Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 46

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46  

Ingen kan mäta sig med Mandela

Sydafrika förbereder sig för ett oundvikligt farväl.

CELIA W DUGGER
Johannesburg
Ikonen är idag en mycket gammal man. Hans hår är vitt, och hans kropp är bräcklig. Besökare berättar att Nelson Mandela stöder sig tungt på en käpp när han går. Han tar av sig skorna, sätter sig och lägger upp ena benet på en pall. ”Hans hustru, Graca, rättar till hans ställning och ger honom en puss”, säger advokaten och vännen George Bizos.
Till vänster om sig har Mandela ett litet bord med tidningar på engelska och afrikaans, språket som talades av de vita, som höll honom fängslad i 27 år. Familjemedlemmar och gamla vänner sitter alltid vid hans högra sida, där hörseln är bättre. Hans minnen har bleknat, men han älskar ändå att minnas gångna tider, och han plockar fram dem som om de vore ”polerade stenar”, som en besökare beskriver det.
”Han utstrålar ett stort lugn”, säger Barbara Masekela, som har varit hans stabschef ända sedan han frigavs 1990. ”Jag försöker alltid roa honom, och jag blir så lycklig när han skrattar”.

Nelson Mandela, världens kanske mest älskade statsman med stor karisma, har upprepade gånger meddelat att han drar sig tillbaka från offentligheten bara för att inom kort uppenbara sig igen på någon konsert till hans ära eller ett politiskt möte. Men den senaste tiden har det gått vilda rykten om att han är sjuk, därför att han har ställt in några framträdanden. Hans stiftelse dementerade ryktena och försäkrade att ”han är så frisk som man kan förvänta sig av en 91-årig man”.
Men även om Mandela syns allt mer sällan behåller han en framträdande plats i det allmänna medvetandet. För många är han fortfarande en idealisk ledare – varmhjärtad, storartad och ödmjuk inför egna brister. Hans politiska efterträdare jämförs med honom, och de står sig slätt. Mandela är grundaren av det fria Sydafrika, och hans värderingar fortsätter att forma nationen.
”Det är idén Nelson Mandela som fortfarande är klistret som håller ihop Sydafrika”, säger chefredaktören för The Sunday Times, Mondli Makhanya. ”Ju äldre och svagare han blir, desto närmare kommer det oundvikliga, och alla fruktar vi detta ögonblick. Vi älskar honom, och vem ska hålla ihop hos när han är borta?”.

Många tänker med saknad tillbaka på de stormande lyckliga dagarna, när Sydafrika satte punkt för det vita rasistiska styret, och man längtar efter att förstå den varmhjärtade man, som förkroppsligade denna tid.
Därför är en rad historiker och journalister i färd med att skriva ännu fler böcker om Nelson Mandela.
Nelson Mandelastiftelsen gick nyligen med på att sälja rättigheterna till boken ”Konversationer med mig själv” till förläggare i ett tjugotal länder. Boken kommer att bygga på material från Mandelas personliga anteckningar – kludd på kuvert, i almanackor, bordskalendrar och utkast till personliga brev från fängelset till släktingar samt dokument från hans år som Sydafrikas förste, demokratiskt valde, svarte president.
”Han var och är fortfarande mycket noga med att skriva ned allt”, säger Verne Harris, som har varit Mandelas arkivarie sedan 2004 och kommer att sätta samman anteckningarna tillsammans med Mandelas levnadstecknare, Tim Couzens. ”De äldsta anteckningarna vi har i samlingen står på hans medlemskort från metodistkyrkan. Det tidigaste är från 1929. Han var elva år då”.

Det förekommer många oväntade avslöjanden. Under fängelsetiden fick han en bordskalender av myndigheterna varje år. I dessa antecknade han olika fakta som blodtryck och vilka personer han hade samtalat med olika dagar. Någon gång kunde han skriva ned en dröm, som när hans dotter Zindzi i drömmen ”bad mig att pussa henne och sade att jag inte var tillräckligt varm”. Denna dotter träffade han inte från det hon var tre till hon var 15.
Boken bygger också på 71 timmar inspelade samtal mellan Mandela och Richard Stengel, som hjälpte honom att skriva självbiografin ”Den långa vägen till frihet” och mellan Mandela och hans fängelsekamrat, Ahmed Kathrada.
”Hans mycket goda minne var häpnadsväckande”, säger Stengel, som skriver en självbiografi om sin tid med Mandela. ”Det var som om han själv såg en film om sitt liv och berättade vad han såg. Han kunde låta som sin far, som sina lärare och sina fångvaktare”.

Historikerna anser att de redan vet det mesta om Mandelas tankar och åsikter, men de hoppas ändå hitta hittills okända egenskaper hos honom. Han sköts om av hustrun Graca Machel, som är änka efter en f d president i Mocambique och människorättsaktivist. ”De uppför sig som unga förälskade, de håller varandra i handen jämt”, säger Bizos.
I stadsdelen Houghton i Johannesburg pratar man mycket om Mandela och om hur han mår. Arkivarien Harris försöker dämpa rykten om att Mandela blir allt svagare och säger att expresidenten mår bra, men är trött på att prata med främlingar. ”Han kan prata i timmar om sådant som hände för länge sedan, men närminnet börjar svikta, och vissa dagar är han väldigt trött”.
Mandelas äldsta vänner, överlevare från antiapartheidkampen, besöker honom fortfarande. Bizos, som studerade juridik tillsammans med Mandela på 1940-talet, berättar att Graca Machel inte vill att Mandela ska vara ensam när hon är på resa, och då blir Bizos bjuden på lunch med Mandela.

Sydafrika är som ett vuxet barn som förbereder sig på att det snart måste ta ett sista farväl av en åldrande förälder, som i det här fallet är en episk hjälte. Och Mandela verkar vara förberedd och skämtar om sin bräcklighet. Harris återberättar ett skämt som Mandela gärna upprepar: ”När jag dör kommer jag att infinna mig vid himlens portar, och där frågar de: Vem är du? Då svarar jag att jag är Madiba”, säger han och refererar till namnet på hans klan. ”Och då frågar de var jag kommer ifrån, och jag svarar Sydafrika. Jaså, den Madiba. Men då har du kommit till fel port. Ser du den där nere, där det är mycket varmt? Dit ska du gå!”.
Mandela vill bli begravd hos sina förfäder i Qunu i Östra Kapprovinsen, där han hade sina lyckligaste år som barn. I sin självbiografi beskriver han en liten plats med bikupeformade hyddor med halmtak.
”Det var ute på fälten som jag lärde mig skjuta fåglar med slangbella, att samla vildhonung, frukter och ätliga rötter, att dricka varm, söt mjölk från kornas juver, att simma i bäckarnas kalla, klara vatten och att fånga fisk med segelgarn och vassa taggtrådsbitar”.
© 2009 TEMPUS/The New York Times