Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 47

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 

2000-talet kan bli Turkiets århundrade

Ankara söker en huvudroll i Mellanöstern.

ROULA KHALAF
Ankara
Den arabiska allmänheten är ganska lättflirtad. Den som kombinerar romantisk tv-dramatik och israelfientliga kommentarer erövrar lätt den allmänna opinionen. Denna enkla formel praktiseras med framgång av Turkiet, som var kolonialmakt på ottomanernas tid och som nu söker sig tillbaka till Mellanöstern.

Drivkraften bakom Turkiets exkursioner i Mellanöstern är dels det styrande milt islamistiska AK-partiets ambitioner och dels turkarnas besvikelse över Europas tvekan att ta emot dem med öppna armar. Ankaras mjuka strategi inkluderar export av gråtmilda tv-serier, som stimulerar den arabiska världens fantasi.
Den turkiska charmoffensiven åtföljdes av besk kritik mot Israel under Gazakriget, vilket försämrade relationerna mellan Turkiet och den judiska staten men uppskattades av arabländerna.

Arabiska turister väller in i Turkiet, och samtidigt visar en opinionsmätning i Israel att 56 procent av israelerna tycker att israeliska turister ska bojkotta Turkiet.
Ankara var huvudsaklig medlare mellan Israel och Syrien förra året, och nu har den turkiska regeringens försök att anta en ännu större roll i Mellanöstern intensifierats. Förra månaden ställde Turkiet in en gemensam flygvapenövning med Israel; några veckor senare kom premiärminister Recep Tayyip Erdogan till Teheran och konstaterade att Irans atomprogram var ”fredligt och humanitärt” – vilket rimmar illa med det budskap som Turkiets västliga allierade ville att Ankara skulle överlämna till regimen i Teheran.
Ungefär samtidigt upphävde Turkiet alla gränsrestriktioner mot Syrien, vilket speglade en ny ton i relationerna med en besvärlig granne. Ankara har till och med lappat och lagat förhållandet med den kurdiska minoriteten i Irak, vars autonomi i norra Irak länge har uppfattats som ett hot av turkiska regeringar.
Varhelst motsättningar uppstår i regionen i dessa dagar, även mellan arabiska stater, kan man vara säker på att Turkiet erbjuder sig att medla.
”Turkiet har definitivt trätt in på scenen. Turkarna har erövrat arabernas förtroende, och Turkiet ses som en förebild”, säger statsvetaren Abdulkhaleq Abdulla vid Emiratuniversitetet i Dubai.

Två grundläggande politiska faktorer gör att Turkiets välkomnas som regional stormakt, både av regeringar och folk i regionen. För det första står Ankaras diplomatiska inviter i skarp kontrast mot det mer aggressiva Iran, som söker inflytande i regionen genom att stödja radikala organisationer och metoder, som ogillas av några av de stora arabländerna. För det andra underlättas Turkiets ambitioner att etablera sig i regionen av ett rådande maktvakuum. De traditionella makternas förmåga – framför allt Egyptens och Saudiarabiens – att styra utvecklingen har försvagats, liksom USAs.
Turkiets avancemang i Mellanöstern kommer i en tid när USAs försök att blåsa nytt liv i den israelisk-palestinska fredsprocessen har misslyckats, vilket undergräver USAs allierade arabländer, som har lite att visa upp som tack för att de stöder en förhandlingslösning mellan israeler och palestinier. Även Washingtons inviter till den iranska regimen har avvisats.

Besvikelsen över traditionella huvudaktörers agerande är så stor, hävdar chefen för Carnegie Center i Beirut, Paul Salem, att Turkiet har världens chans att axla en ledarroll i den muslimska och arabiska världen.
Egyptens dominans försvagas och Irans inflytande begränsas av det inkompetenta religiösa ledarskapet och av landets shiitiska identitet i en huvudsakligen sunnitisk arabvärld, påpekar Salem.
”Turkiet är det enda landet i Mellanöster som har integrerat med modernitet”, skrev Salem i den arabiska tidningen al-Hayat. ”Egypten och andra arabländer är inte framtiden, men Turkiet kan mycket väl vara det. Turkiet är ett stort sunnimuslimskt land med djupa historiska rötter i regionen, och detta kan vara början på Turkiets århundrade i Mellanöstern”.
© 2009 TEMPUS/Financial Times