Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 36

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35   

EU, Ryssland
2008-36 s 3
"EU fryser partnerskapsförhandlingar med Ryssland"
Europas ledare bestämde sig i början på veckan i ett extrainkallat toppmöte med all 27 medlemsländerna för att förhandla med ledarna i Kreml om krisen i Kaukasien. De konstaterade att relationerna mellan EU och Ryssland "står vid ett vägskäl", och de bordlade tills vidare förhandlingarna om en strategisk pakt med Ryssland i väntan på att Moskva uppfyller villkoren i den rådande vapenvilan i Georgien. EU-länderna enades om att inget land ska följa Ryssland i spåren och erkänna Sydossetiens och Abchaziens oberoende. EU tvekar att straffa världens största energileverantör i en tid med extremt höga priser. Men ledarna enades trots allt om att skicka dussintals vapenövervakare till Georgien.

EU
2008-36 s 4
"Egoismen frodas i unionen"
EU förbereder en present till Irland i form av en garanti för att Irland ska få behålla sin kommissionär även efter "nerdragningen". På så sätt hoppas EU att irländarna ska rösta ja till Lissabonfördraget. Enligt det nya regelverket ska det bara finnas 18 kommissionärer frpn 2014 mot 27 idag. Länder med "gemensamt kulturarv" bör kunna dela kommissionär menar Frankrikes president Sarkozy. Som Österrike och Tyskland, Irland och Storbritannien. Dessa länder är däremot av en helt annan mening.

Storbritannien
2008-36 s 4-6
"Gordon Brown går en tuff höst till mötes"
Det drar ihop sig till uppror i det brittiska Labourpartiet. Ammunitionen kommer från den förre premiärministern Tony Blairs gamla kumpaner. Mycket tyder på att labour kommer att förlora nästan hälften av sina platser i nästa allmänna val vilket vore det sämsta resultatet sedan 1935. Ett sådant måste ske senast juni 2010. Frågan är om Brown sitter kvar så länge. En allvarligt menad komplott för att byta ut honom är under uppsegling. Bakom den står allierade till den förre ministern Tony Blair och en som förs fram är ett annat potentiellt underbarn, utrikesminister David Miliband. De kritiserar George Brown för att styra Labour åt vänster. Det konservativa partiet å andra sidan har återhämtat sig efter drygt ett decennium i den politiska vildmarken och kommer sannolikt att ta makten igen under den unge David Camerons ledning.

Italien
2008-36 s 6-7
"Regeringen går till attack mot lata dagdrivare"
En nitisk reformivrare i Silvio Berlusconis regering vill ha rättning i de offentliga leden. Sjukfrånvaron i den offentliga sektorn i Italien är en landsplåga. Den är fyra gånger större där än i den privata. Inom den kommunala hälsovården var sjukfrånvaron i snitt 6 veckor årligen. Den offentliga sektorn med 3,5 miljoner anställda har länge varit en börda för landets ekonomi. Renato Brunetta, ministern för offentlig administration vill nu att varje offentliganställd efter andra sjukfrånvaron inom 12 månader måste uppvisa läkarintyg. Han vill också införa produktivitetsbonus baserad på närvaro. Ytterligare 24 reformer planeras för att öka effektiviteten i den offentliga sektorn.

EU, Samhälle
2008-36 s 8
"Europas ålderskrämpor verkar obotliga"  hela artikeln
Den demografiska krisen kommer allt närmare. En rapport från EUs statistikbyrå, Eurostat, visar att från och med 2015 kommer antalet dödsfall att vara större än antalet nyfödda Variationen är stor mellan medlemsländerna. Detta kommer att leda till långgående ekonomiska och sociala förändringar. Som minskade anslag till skolan, tungt belastade välfärdssystem och kanske en större politisk beredskap att välkomna invandrare. Flera EU länder kommer att få se sina befolkningar minska med upp till 25 % som Tyskland. Växa kommer Cypern, Irland och Luxemburg att göra.
Som alltid bör man tolka statistiken försiktigt eftersom den bygger på antagandet att rådande trender håller i sig och att det inte vidtas några politiska åtgärder för att bemöta den demografiska krisen. EU-kommissionens taleskvinna, Amelia Torres, säger att medlemsländerna måste stabilisera ekonomierna, öka sysselsättningen och reformera pensionssystemen.
Originalartikel i International Herald Tribune.

Kosovo
2008-36 s 9-10
"Var Kosovo värt allt dessa?"
Kosovo hade kunnat få nästan lika stor frihet internationellt garanterad autonomi inom Serbien. Nu blev landet i stället ett farligt prejudikat som Ryssland just har missbrukat i Georgien. Arbetslösheten bland de unga i mikrostaten Kosovo är 60 %. Man befarar att de kommer att återuppta forna tiders olagliga hanteringar som smuggling av narkotika, vapen och människor. Det saknas transportmöjligheter. Premiärministern Hashim Thaci, före detta ledare för Kosovos befrielsearmé, lovar att bygga en motorväg till grannlandet Albanien, knappast den bästa vägen ut till omvärlden. Det största problemet i Kosovo i dag är emellertid vem det är som bestämmer i denna självständigt förklarad stat. Detta har hindrat EU från att placera ut de utlovade poliserna, domarna och andra tjänstemän som utlovats. FNs prokonsul finns kvar utan mandat eftersom serberna kräver att han utgör mellanhand mellan dem och albanerna. Ett annat stort problem är den före detta milisledaren Rasmush Haradinaj kommit tillbaka till Kosovo från Haagtribunalen där han frikänts sedan vittnen trakasserats och omkommit under mystiska omständigheter.

Turkiet, Armenien, Azerbajdzjan
2008-36 s 10-11
"Turkiet väntar och ser"
Ett stort Natoland väntar på sin roll i Kaukasus. Sedan 1993 har Turkiet inte haft några formella band med Armenien. 1993 stängde Turkiet gränsen därför att Armenien ockuperat ett litet stycke av Azerbajdzjan i kriget om Nagorno-Karabach. Nu har emellertid kriget i Georgien väckt tvivel på klokheten i att bevara gränsen stängd. Nu har Armeniens president Serzh Sarkisian bjudit in Turkiets president Abdullah Gül till en kvalificeringsmatch till fotbolls-VM mellan Turkiet och Armenien den 6 september. Om Azerbajdzjan försonas med Armenien skulle Azerbajdzjan få en alternativ exportrutt för sin olja, nu sedan den andra bombats i kriget. Turkiets etniska och religiösa band till sina azeriska kusiner är viktiga men om Turkiet och Armenien kunde bli vänner innan det amerikanska presidentvalet så kanske det kan hindra en eventuell resolution i den amerikanska kongressen som pekar ut de osmanska turkarnas slakt av armenier som folkmord.

Ryssland
2008-36 s 11
"Ryssland gör anspråk på speciella intressesfärer"
Rysslands president, Dimitrij Medvedev, har för avsikt att behålla geografiska områden "av privilegierat intresse" intill eller nära Rysslands gränser. Detta är en av fem punkter i Rysslands utrikespolitiska linje enligt en TV-intervju med Medvedev. Han sa att Ryssland avser att försvara ryska medborgares "liv och leverne" oavsett var de bor. Detta hälsas med viss oro av väst som kan tolka det som en fortsättning på Sovjetunionens imperialistiska ambitioner. Regioner som säkert ingår i den ryskan intressesfären är Krim, en ukrainsk halvö som domineras av etniska ryssar, norra Kazakstan och baltiska stater med stora ryska minoriteter.

Georgien
2008-36 s 12-13
"Sydossetien försöker resa sig igen"  hela artikeln
Kan Sydossetien verkligen överleva som en oberoende stat. Regionen har bara 70 000 invånaren. De flesta män i arbetsför ålder har bekämpat georgierna i många år och den segdragna konflikten har utarmat regionens ekonomi. Optimisterna pekar på Andorra och på att den minsta medlemsstaten i FN har ännu färre invånare. Sydossetien kan bli en region för ekoturism och kunna konkurrera med Sotji vid Svarta havet. En möjlighet är att göra regionen till ett skatteparadis.

Cypern
2008-36 s 13
"Nya försök att lösa Cypernfrågan"
Båda sidor har accepterat konceptet med en lös federation bestående av två zoner med en liten centraladministration. Den turkcypriotiska ledaren Mehmet Ali Talat tror att ramarna för en slutlig uppgörelse kan vara klara innan årets slut. Hans grekcypriotiske kollega, Demitris Christofias, det cypriotiska kommunistpartiets ledare, ville inte binda sig för en viss tidsgräns. Men opinionen för en återförening är idag mycket mer positiv än 2004 då grekcyprioterna i en folkomröstning avvisade en FN-sponsrad fredsplan med stor marginal.

USA, Porträtt
2008-36 s 15-19
"McCain är en tuff motståndare"
Den erfarna frifräsaren John McCain har erövrat sitt parti, och han kan besegra Barack Obama. Frågan är vilket slags president han skulle bli.
På plussidan står hans oavhängighet och vågar och vill ta personlig ställning även i stora och svåra frågor. Han förespråkar frihandel, låga skatter, minimala regelverk och litet stat. Han har konsekvent motsatt sig statliga hjälppaket, något som Obama älskar.
McCains bakgrund tilltalar obestämda väljare som vita arbetare. Bara 12 % av väljarna litar mycket på kongressen, medan 71 % litar på militären. Alla vet att en soldat som McCain utkämpar krig. Men inte vad en "samhällsorganisatör" som Obama har för sig.

2008-36 s 16-17
"Valet av Palin säger en hel den om McCain"  hela artikeln
Inte många kände den nya vicepresidentkandidaten Sarah Palin, guvernör i Alaska, men bland Amerikas socialt konservativa är hon uppskattad. När Barack Obama inte valde Hillary Clinton blev det en god idé för McCain att själv välja en kvinna för ta en del av de väljare som håller på henne. Sarah Palin är bra på att förstärka John McCains självbild och komplettera honom. Hon är känd som reformpolitiker i Alaska, hon jagar och fiskar.

2008-36 s 20
"Republikanernas konvent satte fart till slut"
Orkanen Gustav som drog fram utanför New Orleans samtidigt som konventet invigdes tvingade president George Bush att stanna kvar i Washington. Det blev därför bara ett kort besök vilket kan vara en fördel för McCain som behöver distansera sig från en av de minst populära presidenterna någonsin. Nu blev i stället vicepresidentkandidaten Sarah Palin hela konventets favorit som väckte stor uppmärksamhet och fick konventet att lyfta.

Miljö, Tyskland
2008-36 s 21
"Farligt avfall utgör stor risk"
I en uttjänt saltgruva i norra Tyskland förvaras 126 000 tunnor radioaktivt avfall på mellan 400 och 800 meters djup. Gruvan togs i bruk i mitten av 1960-talet av forskare som ville undersöka om det var lämpligt att förvara giftigt avfall i bergssalt.
Gruvan blev dock slutlager för allt kärnavfall under minst elvas år. De sista deponeringarna gjordes 1978. Klagomål från invånare i närliggande ort ledde till att det olagligt förvarade kärnavfallet avslöjades. Nu kritiseras både delstatsregeringen i Niedersachsen och den statliga forskningsinstitutionen som "sköter" gruvan, för ansvarslöshet, okunnighet och bristande översyn.

Kanada
2008-36 s 21
"Nyval i Kanada"
Kanada är på väg till mot sitt tredje nyval på fyra år. Premiärminister Stephen Harper och oppositionsledaren Stéphane Dion anklagar varandra för att tvinga fram ett nyval. Opionsmätningar visar att de konservativa förmodligen vinner igen, men inte med tillräckligt många mandat för att bilda en majoritetsregering.

Pakistan
2008-36 s 21
"Bestialiska brudmord"
De pakistanska myndigheterna utreder mordet på fem kvinnor i provinsen Baluchistan som själva försökte välja äkta män. Kvinnorna, varav tre var tonåriga, piskades, sköts, kastades i ett dike och begravdes levande för drygt en månad sedan. Myndigheterna misstänker att de dödades därför att de hade trotsat stammens äldste och gift sig utan hans samtycke. Polisen uppger att tre släktingar till kvinnorna har gripits. En ledamot i provinsens parlament försvarar morden med att kvinnorna hade "brutit mot mångsekelgamla traditioner" och att han kommer att fortsätta att försvara dessa traditioner.
Myndigheterna misstänker "hedersmord". Pakistans Human Rights Commission of Pakistan säger att varaje år mördas på dett sätt över 200 unga kvinnor. Den klagar också på att bara få av brottslingarna blir dömda.

Tyskland
2008-36 s 21
"Medborgarskapsexamen"
I Tyskland har man infört speciella prov på medborgarskap. Inrikesdepartementet har givit ut en katalog med 300 frågor om livet i en demokrati, om landets historia, plikter, ansvar och samhälle. Några frågor har att göra med den delstat där ansökaren bor eller vill bo. Den ska användas från och med 1 september i år. Personer som ansöker om tyskt medborgarskap kommer att testas i 33 av de 310 frågorna, och för att kvalificera för medlemskap måste de besvara minst 17 frågor korrekt inom en timme.

Originalartikel i der Spiegel.

Thailand
2008-36 s 22
"Thailand skakas av politiskt våld"
Thailands premiärminister Samak Sundaravej utlyste på tisdagen undantagstillstånd i Bangkok i ett försök att återupprätta ordningen efter våldsamma sammanslagningar mellan regeringens motståndare respektive anhängare. En person omkom i våldet och drygt 40 uppges ha skadats. Ordern gav militären långtgående befogenheter, förbjöd alla offentliga folksamlingar och medierna att förmedla nyheter som "kan orsaka panik". Säkerhetsstyrkorna kan hålla människor fängslade i 30 dagar utan åtal. Det nattliga våldet skärpte en nationell kris som började för två veckor sedan när motståndare till Samak samlades utanför regeringskansliet och vägrade att lämna platsen om inte Samak avgick. Samtidigt rekommenderar valkommissionen att Samaks Folkparti ska upplösas på grund av valfusk i valen i december förra året.

Japan
2008-36 s 23
"Japan byter regering igen"
Japans premiärminister, Yasuo Fukuda, meddelade i måndags efter knappt ett år som regeringschef att han lämnar sin post för att förhindra "politiskt vakuum", som skulle kunna försvaga landets redan svaga regering ytterligare. Det är andra gången på två år som en mycket impopulär, politiskt trängd och till synes osäker ledare avgår efter mindre än ett år i ämbetet. Bedömare riktar nu blickarna mot Taro Aso, före detta utrikesminister, som trolig efterträdare. Han är 67 år, är romersk katolik och tillhör därmed en mycket liten religiös minoritet. Orsaken är ett parlament helt förlamat av politiska motsättningar. Det behövs politiska beslut för att sätta fart på ekonomin som under årets andra kvartal krympte med 2,4 procent.

Indien, Terrorism
2008-36 s 24
"Kyrkorna brinner i östra Indien"
Under mer än en vecka av religiöst våld har tusentals människor drivits på flykt och gått under jorden. Minst 14 har dödats när hinduer har attackerat kristna för att hämnas mordet på den hinduiske ledaren Swami Saraswati i förra veckan. Fyra företrädare för en fundamentalistisk hinduiskt parti dödades också. En maoistisk gerilla har emellertid tagit på sig skulden för morden. I delstaten Orissa har ett 60-tal kyrkor stuckits i brand och 3000 bostäder förstörts. Det religiösa våldet har pågått i flera år i Orissa där hinduer och kristna har mycket svårt att samsas. De hinduiska ledarna skyller kristna präster för att locka över hinduer till kristendomen med hjälp av mutor. Prästerna påstår att hinduerna som står lägst i kastsystemet gärna frivilligt lämnar detta.
Artikeln i The Guardian.
Bildspel i World News.

Handel och Näringsliv
2008-36 s 24-25
"Handel är bästa vapnet mot fattigdom"
Doharundan kollapsade tidigare i somras, men den är inte helt död ännu. Experter undersöker om och när förhandlingarna kan återupptas.
Ministrar från över hundra länder samlades i Acra i Ghana en månad efter det att förhandlingarna i Doharundan i WTO hade kollapsat. Avsikten var att diskutera hur bistånd kan hjälpa länder att bekämpa sin fattigdom. Alla ekonomer var överens om att ekonomisk tillväxt är en förutsättning för att avhjälpa fattigdom. Flera ekonomer hävdade att ett mer effektivt medel mot fattigdom är frihandel. Nyckeln till tillväxt är handel.
Även flera ulandsledare menar att bästa sättet att bekämpa fattigdom är att öka den ekonomiska kapaciteten via ökad handel inte genom att ta emot pengar i bidrag från omvärlden.

Kultur/Religion
2008-36 s 25
"Helighet i fredens tjänst"
Det görs försök att förvandla omstridda platser till freds- och försoningscentra. I somras presenterades en plan i Norge som går ut på att etablera ett slags uppförande kod för heliga platser som alla regeringar ska kunna enas om. Koden är tänkt att skydda mer än en religions rätt att utöva religion på en helig plats. Enskildas och grupper rätt att uttrycka sin tro på heliga platser ska skyddas. Deltagare i projektet att etablera en kod inkluderar muslimer, judar och kristna från "det heliga landet" samt personer från hela Balkan.

Medier
2008-36 s 26-27
"Skandalpressen försöker bli rumsren"
De brittiska tabloidtidningarna är kända för sina skandalreportage och närgångna kändisskvaller. Nu försöker de erövra nya läsare genom att bli mer seriösa och respektabla.
Visserligen är den sammanlagda upplagan för Storbritanniens fyra största tabloider - The Sun, Mirror, Daily Star och Daily Sport - mer än dubbelt så stor som de fem största "seriösa" tidningarna tillsammans men inte desto mindre har deras upplaga sjunkit med 34 %. Orsaken anses vara klassvandring - till exempel har The Mirror alltid varit en arbetarklassmarkör, nu minskar antalet arbetare - , det växande utbudet av gratistidningar - de tre största har en daglig upplaga på 1,65 miljoner exemplar - , samt strängare regler för vad som får skrivas om enskilda personer.

Energi och Miljö
2008-36 s 27-29
"Alla skyller på alla"
Oljeprisökningarna skylls ofta på terroristhandlingar, spekulanter men också på att många länder subventionerar bensinkonsumtionen. Konsumenterna i ett dussintal länder, från Egypten till Indonesien, betalar för närvarande mycket mindra än vad det kostar när de tankar bilen eller tänder lampan. Saudiska bilförare betalar 78 öre litern, fransmännen 14 kr. Subventionerna kostar många länder flera procent eller mer av BNP.
De fattiga ländernas energisubventioner blåser upp oljepriserna. Att få ner dem till en realistisk nivå blir inte lätt. Det räcker inte med minskade subventioner för att oljepriset ska sjunka.

2008-36 s 29
"Kina och Irak slöt oljekontrakt"
Avtalet är värt tre miljarder dollar för exploatering av ett stort irakiska oljefält. Det var Iraks första, stora kommersiella oljekontrakt med ett utländskt bolag sedan den USA-ledda invasionen 2003. Det spänner över 20 år och innebär bland annat också att Kina ska bygga ett stort elverk i området för att avlasta Iraks överbelastade elnät.
Västerländska bolag var i somras nära att komma överens med det irakiska oljedepartementet men dock bara om blygsamma kontrakt om rådgivning för ökad produktivitet.
Exempel de stora geopolitiska förändringarna som äger rum mitt framför ögonen på oss.
Artikel i The Washington Post.

2008-36 s 30-31
"Den älskade bilen"  hela artikeln
Det är lättare sagt än gjort att ändra folks körvanor. Höga oljepriser och höga bensinskatter har under sommaren pressat upp bensinpriserna till nya höjder i hela Europa. Än så länge finns det dock inga tecken på en kraftig avvikelse från existerande körvanor. Många konsumenter verkar beredda att offra andra saker i stället för att minska bilkörningen. Detta väcker tvivel på om högre priser i sig är effektiva i försöken att reducera koldioxidutsläppen.
Ändrade körvanor är emellertid nödvändigt för att Europas länder ska uppnå de mål som satts för minskade koldioxidutsläpp. Den totala mängden koldioxidutsläpp från alla transportslag i Europa ökar stadigt. De är 25 % högre idag jämfört med för 20 år sedan. Utsläppen från industrin har minskat under samma period.