Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 48

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 

Irland
2010-48 s 3-4
"Unga irländare prövar lyckan utomlands"
Irländarna har alltid varit ett utvandrande folk. De senaste årens boom lockade emellertid hem många igen och irländarna trodde att utvandringen hörde till det förflutna. Men nu utvandrar de igen, framför allt de unga. Den keltiska tigern som under 1990-talet och i början av 2000-talet verkade vara förskonad från ekonomiska nedgångar har nu hamnat i ett djupt hål. Det blev ett abrupt slut på den Irländska Drömmen. Den irländska stoltheten är illa åtgången. Många ungdomar kastar nu - som förr - blicken mot USA.

2010-48 s 5
"Irlandpaketet är klappat och klart"
EUs ministerråd har bestämt villkoren för stödpaketet till Irland på 85 miljarder euro och ålagt regeringen i Dublin att ta till statliga pensionsfonder och andra kontantreserver för att få ihop 17,5 miljarder euro. Detta är ett villkor för erbjudandet att rädda Irlands banker och landets skuldtyngda ekonomi. Paketet från EU och IMF inkluderar 67,5 miljarder euro i externa lån. I EU är det länderna i eurozonen plus Danmark, Sverige och Storbritannien som bidrar. Lånen har hög ränta, i genomsnitt 5,8 %. Det motsvarar 20 % av Irlands årliga skatteintäkter. Men ännu värre vore det att låna upp pengarna i privata banker, på "marknaden" som kräver drygt nio %! 35 miljarder går till banksystemet, tio betalas ut direkt och resten placeras i en fond för oförutsedda utgifter. Irland har för närvarande 32 % underskott i de offentliga finanserna, maximum enligt euro-reglerna är tre %!

Schweiz
2010-48 s 6
"Kriminella åker ut"
Schweiz folkomröstade i söndags om ett förslag som går ut på att utlänningar automatiskt utvisas om de begår allvarliga brott - allt från försäkringsbedrägeri till mord. Förslaget antogs med 53 % ja-röster.
EUs gränskontrollmyndighet, Frontex, har placerat ut beväpnade vakter längs gränsen mellan Turkiet och Grekland, över vilken illegala invandrare från Afghanistan, Irak, Iran och Nordafrika tar sig. I Frankrike kan nu naturaliserade franska medborgare förlora sitt medborgarskap om de mördar polis eller andra ämbetsmän.

Spanien
2010-48 s 6
"Katalonien drar åt höger"
Den spanske regeringschefen José Luis Rodríguez Zapateros socialistiska parti ett svidande nederlag i de katalanska regionvalen i söndags. De katalanska nationalisterna (CiU) ökade från 48 till 62 mandat (av 135). Partiledaren Artur Mas blir ny regeringschef efter socialisten José Montilla. Hans socialistiska parti fick bara 28 mandat mot 37 2006. Det är socialisternas sämsta val någonsin i det katalanska regionparlamentet.
Även flera mindra vänsterpartier förlorade tillsammans många mandat. Vänsterrepublikanerna (ERC) fick bara 10 mandat vilket var mer än en halvering av resultatet för fyra år sedan. Även Ekosocialisterna (ICV) gjorde ett dåligt val.
Det största spanska oppositionspartiet, Folkpartiet (PP) som hittills inte haft någon betydelse i Katalonien, gick starkt framåt i Katalonien och fick 18 mandat i Regionparlamentet.
Artur Mas har som mål att göra regionen helt självstyrande och inte betala något till centralregeringen i Madrid.

Sverige
2010-48 s 7
"Sverige toppar tillväxtligan"
BNP växte med 6,9 % under årets tredje kvartal jämfört med samma period i fjol (juli-september). Det är den snabbaste tillväxten sedan man började göra årliga jämförelser 1970. Återhämtningen från i fjol har underblåsts av kraftigt ökad export från storföretag. Men ökad inhemsk konsumtion har också spelat en viktig roll.

Grekland
2010-48 s 7
"Nytt hot mot den grekiska högern"
Före detta utrikesministern Dora Bakojannis bildade i veckan ett nytt parti, Demokratiska Alliansen, sedan hon lämnat det konservativa partiet, Ny Demokrati (ND). Många har anslutit sig till det nya partiet, bland annat två före detta ministrar samt en EU-parlamentariker. Den före detta regeringschefen Kostas Karamanlis anses bära huvudansvaret för falsk bokföring och den allvarliga ekonomiska krisen i Grekland. Nu ska Bakojannis tillsammans med andra avhoppare och uteslutna bli en "krycka" åt Georgios Papandreous regering i arbetet med att sanera statsfinanserna.

Frankrike
2010-48 s 8
"Royal skaffar sig ett försprång"
Ségolène Royal, som förlorade i valet 2007 mot Nicolas Sarkozy deklarerade överraskande att hon vill bli socialisternas presidentkandidat 2012. Detta pressar Dominique Strauss-Kahn att bestämma sig för om han vill ge upp posten som chef för internationella valutafonden för att kandidera i det franska presidentvalet. En tredje intressent är socialistpartiets ledare Martine Aubry. De tre hade tidigare kommit överens om att vänta till juni 2011 med att besluta vem som då har störst chans att vinna över Sarkozy. En opinionsundersökning visar att Strauss-Kahn skulle vinna över Sarkozy i dag med 59 mot 41.

Israel, Palestina
2010-48 s 10-12
"De religiösa är på marsch"
Allt fler judiska soldater bär kalott. De religiösa judarna förändrar den israeliska militären, vilket oroar många av deras sekulära landsmän. Djupt religiösa judar innehar procentuellt fler höga poster än deras andel i befolkningen. De religiöst styrda militärakademierna speler en viktig roll i omformningen av armén. Detta väcker frågor om Israel kan lita på att armén verkställer vissa uppgifter som ingår i en eventuell fredsuppgörelse med palestinierna. En del försvarsexperter befarar att den nya religiositeten i armén kan leda till olydnad. Vem lyder de i en utsatt situation? Rabbin eller generalen? Bara misstanken att en evakueringsorder kan mötas med massiv vägran kan få Israels regering att undvika en sådan order. Denna risk kanske förklarar varför många israeliska utposter finns kvar trots att Israel redan 2003 lovade att röja bort dem.
Den inflytelse rike rabbin Eliezer Melamed skriver: "när en order från de israeliska myndigheterna kolliderar med Guds bud om att befolka Israel, är det utan tvivel Torahns och inte myndigheternas lag som gäller"!

Ecuador
2010-48 s 12
"En fristad för Assange"
Ecuador erbjuder WikiLeaks grundare, Julian Assange, asyl. "Vi är beredda att ge honom en fristad utan villkor", säger landets ställföreträdande utrikesminister, Kintto Lucas. Från Ecuador kommer han att "få möjligheter att sprida all information och alla dokument som han förfogar över - inte bara via Internet utan också via andra offentliga fora". Lucas förklarade att hans land är bekymrat över de offentliggjorda dokumenten, som inte precis förbättrar förhållanden mellan Quito och Washington. Wikileaks påstår att det finns 1600 dokument att publicera som har "läckt ut" från den amerikanska ambassaden i Ecuadors huvudstad Quito.

EU, Ryssland
2010-48 s 12
"Fler hinder har rivits"
Ryska och europeiska förhandlare meddelade i förra veckan att de har löst viktiga handelsfrågor vilket betyder att Ryssland kommer allt närmare ett medlemskap i WTO. Det man diskuterade i förra veckan var framför allt exporttariffer på råmaterial, inklusive timmer, samt godstrafik på järnväg.

Tonga (Pacific countries)
2010-48 s 12
"Historiskt val"
I kungariket Tonga i Stilla havet anordnades i förra veckan parlamentsval för allra första gången. Kung George Tupou V lovade att överlåta makten till regering och parlament. I fortsättningen ska han bara agera på inrådan av landets premiärminister.
Omkring 42 000 av landets 103 000 invånare på 170 öar uppmanades att välja 17 av totalt 26 ledamöter i parlamentet. De resterande nio är adelsmän som utses av kungen. Valet är en reaktion på blodiga upplopp 2006 när ungdomar demonstrerade med krav på mera demokrati. Åtta människor dödades i dessa oroligheter.

Om ön Tonga.

Tadzjikistan
2010-48 s 12
"Högtflygande planer"
President Emomali Rakhmon i Tadzjikistan har tillkännagivit planer på att skapa världens högsta flaggstång. Den är nästan 165 meter och ska stå utanför Nationalpalatset i centrala huvudstaden. Den kommer att bli högre än den för närvarande högsta flaggstången som finns i Azerbajdzjan som är på knappt 162 meter. Det finns inga uppgifter om vad denna prydnad kommer att kosta, vad man vet är att landet hur som helst är ett av världens fattigaste.

Burma
2010-48 s 13
"Minoriteterna tiger inte still"
Knappt hade nobelpristagaren och motståndskämpen Aung San Suu Kyi blivit fri förrän hotet om ett inbördeskrig dyker upp vid horisonten. Juntan kräver nämligen att etniska milisstyrkor som har ingått vapenstillestånd med regimen, ska integreras i Burmas gränsskydd. Men det finns nästan ingen gerillagrupp som är beredd att underordna sig generalernas diktat. I stället rustar de sig för inbördeskrig, både Karen-folket, "Kachins självständighetsarmé" och "Förenade Wa-statens armé".

Brasilien
2010-48 s 13
"Dignande presentbord"
Enligt en lag från 1990-talet ska alla gåvor till statschefen bli hans privata efter ämbetstidens slut. Den nu avgående presidenten i Brasilien, Luiz Inácio Lula da Silva, har 760 440 gåvor att ta hand om. Det beräknas behövas elva lastbilar för att transportera bort gåvorna från presidentpalatset.
Bland gåvorna finns ett svärd besatt med smaragder, diamanter och rubiner som har skänkts av Saudiarabiens kung. 80 000 tavlor finns också i samlingarna. Lulas plan är att först magasinera allt och sedan överföra föremålen och äganderätten till ett planerat politiskt forskningsinstitut i São Paulo.

Diplomati, USA
2010-48 s 14
"Stort och smått i senaste läckan"
Nordkorea har försett Iran med nya missiler med längre räckvidd, amerikanska FN-diplomater spionerade på allierade och Washington är djupt oroat över att kärnmaterial hamnar på villovägar i Pakistan - detta är några av de 250 000 dokument som WikiLeaks släppte i början av veckan och som ger insyn i USAs mellanhavanden med andra länder. Det hela är mycket pinsamt för Barack Obamas regering.

2010-48 s 14
"Diplomatiskt språk"
De amerikanska dokumenten avslöjar, enligt WikiLeaks, hur amerikanska diplomater har förlöjligat och dömt ut ett stort antal världsledare på senare tid. Uppgifterna kommer från amerikanska ambassader. Som att Robert Mugabe är en "tokig gammal gubbe", Hamid Karzai är "extremt svag", att Nicolas Sarkozy har en "överkänslig och auktoritär stil" och att Kim Jong-il är en "blekfet gubbe" som drabbats av "fysiska och psykiska trauman" efter en stroke.
Dessa bedömningar skulle väl de flesta läsare helt hålla med om.

Haiti
2010-48 s 15
"Rykten om valfusk i Haiti"
Det förekom fusk och oegentligheter i söndagens presidentval, men valobservatörernas chef, Colin Granderson tycker inte att de var tillräckligt allvarliga för att ogiltigförklara valet. Däremot kritiserar han 12 av de 18 kandidaterna för att de fördömde valet på grund av "massivt fusk" från René Prévals regeringsparti. Valdeltagandet var lågt, 10-20 %. Haitis Nationella valråd uppgav att problemen varit minimala. Det slutgiltiga resultatet presenteras 7 december.

Sydkorea
2010-48 s 16
"Sydkoreanerna sluter leden"
En tydlig generationsklyfta i Sydkorea har krympt markant efter Nordkoreas militära anfall mot ön Yeonpyeong. Det har tydligt minskat gapet mellan den äldre och den yngre generationen avseende synen på Nordkorea. En majoritet ser numera Nordkorea som ett fiendeland och inte ett broderland. De äldre anser att den av president Kim Dae-jung lanserade "solskenspolitiken" "förstörde" Sydkoreas ungdomar. De fick ingen kunskap om landets historia.

Nordkorea
2010-48 s 17
"Nordkoreas atomprogram går framåt"
Det är tydligt att Nordkoreas ledare, Kim Jong-il, vill demonstrera sin styrka. Många kinesiska diplomater är övertygade om att Nordkoreas viktigaste utrikespolitiska mål är att få igång direkta överläggningar med USA. I denna strävan uppträder Nordkorea som "ett bortskämt barn" som försöker väcka de vuxnas uppmärksamhet. Nordkorea har sedan attacken mot den sydkoreanska ön hotat med "fullskaligt krig" med anledning av USAs och Sydkoreas militärövning i området.

Asien
2010-48 s 18-19
"Framåt marsch"
I många av Asiens länder får militären allt större inflytande. Detta underblåser kapprustningen i hela regionen. Några av regionens historiskt sett mest instabila och aggressiva stater blir allt mer militariserade och deras militärer får mer och mer inflytande. När länder som Pakistan, Kina och Nordkorea militariserar känner sig de demokratiska staterna tvingade att göra detsamma. Malaysia har nyligen lagt ut en miljard dollar på nya ubåtar, Indonesiens armé ska köpa nio skvadroner jaktflygplan, Thailand har fördubblat försvarsbudgeten från 2,4 till nästan 4,8 miljarder dollar om året. Även Indien, Sydkorea och till och med Taiwan rustar upp.

Egypten
2010-48 s 20
"Inget nytt under Egyptens sol"
Hög arbetslöshet och höga matpriser underblåser missnöjet i Egypten. Detta och ovissheten om vem som ska efterträda Hosni Mubarak verkar vara orsaken till att regeringspartiet försöker ta ett ännu hårdare grepp om makten. Det nyss genomförda parlamentsvalet ses som ett förspel till nästa års mycket viktigare presidentval. En ny sak innebar söndagens val nämligen att antalet platser utökats med 64, som alla reserverades för kvinnor.

Somalia
2010-48 s 21-24
"Pirater härjar på Afrikas horn"
Medan det i Hamburg pågår en rättegång mot tio somaliska pirater rustar sig både pirater och redare för nya konfrontationer i Indiska Oceanen. För ett halvår sedan befriades det tyska fartyget Taipan av den holländska flottan och piraterna greps. Nu pågår den första piraträttegången på tysk mark på flera hundra år. Detta räknas som den största segern mot de somaliska piraterna hittills.
Men samtidigt förvärras situationen utanför Afrikas kust. Mellan januari och oktober kapades 37 fartyg. Lösensummorna blir allt högre, i genomsnitt 12 miljoner dollar per båt. Piraterna blir allt slugare, våldsammare och farligare. Bland anstiftarna till sjöröveri finns även en del ledare för de fruktade Shababmilisen. Klanledarna delar ofta lösensumman med al-Shabab. Det finns en väl fungerande logistisk kedja. Frivilliga till piratbåtarna finns det gott om. De kakpar fartyget och för det till den somaliska kusten, där vaktmanskapet tar över. Från land kommer mat, alkohol och drogen kat som verkar ingå i piraternas basföda. Här kommer också förhandlaren in, piraternas talesman som förhandlar med rederiet.

Afrika
2010-48 s 24-25
"Afrika är en ocean av armod med små öar av välstånd"
FNs specialister uppmanar Afrikas ledare att planera sina städer bättre så att slummen inte breder ut sig ännu mer. Förhållandena i Afrikas städer är nu de mest ojämlika i hela världen. Detta framgår av en rapport från FN-Habitat den organisation med säte i Nairobi som kartlägger urbaniseringen i världen. Kairo är Afrikas största stadsområde med 11 miljoner invånare, 2015 väntas Lagos i Nigeria ha gått om och 2020 kommer Kinshasa i Kongo att ha 20 miljoner. Antalet människor som lever i städernas slum har ökat i många fall på grund av folkökningen. Rapporten varnar för att det kan bli väldigt svårt att förse alla med mat och vatten. Stora mängder mark- och vattenresurser i Afrika köps upp av utländska regeringar och internationella livsmedelsföretag.

Gambia
2010-48 s 25
"Gambias ledare har spårat ur"
Efter 16 år i ämbetet låter Gambias president, Yahya Jammeh, bara tal om sig på grund av bisarra infall och påhitt. Hans senaste idé är att låta sig krönas till kung och sedan styra landet till sin död. Hittills har han mest gjort sig känd för förtrycket mot sina landsmän. I Gambia finns ingen fri press, människorättsaktivister fördrivs från landet och oppositionella trakasseras. Nu har han utnämnt sig själv till mirakeldoktor. Han påstår sig kunna bota diabetiker och astmatiker får fem minuter och kan kurera aidssjuka bara genom att lägga handen på dem om de först slutar med sina mediciner.
Men i verkligheten är han livsfarlig för sina undersåtar. Förra året greps tusen personer som påståtts vara förhäxade. De tvangs dricka en giftig vätska, för att befrias från de onda andarna, en kur som många inte överlevde.

Miljö & Klimat
2010-48 s 26-31
"Dags att ta tjuren vid hornen"
Planerade åtgärder för att stoppa klimatändringen kommer inte att vara tillräckliga. Det är dags för världen att i stället börja fundera på hur man lever med klimatförändringen följder. I måndags samlades representanter för världens länder i Cancún i Mexiko för de första klimatförhandlingarna på hög nivå sedan i Köpenhamn för ett år sedan. Det är fortfarande omöjligt at nå en bindande överenskommelse om ett trovärdigt program för att hålla kontroll på klimatförändringen. CO2-nivåerna fortsätter att stiga trots alla möten. Kampen för att minska uppvärmningen till tolererade nivåer är egentligen redan förlorad. Det gäller att anpassa sig till klimatförändringen. Även om många åtgärder för anpassning är sådana som folk ordnar på egen hand bör frågan tas upp i en offentlig debatt. Gröna aktivister har ofta ogillat förslag om anpassning med argumentet att ju mer man koncentrerar sig på anpassning desto svårare blir det att kräva minskning av utsläppen. Men nu när de stora länderna inte förmår komma överens om utsläppsregler är det inte länge lika farligt att tala om anpassning. Men det är också svårtkomma överens om investeringar i anpassning.