Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 42

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41    

Terrorism
2010-42 s 3-5
"Larmet går i Europa"
Muslimfientliga politiker får väljarnas röster, men faktum är att de xenofobiska ledarna gör Europa till en ännu farligare plats.
Terrorismen är tillbaka i allas tankar. Kärnan i al-Qaidas och andra heliga krigsorganisationers propaganda är alltid kampen mot "främmande ockupation" av muslimska länder. Afghanistan är för närvarande slagfältets front och centrum. Men det som intensifierar hotet för ögonblicket är kombinationen av desperationen hos al-Qaidas ledning och växande alienation bland muslimer i väst. Det har bildats små grupper av relativt nya al-Qaida-rekryter, som föddes eller växte upp i Europa och har en muslimsk bakgrund eller har konverterad till en av trons mer radikala grenar. Det finns mer än hundra farliga islamister från Tyskland som deltar i våldsamt heligt krig.

2010-42 s 5
"Saudiarabien varnar Frankrike för terrorhot"
Frankrike har på nytt varnats för att al-Qaida förbereder terrorattentat. Viss information från den saudiska underrättelsetjänsten har överlämnats.

EU, Ryssland
2010-42 s 6-7
"EU och Ryssland pratar om fördjupat samarbete"
Ryssland vill formalisera relationerna med EU. Detta framkom vid ett toppmöte i franska Deauville mellan Angela Merkel, Nicolas Sarkozy och Rysslands president Medvedev. En ny kommitté för politik och säkerhet ska bildas. I gengäld ska Ryssland verka för en lösning på den utdragna konflikten i Transdnjestr som är en del av Moldavien som gränsar till EU-landet Rumänien, och som styrs av en prorysk nationalistisk rörelse som eftersträvar självständighet från Moldavien.

Ryssland
2010-42 s 7
"Gorbatjov varnar för allvarliga störningar"
Den siste sovjetledaren tycker att demokratin har hamnat i baksätet i dagens Ryssland. "Vår regering är rädd för sina egna undersåtar", sa Gorbatjov i en intervju i tidskriften Snob. Han varnade för att ryssarnas tålamod med "ett träsk av stagnation, likgiltighet och korruption" kan tryta när som helst. Och då kommer de att gå ut på gator och torg och protestera. I sin roll som självutnämnd socialdemokrat intresserad av att bilda en partiobunden rörelse för att försöka stimulera den demokratiska utvecklingen i Ryssland.

Frankrike
2010-42 s 8
"Oktoberrevolt"
Det kokar och stinker i oroliga Marseilles, Frankrikes näst största stad. Ingenstans är missnöjet med president Nicolas Sarkozy och hans regering tydligare än där. Sophämtarna har strejkat i nästan två veckor och handelskammaren varnar för att soporna kan skada stadens utnämning till europeisk kulturhuvudstad 2013. Hamnstrejken har lett till att stora tankbåtar och lastfartyg sitter fast i Medelhavet i väntan på lastning och lossning. I onsdags röstade den franska senaten ja till pensionsreformen.

2010-42 s 9
"Sarkozy manar till lugn"
Strejkerna och demonstrationerna mot Nicolas Sarkozys pensionsreformer blir allt mer omfattande. Bristen på bränsle börjar märkas överallt. Sarkozy manar till lugn och regeringen tänker inte ändra i pensionsreformen på grund av protestaktionerna.

Israel, Palestina
2010-42 s 3
"Flyget kan vara i fara"
Premiärminister Benjamin Netanyahu varnade i början av veckan för att israeliska flygplan har det "besvärligt" när de flyger i närheten av Gaza på grund av luftvärnsmissilerna där. Israel varnar för upprustningen med avancerade vapen, inklusive luftvärnsrobotar, i Gaza, som styrs av den militanta gruppen Hamas.

Tjetjenien
2010-42 s 9
"Våldsamt i Tjetjenien"
Väpnade motståndsmän attackerade regeringsbyggnader i Tjetjenien. Parlamentet och jordbruksministeriet i den tjetjenska huvudstaden Groznij stormades. Minst tre människor dödades i attacken och många skadades.

Burma
2010-42 s 9
"Allt som vanligt i Burma"
Burmesiska valfunktionärer har meddelat att utländska medier inte kommer att tillåtas övervaka valen den 7 november. Det är de första valen på 20 år i detta militärstyrda land. Den styrande juntan hävdar att valen är ett första steg mot demokrati efter 50 års militärstyre. Kritikerna kallar valet för hyckleri i syfte att befästa det militära styret.

Israel, Palestina
2010-42 s 11
"Folkets röst"
Folkomröstningar kan bekräfta fredsavtal eller ramponera dem. Skulle en folkomröstning underlätta eller hindra en fredsuppgörelse mellan palestinierna och israelerna? 10 oktober godkände ett regeringsutskott efter påtryckningar från israeliska hökar en lag som kräver folkomröstning om en eventuell fredsöverenskommelse. Det är en signal om att Israel inte kommer att lämna ifrån sig land utan folkets medgivande.

2010-42 s 12-13
"Det palestinska statsbygget fortsätter oförtrutet"
Etableringen av statliga institutioner som polisväsen och centralbank och utvecklingen av en modern ekonomi gör att den palestinska staten till slut blir oundviklig, säger den 58-årige statsbyggaren själv, premiärminister Salam Fayyad. Hans plan är att fortsätta bygga grunden till en stat oavsett hur det går i förhandlingarna. Fortfarande lever "staten" dock huvudsakligen på donationer från andra länder. Fayyad arbetade för Internationella valutafonden i Washington 1987 - 2001. Han tog sin doktorsexamen i ekonomi vid University of Texas i Austin.

USA
2010-42 s 14-15
"Demokraterna plockar fram det bästa vapnet: Michelle Obama"
USAs första dam är fortsatt mycket populär. När hon nu engagerar sig i kampanjen inför mellanårsvalen får Republikanerna det plötsligt mycket jobbigare. Hon stöds av nästan 70 procent av väljarna. Hennes man Barack får bara 45 procent. Hennes plan är att lyfta fram allt som presidenten har åstadkommit och varna för följderna om Republikanerna tar kontroll över kongressen.

2010-42 s 15
"Obama försöker återuppliva entusiasmen från 2008"
Han valtalade i Philadelphia som har varit platsen för många avgörande ögonblick i Barack Obamas politiska karriär. Det var där han höll sitt rasanförande. Tusentals människor samlades nu för att lyssna på honom i Philadelphia

Kina
2010-42 s 16-17
"Inga överraskningar i Mittens rike"
Kinas vicepresident, Xi Jinping, utnämndes häromdagen till en viktig militär position. Därmed tog han ytterligare ett kliv uppåt i den kinesiska ledarhierarkin, vilket bekräftar att Kommunistpartiet ser honom som president Hu Jintaos efterträdare. Xi har i sin karriär haft hjälp av sina goda kontakter.
Li Keqiang, som är kollega till Xi i politbyråns ständiga utskott väntas bli premiärminister Wen Jiabaos efterträdare i stället när han avgår tillsammans med president Hu 2012.
I en rapport slås fast att 2015 ska en åttondel av BNP komma från "strategiska industrier" som bioteknik, avancerade material, energisnåla fordon och tekniker som miljöskydd. Den inhemska konsumtionen kommer att stimuleras för att minska det enorma överskottet i betalningsbalansen. Välfärdsbudgeten ska öka och lönerna för vanliga arbetare höjas.

Nordkorea
2010-42 s 18-20
"Nordkorea är ett enda stort misslyckande"
Nordkorea hänger inte med. Landets få allierade valde nya vägar för längesedan men ändå värjer sig den kommunistiska regimen mot varje förändring. Det enda som lever är hoppet om en återförening med Sydkorea.
Karin Janz är en 51-årig kvinna från Berlin som sedan 2005 leder hjälporganisationen Världshungerhjälpen som är den enda tyska organisation med permanent bas i Nordkorea. Mer än en tredjedel av landets barn är undernärda. Karin Janz är en av färre än 100 västerlänningar som bor i Nordkorea.
Nordkorea är ett trist land. Knappt någon kommunicerar med invånarna och invånarna talar inte med resten av världen.

2010-42 s 21-22
"Nu trimmas Kim III"
Det räcker inte med fyrverkeri och gymnastikuppvisning för att dynastin Kim ska kunna behålla makten. Kimdynastin har ordnat tronföljden men dynastins pöropagandagrepp om makten blir allt svagare. Utländska journalister såg Kim Jong Un första gången den 9 oktober på en gymnastikuppvisning i Pyongyangs stadium. Den korpulente rundkindade Kim Jong In bar mörk Maokostym och varen exakt kopia av sin farfar i samma ålder. Hans röst har ännu inte hörts offentligt.
Kim, både den gamle och den unge vet mycket väl hur det gick för Rumäniens diktator Nicoale Ceausescu 1989, och de kommer att se till att deras missnöjda landsmän inte får för sig att göra samma sak som rumänerna.

Zimbabwe
2010-42 s 22-26
"Kan någon övertala Mugabe att ge upp?"
Ett farligt dödläge i Zimbabwe verkar omöjligt att bryta just nu. Men på sikt finns en vettig lösning. Det finns en allt starkare rörelse för förändring som går emot Mugabe. Han är 86 år och kan falla död ner i morgon. Bakom scen hårdnar den interna striden inom Zanu-PF om vem som ska efterträda honom.
Sedan den nationella enhetsregeringen tillträdde för ett och ett halvt år sedan har hälsovård och utbildning blivit markant bättre från en miserabel utgångspunkt. Under FNs överseende har 13 miljoner läroböcker distribuerats till landets runt 5600 grundskolor. Främsta orsaken till förbättringarna är att landet lämnat sin botten devalverade valuta till förmån för USA-dollarn. Idag behöver "bara" 15 procent av befolkningen försörjas via FNs livsmedelsprogram. Tidigare var Zimbabwe regionens kornbod och en av världens största producenter av utmärkt tobak. Av de 4500 vita farmare som ägde 6800 farmer finns det bara ungefär 150 kvar, drygt 3 procent. En gång bodde det nära 300 000 vita i landet, idag drygt 10 000. Utflyttningen från Zimbabwe till framför allt Sydafrika fortsätter. Ekonomiskt kaos och politiskt förtryck har fått drygt tre miljoner zimbabwier att utvandra.

Miljö, Handel
2010-42 s 26-31
"Livets viktigaste molekyl som handelsvara"
Bör privata intressen få kontrollera planetens dyrbaraste naturresurs?
I Sitka i Alaska finns Blå sjön, en av världens största sjöar med världens renaste vatten. Sitka har färre än 10 000 invånare utspridda på en yta av 130 kvadratmil så vatten kan räcka till många andra. Och så kommer att ske. Om några månader kommer 300 miljoner liter (300 000 kubikmeter) att transporteras i ett tankfartyg till en anläggning utanför Mumbai i Indien varifrån vattnet ska distribueras till ett antal städer i Mellanöstern med svår torka. Ett amerikanskt företag, True Alaska Bottling, har köpt rättigheterna att ta elva miljarder vatten per år från Blå sjön. Ett annat företag, S2C Global, bygger anläggningen i Indien. Om allt blir en realitet har företagen hittat en vinstrik affärsidé och samtidigt en lösning på ett av vår planets största klimatrelaterade problem. Men de kommer också att ha omvandlat livets viktigas molekyl till en global handelsvara. Många fruktar att priset på vatten kommer att öka. Andra menar tvärtom att det farliga slöseriet med den ändliga resursen vatten främst beror på att priset på vatten är för lågt.

2010-42 s 28
"Indiska bönder slåss för sitt vatten"
Premiärminister Manmohan Singhs ambitioner är att mer än trefaldiga Indiens stålkapacitet till 232 miljoner ton. Men berörda jordbrukare vägrar att flytta från konstbevattnade marker i de tre delstater som har drygt hälften av Indiens järnmalmsreserver, det vill säga nyckeln till ståltillverkning. Företaget Poscos planer på att investera tolv miljarder dollar i ett stålverk i Orissa i regionen har varit låsta i fem år. Den ståltillverkning som planeras i Indien skulle förbruka 2423 miljarder liter vatten per år, motsvarande 133 miljoner indiers årliga förbrukning.