Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 28

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27  

EU, Frankrike
2008-28 s 3-4
"Det bidde bara en tumme"  hela artikeln
President Nicolas Sarkozys kanske mest ambitiösa projekt i försöket att de det franska ordförandeskapet ett permanent fotavtryck är nog Medelhavsunionen. Hans plan går ut på att koppla samman de 17 länderna runt Medelhavet med Europeiska Unionen i speciella regionala projekt. Unionen ska se dagens ljus på söndag i Paris strax före firandet av den franska nationaldagen 14 juli. Sarkozys första misstag var att sidoställa både Tyskland och Storbritannien, det andra var att inte få med de nya medlemsländerna i östra Europa som redan tycker att unionen ägnar alldeles för mycket uppmärksamhet åt länderna i söder. De vill hellre ha mer kontakt med Ukraina, Tyskland och Turkiet.

G 8, Ryssland
2008-28 s 4-5
"Medvedev tycker att USA har för stort inflytande"
En strid ström av oljepengar stärker den ryska ekonomin och självförtroendet i Kreml vilket gör det lätt för president Medvedev att vifta bort amerikansk kritik mot hans lands demokratiska brister och brott mot de mänskliga rättigheterna. Ryssland har rätt att spela en större roll i världens ekonomiska system som inte bör domineras av USA längre. I intervjun med Medvedev verkade det som om han försökte höja sin profil inför G8-mötet i Japan denna vecka. Han kommenterade bland annat John McCains påpekande att Ryssland borde bannlysas från G8 på grund av det demokratiska underskottet.

Österrike
2008-28 s 6
"Österrikes regering kollapsade"
Den österrikiska regeringen kollapsade i måndags efter en flera månader lång bitter dispyt mellan landets två största partier. Sedan det österrikiska folkpartiet dragit sig ur samarbetet med socialdemokraterna väntas troligen nyval i september. Österrike har stark ekonomisk tillväxt och låg arbetslöshet men motsättningarna mellan regeringspartierna är djupa när det gäller invandringspolitiken. Detta kan komma att gynna Frihetspartiet i nästa val.

Kazakstan
"Huvudstaden fyllde tio"
2008-28 s 8
Kazaker har de senaste veckorna lockats till glänsande, grandiosa - och isolerade - huvudstad Astana för att fira att det är 10 år sedan som staden upphöjdes till huvudstad. Ledarna för grannländerna, inklusive Rysslands president Medvedev, var där.

Israel, Palestina
2008-28 s 8
"Vapenvilan håller inte"
Den israeliska militären uppger att Israel på nytt har stängt gränsövergången till Gazaremsan som svar på en raketattack som bröt rådande vapenvila. Enligt avtalet om vapenvila skulle de militanta palestinierna upphöra med sina attacker mot södra Israel och Israel skulle lätta på blockaden mot Gaza.

Georgien
2008-28 s 8
"Spänt i Kaukasien"
Den georgiska utbrytarregionen Abkhazien har avvisat ett amerikanskt förslag om att en internationell polisstyrka ska placeras där. Abkhazien och Sydossetien, som separerade från Georgien i ett krig på 1990-talet, är redskap i Moskvas händer i Rysslands försök att stoppa den georgiske presidentens planer på att göra Georgien till ett Nato-land.

Sudan
2008-28 s 8
"Ett litet steg i rätt riktning"
Den amerikanska regeringen välkomnar en ny vallag i Sudan. Den nya lagen öppnar för de första fria valen på 23 år i Afrikas till ytan största land. Det sudanesiska parlamentet godkände lagen i måndags. Nu kan regeringen förbereda val enligt villkoren i ett fredsavtal från 2005 som satte punkt för inbördeskriget mellan norra och södra Sudan och som fördelar makt och tillgångar mer rättvist.

FN, Nato
2008-28 s 9-11
"Vem räddar världen?"  hela artikeln
Energi och mat blir allt dyrare och inflationen ökar. Mänskligheten har drabbats av en trippelkris. Efter bolånekrisen i USA som har drabbat banker och försäkringsbolag sköt priserna på råvarorna i höjden, främst på energi och livsmedel. De höga priserna underblåser inflationen. Detta har slagit mest på tillväxt- och utvecklingsländerna, som Vietnam, Bangladesh, Thailand och Indien. Inflationen är över 10 % i ett femtiotal länder. Hur kommer man tillrätta med de negativa trenderna i den globaliserade världsekonomin. Det var en fråga för G8-mötet nyligen på den japanska ön Hokkaido. I våras tillsatte Bundeskansler Angela Merkel en internationell arbetsgrupp på regeringsnivå som överlämnade en rapport veckan innan G8-mötet. I denna slogs fast bland annat att de stigande priserna får "allvarliga konsekvenser för livsmedelsförsörjningen". Man slår fast som orsaker expansionen av biobränslen, den sjunkande dollarkursen och en spekulativ terminshandel, samt demografisk och ekonomisk tillväxt i tredje världen inklusive ändrade matvanor. Rapporten ger fyra råd:
1. Ökad livsmedelsproduktion framför allt i uländerna
2. Säkerställa att bistånd i form av mat och pengar når fram till de mest behövande
3. Snabb leverans av utsäde, konstgödsel och jordbruksredskap
4. Omedelbar eliminering av exportrestriktioner.
Och Världsbanken har en undersökning i bakfickan (som läckte ut förra veckan) som hävdar att expansionen av biobränslen har fördyrat livsmedlen mycket mer än vad man tidigare trodde, nämligen med hela 75 %.

2008-28 s 11
"G8-ledarna tonade ner förhoppningarna om sänkt oljepris"
Ledarna för världens rikaste länder, G8, försökte på ett toppmöte tidigare i veckan tona ner förväntningarna på att de skulle kunna skydda världsekonomin mot de höga oljekrisernas följder. En orsak är den svaga dollarn och för att stödja den finna ingen annan åtgärd än att höja räntorna anser Världsbankens chef, Robert Zoelick.

Colombia
2008-28 s 12-13
"Uribes triumf"
Befrielsen av Ingrid Betancourt och andra fångar hos Farcgerillan är en politisk återuppståndelse för president Álvaro Uribe. Han kanske till och med har lagt grunden för en tredje mandatperiod. Samtidigt var det en katastrof för Farc och dess sympatisörer i Latinamerika sim hade hoppats kunna utnyttja gisslanfrågan för att försvaga Uribe. Operationen var den senaste av många ödesdigra slag mot Farc. Rebellorganisationen förfäktar en förlegad form av marxism-leninismen i kombination med narkotikahandel och utpressning. I mars bombade armén ett rebelläger i Ecuador och dödade Raúl Reyes som tillhörde Farcs sekretariat. Många datorer med extremt värdefull information erövrades då.

Afghanistan
2008-28 s 14
"Dödligt attentat skakade Kabul"
En självmordbombare i bil dödade på måndagen utanför den indiska ambassaden 31 personer och skadade fler än 130. Ett tecken på att situationen i Afghanistan har försämrats markant. Det visar att Hamid Karzais regering är svag och att de militanta pakistanierna i stamområdena, som gränsar till Afghanistan, blir allt starkare. En talesman för talibanerna förnekar att talibanerna låg bakom dådet. Den pakistanska underrättelsetjänsten motsätter sig kraft Indiens växande inflytande i Afghanistan. Indien är nära allierat med Afghanistan.

Asien
2008-28 s 15-17
"De demokratiska reglerna sätt ur spel"
Det är lite oroligt i Asiens nya demokratier vilket visar att det är svårt att bli av ned gamla ovanor. Det gemensamma för Sydkorea, Thailand och Indien är bristen på demokratisk mognad. Sydkorea och Taiwan har haft demokrati i bara 20 år, Thailand i 35 och Indien i 60. Ovanor som uppstod under tidigare perioder med auktoritärt eller militärt styre är seglivade. Korrupt, mycket personliga, ledardominerade, vinnaren-tar-allt-politik lever kvar och förvandlar varje politiska tvistefråga till en kamp för överlevnad. Asiens ledare fruktar också vedergällning i händelse av valförlust, vilket ibland inspirerar dem till desperata åtgärder. Att tvingas in i en oppositionell roll kan betyda kraftigt minskad inkomst - plus eventuella problem med rättsväsendet. Korruptionen gör makten intressantare på många sätt. Ämbeten i länder som i Indien kan vara extremt lönsamma. Den gör att ledarna har svårt att lämna ifrån sig sina ämbeten på ett värdigt sätt.

Kina, Japan
2008-28 s 17-18
Välkomna fredssignaler i Ostasien"  hela artikeln
Inför de olympiska spelen i sommar bemödar sig Kina om att minska spänningarna i regionen och skickar försonliga signaler även till ärkefienden Japan. För första gången sedan andra världskriget har ett japanskt krigsfartyg anlöpt en kinesisk hamn. Officiellt handlade det om att hjälpa kinesiska jordbävningsoffer. Plötsligt är det möjligt att hitta diplomatiska lösningar på frågor som tidigare verkade olösliga. Kina försöker också värma relationerna med Taiwan. Direkt flygtrafik har upprättats. Det viktigaste är dock att Nordkorea överlämnat en redogörelse för sitt atomprogram till amerikanerna.

Kina
2008-28 s 19
"Att tänka på i Beijing"
Organisationskommittén i Beijing har utfärdat 57 råd till utländska besökare till OS. Det är 57 frågor som får mycket konkreta svar. Förbud mot religiösa eller politiska banderoller och paroller på de olympiska arenorna motsvarar en regel om IOK haft i mer än ett halvsekel.

Indien
2008-28 s 20-21
"Indien behöver lite styrfart"
Premiärminister Singh har svårt att vinna gehör för sin politik. Hans regering som består av hans eget kongressparti lierat med ett dussin små vänsterpartier och regionala grupperingar är också beroende av Indiens kommunistiska partier i parlamentet, en myteribenägen blandning. Nr är det främst uppgörelsen om civilt kärnfysiksamarbete med USA som skapar konflikt. Om regeringen håller fast vid pakten som slöts mellan George Bush och Singh 2005 ger Indien välbehövlig energi och skulle bli Singhs största framgång på det utrikespolitiska området. Men om han håller fast vid pakten riskerar han att förlora sin majoritet i parlamentet. I ett nyval skulle två tredjedelar av parlamentsledamöterna förlora sina platser.

2008-28 s 21-23
"Skilda världar"
Rikedom och fattigdom är ofta grannar i Indien. Medelklassen strävar alltmer efter att bo i inhägnade områden som Hamilton Court inom vars murar det finns allt från privat skola och välansade gräsmattor till säkerhetsvakter. Det är exklusiva bostadsområden som vuxit upp i Indien de senaste åren. Indien har alltid haft en överklass och en stor, mycket fattig massa. Idag märks den vida klyftan tydligare. Enklaverna skapar arbetstillfällen för hantverkare, säkerhetsvakter och tjänstefolk. Dessa bor "på andra sidan gatan" i en slum under helt andra förhållanden.

Burma
2008-28 s 24-25
"Generalerna lever i isolerat överdåd"  hela artikeln
Burmas nya huvudstad Naypyidaw är Burmas nya huvudstad. Den byggdes i hemlighet och presenterades för 2,5 år sedan. Det tros ha kostat mellan fyra och fem miljarder dollar att bygga det nya regeringscentret. Det ligger nio timmars bilresa norrut från Yangoon. Kontrasten mellan den grandiosa arkitekturen i Naypyidaw och fattigdomen i angränsande byar är ofantlig.

Sydafrika, Zimbabwe
2008-28 s 26-27
"Thabo Mbeki varnar för inbördeskrig"
G8-ledarna har förlorat tålamodet med Sydafrikas tysta diplomati. Sydafrikas president, Thabo Mbeki, fick sina fiskar varma på G8-mötet i måndags, när G8-ländernas ledare hävdade att hans försök att medla mellan regeringen och oppositionen hade misslyckats. Själv varnade han för att det kan bli inbördeskrig om det blir för hårda sanktioner mot Zimbabwe.

Afrika
2008-28 s 26-27
"Coca Cola känner sitt Afrika"
Vem är den största privata arbetsgivaren i Afrika? Det är Coca-Cola som sysselsätter kanske en miljon afrikaner främst inom distributionssystemet som transporterar några backar åt gången av den söta drycken från fyllningsfabrikerna långt in i slummen och långt ut i bushen. En undersökning vid University of South Carolina antyder att en procent av Sydafrikas ekonomi är kopplad på ett eller annat sätt till distributionen och försäljningen av Coke.
Afrikanerna konsumerar 36 miljarder flaskor Coke varje år. Försäljningen analyseras noggrant av Coca Cola och är därför ett av Afrikas bästa mått på stabilitet och välstånd. Våld och krig speglas genast i försäljningen. När Coca-Cola misslyckas i ett land så får landet snart också stora svårigheter. Men totalt sett ser Afrikas framtid ganska ljus ut. Företaget Coca-Cola räknar med att försäljningen ska öka med 10-13 % per år de kommande åren. I Kenya har företaget investerat 50 miljoner dollar i en ny fabrik och 10 miljoner dollar i ett nytt kontor trots de våldsamma oroligheterna tidigare i år.
Artikel i The Economist.

Zimbabwe
2008-28 s 27-28
"Brott mot mänskligheten"
Vad kan internationella organisationer göra och inte göra i exempelvis Zimbabwe?
Enligt det nya konceptet om internationell "plikt att skydda" som antogs enhälligt av världens ledare (inklusive Zimbabwe) på ett FN toppmöte i New York 2005, tillåts intervention i en stats interna angelägenheter i händelse av folkmord, brott mot mänskligheten, etnisk rensning och andra massövergrepp. R2P, som konceptet kallas på diplomatisk jargong, ålägger världens regeringar att ingripa. Det kan diskuteras om Zimbabwe kvalificerar sig för en intervention. Men även om så vore måste varje intervention godkännas av FNs säkerhetsråd vilket betyder att alla fem permanenta medlemsländerna måste vara med på noterna.
En eventuell anmälan till ICC i Haag som stöds av FN men är oberoende vore också krånglig. Eftersom Zimbabwe inte är medlem av domstolen måste FNs säkerhetsråd anmäla landet till ICC med samma möjligheter till veto som ovan.

Tjetjenien
2008-28 s 29-31
"Kadyrov styr och ställer som han vill"
Tjetjeniens unge president, Ramzan Kadyrov, har tystat sina motståndare, pacificerat landet och satt igång en enorm återuppbyggnad. Det är svårt att hitta några motståndare, vilket kanske beror på att de tenderar att försvinna. Han har varit president i ett år, han utnämndes av Rysslands förre president Vladimir Putin. Han ärvde jobbet av sin far, Akhmad Kadyrov, som var en muslimsk predikant och separatistledare men som gjorde upp med Moskva, blev president och mördades snart. Ramzan är gift och har fem barn. Han är svag för farliga djur, snabba bilar och boxning.

Originalartikeln i Los Angeles Times.