Med vikingarna ökade användningen av pengar. De bidrog till uppkomsten av juridisk dokumentation, bland annat yrket som lagman, det vetenskapliga synsättet, kvinnornas status, de moderna affärsmetoderna och mycket annat. Och de var varken skäggiga, smutsiga eller barbarer utan riktiga snobbar.
Pye avslutar sin fina kulturhistoria med en redogörelse för Digerdöden på 1300-talet på 1300-talet. Snart krävde pesten, som under två år dödade var tredje person i Europa, att alla människor hade papper, intyg om hälsa, utresetillstånd, pass och visum. Den moderna reglerande staten hade anlänt.

http://www.washingtonpost.com/entertainment/books/a-new-perspective-on-the-birth-of-europe-in-the-edge-of-the-world/2015/04/22/4194bdd6-e52e-11e4-905f-cc896d379a32_story.html
" A new perspective on the birth of Europe in 'The Edge of the World"

Kongo-Kinshasa, Terrorism
2015-18 s 16-17
"Presidenten själv torpederade jakten på rebellerna"
Med 18000 soldater, 2300 civila medarbetare och en budget på omkring 1,4 miljoner dollar FNs största insats i världen idag.
Den bildades 1999 och leds av diplomaten Martin mot Kobler som förberett en offensiv mot rebellgruppen FDLR som sedan flera år bedriver sina härjningar.
Bara några dagar innan den militära offensiven mot rebellgruppen FDLR skulle inledas byttes två generaler i den kongolesiska armén ut. De nya officerarna står på FNs "röda lista". Det betyder att de eller deras förband har deltagit i övergrepp på civilbefolkningen.
Det är tveksamt om FDLR kan elimineras utan en insats av av FNs Monusco. FDLR milisen bildades hutuer som hade deltagit i folkmord i grannlandet Rwanda.

Portugal
2015-18 s 18-20
"Portugal undviker Greklands fälla"
"Ett fredligt samhälle med ett upprört folk" - så beskrev s Portugal en gång. Och inte ens idag har det politiska etablissemanget anledning att befara en politisk jordbävning. Hur kommer det sig?
För närvarande ligger arbetslösheten på ca 14 % efter att tidvis ha överstigit 17 %. Ingen betvivlar emellertid att den hade varit mycket högre om det inte varit för den aktuella utvandringsvågen. Det är bara tack vare portugisernas improvisationstalang och de många inofficiella hjälpnätverken som landet har kunnat undvika en social kollaps.

Teknik, IT
2015-18 s 21
"Hur lätt är det att hacka ett flygplan?"
En forskare har bevisat att han kunde hacka sig in i ett flygplats kommunikationssytem under en privat flygning. Det har gjort flygplanstillverkarena rädda. Nu är han avstängd från sin forskning. Problemet har uppstått sedan passagerarna alltmer fått tillgång till digitala system via Wifi, som tillhandahåller en "direkt koppling mellan ett flygplan och omvärlden vilket kan utnyttjas av en hackare. Flygplanen utformeras alltmer för att ge passagerarna mer tillgång till digitala system via Wifi.

Italien, Libyen, Flyktingpolitiken
2015-18 s 22-23
"Det är den kaotiska situationen i Libyen som orsakar katastroferna i Medelhavet"
Om det förekom någon syrlig kommentar när Italiens premiärminister Matteo Renzi besökte Vita Huset så handlade detta om Libyen och de båtlaster med migranter som flyr till Italiens kuster. Renzi hävdade att skulden ligger hos de främmande makterna som hjälpte till att störta Libyens starke man, Muammar Gaddafi.
"Om man bestämmer sig för att agera för att ta bort en diktator - och han var en fruktansvärd diktator - måste man tänka igenom vilka institutionella strukturer som blir kvar". Situationen i Libyen har en direkt koppling till båtflyktingarna. Det är från Libyen de ofta avgår.

Indien, Miljö
2015-18 s 24-25
"Bondens självmord har väckt debatt om klimatförändringarna"
Bonden Gajendra Singh Rajput tillbringade sina sista dagar med att försöka övertyga statstjänstemän att han måste få ersättning för sin skadade veteskörd.
Den hade förstörts av ovanligt häftiga regn. Efter avslag på avslag hängde han sig under en demonstration.
Över hela Indien har den skapat uppmärksamhet kring situationen för Indiens bönder som på senare tid drabbats kraftigt av regn och hagelskurar vilka medfört skadorpå mer än 24 miljoner hektar av grödor. Självmordet återspeglar att bönderna saknar hopp om att någonsin få ersättning. Att jordbrukare begår självmord i Indien är vanligt. Bönderna har investerat så mycket i sin mark och när en bonde drabbas av skördeskador har han ingen att vända sig till.

Indien, Ekonomi
2015-18 s 26-27
"Ge inte guldet till gudarna"
Indien regering vill sätta fart på ekonomin. Premiärminister Narendra Modi har en ambition att bygga upp Indiens ekonomi så att den en dag ska kunna mäta sig med Kinas. Han vill mobilisera 20000 ton guld som tros finnas i privata händer, 2500 ton av det finns i de viktigaste hinduistiska templen. Ekonomerna kallar det för passivt guld. I maj väntas regeringen presentera en handlingsplan för att förmå indierna att deponera guldet i bankerna som erbjuder fast ränta på ett "ädelmetallkonto".

Finland, Samhälle
2015-18 s 28-29
"Finska förmögna fortkörare får betala en förmögenhet"
Att få fortkörningsböter är inte något behagligt ögonblick för någon, men tänkt då på den finske affärsmannen Reime Kuisla.
Han fick nyligen böta 54024 euro efter att ha kört blygsamma, om än olagliga, 103 km/h på en 80 km/h sträcka, och nej, 54024 euro är inte ett skrivfel eller ett misstag av något slag.
Kuisla är miljonär och i Finland beräknas böterna för allvarligare hastighetsöverträdelser utifrån vilken inkomst man har. Tanken är att om det ska svida för de med låg inkomst bör det också svida för de förmögna.

Kina, IT
2015-18 s 30
"Stort rabalder kring appen "Hyr ett råskinn"
Till en början verkade appen ha en lysande marknad. Kanske är det fortfarande så...
Populariteten för den kinesiska samåkningstjänsten via appen Didi Dache, vilket kan översättas med "Tut tut hala in bil" bygger på en enkel ordlek.
Ett kinesiskt tecken blev dock utbytt och betydelsen ändrades till Didi Daren, som betyder "Tut tut slå ner en person" eller sin snällare version: "Tut tut hytt en näve åt någon".
Appen som skapat rubriker och som av bokstavstolkare betyder att man kan hyra sig ett råskinn fick extra reklam då en sketch tog upp temat.