Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 03

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02   

Storbritannien
2011-03 s 3-4
"Liberalernas vedermödor och motgångar"
Precis som Tysklands fridemokratiska parti, FDP, slåss de brittiska liberaldemokraterna under Nick Cleggs ledning mot sjunkande väljarstöd. Partiets sympatisörer är rasande eftersom regeringskoalitionen med de konservativa inte har medfört annat än bekymmer och bråk.Ännu värre är att Torypartiet klarar sig mycket bättre i opinionsundersökningarna. Nu verkar även ett av liberalernas viktigaste prestigeprojekt, valreformen, vara i farozonen.
FDP vill nu avsevärt mildra antiterrorlagarna och försöker nu förtvivlat framhäva liberalernas plats i regeringen.

Frankrike
2011-03 s 4-5
"Pappas flicka "
I söndags tillkännagavs att Marine Le Pen har valts till ny partiledare i Front National (FN). Orsaken till att Marine Le Pen gör Frankrikes etablerade politiker nervösa är att hon ger partiet en mer respektabel fasad än hennes far. Hennes ständiga, oroväckande närvaro har tvingat den etablerade högern att föra en allt hårdare invandrings- och säkerhetspolitik. Genom att framställa sig som den franska sekularismens försvarare är hon en svårträffad måltavla för mittfårans politiker. 39 % av fransmännen håller med henne i till exempel hennes kritik av muslimer som ber på gatan.

Irland
2011-03 s 5
"Cowen vann förtroendeomröstning"
Irlands premiärminister, Brian Cowen, överlevde i tisdags sina motståndares försök att ta ifrån honom partiledarskapet genom att vinna förtroendeomröstningen i Fianna Failpartiet. Kritiken handlade mycket om att landets banker har måst räddas med hjälp av pengar från EU och IMF och att förtroendet för regeringspartiet Fianna Failpartiet minskat till 14 %.
Den enda regeringsmedlemmen som i förväg meddelade att han tänkte rösta emot premiärministern var Micheál Martin. På tisdagskvällen avgick han från sin post som utrikesminister.

EU
2011-03 s 6-7
"Det är illa, och värre blir det"
Den nästan omöjliga utmaningen är att skapa tillväxt och samtidigt spara. Den återhämtning som har börjat komma till liv igen i USA och stora delar av Nordeuropa saknas i många länder i eurozonen, särskilt Grekland, Irland och Portugal, där man genomfört stora budgetnerskärningar och höjt skatterna rejält. Euroländerna spås växa med bara 1,5 % i genomsnitt i år enligt IMF och 1,7 % 2015. Bara Tyskland växte med 3,6 % i fjol. Eurons överlevnad i sin nuvarande form kan inte tas för given.
Den framtida utvecklingen i Europa påverkar flera andra länder som befarar i krympande marknad för sin export. Både Kina och Japan är därför beredda att hjälpa till.

EU, Vitryssland
2011-03 s 8
"Grusade förhoppningar i öst"
Den så kallade jasminrevolutionen i Tunisien stärker kanske reformsinnade rörelser i arabvärlden men den kommer knappast att underblåsa oppositionella grupper i den forna Sovjetunionen. I denna region har året börjat mycket illa för demokratin. Det mest slående i Ryssland, Vitryssland och Ukraina är den ökande beredskapen att trakassera och fängsla motståndare via selektiv rättskipning. De vitryska presidentkandidater, som fortfarande är fängslade riskerar att dömas till många års fängelse för uppvigling. I Ryssland dömdes den fängslade ex-oligarken Michail Khodorkovskij i december till ytterligare sju års fängelse. Åtalspunkterna mot honom var absurt överdrivna. Samtidigt i Ukraina väckte åklagare åtal mot den förra premiärministern Julia Timosjenko.
Av förhoppningarna som uppstod i samband med "färgrevolutionerna" som svepte fram genom det forna Sovjetunionen finns inte mycket kvar. Detta är ett dilemma för EU, vars begränsade förmåga att påverka med "mjuk makt" åskådliggörs.

Saudiarabien
2011-03 s 9
"Kampanj för kvinnlig rösträtt"
Saudiarabien inför kanske inom kort kvinnlig rösträtt. Aktivister har inlett en kampanj för att landets kvinnliga medborgare ska få rösta och kandidera i de kommande lokalvalen. Dessa val sköts vid ett tidigare tillfälle upp i två år för att utreda frågan om kvinnans rättigheter. Kanske det blir möjligt i april månad. Rätt att kandidera får de dock inte.

Demokrati
2011-03 s 9
"Demokratisk tillbakagång"
Det amerikanska Freedom House rapporterar om en reträtt för demokratin i 25 länder. Enligt institutets senaste rapport var 2010 femte året i rad som de politiska rättigheterna och medborgerliga friheterna krympte.
Rapporten utvärderar läget i 194 länder och 14 icke-statliga territorier. I stater som Kina, Egypten, Iran, Ryssland och Venezuela ökar förtrycket. Antalet demokratiska stater har minskat från 123 1995 till 115 2010.

Artikel i Washington Post.

Sudan
2011-03 s 9
"Det lutar mot självständighet"
Valobservatörer i södra Sudan uppgav häromdagen att folkomröstningen om regionens oberoende genomfördes på ett öppet och trovärdigt sätt och att resultatet sannolikt blir ett ja till självständighet. Resultaten från huvudstaden tyder på att drygt 90 % av väljarna vill ha självständighet från norra Sudan och att valdeltagandet var hela 95 %!. Självständigheten träder i kraft 9 juli om allt går enligt planerna.

Kina
2011-03 s 9
"Världens bank"
Den kinesiska ekonomin blomstrar, men Beijing nöjer sig inte med att stimulera och stärka Kinas ekonomi utan hjälper gärna andra ekonomier också. Enligt Financial Times beräkningar lånade Kina under 2009 och 2010 ut mer pengar till utvecklingsländerna än Världsbanken. Kina ska ha lånat ut minst 110 miljarder dollar till andra stater. De kinesiska lånen gick till många länder i Afrika samt till länder i Syd- och Centralamerika. I utbyte mot lånen har Kina fått ökad tillgång till råvaror.

EU, Rumänien
2011-03 s 9
"Schengen expanderar"
Rumänien vill bli medlem i EUs passfria Schengenzon inom sex månader. Den rumänska regeringen påstår att landet uppfyller alla tekniska kriterier för medlemskap. Frankrike och Tyskland hotar med att blockera detta på grund av förekomsten av korruption, organiserad brottslighet och brister i Rumäniens rättsväsen.
Mycket talar dock för att Rumänien får grönt ljus i motsats till Bulgarien.

Nordafrika
2011-03 s 11-12
"Är revolutionen smittsam?"
Från Kairos myllrande, förfallna gator till de oljefinansierade palatsen i Kuwait finns arabledare som med oro följder händelseutvecklingen i Tunisien och andra arabländer där fler aktivister vid det här lagat har tänt eld på sig själva i protest mot orättvisor och svåra förhållanden. De drastiska självmorden i Tunisien är en påminnelse i hela Mellanöstern om att ekonomiska umbäranden och politiskt förtryck var kärnan bakom upproret där. I flera länder finns ledare som haft makten i många, många år, partier som kontrollerar allt, marginaliserade oppositionsrörelser, förutbestämda maktskiften och små grupper som kontrollerar alla affärer plus enormt utbredd korruption. Där finns religiösa motsättningar, politiskt förtryck och ekonomisk osäkerhet. Men förutsättningarna för förändringar skiftar mellan länderna. Egypten har inte som Tunisien en stor medelklass och i Algeriet har denna inte slutit upp bakom unga, arga män som protesterar. Å andra sidan har folket sett att det går att göra uppror och att regimerna inte är så stora och mäktiga som de verkar.

Nordafrika, Tunisien
2011-03 s 13
"Osäkert om regeringen överlever"
Aktivister i Tunis godtar inte den nya övergångsregeringen. Alla ministrar som en gång har tjänat under den störtade diktatorn Ben Ali ska bort, kräver folket. Tre ministrar tillhörande det inflytelserika fackförbundet UGTT, har avgått, liksom förra socialministern, i protest mot att den nya interimsregeringen innehåller ministrar från det förra regeringspartiet, RCD.
Om regeringen överlever är uppdraget att stifta nya lagar som medger fria och rättvisa val inom sex månader efter 23 år av diktatur. Det oppositionella PDP-partiet tros vara i färd med att föreslå en allmän amnesti och kräva en officiell separation mellan RCD-partiet och staten. Oppositionsledaren Moncef Marzouki återvände i tisdags till Tunisien efter 20 år i exil. Han meddelade sin avsikt att kandidera i presidentvalet.

2011-03 s 14
"Med guld i bagaget"
Före exilen ett brådskande ärende i banken. Leila Trabelsi, hustrun till den störtade diktatorn Ben Ali i Tunisien misstänks ha flytt från Tunisien med en rejäl reskassa i form av 1,5 ton guld till ett värde av 49 miljoner euro.
Leila Trabelsi och hennes familj har länge ansetts vara extremt korrupta och glupska.
Enligt Le Monde bordade Leila Trabelsi ett privatflyg med guldet och reste till Dubai. För närvarande sägs Trabelsi och hennes make, expresidenten Ben Ali, befinna sig i Jidda i Saudiarabien. Klanen Trabelsi påstås också ha varit involverad i kriminalitet. Efter att president Ben Ali störtades förra fredagen plundrade upprörda tunisier klanens villor i Tunis flotta förorter. Affärsmannen Imed Trabelsi som förkroppsligar korruptionen i Tunisien mördades av okända gärningsmän. Han var brorson till Leila Trabelsi.

Haiti
2011-03 s 14
"Fallet Baby Doc"
Åklagaren I Haiti åtalade i tisdags den förra diktatorn Jean-Claude Duvalier för korruption och förskingring vilket ytterligare förstärker osäkerheten runt hans plötsliga och oväntade återkomst. Fallet gäller vad han gjorde innan han flydde från Haiti för snart 25 år sedan. Han är idag 59 år. Duvalier anses vara ansvarig för några av de absolut mörkaste kapitlen i Haitis historia. Hans regering har beskyllts för kidnappning, tortyr och mord på tusentals politiska motståndare.

2011-03 s 15
"Baby Docs återkomst förvärrar läget i Haiti"
Den politiska förlamning som har uppstått på grund av det misslyckade och resultatlösa presidentvalet har lett till att nästan alla investeringar och ekonomiskt stöd från de rika länderna har sinat. Missnöjet breder ut sig och diplomater befarar att kaos och våld tar herraväldet igen. Landet och den styrande klassen måste uppvisa politisk stabilitet för att få de 10 miljarder dollar som utlovats av givarländerna och locka investerare.
Det främsta hindret är det uppenbara fusket i det senaste presidentvalet.
OAS kräver att valmyndighetens officiella resultat ska ändras så att president Prevals handplockade kandidat Jude Celestin placeras på tredje plats och att de två som fick flest röster kan gå till valets andra omgång. Det är den erfarna oppositionskvinnan Mirlande Manigat och Michel Martelly, en populär sångare och affärsman men som också är en trovärdig president kandidat. Detta vill Preval förhindra eftersom det innebär att Prevals parti förlorar makten i Haiti. Den amerikanska regeringen stöder OAS förslag.

Kina, USA
2011-03 s 16
"Presidenten fick ett kungligt mottagande"
Vita huset tog emot den kinesiske ledaren Hu Jintao med pompa och ståt när han kom till Washington i onsdags. Onsdagens galamiddag var den första för en kinesisk ledare på 13 år. Hus statsbesök var ett försök att reparera relationerna mellan USA och Kina efter förra årets motsättningar angående valutakurser, jobb, Nordkorea och andra internationella frågor. Det är det viktigaste statsbesöket sedan Barack Obama blev president. Det allra viktigaste målet med besöket var att etablera goda personliga relationer.

2011-03 s 16-17
"Hu söker 'gemensam mark'"
Kinas president betonade i en intervju före avresan i onsdags till USA att ingenting går upp emot den socialistiska modellen. Som bevis förde han fram sitt lands exceptionellt framgångsrika ekonomiska utveckling de senaste 30 åren. Han framhöll att USA och Kina kan gynnas ömsesidigt om de hittar gemensam mark i frågor gällande allt från kriget mot terrorismen och vapenkontroll till ren energi och infrastrukturell utveckling.
Det internationella valutasystemet, som domineras av dollarn, är "en produkt av det förgångna". Hu Jintao, som varit Kinas president sedan 2003, vill att Kinas valuta, renminbin eller RMB, även kallad yuan, ska bli konvertibel på de internationella marknaderna.
Kinas ekonomiska framgångar de senaste 30 åren bevisar att landets politiska modell "socialistisk demokrati" är överlägsen.

2011-03 s 18
"Den nya världsmakten mot den andra"
Rivaliteten mellan Kina och USA hårdnar även på det militära området. Förutom långvariga politiska meningsskillnader och ekonomisk rivalitet har de båda länderna börjat konkurrera militärt. En grund för motsättningarna är Taiwan som Beijing betraktar som "utbrytarprovins". Samtidigt är Beijing den största finansiären av det amerikanska budgetunderskottet.

Nordkorea
2011-03 s 19
"Kim lever i skuggan av Kim"
Kim Il Sung är nordkoreanernas främsta favorit trots att han varit död i många år. Sedan kommer Kim Jong Il, landets nuvarande president. Ingen gillar Kim Jon Eun, presidenten son. Delvis beror detta på att han knappast märks i de nationella medierna. Bland utländska diplomater däremot nämns han ofta som en troliga efterträdare till sin far Kim Jong Il. Nordkoreas ledning presenterade Kim Jon Eun för allmänheten först i september. Men att döma av propagandan är han änne ingen vice ledare utan snarare en lärling. Hans status som efterträdare efter sin far är fortfarande ett antagande.

Indien
2011-03 s 20
"Mördande myller i Delhi"
I Indiens huvudstad miste 79 personer livet förra året på grund av våldsam vrede i samband med trafikincidenter. I en stad där det är fullkomligt otänkbart att stå i kö, där folk bryter mot trafikreglerna systematiskt och där minst lilla oenighet kan leda till våld börjar man nu undra vad som är fel. Vad är det som gör att invånarna i Delhi har så kort stubin? Kanske den generellt bristande respekten för en illa utbildad och ofta korrumperad poliskår vilket gör att många tar lagen i egna händer? Eller den snabbt växande trafiken på stadens gropiga gator.

Japan
2011-03 s 21
"Nya tag i Japan - igen!"
För tredje gången på drygt ett halvår möblerar premiärminister Naoto Kan om sin regering för att göra den mer reformsinnad och effektiv för att bemöta växande problem, bland annat den snabbt åldrande befolkningen, växande statsskuld och blodfattig ekonomi. Den tydligaste förändringen i regeringen inkluderar Yukio Edano, tillförordnad generalsekreterare som utnämnts till statsminister och Kaoru Yosano, en oberoende konservativ ekonom som utsetts till ekonomi- och skatteminister. Han är känd för att förespråka höjd moms för att bära landets växande välfärdskostnader. Han förväntas angripa Japans växande statsskuld som är nästan dubbelt så stor som BNP. Tokyo överväger att eventuellt ansluta sig till en USA-stödd frihandelszon men Japans bönder motsätter sig projektet och befarar att billigare import kommer att ruinera dem.

Terrorism, USA
2011-03 s 22-23
"Hur farliga är ex-fångarna?"
De tillverkar bomber, planerar attentat och spelar in hotfulla videor. Gång på gång dyker före detta Guantánamo fångarna upp i nyheterna. Den amerikanska underrättelsetjänsten räknar med att var fjärde frisläppt fånge är ett potentiellt hot. Experter på terrorism anser att de potentiella våldsverkarna är färre.
Den frisläppte fången 182 är idag förmodligen den 37 år gamle Othman al-Ghamdi, en högt uppsatt medlem i al-Qaidas filial på arabiska halvön (AQAP). Han håller till i Jemen och misstänks ha planerat flera attentat. Vice al-Qaida ledaren, Said al-Ghamdi, var tidigare fånge nr 372. Det finns en lista över hotfulla exfångar som bevisligen har ägnat sig åt terror.
Knappt 800 har suttit fängslade i Guantánamolägret under de gångna nio åren och 150 sitter kvar. Inget vet vad man ska göra med dessa. Det är oklart vilka rättsliga procedurer som ska användas mot dem som misstänkta för brott och alldeles för få stater har erbjudits sig att ta emot fångar.

Samhälle, Arbete
2011-03 s 23-25
"Revolution i arbetslivet"
Deltid är förlegat, liksom heltid. Den moderna löntagaren har flexibel arbetstid och skiftande arbetsplats.
I Holland arbetar tre av fyra kvinnor deltid. Inom sjukvård och utbildning delas nästan alla jobb eftersom även barnlösa och äldre kvinnor föredrar lite mer fritid framför heltidslön. Detta har inte precis stärkt kvinnornas ekonomiska oberoende. Samtidigt har deltid blivit ett effektivt redskap för arbetsgivarna att behålla talanger - både kvinnliga och manliga - på den alltmer konkurrensutsatta holländska arbetsmarknaden. Allt fler arbetsplatser har blivit "flexbyggnader" med fler anställda än tjänster.
Holland tycks vara en verklig föregångare. Genomsnittet i EU är 41 % kvinnor som arbetar deltid och i USA 23 %. För männen är siffrorna 23, 10 och 10%.
Samtidigt är Nederländerna det enda landet i världen där kvinnorna arbetar mindre än männen även om man räknar med hushållsarbete och barnomsorg. "Vi hamnar alltid lågt i jämlikhetsmätningar," konstaterar de Bruin, författare till boken "Varför holländska kvinnor inte blir deprimerade". "Men vi hamnar högt i lyckomätningar."

2011-03 s 26
"Kvinnor kvoteras till Davos"
En ny regel om att det ska vara fler kvinnor bland den elit som är på väg till Davos och årets möte med Världsekonomiskt Forum är bra för näringslivet, och för mycket annat också. Världsekonomiskt Forum kräver att det i sponsordelegationerna om fem personer finns minst en kvinna.

Terrorism, Kongo
2011-03 s 26-30
"Våldtäkt, ett av krigets vidrigaste vapen"
Ett av de mest fasanfulla brotten begås systematiskt i konflikter överallt i världen. I takt med att rapporteringen om våldtäkter har förbättrats har också brottets omfattning blivit förskräckligt tydligt. 2008 erkände FNs säkerhetsråd officiellt att våldtäkt i krig är krigsförbrytelse. Kongo har blivit internationellt känt för att världens värsta våldtäktsland. Där är det dessutom mycket skamfullt att ha blivit våldtagen. Många våldtäktsoffer stöts bort av sina familjer och stigmatiseras av sina grannar.
I Kongo har de många åren med krig resulterat i en kultur av våld och våldtäkter. Försöken att återintegrera soldater i samhället har misslyckats. Rättsväsendets dåliga skick förbättrar inte saken. Sällan väcks åtal för våldtäkt. Kongos ledare är tämligen likgiltiga inför kampen mot våldtäkter.

Klimat & Miljö
2011-03 s 30-31
"Varför orsakar La Niña översvämningar?"
Finns det någon koppling mellan de fruktansvärda översvämningarna i Australien och Brasilien? Ja, La Niña. Vädret i hela den södra hemisfären påverkas av den periodiska växlingen mellan uppvärmningen (El Niño) och nedkylningen (La Niña) av ytvattenskikten i centrala och östra Stilla havet. De senaste månaderna har La Niña varit en av de intensivaste som någonsin har registrerats. En stark La Niña kommer att åstadkomma elände åtminstone till mars. Ändrad atmosfärisk cirkulation omfördelar nederbörden. Östra Australien är speciellt sårbart, men även Brasilien, Filippinerna, Sri Lanka och Sydafrika har drabbats denna månad. Det är en kontroversiell fråga huruvida FNs klimatförändring har med saken att göra.