Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 43

Tidskriften

tidigare veckor:
2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24  25 26 27 28 
29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 
09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42   

Nordirland
2009-43 s 3
"Nu kränger fredsskutan i Ulster igen"
Kanske behövs det både pengar och påtryckningar från högre ort för att inte fredsprocessen i Nordirland ska spåra ur. Den brittiska regeringen vill framför allt, med stöd av USA och Irland, fullborda fredsprocessen genom att ge den nordirländska regeringen kontroll över polis och rättsväsen. Det är viktigt att komma ur det rådande dödläget därför att relationerna mellan Sinn Fein och lojalisterna, som nu leds av Ian Paisleys före detta biträdande, Peter Robinson, har försämrats markant. Den lagstiftande församlingen i Balfast är extremt dyr i drift för britterna.

Storbritannien
2009-43 s 4-6
"En dyster start för Torypartiet"
David Camerons chanser att vinna nästa val har aldrig verkat bättre än nu. Om inte något katastrofalt inträffar kommer David Cameron att flytta in i Downing Street nr. 10 nästa år. Varför råder det då en sådan förstämning bland de konservativa i Storbritannien? Tories försprång beror mindre på sin egen popularitet än på väljarnas stora missnöje med Labour. Det kan också bli så illa att Tories besegrar Labour men inte med tillräckligt för att bilda en majoritetsregering. Och de kommer att ta över det största underskottet i statens finanser sedan andra världskriget. Regeringen kommer att tvingas ta till mycket impopulära åtgärder. Partiet har också problem med sin splittring. Många av de blivande parlamentsledamöterna är hängivna Thatcherister. Och Europafrågan kommer att splittra partiet. Många väljare vill att Storbritannien ska lämna EU.

Lettland
2009-43 s 6-7
"Baltisk balansgång"
Utomstående försöker lösa Lettlands bekymmer, den lettiska regeringen är ett av dem. Lettland har EUs svagaste ekonomi. De svenska bankerna har skaffat fram miljarder dollar i kapital. Ett decennium av försummade offentliga finanser har utarmat och försvagat landet. Det är till och med svårt att spåra hur pengarna han använts klagar Internationella valutafonden. Internationella valutafonden klagar bland annat på två mutfonder som regeringen förgäves försöker gömma undan. Estland och Litauen försöker på alla sätt fjärma sig från grannlandet.

Balkan
2009-43 s 8-9
"Mental isolering på Balkan"
Länderna i sydöstra Europa känner ingen samhörighet av det slag som förenar länderna i västra och norra Europa. Ett av motiven för Europas enande var viljan att övervinna nationalismen och detta motiv bör EU föra fram igen i samband med utvidgningen i sydost. I denna region finns en nationalistisk grundton som strider mot den europeiska idén. Åtta länder, varav fem redan har ansökt om medlemskap står beredda: Kroatien, Serbien, Bosnien, Kosovo, Montenegro, Makedonien, Albanien och Turkiet. Förutom önskan att på nytt "tillhöra Europa" dominerar ekonomiska och finansiella motiv. Men all kommunikation sker mellan EU och det berörda kandidatlandet. Mellan länderna råder ointresserad ignorans eller till och med misstro.
Att vara med i EU ändrar inte mycket på den mentala isoleringen som inte ger utrymme för någon regional gemenskapskänsla i de olika nationalstaterna. Få gränsövergångar finns mellan Bulgarien och Rumänien och mellan Grekland och Bulgarien. Identitetsretorik och oeftergivliga krav på den egna nationens "rättigheter" blockerar samarbetet. Exempel är serbernas "eviga rätt till Kosovo" eller grekernas anspråk på exklusiv rätt till namnet Makedonien. EU borde ta denna dramatik på större allvar. Den nationalistiska grundsynen i dessa länder måste övervinnas om man ska rädda det stora europeiska projektet.

Nutidshistoria, Rumänien
2009-43 s 10-14
"Den underliga hösten 1989" hela artikeln
Den stora omvälvningen i Bukarest började med diktatorn Nicolae Ceausescus flykt och avrättning. Revolutionens huvudrollsinnehavare var en reformkommunist, Ion Iliescu, som sedan blev landets ledare i 10 år, en fyrstjärnig general, en sergeant och en diktare. Sergeant Carlan tjänstgjorde i ett elitregemente som skulle skydda statschefen och partledaren Nicolae Ceausescu mot hot och faror.
Diktaren Mircea Dinescu informerade sina landsmän i direktsändning i TV om att despoten hade störtats.
Victor Stanculescu, en fyrstjärnig general som 1989 övergav rollen som Ceausescus förtrogne och förrådde honom. Han var vice försvarsminister, lät gipsa sitt ben för att för att inte tvingas vara med och slå ner upproret. Hans övergång till den upproriska sidan var en av revolutionens nyckelhändelser. Han väljer personligen ut personerna som ska skjuta Ceausescu. I dag sitter han i högsäkerhetsfängelset Bukarest-Rahova.
Allt började i Timisoara, huvudstad i banat i västra Rumänien, där prästen Laszlo Tökes tillöhörande den ungerska minoriteten skulle gripas och hans anhängare bildade kedja för att försvara honom. Från Timisoara spred sig revolutionen som en löpeld. Ceausescu underskattar styrkan i motståndet. Securitate informerade ine honom om det verkliga läget i landet.
Avrättningen innebar ju också att alla de som hade lidit under diktatorn berövades chansen att hämnas.

Irland
2009-43 s 14
"Irländarnas rastlöshet gör sig påmind"
Statlig statistik visar att antalet utvandrare från Irland har ökat igen för första gången sedan 1995. Före den ekonomiska boomen utvandrade horder av de bäst utbildade och kompetenta, Men allt är inte så dystert. Hälften av de som nu lämnar Irland är utlänningar varav många är byggnadsarbetare från Östeuropa som nu återvänder hem när det inte längre finns byggnadsjobb.

Iran
2009-43 s 16
"Iran svär att hämnas"
Ett självmordsattentat dödade förra lördagen flera högt uppsatta medlemmar av Revolutionsgardet bland annat biträdande befälhavaren general Noor Ali Shoostari, och ytterligare nästan 40 människor i Sistan-Baluchistanprovinsen. Det är det hårdaste slaget mot den iranska militären på många år. En sunnitisk grupp, kallad Jundallah, tog på sig ansvaret. Jundallah hävdar att landets sunnitiska befolkning diskrimineras av landets shiitiska härskare. Självmordsbombaren hade detonerat ett bombbälte. Revolutionsgardet lägger skulden på USA och dess allierade Storbritannien och lovar en snar hämnd.

Israel-Palestina
2009-43 s 17-18
"Våld överträffar diplomati"  hela artikeln
Medan den amerikanska administrationen försöker hitta en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna sker detta mot bakgrund av den dystra sanningen att våld hittills har gett tydligare resultat än förhandlingar i denna segdragna dispyt. Att våld lönar sig i kampen mellan Israel och palestinierna är uppenbart. Det är med våld palestinierna nått framgångar. Och sedan kriget mot Hizbollah i Libanon, har Hizbollah inte avfyrat en enda raket mot Israel och Israels krig i Gaza i december har lett till mycket färre attacker från Hamas mot Israel. För två år sedan förstörde israeliskt flyg det som enligt Israel och USA var början till en syrisk kärnreaktor och förra året dödade israeliska agenter Hizbollahs högste militäre chef, Imad Mugniyah som också var länken mellan Hizbollah och gruppens iranska sponsorer. Diplomati har däremot inte lett någon vart. Men diplomati beröms alltid medan varenda israelisk militäroperation kritiseras internationellt. Dagens Israel är säkrare, lugnare och ekonomiskt starkare än på länge, men står inför en allvarlig diplomatisk kris. Stormen runt den så kallade Goldstonerapporten om krigsförbrytelser i Gazakriget avslöjar att Israels legitimitet ifrågasätts.

2009-43 s 27
"Palestinskt val nästa år"
Mahmoud Abbas meddelade i veckan att han kommer att utlysa val 24 januari nästa år. Beskedet ökar pressen på Hamas att gå med på en uppgörelse med Fatah under egyptisk ledning. Hamas vann parlamentsvalen 2006 och lade beslag på Gazaremsan i ett kort palestinskt inbördeskrig 2007.

2009-43 s 28
"Kontroversiell rapport"
Risken för att israeliska ämbetsmän och militärer åtalas för krigsförbrytelser utomlands har fått den israeliska regeringen att tillsätta en kommitté som ska hantera eventuella juridiska följder av den så kallade Goldstone-rapporten om kriget i Gaza förra vintern. Premiärminister Benjamin Netanyahu har lovat att kämpa för att rapportens rön så kallade "underkännas".

Iran
2009-43 s 18
"Fruktlös charmoffensiv"
Trots amerikanernas charmoffensiv råder det i Moskva stor skepsis mot utvidgade sanktioner mot Iran. President Medvedev uttalande i den riktningen tonas i Moskva ner som vänliga gester gentemot president Barack Obama.

Afghanistan
2009-43 s 19
"Ny valomgång i Afghanistan"  hela artikeln
Afghanistans president, Hamid Karzai, erkände i tisdags att en ny omgång av presidentvalet är nödvändig. Efter hårda påtryckningar från USA och Europa fann han det för gott att kasta in handsken. Hans medgivande verkar ha hindrat landet från att hamna i total politisk förlamning men samtidigt skapas nya risker och farhågor. Är det möjligt att ordna en andra valomgång till den 7 november? Och vilka garantier finns det för att den omgången blir säkrare och rättvisare än den första? Eller är kanske lösningen en koalition mellan de två kontrahenterna Hamid Karzai och Abdullah Abdullah? En del anser att detta vore ett bra sätt att skapa en trovärdig regering med brett folkligt stöd medan USA menar att detta bara skulle skapa ännu mer kaos.

2009-43 s 20
"Frågor om det afghanska valet"
Blir resultatet annorlunda?
President Hamid Karzai vinner förmodligen nu igen. Han är pashtun som majoriteten.
Är allt redo för en ny omgång?
FN ska distribuera valmaterialet och soldater som ska garantera säkerheten är kvar på plats.
Blir det fusk igen?
Valkommissionen är allierad med Karzai så Abdullah borde kräva att den byts ut.
Kan rivalerna göra upp?
Rykten påstår att de är beredda på detta.

2009-43 s 20-21
"Är Afghanistan mödan värd?"
De strategier som president Obama och hans rådgivare överväger för Afghanistan kräver mindre förstärkningar än vad general McChrystal har begärt. Ett antal "medelvägsstrategier" har utarbetats. Som närmare samarbete med lokala stamledare och regionala krigsherrar med CIA-agenter som mellanhänder och pengar som lockmedel. Andra metoder är att koncentrera de militära styrkorna till städerna och dra tillbaka dem från den vidsträckta landsbygden. Och där öka utbildningen av afghanska säkerhetsstyrkor, Detta skulle bara kräva en förstärkning på 20000 man jämfört med McChrystals, och republikanernas, krav på 40000 man för den "anti-upproriska strategin".
USA har haft militär i Afghanistan i åtta år, för tillfället 68 000 soldater. Det finns en oro för att medborgarnas förtroende kan försvagas.
Den amerikanska regeringen vill att militären hårdare ska bekämpa vallmoodlingen för den ger talibanerna mängder av pengar, bekämpa al-Qaida och förstärka den afghanska regeringens service åtminstone i städerna. Så att handeln kan komma igång och därmed välståndsökningen.

Pakistan
2009-43 s 22-24
"De andra talibanerna"
Som svar på en blodig terrorvåg ger sig den pakistanska armén in i lejonets kula. De militanta talibanerna tillhörande olika Mehsudstammar är ett av de farligaste, stambaserade islamistiska gängen i nordvästra Pakistan. Nu har den pakistanska armén svurit att krossa dem en gång för alla. Det som utlöst attacken är bland annat en självmordsattack den 9 oktober då 52 människor dödades i Peshawar. En annan tonårig självmordsbombare dödade 45 människor den 12 oktober. Regionen har varit en tillflyktsort för "heliga" krigare sedan 2001. Deras ledare , Baitullah Mehsud, dödades i en amerikansk robotattack i augusti. Det blev en maktstrid eftersom den döde "emiren" ansågs ha skapat en enorm förmögenhet med utpressning och donationer från utlandet.
Mats Larssons artikel i Expressen http://www.expressen.se/kronikorer/matslarsson/1.1747151/mats-larsson-30000-soldater-ska-knacka-terrorstam

2009-43 s 25-26
"Al-Qaidas gömställen har plötsligt blivit mindre trygga"  hela artikeln
En del underrättelseexperter spekulerar om att terrornätverket al-Qaida kanske försöker etablera sig på nytt i Afghanistan, nu när klimatet i Pakistan börjar bli riktigt ogästvänligt. Al-Qaida anses ha en minimal närvaro i Afghanistan idag. Ingenting tyder på att bin Ladin har några kontakter alls med talibanledaren mulla Omar. Att vara kvar i Pakistan erbjuder många fördelar för Al-Qaida även om den senaste pakistanska offensiven dödat flera högt uppsatta ledare.

Sudan
2009-43 s 27
"Obama lanserar ny Sudanpolitik"
Lämpor i stället för hot om sanktioner och isolering ska lösa krisen i Darfur. Barack Obama har slopat planerna på att isolera den sudanesiska regeringen och skärpa restriktionerna på den. Han erbjuder i stället incitament, som avser att på sikt normalisera relationerna med president Omar al-Bashir, som tidigare i år anklagades för krigsförbrytelser i konflikten i Darfur.

Ryssland
2009-43 s 27
"Demokratisk fars"
Den förre sovjetledaren, Michail Gorbatjov, kritiserar senaste tidens regionval i Ryssland och beskriver dem som en parodi på demokrati. Han säger att valen 11 oktober misskrediterar Rysslands politiska system. Enade Ryssland-partiet, som leds av premiärminister Putin, blev valens segrare genom att vinna i drygt 7000 lokala val i 75 av Rysslands 83 regioner.

Nicaragua
2009-43 s 27
"Ortega planerar framtiden"
Nicaraguas högsta domstol har upphävt en paragraf i författningen, som hindrade president Daniel Ortega från att försöka bli omvald. Nu kan han ställa upp i presidentvalet 2011 utan att behöva be parlamentet rösta fram ett tillägg till författningen eller arrangera en folkomröstning i frågan.

Afrika
2009-43 s 27
"Ingen värdig pristagare"
En kommitté, som brukar dela ut ett årligt pris om fem miljoner dollar för gott styre till en före detta afrikansk statschef, har i år beslutat att inte dela ut priset, meddelade kommitténs ordförande, Kofi Annan. Den har inte hittat någon värdig pristagare. Han menar dock att detta inte ska tolkas som en förolämpning mot Sydafrikas före detta ledare, Thabo Mbeki eller Nigerias före detta president, Olesegun Obasanjo, som båda kunde betraktas som kandidater till priset.
Sudanesisk miljardär skapar pensionsfond för att få afrikanska despoter att avgå
2006-11-03 Nyheter & Politik, Internationell

Frankrike
2009-43 s 28
"De Villepins karriär står på spel"
I rättegången mot den före detta franske premiärministern, Dominique de Villepin, kräver åklagaren ett straff på 18 månaders fängelse och böter i höjd med 45 000 euro. Åtalet lyder: medverkan i en komplott mot den sittande statschefen. Om rätten dömer som åklagaren vill är det definitivt slut med de Villepins politiska ambitioner, som bland annat inkluderar att utmana president Sarkozy i valen 2012. Åklagaren hävdar att de Villepin kände till att påståenden om att Sarkozy hade olagliga konton utomlands var falska, och ändå underblåste han dem "med sin tystnad", vilket gjorde honom till medbrottsling.

Sydafrika
2009-43 s 28
"Missriktat våld"
President Jacob Zuma fördömde tisdagens våldsamma demonstrationer i protest mot undermålig samhällsservice som ett hån mot Sydafrikas stolta protesthistoria. "Att sticka bibliotek i brand, elda upp människors hus och plundra butiker leder inte till en stark nation", sade Zuma.

Brasilien
2009-43 s 28
"En folkspillra dör ut"
Akuntsustammen i Brasilien har nu krympt till bara fem medlemmar sedan gruppen äldsta medlem, Ururu, nyligen avled, meddelar organisationen Survival International, som värnar om ursprungsfolkens rättigheter. Denna folkstam i djupaste Amazonas hade sju medlemmar när den först upptäcktes av de brasilianska myndigheterna 1995. Survival International säger att stammen har fallit offer för skogsröjare och gangstrar som utrotade nästan hela stammen när de lade beslag på dess land under 1960- och 1970-talen.

Läs mer här http://www.survivalinternational.org/news/4977
Mer om akuntsustammen http://www.survivalinternational.org/tribes/akuntsu

2009-43 s 28
"Mera militärhjälp till Mali"
USA utökar det militära stödet till Mali, enligt rapporter från amerikanska UD. Stödet är en hjälp till Malis kamp mot militanta i landets nordliga ökenområden. USA donerar fordon och kommunikationsutrustning till ett värde av 4,5 miljoner dollar.

Miljö & Klimat
2009-43 s 28-29
"Ett steg framåt i klimatförhandlingarna"
FN-konferensen i Köpenhamn avslutar två års förhandlingar om ett globalt klimatavtal som ska ersätta 1997 års Kyoyoavtal om gränser för utsläpp av växthusgaser. Det sjätte sammanträdet mellan "de stora ekonomierna" som utgörs av 16 länder plus EU, med avsikt att förbereda konferensen ägde rum i London. På en presskonferens efter mötet betonade både USAs och Storbritanniens delegater hur viktigt det var att få fram ett nytt klimatavtal i rätt tid.

Samhälle
2009-43 s 29-31
"Mamma med världssamvete"
Långt innan Madonna och Angela Jolie började adoptera barn i främmande länder fanns det en annan stjärna som skapade en stor familj. Josephine Baker adopterade tolv barn av skiftande hudfärg. Hon skaffade sig en "regnbågsfamilj" för att visa att det gick att besegra rasismen. Hennes vision var att5 ge barn ett bättre liv i en bättre värld. Akio Bouillon blev i juli 1967 hennes första adoptivson. Han minns en fin barndom för sig och hans syskon. Han besöker årligen slottet Les Milandes i Périgord. Jarry Baker var den tredje adoptivsonen. Han är idag en 55-årig finländare. Som flyttat till Manhattan och arbetar på restaurangen "Chez Josephine" som hyllar hans döda mor med bilder och affischer. Han är homosexuell vilket blev hans olycka. Joephine Baker gjorde noggranna planer för sina barn men inget av dem följder dem. De gör uppror, förälskar sig, driver omkring och stannar ute på nätterna, provar alkohol och droger, snattar och klär sig som hippies.