Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

SONUÇ

Bu makale içinde; sade ve  kısa olmak üzere , sıcaklık ve rüzgar, sürüklenen yağmur, çatılardaki kar gibi sınırlı sayıda meteorolojik parametreler incelenerek, bunların şehir ve bina klimatolojisi üzerine etkileri gösterilmeye çalışılmıştır. Sadece bu parametrelerin hesaba katılmasıyla bile şehir planlamasında ve bina yapısında ne kadar önemli değişikliklerin meydana gelebildiği veya gelmesi gerektiği görülmektedir. Diğer meteorolojik parametrelerin ve iklim tiplerinin hesaba katılması ile çok daha çarpıcı bilgilere ulaşılacağı da şüphesizdir.
Planlı ve sağlıklı bir şehirleşmenin oluşabilmesi için; Yerleşim birimi oluşturulacak olan yerin klimatolojik özelliklerinin yani sıcaklık dağılımı, yağış dağılımı, rüzgar hızı ve yönü dağılımı, rüzgarın yükseklikle değişimi, nem dağılımı, toprak sıcaklıkları dağılımı, alçak bulut ve sis oluşumu, kar kalınlığı ve karın kalış süresi, güneşlenme yoğunluğu, gibi parametrelerin çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.
sehir.gif (8359 bytes)
Ülkemizde ise; Şehircilik meteorolojinin sunduğu hizmetlerden yararlanabilmemiz için öncelikle 3194 sayılı imar kanununda meteoroloji bilimine uygun değişikliklerin yapılması ve değişikliklerin uygulamaya konulması kaçımılmaz bir zorunlulukdur.  Diğer taraftan; 1937 yılında kurulmuş olmasına rağmen, hemen hemen hiçbir konuda hizmet sunma standartlarını yaratacak, meteoroloji biliminden ülkemizin daha fazla yararlanmasını sağlayacak yönetmenlikleri henüz  oluşturamayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü de artık "Şehircilik Meteorolojisi" konusunda gerekli standartları içeren " Şehircilik Meteorolojisi Hizmet Yönetmenliği " ni hazırlamak durumundadır. Bu öncelikli olarak yapılması gereken, atılması gereken ilk adım olarak kabul edilmelidir.
Bunlar sağlanamadığı takdirde; ülkemiz uzun yıllar daha; ancak daha çok yakıtla minimum alanları ısıtabilen, iklimin olumlu yönlerini olumsuz yönlerine karşı kullanamayan, her yağışta yüzlerce evini yağmur sularının bastığı, ilk kar yağışına bile dayanamayan, saatlerce araçlarla tıkalı şehir ulaşım yolları, büyük çaplı ısı kayıplarının olduğu ve saçaklarından zaman zaman buzların sarktığı bina çatıları, bu saçak buzlarından düşen buzlar nedeniyle meydana gelebilen istenmeyen kazalar, özellikle ısınma amaçlı olmak üzere baca atıkları nedeniyle sacak.gif (3946 bytes)
yoğun hava kirliliğinin  olduğu ve bu kirliğin çevre üzerinde yaratacağı sayısız olumsuzluklar, yanlış yerde yanlış sanayi tesisleri ve bunların yaratacağı olumsuzluklar ile
birlikte yaşamak durumunda kalan yerleşim alanlarını uzun yıllar daha görmek durumunda kalacaktır. Oysa çözüme giden yol sanıldığı kadar uzun ve masraflı değildir. İklimin olumlu yönlerini olumsuz yönlerine karşı kullanmak ve meteorolojiyi bir bilim dalı olarak  yerleşim alanlarının yer seçiminden bina dizaynına kadar her alanda kullanmak sorunu çok büyük ölçüde ve kalıcı olarak çözecektir. tesis1.gif (16640 bytes)

Hazırlamış olduğumuz bu makalenin gerçekten ilgilenenlere yararlı olacağını ve bu sayede emeklerimizin boşa gitmeyeceğini umuyoruz. Bir diğer beklentimiz ise bu sayfaları okurken keyif almanız ve sıkılmamış olmanızdır.

KAYNAKLAR:

1- Dr. ahmet KILIÇ : Şehir Planlamasında Meteorolojik Faktörler ( DMİ Teknik Seminerler)

2-Building Climatology : Technical Note No 109, WMO -No.  255.TP.142

3-Urban Climates: Technical Note No 108, WMO-No. 254. TP.141

4-Guidance Material On The Calculation of Climatic Parameters Used For Building

   Purposes: Technical Note No. 187, WMO- No. 665 

5- Meteoroloji Mühendisleri Odası: Meteorolojik Karakterli Doğal Afetler

 

GERİ

İLERİ

                    

IMAGE191.GIF (82940 bytes)

ANA SAYFA GİRİŞ ŞEHİRCİLİK METEOROLOJİSİ NEDİR?
ŞEHİRCİLİK METEOROLOJİSİNE NEDEN İHTİYAÇ DUYULMUŞTUR? PLANLAMA ÖNCESİ İKLİM ARAŞTIRMALAR İKLİM ARAŞTIRMASI SONUÇLARININ UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ
HAVA KİRLİLİĞİ MİNİMUM OLAN VE EN AZ DÜZEYDE ENERJİ TÜKETEN BİR ŞEHİR NASIL OLMALIDIR? ŞEHİR VE BİNA KLİMATOLOJİSİ MİNİMUM ISI KAYBEDECEK BİR BİNA NASIL OLMALIDIR?
ŞEHRİN HAVALANDIRILMASI SÜRÜKLENEN YAĞMURUN BİNALAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ŞEHİRCİLİK ÇALIŞMALARINDA METEOROLOJİK PROBLEMLER
ÇATILARDAKİ KAR YÜKÜNÜN HESAPLANMASI SONUÇ ÇALIŞMAYI HAZIRLAYANLAR HAKKINDA BİLGİ