Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 39

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38   

Drogmaffian vinner mark i Mexiko

Sju karteller sköter affärerna med den narkotika, som är avsedd för den amerikanska marknaden. Den mexikanska regeringen har satt in tiotusentals soldater i kriget mot en osedvanligt brutal och skoningslös drogmaffia.

JENS GLÜSING
Culiacán, Mexiko
Några få minuter före sin död tog Cristóbal Herrera, 16 år, avsked av sin mor med en kyss. Han hade lovat att köra hennes bil till verkstaden, därför att bromsarna inte fungerade ordentligt. Hans vän, Jesús López, satte sig bakom ratten i den silvergrå Ford Eco-Sporten, och sedan körde de till verkstaden Mega 2000, som ligger i Colonia de los Pinos, ett välmående bostadsområde i Culiacán, huvudstad i den mexikanska delstaten Sinaloa.
Små restauranter och villor kantar gatan, och några träd skuggar infarten till verkstaden. 10 juli klockan elva på förmiddagen rullade Forden in genom den blåvita verkstadsporten. Inne i verkstaden var det liv och rörelse; mekaniker arbetade med ett dussintal olika bilar, och i byggnadens bakre del stod ett antal polisbilar parkerade, eftersom polisen också brukar reparera sina bilar hos Mega 2000. På andra sidan gatan står en universitetslärare och småpratar med en av sina elever.
Klockan 11:20 kommer två tunga terrängbilar med färgade rutor körande. Flera män stiger ur bilarna; de bär jeans, läderkängor och skottsäkra västar. De skjuter rakt in i verkstaden med automatgevär. Det dödliga kulregnet håller på i flera minuter. Polisen räknar senare till 388 kulor.
Cristóbal tar täckning bakom en bil, men kulorna genomborrar karossen som om den vore av papper. Han träffas i huvudet, en kula genomborrar käken och flera kulor träffar honom i magen. Hans vän Jesús ligger i en blodpöl på golvet och stönar. En av mördarna snubblar på vännen, svär och skjuter en salva i hans kropp. När dödspatrullen flyr från platsen tjuter det om däcken på deras bilar. Kvar i verkstaden finns bara döda.
På vägen från platsen skjuter mördarna tre poliser för att komma undan förföljare.
Ett vittne till massakern ringer till Cristóbals mor, eftersom han kände igen hennes bil. Hon kom till platsen före polisen. ”De dödade min son som om han vore ett djur”, gråter hon.

Narkotikacentrum
Cristóbal är ett av narkotikakrigets många oskyldiga offer. Kriget har förvandlat delar av Mexiko till livsfarliga zoner. Sedan årets början har drygt 600 människor i denna stad med 600 000 invånare fallit offer för den organiserade brottsligheten. Bara i juli mördades 127 människor i samband med fejder mellan rivaliserande droggäng och polisen. I maj, som var den blodigaste månaden någonsin, miste 140 människor livet i våldsam död.
Culiacán är en modern stad ca sju mil från Stilla havet. En varm bris sveper genom staden, och i öster reser sig bergens gröna kullar. En tomat på delstatens registreringsskyltar erinrar om att Sinaloa förr var känt för sina grönsaker. Idag har vallmo och marijuana ersatt tomaten som främsta exportprodukt. Culiacán är centrum i ”den gyllene triangeln”, som Mexikos narkotikacentrum kallas. Staden är dessutom en viktig transitpunkt för colombianskt kokain till USA.

Narkoterrorism
Sju narkotikagäng har delat upp Mexiko sins emellan. Sinaloakartellen är den mäktigaste. Capos (bossar) från Culiacán kontrollerar droghandeln i gränsstaden Tijuana, som är språngbrädan till de amerikanska städerna San Diego och Los Angeles. Kartellens lejda mördare dödar oönskade konkurrenter för en handfull pesos, men de dödar också avhoppare, poliser och soldater. Sammanlagt har fler än 4 000 människor dödats i drogkriget i Mexiko sedan i början av 2007. Bara i år har fler än 2 000 dödats.
Den som inte har med saken att göra har mestadels förskonats, men det gäller inte längre. I början av juli dödades åtta oskyldiga invånare i en massaker i Guamúchil, som är en liten sömnig stad tio mil från Culiacán. Bland de dödade fanns en tolvårig flicka och ytterligare några ungdomar. Kort tid efteråt upptäckte soldater i Culiacán två bilbomber.
”Vi står inför en våg av narkoterrorism”, befarar författaren och journalisten Ricardo Ravelo, som har skrivit flera böcker om narkotikahandeln. 30 augusti demonstrerade hundratusentals människor i Mexiko mot mord och kidnappningar.

Köpta poliser
När president Felipe Calderón tillträdde för drygt ett och ett halvt år sedan förklarade han krig mot narkotikakartellerna. Han mobiliserade drygt 30 000 soldater, som ska hjälpa polisen att bekämpa narkotikakartellerna. Militärer patrullerar sedan dess i Culiacán och andra städer, där kartellerna har sina fästen, framför allt i orter nära gränsen till USA.
Kartellerna har antagit utmaningen – och det verkar som om de har överhanden. Gangstrarna har investerat massor av pengar i nya, moderna vapen från USA. Gängen smugglar pansarskott, granatkastare, automatgevär, kulsprutor och annan krigsmateriel över gränden i utbyte mot kokain och marijuana. Kartellerna har gott om pengar och mutar tusentals poliser, som blundar för den olagliga handeln. Nästan hälften av Mexikos poliser tros vara korrumperade.
Det är framför allt tullare och lokala poliser som står på maffians lönelista. Därför vägrar ofta amerikanska narkotikapoliser att samarbeta med sina mexikanska kolleger. De utgår helt enkelt från att de mexikanska poliserna drar dem vid näsan. Deras misstankar är tyvärr välgrundade. Den som inte låter sig köpas av maffian ställs nämligen ofta under brutal press.

Opium till sårade soldater
Kriget mellan myndigheterna och den organiserade brottsligheten har rasat ända sedan Calderón blev president. Över 600 poliser har mist livet. Det mest kända offret var chefen för en nytillsatt utredningsavdelning på federal nivå, Edgar Millán Gómez. Han sköts i slutet av juli på motorvägen utanför hamnstaden Mazatlán, två timmars bilfärd från Culiacán, på väg hem från semestern.
Culiacán räknas som den mexikanska narkotikahandelns vagga. Maffiabossarna har i hemlighet styrt staden i flera årtionden. Ett nätverk av poliser, taxichaufförer, lokalpolitiker och affärsmän arbetar för maffian. Främlingar och nykomlingar informeras diskret om att de inte är välkomna; de stör kommersen.
Denna provinshuvudstads upphöjelse till ett mexikanskt Medellín började under andra världskriget. Traktens bönder anlade vallmoodlingar i bergen, och ur vallmon fick man opium, som användes till sårade amerikanska soldater. Ännu under Vietnamkriget försågs många amerikanska soldater med opium från Mexiko.
Efter krigsslutet övertogs opiumhandeln av colombianer. Cali- och Medellínkartellerna upptäckte att Mexiko var perfekt som omlastningsplats för kokain, som skulle till USA. Colombianerna ingick avtal med lokala narkotikahandlare, som organiserade smugglingen över gränsen till USA.
När narkotikakungen Pablo Escobar dog 1993 upplöstes Medellínkartellen, och strax efteråt krossade de colombianska säkerhetsstyrkorna även Calikartellen. Dussintals maffiabossar delade på arvet efter de båda kartellerna. Narkotikahandeln i Colombia är numera uppdelad på otaliga minikarteller.
Den colombianske presidenten Alvaro Uribes politik, ”den hårda handen”, var effektiv mot landets vänstergerilla också, men ändå växte floden av narkotika in i USA. Problemet hade bara flyttat – till Mexiko, enligt journalisten Ricardo Ravelo.

Omfattande smuggling
Mexiko, som har 310 mil gräns mot USA, är perfekt för narkotikamaffian. Det politiska systemet i Mexiko underlättade narkotikahandeln. Institutionella revolutionspartiet (PRI) härskade över landet som en gigantisk bläckfisk i drygt 70 år. Många partifunktionärer var involverade i korruption och kriminalitet. I Sinaloa och andra delstater fanns länge ett informellt vapenstillestånd mellan droggängen och PRIs politikerklaner – man lade sig helt enkelt inte i varandras affärer.
2000 upphörde den ”perfekta diktaturen”, som författaren Mario Vargas Llosa kallade PRIs regeringstid. Maffian utnyttjade sedan kaoset som uppstod i övergångsfasen under president Vicente Fox. Bossarna infiltrerade rättsväsendet och det politiska etablissemanget. ”Drogklanerna har upprättat ett slags feodalväsen i många regioner”, berättar Ravelo. ”De har invaderat lokala och regionala parlament”. Experterna är helt övertygade om att maffiabossarnas tentakler sträcker sig in i den federala kongressen.
Ungefär 90 procent av allt kokain som konsumeras i USA kommer via Mexiko. I hundratals amerikanska städer har de mexikanska kartellerna etablerat logistik: mexikaner kontrollerar leveranser och köp till lokala handlare. Droghandlarna organiserar också människosmuggling över gränsen. De har grävt tunnlar som är flera hundra meter långa, och genom dessa passerar både droger och illegala invandrare i en strid ström.

Gangsterhelgon
Den amerikanska regeringen är bekymrad över det tilltagandet våldet i grannlandet. Amerikanerna vill till varje pris hindra narkotikakriget från att sprida sig över gränsen. President George Bush lanserade i detta syfte det s k Méridainitiativet, som består av ett paket med militär och teknisk hjälp enligt Colombiaplanens modell, som också är ett koncept för att bekämpa drogmaffian och som kom till i slutet av 1990-talet.
En första etapp i Méridainitiativet, drygt 400 miljoner dollar, godkändes nyligen av den amerikanska kongressen. Som motprestation mobiliserade president Calderón militären i kriget mot den organiserade brottsligheten.
Soldater och poliser patrullerar i Culiacán i skottsäkra Humvee och lastbilar längs Alvaro Obregónboulevarden. Poliserna bär ansiktsmask för att inte bli igenkända, eftersom gangstrarna är kända för att hämnas med obeskrivlig brutalitet.
I Culiacán har maffiabossarna ett eget helgon. Innan de skickar iväg en last med kokain eller marijuana norrut ber de om Jesús Malverdes välsignelse. Malverdes var ett slags mexikansk Robin Hood, som står staty i ett litet kapell. Narkotikahandlarna i Culiacán tackar denne gangster, som dödades 1909, för lyckade affärer och ber honom hålla en vakande hand över anhöriga och kompanjoner.

Fullt krig
En ny generation tog nyligen över makten i kartellerna. De unga bossarna är brutalare och hänsynslösare än sina företrädare. De torterar och halshugger ofta sina offer. I delstaten Michoacán kastade narkotikahandlare fem avhuggna huvuden på dansgolvet i ett populärt diskotek.
Mexikos mest efterlyste narkotikaboss, Joaquín ”el Chapo” Guzmán, kommer från Culiacán. I januari 2001 flydde han under dramatiska förhållanden från ett högsäkerhetsfängelse. Han övertog sedan kartellen i Juaréz, som kontrollerar narkotikahandeln i gränsstaden Juaréz.
Polisen tror att han gömmer sig i bergen vid Culiacán. För en tid sedan sågs han på restaurant Las Palmas, som serverar stadens bästa biffar. Hans livvakter stängde dörrarna bakom sig och bad hövligt alla gäster att lämna ifrån sig sina mobiltelefoner. Ingen fick lämna lokalen förrän deras boss hade ätit. Innan ”el Chapo” tog farväl betalade han alla gästernas notor.
”El Chapo” Guzman och hans rivaler, bröderna Beltrán, har delat upp staden i olika zoner. Verkstaden, där den unge Cristóbal dödades, tillhör Guzmáns revir. Verkstadsägaren är droghandlare och arbetar för Guzmán, säger grannarna. Därför lagar poliserna, som mutas av honom, sina bilar i just denna verkstad.
Två kvarter från verkstaden börjar bröderna Beltráns område. De kommer från samma by som Guzmán och växte upp med honom. Förr var de kompanjoner, men sedan tog polisen fast Alfredo Beltrán. Dennes bror misstänker att Guzmán hade angivit Alfredo. I maj sköts Guzmáns son Edgar till döds som hämnd, och nu råder fullt krig mellan narkotikakungarna.

Alla är rädda
Det går knappt en dag utan nya dödsfall. Ofta är offrens kroppar stympade och insvepta i plast och tejp. En del lik är försedda med skriftliga meddelanden. Anonyma uppringare informerar polisen eller de lokala medierna om var liken finns att hämta.
Fotografer och reportrar registrerar de makabra fynden; efterforskningar är ovanliga. ”Vi utövar självcensur”, erkänner utgivaren av veckotidskriften Rio Doce. ”Ingen vill stöta sig med bossarna”, tillägger han. Ett antal lokala journalister har mördats efter att ha kartlagt och skrivit om drogmaffians nätverk och affärer.
Anhöriga till offren tiger också av rädsla för maffian. Men Alma Trinidad Herrera, mor till den skjutne Cristóbal, tiger inte. Tillsammans med ytterligare tre kvinnor och några medborgarrättsaktivister demonstrerar hon varje vecka utanför katedralen i Culiacán. Där delar de ut flygblad till förbipasserande och spänner upp ett stort fotografi av den mördade pojken. På fotografiet står: ”I går drabbades min son Cristóbal, i morgon kan det vara ditt barn. Vi vill ha fred här i Sinaloa!”.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel