Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

h3 Getallen
Omhoog ] klas 2: boeken halen ] Eindtermen klas 2 ] h2 Formules ] h1 Oppervlakte en inhoud ] [ h3 Getallen ] h4 Statistiek ] h5 Vergroten en verkleinen ] h6/h9 Formules ] h7 Pythagoras ] h8 Verhoudingen ] h9 -h6/11 Vergelijkingen ] h10/12 Kijk op kans ] h12/10 Doorsneden ] Werkwijze ]


Index

Thuis ] Omhoog ] [ Pas op ] [ Veelgemaakte fouten ] [ Alternatief ] [ Lesplanning ][ Docentenplanning ] [ Informatie van de uitgever ] Terug ] Volgende ]

Algemeen

  • Alle opgaven worden gemaakt.
  • In de docentenplanning staat aangegeven "sommendictee". Dit staat voor het elke les een stel sommen op het bord schrijven over de tot dan toe besproken stof. Per les staat aangegeven welke onderwerpen daarin naar voren kunnen komen. Bepaal voor jezelf wat in jou klas het beste moment is, het begin, midden of einde van de les?
  • Als de leerling denkt dat hij of zij er klaar voor is kun je de leerling het rekensommentoetsje laten maken. We maken heel veel verschillende versies, weer zonder rekenmachine maken. De leerling moet net zo lang doorgaan tot hij of zij het toetsje voldoende heeft op zijn of haar niveau. Geef dan eindbeoordeling.
  • Lastig onderwerp dat niet zo uit de verf komt in het boek (weinig opgaven) is de grote getallen op de rekenmachine. Extra aandacht?
  • PP gaat verder met grote getallen en de standaardvorm. Maar ook het vermenigvuldigen van machten met gelijk grondtal (en dus exponenten optellen).
  • Besteed eens aandacht aan pyramidespelen / Kettingbrieven. Bv aan de hand van VMBO instap 6.

Pas op

  1. Gebruik van de rekenmachine is in dit hoofdstuk regelmatig niet toegestaan.
  2. Op pgn vmbo 67 en thv 66 staat een foutieve instructie over het gebruik van de rekenmachine.
  3. Op pgn thv 69 staat een fout in het voorbeeld van in het blauwe blokje. 3 x 4^2 is natuurlijk niet 9 x 16, maar gewoon 3 x 16.
  4. Kinderen met dyslextie kunnen vaak ook de tafels van vermenigvuldiging niet goed genoeg. Ga er van uit dat kinderen de tafels tot ongeveer 13 goed uit hun hoofd moeten kunnen.

Veelgemaakte fouten

  • 42 wordt vaak uitgewerkt als 4 + 4. Controleer in je sommendictee of het kwadraat-begrip er goed in zit!

Alternatief

  • Wie verzint er een alternatief voor MVDWOA? Wat dacht je van Hete Meisjes Vrijen Dagelijks Wekelijks Of Altijd (dank Viet).
  • Opdracht voor samenwerkend leren. Dit is de docenttekst.

Toetsing

Sommendictee

Er zijn meerdere sommendictee's in omloop. Echt dicteren is een goede concentratieoefening. Daarna in het tafelgroepje laten nakijken. Geen enkel dictee mag met de rekenmachine gedaan worden.

Paul's sommendictee's

Zes lessen, vijf sommendictee's. Het eerste vind je in het boek van klas 1: de herhaling van het hoofdstuk over negatieve getallen. De daaropvolgende dictee's vind je hier. Zipfile met standaardwachtwoord.

Daltontoetsen

De daltontoetsen vind je hier. De uitwerkingen ontbreken nog. Zipfile met standaardwachtwoord.

Afsluiting

Leerlingen maken tien opgaven op eigen niveau. Per niveau is er een aparte normering voor OVG. De opgaven worden gemaakt zonder rekenmachine. Als het onvoldoende is, geef ze dan een gerichte opdracht hoe hun kennis bij te spijkeren. Een volgende les kunnen ze de toets nog een keer proberen. Net zolang tot ze een voldoende hebben.

Door de manier van toetsen ontstaan verschillen in tempo. Wees strak in je termijnen, anders wordt het een gebed zonder einde. Kies zelf of het laten starten met h4 al mag, daar zit een werkstuk (oid, kies zelf!) in waarmee de tempoverschillen weer weggewerkt kunnen worden.

Lesplanning

Is er nog niet.

Docentenplanning

Vetgedrukt: docent
Overige opgaven: ll maken die zelf.

Hoofdstuk 3 Getallen

VMBO
VM boek
tenzij anders aangegeven

THV
M(H) boek tenzij anders aangegeven

Les 1 = Les 6 vorige planner

VM I-2 is MH I-1

VM I-4 is MH I-5

VM I-6 kan goede aanleiding tot discussie zijn!

In groepjes I-2 en I-4 en I-6

Instap/intro hoofstuk 3

Start hoofdstuk: planning maken

In groepjes I-1 en I-5

Instap/intro hoofstuk 3

Start hoofdstuk: planning maken.

 

Les 2

VM3t/m7 » M(h)3t/m7

Voorrang; gebruik haakjes; gebruik rekenmachine.

(K: 8)

 11 14

18 t/m 28 (K: 20, 27)

28 Sommendictee op bord

Sommendictee op bord (voorrang)

Les 3

VM20t/m22 » M(h)14t/m16

VM26=M(h)18

Kwadraten; ; x2 toets.

(K: 29, 35, 36a)

Sommendictee op bord (voorrang en plussen/minnen)

Uitleg kwadraten en wortels


Sommendictee op bord (voorrang en plussen/minnen)

Les 4

VM29=M(h)20

VM33t/m37» M(h)24t/m28

 

Wortels (rekenmachine!)

(K: 39)

Sommendictee op bord (voorrang, plussen/minnen en kwadraten)

Testbeeld thuis.

Uitleg machten en grote getallen op de rekenmachine Sommendictee op bord (voorrang, pussen/minnen en kwadraten)

Testbeeld thuis.

Les 5

E/G/P pagina:

 EE3

G4

G3 t/m G5: tovervierkanten.

G6: palindroomgetallen.

P: machten, exponent en grondtal; xy toets. Wetenschappelijke notatie

 

E/G/P pagina:

G: Ingewikkeldere contexten en wat getaltheorie (G-4, G-6)

P: Haakjes met negatieve getallen en kwadraten.

PP 2HV boek:

Hoofdstuk 3: blz. 69: 30 t/m 33, E-10, blz. 70,71: 34 t/m 43.

Les 6

Afronding hoofdstuk 3, start hoofdstuk 4

Afronding hoofdstuk 3, start hoofdstuk 4

 


Informatie van de uitgever

3 Getallen

Trefwoorden

volgorde van bewerkingen, vermenigvuldigen en delen van positieve en negatieve getallen, kwadraten, wortels, afronden, macht, grondtal, exponent, grote getallen, negatieve getallen en haakjes

Inhoud van het hoofdstuk

Dit hoofdstuk is een vervolg op hoofdstuk S Negatieve getallen uit deel 1. Eerst is er echter aandacht voor de rekenvolgorde waarbij ook het gebruik van haakjes aan bod komt. Vervolgens komt het optellen en aftrekken met negatieve getallen aan de orde. Hierbij wordt de context van de heks met

de warme en koude blokjes uit deel 1 gebruikt. Nieuw is de aandacht voor het gebruik van de rekenmachine bij negatieve getallen. Ook bij het vermenigvuldigen en delen met negatieve getallen wordt de overstap naar de rekenmachine snel gemaakt.

Aan de hand van de oppervlakte van een vierkant worden kwadraten geïntroduceerd. Vervolgens wordt ingegaan op wortels.

In de laatste paragraaf komen machten aan de orde. Hier is ook aandacht voor grote getallen.

In de plusparagraaf wordt de vermenigvuldigtabel opnieuw gebruikt om haakjes weg te werken. Daarbij komen nu ook negatieve getallen voor.

Werken met dit hoofdstuk

Instap Werken met getallen

Negatieve getallen komen voor in weerberichten. Het eendenkroos is een aanzet om te komen tot machten. Grpte getallen en kwadraten komen kort aan bod.

3.1 Voorrang

Vermenigvuldigen en delen bereken je van links naar rechts. Optellen en aftrekken ook.

Sommige oudere typen rekenmachines geven een onjuiste uitkomst als je kijkt naar de volgorde van bewerkingen. Wanneer leerlingen met verschillende rekenmachines werken, is het raadzaam hier aandacht aan te besteden.

3.2 Plussen en minnen

Om inzicht in de bewerkingen te bevorderen is in deel 1 het gebruik van de rekenmachine bij negatieve getallen nog vermeden. Nu het werken met negatieve getallen niet nieuw meer is, wordt ook aandacht besteed aan het gebruik van de rekenmachine.

Het vermenigvuldigen met en het delen door positieve of negatieve getallen wordt in voorbeelden samengevat.

3.3 Kwadraten

Kwadrateren vinden leerlingen meestal niet moeilijk. Lastiger wordt het wanneer leerlingen negatieve getallen moeten kwadrateren. Het is daarom raadzaam goed aandacht te besteden aan het gebruik van haakjes bij negatieve getallen. Ook het rekenen met kwadraten krijgt de nodige aandacht.

3.4 Wortels

Sommige wortels komen mooi uit. Voor wortels die niet mooi uitkomen, wordt de rekenmachine gebruikt en is het nodig om de wortel af te ronden op een decimaal getal.

3.5 Machten

Machten worden eerst als een vermenigvuldiging uitgeschreven. Daarnaast is er aandacht voor de uitspraak van een macht. Ook de machttoets op de rekenmachine komt aan bod. Ten slotte wordt er gekeken naar grote getallen op de rekenmachine.

Bezuinigen of inhalen

paragraaf bezuinigen inhalen
3.1 1,5,8 2,3,4,7
3.2 9,12,19 10,
3.3 24,26 21, 22, 23, 25, 27
3.4 30,33 31, 32, 34
3.5 39 36, 37, 38, 40, 41
Plus P-3, P-6 P-2, P-5, P-7, P-8