Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 43

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43   

Den underliga hösten 1989

Den stora omvälvningen i Bukarest började med diktatorn Nicolae Ceausescus flykt och avrättning. Revolutionens huvudrollsinnehavare var en reformkommunist, en fyrstjärnig general, en sergeant och en diktare.

WALTER MAYR
Bukarest
Kameran sveper långsamt i riktning mot de avrättades ansikten, zoomar in på kvinnans vaxbleka ansikte, som omgivet av blodspår i dammet på kaserngården, och på mannen, som i dödsögonblicket spärrade upp ögonen. Rumäniens statschef, Nicolae Ceausescu och hans fru, Elena, dog 25 december med bakbundna händer i kulregnet från några automatgevär. Skyttarnas ansikten syns otydligt på bilderna från avrättningen.

Revolutionens redskap

Det enda kapitlet i det östeuropeiska revolutionsåret 1989, som slutade med statschefens död, skrevs av rumänska soldater utan allmänhetens vetskap.
”Vårt uppdrag var en himmelfärdsorder”, säger Dorin Carlan – största hemlighet, högsta risk.
Carlan är en av tre män ur 64:e fallskärmsjägarregementet som verkställde dödsdomen mot Ceausescus. Under ett ögonblick i historien blev han revolutionens redskap. Idag klarar han med möda livhanken som juridisk rådgivare i huvudstaden Bukarest. Han är en behärskad man med svårmodig blick, vars erfarenheter verkar vara en tung börda.
Under de sista sekunderna på väg mot avrättningsplatsen, som var intill en mur på en kaserngård i Tirgoviste, stod sergeant Carlan mitt emot sin befälhavare, ”Geniet från Karpaterna”, ”Jordens frälsare” och ”det rumänska folkets älsklingsson”. Enligt Carlans minnesbilder tittade Ceausescu på honom, brast ut i tårar och ropade: ”Död åt förrädarna, historien kommer att ge oss upprättelse”. Sedan sjöng han Internationalen. ”Han och hans fru ställdes vid muren. Vi sköt. Han måste dö”:

Vem gav order?

Carlan tjänstgjorde i ett elitregemente, som skulle skydda statschefen och partiledaren mot hot och faror. Som barnhemsbarn och indoktrinerad om Ceausescus storhet har han än idag svårt att berätta om avrättningen, som om han fortfarande måste rättfärdiga sveket mot statschefen. Men han säger: ”Vi hämnades alla de döda, som Ceausescu hade på sitt samvete. Det var ett hedersuppdrag”.
Uppdraget är fortfarande omstritt, trots att det har gått nästan 20 år. Var avrättningen av Ceausescus en milstolpe på Rumäniens väg mot frihet? Eller är den en arvsynd hos den unga demokratin? Den hemliga domen och avrättningen innebar ju att alla de, som hade lidit under diktatorn, berövades chansen att hämnas, vilket bl a exilförfattaren Paul Goma beklagar.
Tribunalen mot diktatorn, som hade regerat i nästan ett kvarts sekel, var nödvändig säger de ansvariga, som hävdar att det i annat fall kunde ha brutit ut våld och anarki på gatorna. Men hur kom det sig att de allra flesta av sammanlagt 1 104 rumäner dödades först efter Ceausescus flykt från huvudstaden? Vem sköt vem, och vem gav order?

Olika motståndsgrupper möttes

Galjonsfigurerna och hjärnorna bakom den svårbegripliga omstörtning, som ägde rum på andra sidan järnridån 1989, är fortfarande i livet. Där finns diktaren Mircea Dinescu, som i direktsändning i tv informerade sina landsmän om att despoten hade störtats – och som sedan dess har klagat över den förråda revolutionen i otaliga soffprogram och ledarartiklar. Där finns expresident Ion Iliescu, som i rollen som den politiska klassens grå kardinal fortsätter att påverka politiken från kulissen. Där finns Victor Stanculescu, på sin tid var en skicklig buffasångare och fyrstjärnig general, som i december 1989 övergav rollen som Ceausescus förtrogne och förrådde honom i stället. Idag sitter han i högsäkerhetsfängelset Bukarest-Rahova.
Klart är att ett folkuppror ägde rum. Det iscensattes av många tusen förtryckta, hungriga och frysande rumäner. Dessutom fanns det en liten grupp potentiella anförare med rötter i partiet, armén och säkerhetsorganen, som länge hade funderat på att störta Ceausescu. Slutligen fanns det en punkt, där de båda rörelserna möttes och under kort tid blev till en. Det uppstod en våldsam motståndsvåg, som 22 december 1989 drog med sig regimen.

Allt började i Timisoara

Den historiska dagen inleddes för general Victor Stanculescus del med en fint. Denne vice försvarsminister låter en läkare, som han litar på, gipsa sitt kärnfriska vänsterben. Han har just kommit tillbaka från Timisoara, där flera dagars protester mot Ceausescus regim har slagits ned med brutalt våld. Den lika stiliga som listiga generalen inser innan de flesta inom parti, armé och underrättelsetjänst att tiden är inne, att regimen obönhörligen går mot sin undergång.
Motståndsrörelsen uppstod i Timisoara, huvudstad i Banat i västra Rumänien, där prästen Laszlo Tökes skulle omplaceras på grund av uppstudsighet. Den verbale och orädde prästen, som tillhörde den ungerska minoriteten, var en populär dissident, som ständigt kritiserade myndigheternas brott mot de mänskliga rättigheterna.
Han var ett horn i sidan på regimen, som ville ha bort honom på samma sätt som så många andra hade ”försvunnit” eller drivits på flykt.
Tökes anhängare bildade 16 december en mänsklig kedja runt hans bostad för att försöka hindra polisen från att föra bort honom.

Diktatorn blev utbuad

Det var så det började. Från Timisoara spred sig revolutionen som en löpeld. Armé och underrättelsetjänst skjuter i flera dagar mot medborgarna. Ceausescu underskattar styrkan i upproret. Det ligger lik på gatorna, och ändå åker han på statsbesök till Teheran och överlåter regeringsbestyren åt fru Elena i hela två dagar.
Hemkommen till Bukarest bestämmer sig ”Führern” för att han ska trösta och lugna sitt folk från balkongen på Centralkommitténs palats. Då möts han av det oerhörda: folket buar och busvisslar åt honom. Partiledaren, som iklädd pälsmössa försöker få folket att lyssna, hör till den rumänska revolutionens klassiska bilder.
”Securitate informerade inte Ceausescu om det verkliga läget i landet”, förklarar exgeneral Stanculescu. Han berättar därefter om de sista, dramatiska timmarna: 22 december 1989 på förmiddagen haltade han med gipsat ben in i Centralkommitténs palats, där han informerades om att han just hade befordrats till försvarsminister. Företrädaren, Vasile Milea, ville inte längre sätta in armén mot folket och har hittats död bara några minuter tidigare. Det är ännu ovisst om han mördades eller tog sitt
liv.

Det stora förräderiet

På torget utanför partihögkvarteret har drygt 100 000 rasande människor samlats. Ceausescu går ut på balkongen en sista gång, denna gång rustad med högtalare, men ingen vill lyssna på honom.
Medan en oregerlig folkmassa tar sig förbi säkerhetsstyrkorna och stormar bottenvåningen organiserar Stanculescu diktatorparets flykt. Han ger order om att en helikopter ska landa på byggnadens tak, och paret Ceausescu går ombord tillsammans med två medlemmar ur politbyrån och två livvakter. ”Snälla Victor, se efter våra barn”, ska Elena ha ropat till Stanculescu innan helikoptern lyfte.
Stanculescu bestrider detta. Generalen, som idag är 81 år, erkänner bara att Ceausescus hustru, ”Kontor nr. 2”, som hon kallades, brukade favorisera honom i rollen som arméns representant i officiella sammanhang bara därför att ”jag såg bättre ut än de andra”.
Strax före dödsdomen under processen i Tirgoviste inser Elena Ceausescu sitt misstag. Hon ropar: ”Det finns en förrädare bland oss, och han är känd”.
Stanculescu säger med en axelryckning att han stod inför ”valet att dödas av revolutionärerna eller Ceausescus”.

I arméns händer

Generalens övergång till den upproriska sidan var en av revolutionens nyckelhändelser. I rollen som försvarsminister beordrar han i hemlighet armén att dra sig tillbaka till kasernerna. Han försöker hålla huvudet kallt mitt i det ledarlösa kaoset och bestämmer vad som måste ske med diktatorsparet, som tillfälligt har försvunnit från säkerhetsstyrkornas radarskärmar. Den nye försvarsministern väljer personligen ut personerna som ska skjuta Ceausescus.
Men diktatorn och hans fru har ytterligare tre dagar kvar i livet. Hustrun till ”Karpaternas geni” packar under en mellanlandning i sommarresidenset i Snagov ned juveler och badkläder, medan hennes make letar efter potentiella flyktmål per telefon. På inrådan från piloten – luftrummet har spärrats av – landar de efter en kort flygning på ett öppet fält nedanför Karpaterna.
Sedan börjar en grotesk resa. De två gamla människorna irrar fram i kulisserna i ett land, som har formats enligt deras brutala vilja men som de aldrig har lärt känna. Den första flyktbilen får punktering; den andra flyktbilen för paret till växtskyddscentralen i Tirgoviste, och där slår militären till på kvällen. ”Ni är i händerna på folkmassorna”, informeras Ceausescu. Han tror inte sina öron: ”I vems händer?”.

Brokig samling revolutionärer

”Folkmassorna” styrs vid denna tidpunkt från Studio 4 i tv-huset i Bukarest. Dit har diktaren Mircea Dinescu anlänt runt klockan ett på dagen och ställts framför en mikrofon efter att ha presenterats som ”vår hjälte”. Mitt i allt tumult sammanfattar han det obegripliga i ord: ”Armén är på vår sida. Diktatorn har flytt. Gud har åter vänt sitt ansikte mot Rumänien. Vi har segrat”.
Vi? I triumfens stund anar Dinescu ännu inte vilka som har intagit tv-huset tillsammans med honom. Han är stolt över att åter ha en scen efter att ha suttit i husarrest i flera månader. Dinescu, den fulländade lyrikern och kanske ordstarkaste rebellen på Ceausescus tid.
Där i tv-huset befinner han sig i ett mycket brokigt sällskap. Vid sidan av ett antal uttalade regimmotståndare finns generaler i full mundering och högt uppsatta representanter för kommunistpartiet. Mitt ibland dem finns också Ion Iliescu, en gång Ceausescus kronprins, som emellertid föll i onåd. Nu, 18 år efter degraderingen, njuter han av att åter vara i centrum.
Han har känt många av medkämparna, som en efter en kommer till Studio nr.4 och bildar kärnan i ”Nationella räddningsfronten” under många år framöver. Där finns partiideologen från de sista Stalinåren, Silviu Brucan, som sedan blev ambassadör i USA och FN, men som sedan sattes i husarrest av Ceausescu. Där finns general Nicolae Militaru, som lär ha konspirerat mot Ceausescu redan på 1970-talet. Även general Stanculescu står i ständig telefonkontakt med de församlade.

Systemkollaps, inte kupp!

Det var en grupp listiga kamrater, som råkade befinna sig ”på stationen när revolutionståget anlände”, som Brucan beskrev det vid ett senare tillfälle. Eller rörde det sig om en grupp moskvatrogna konspiratörer som, enligt en utsaga från Brucan, hade fått grönt ljus 1988 av Gorbatjov att störta Ceausescu?
Iliescu vill inte längre prata om ”kommunismens hedervärda mål”, som Ceasescu förrådde. I tio år stod Iliescu med några korta avbrott i spetsen för landets ledning. Han slog ned gruvarbetarnas protester och förde in sitt land i Nato och EU. Han är nästan 80 år gammal och har försonat sig med det förflutna. Allt prat om statskupp är strunt, säger han. Folkupproret var en reaktion mot en diktatur, där ingen fick tycka eller tänka fritt. ”Hela systemet brakade samman”, säger han. Själv halkade han in i händelsernas centrum tack vare sin moraliska auktoritet, som han hade erövrat under 18 år som regimmotståndare.
Bara några timmar efter Iliescus ankomst till tv-huset förkunnade han inför miljoner tv-tittare att Nationella räddningsfronten hade tagit över landets styre och att han själv var frontens ledare.
Därefter finns det olika teorier vad som hände under dagarna fram till avrättningen av Ceausescus.

Kaos och rykten

Det enda säkra är ett tusental människor dödades i Rumänien. De dog i Bukarest, Sibiu, Brasov och Timisoara. De dog av skott från niomillimeterspistoler, som bara användes av Securitates agenter, men de dog också av dumdumkulor, krypskytteeld och Kalasjnikovsalvor. Det delades ut vapen till civila, underrättelsetjänstens agenter uppträdde i arméuniformer och utländska legoknektar anslöt sig till Securitate. Det fanns runt 4 000 ryssar i landet vid detta tillfälle. De påstod sig vara turister, men de färdades alltid fyra stycken per bil, som om de vore på väg till en svensexa någonstans i landet.
”Vi kan inte bevisa någonting. Hemliga agenter finns alltid i närheten av en revolution”, säger Iliescu, som 1990 blev Rumäniens förste, fritt valde president.
Det utbredda kaoset i december 1989 var god grogrund för allehanda misstankar och beskyllningar: dricksvattnet påstods vara förgiftat, armén hade fallit, och vagt definierade ”terrorister” kämpade på kontrarevolutionärernas sida.
”Man underblåste spänningar för att få en anledning att döda Ceausescu”, säger idag general Stanculescu. Vem underblåste? ”Den frågan kan bara Iliescu besvara”, säger generalen.
Den anklagelse, som Stanculescu antyder nu, 20 år senare, leder fram till en av de viktigaste frågorna i anslutning till revolutionen: Om ”terroristerna” var ett påhitt av Nationella räddningsfrontens ledare, då var skenprocessen mot Ceausescu onödig och hundratals oskyldigas död ett brott, som omstörtarna i så fall måste sona.
Vilka var ”terroristerna”? Ion Iliescu tvekar inte en sekund: ”De fanns inom Securitate, armén och inom polisens specialenheter”, säger han och ler det kloka, orubbliga leende, som har givit honom smeknamnet ”Lilla farmor”. ”Vi hade ingen anledning att provocera den sortens människor. Det behövdes verkligen inte. Det var folket som ville befria sig från Ceausescu”.

”Åtgärden” vidtogs

Detaljerna runt rättsprocessen mot Ceausescu och avrättningen sysselsätter general Stanculescu i december 1989. Han meddelar Nationella räddningsfrontens ledning att han vill ha besked via en direkt telefonlinje om vad som ska ske med paret Ceasescu så snart beslut har fattats. Man kommer överens om ett kodord för finalen: ”Vidta åtgärden”.
24 december 1989 får Stanculescu det avgörande telefonsamtalet.
Dagen därpå transporteras militärdomare, åklagare och advokater under stort hemlighetspådrag med helikoptrar till kasernen i Tirgoviste, där Ceausescus har hållits inspärrade i tre dagar. Ombord på en helikopter finns också företrädare för den styrande Nationella räddningsfronten, general Stanculescu och den blivande bödeln Carlan.
”Hastigheten var knappt 200 kilometer per timme och vi flög bara 10-30 meter över marken för att inte synas på radarn”, berättar Carlan. ”När vi hade landat förde Stanculescu in oss i kasernen, och då informerade han oss om att Ceausescus fanns där. Han berättade att diktatorn stod inför krigsrätt och kanske skulle dömas till döden. Generalen frågade vem av oss som i så fall kunde verkställa domen. Alla de åtta fallskärmssoldaterna anmälde sig frivilligt. Stanculescu valde ut tre ”fullblodshästar”, som han kallade dem.
De båda liken lindades sedan in i tältdukspresenning och transporterades via helikopter till Bukarest, där de begravdes på en kyrkogård.

Krossade illusioner

Ryktena om en hemlig skådeprocess, om de nya härskarnas dolda avsikter och om ”förräderiet” mot revolutionen fortsatte att surra långt efter omstörtningen.
Men huvudpersonerna december 1989, vars levnadsöden sammanstrålade i ett historiskt ögonblick, valde inom kort vitt skilda vägar i det nya Rumänien.
Poeten Dinescu grundade satiriska veckotidningar, engagerade sig med måttlig framgång i kampanjen för att hemliga polisens arkiv skulle öppnas, vilket var som ”att röra om i en gryta med en tandpetare”. Numera odlar han vin vid Donaus strand. Han har sorterat upp spillrorna efter den revolutionära drömmen. Politiken i dagens Rumänien, säger han, ligger i händerna på ”halvanalfabeter”. ”Gårdagens slavar har blivit herrefolk”.
General Stanculescu blev affärsman efter 1989 och till slut dömdes han till 15 års fängelse för ”dråp i ett synnerligen allvarligt fall” under arméinsatserna i Timisoara. Medierna utgöt sig över hans bedrägliga uppträdande och smädade honom å det grövsta, och hans fru begick självmord. Revolutionens stora marionett säger i en intervju hösten 2009 att: ”Det var vansinniga tider. Jag har ingenting att förebrå mig”.
Dorin Carlan driver en fruktlös kamp för att få träffa statssekreteraren för revolutionsärenden. Han vill ha ett erkännande för sitt bidrag till att kommunistregimen föll, det vore både rätt och rimligt, understryker han.
”Det var jag som var bödeln, och hela processen var en fars. Men rätt ska vara rätt, och det var jag som förverkligade det hela”.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel