Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Kemerhisar'a (Tyana 'ya) Hoşgeldiniz...  III. Tyana Kültür ve Turizm Festivali 26-27 Temmuz

   Mesaj Oku   Mesaj Bırak Kapadokya

Niğde 

English

Ana Sayfa        

 
 Kemerhisar Belediyesi
 TYANA Hakkında-1
 TYANA Hakkında-2
 Tarihce
 Etiler İlkogretim Okulu
 Hisar İlkogretim Okulu 
 Kemerhisar.beldesi.com
 Fotograflarla Kemerhisar
 2003 Festival 
 2001 Festival Foto
 2002 Festival
 2002 Festival Fotografları
 Kemerhisar İçmeleri
 Gezilecek Yerler
 Asım Tanış'ın Yorumları  
 Yorumlar-1
 Yorumlar-2
 Linkler  
 Kemerhisar Linkleri
 Dünya Para Katalog'u
 Tarihi Para Katologları
 Türkiye Haritası
 Kemerhisar Yol Haritası
 Türkiye Arkeoloji Haritası
 Niğde Yerel Haritası
 Sehirlerarası Mesafe
 Yetiştiricilik  
 Tarım Ürünleri 
 ELMA Yetistiriciligi
 Üzüm Yetiştiriciliği
 Kalecik Karası  Üzümleri
 Şarap Üretimi

 

 

 

 

 

 

 

 

Eroğuz KILINÇ 

IYI LISTE, UYE OLMAK ICIN TIKLAYIN

       VI.BÖLÜM     VII.BÖLÜM

  

 VI BÖLÜM......................................

 18. (Kurban).        Ben her davranışımda, insanların kurtulmasını amaçlıyorum.       Fakat, insanlar için, ben, hiç kimseyi kurban etmedim, hiçbir şeyi kurban etmem! Hiçbir       zaman kurban kesmedim, kesmem de!       Ellerimi, üstünde kan olan, kutsal şeylere yaklaştırmam!       Bir sunak üstünde bile dökülmüş olsa, o kana dokunmam!       Kurban bıçağına gözümü dikerek tanrıya yalvarmam!...       Kurban kesmelere karşı olmam bir yana...elimi kana bulasaydım, ne denli bir saçmalık       yapardım bilemezsiniz.       ...Öyle yapsaydım, Tanrı'nın sesi, beni, arı olmayan bir yaratık gibi, bırakır giderdi...

19. ( Üzüm bağları ).       Sayın imparatorunuz, hadım etmeyi yasaklamakla, insanları korumuş, ancak, üzüm       bağlarının dikilmesini yasaklamakla ve önceden dikilmiş üzüm bağlarının sökülmesini       buyurmakla, toprağı hadım etmiştir!

20. ( Şarap-Çakır ).       Şarap, insanlara, yetiştirilen bir bitkiden geldiği için, arı bir içkidir. Ancak, ruhtaki havayı       sarstığından, aklın dengeli çalışmasına engel olur.21. ( Zenginlik ).        

a) Senin zenginlik saydığın şey...benim için samandan başka bir şey değildir!       b) Nerden olursa olsun, kum toplar gibi, yığdığın hazineleri, ödedikleri vergilerin çokluğu           yüzünden gözyaşı dökenlerden gelen parayı, zenginlik sayma!           Gözyaşlarından elde edilen zenginlik, yalancı ve kara altından başka bir şey değildir!       

c) Senin zenginliklerin, korsanlık veya öldürücü zehirler ya da, çok eskiden yaşamış           kralların mezarlarındaki altın ve hazineleri yağmalamak gibi, yasadışı işlerden geliyorsa,           sen, yalnızca, yargılanmakla kalmamalı, öldürülmelisin de çünkü böyle bir zenginlik,           iğrenç olduğu gibi, acımasızdır da!           Yok, zenginliğin sana miras kaldıysa, ya da, doğrulukla, seni lekelemeyecek, namuslu           bir ticaret sonucu kazanmışsan, yasalara saygı göstererek elde ettğin mallarını, kim,           yasalara gözüküp, senin elinden almaya çalışacak kadar, sert olacaktır?

22. ( Sağlık ).       

a) Hamam insanları yaşlandırır!       

b) Karnını temizlemekle kimileri hastalıkları önler!       

c) Kuduz hastalığına yakalanan kişi, su içebilirse, bu ona iyileştirici ilaç olur.

23. ( Diktatör/lük ).       BAŞA DÖN

a) İki çeşit diktatörlük vardır. Neron'unki gibi olan diktatörlükler, kişiyi, yargılamaksızın           ölüme gönderirler!           Tiberio'nunki gibi olan diktatörlükler ise, kurbanlarını, mahkemeye, yargıç önüne,           çıkardıktan sonra, ölüme yollarlar. Bunların ikisi de uğursuzdur!...       

b) Yer yüzü diktatörünse, saklanarak yaşamak değil, açıkta ölmek, daha soylu bir           davranıştır!

24. ( Kral sarayı ).       (Yargılanmaya götürülürken, kral sarayı yakınlarında bekletilen Apollon, kimi kişilere       saygı gösterildiğini, kimi kişilerin saygı gösterdiğini, saraya girip çıkanların gürültüsünü       duyunca, söyledir:       -Bütün bunlar, bana, herkese açık, bir helayı anımsatıyor! Dışardaki içeri girmek,        içerdeki dışarı çıkmak için ivedi ediyor. Kimisi iyi yıkanmışa, kımisi ise hiç yıkanmamışa        benziyor! )

25. ( Doğuş-ortam ).       Önce, kaynaklandığı ortam olmasa, hiçbirşey doğmaz!

26. ( Ruh-Ölümsüzlük ).       

a) Sayın imparator, istersen, bana konuşma olanağı ver! Değilse, birini gönder, vücudumu           alsın!           Nasıl olsa ruhumu almak olanakdışıdır!           Doğrusunu söylemek gerekirse, vücudumu bile alamazsın!       

b) Beni öldüremiyeceksin çünkü ben ölümsüzüm!       

c) Ruh ölümsüzdür! Senin malın değil yaratanın malıdır!

27. ( Yaşamak ).       

a) Ben kapalı olmayan, tapınaklarda yaşamayı seviyorum...       

b) Biz, yaşam denilen süre boyunca, bir hapisanede bulunuyoruz.           Bozulabilecek bir vücüt içine bağlı, ruhun kendisi, çok şeye katlanmak zorundadır, ve           insanlığın başına gelen ne varsa hepsinin kölesidir!.....................       

c) Göze çarpmadan yaşa! Bunu başaramazsan, öldüğünde olsun, göze çarpma!   

--Tyanalı Apollon'la ilgili olarak yabancı dillerde pek çok kaynak bulunmakla birlikte, türkçe kaynak yok sayılacak kadar azdır.Benim yukarda aktardığım düşüncelerini, 1978'de italyancaya çevrilip yayımlanmış, bir yapıtı inceleyerek ortaya çıkardım. Gerçekte, o yapıtta da benim verdiğim biçimde değil. Oraya buraya, çeşitli olaylar arasına, gelişigüzel, serpiştirilmiştir bunlar. Ben bunları seçip, temizleyip bu duruma getirdim. Daha pek çok vardır ama sizler için bunlar, yeter de artar bile!                                                              

  ----Dönelim Kemerhisar ağızıyla ilgili ayrıntılara.Hepinizin bildiği, "hala" anlamında kullanılan "emete" sözcüğü üzerinde bir araştırma yaptım ve onun en azından 2.000 yıl öncesi latincesinde kullanılan "amita" ile aynı olduğunu gördüm. Ve bunu belgeleyerek yayımladım da. Yazın Kemerhisar'da onunla ilgili olarak çıkan yazımı verebilirim.Buna benzer pek çok sözcükle ilgili olarak araştırma yapılırsa kimbilir daha neler ortaya çıkar.                                                                

  ----Yaptığım başka küçük bir araştırma, unutulmuş kimi öztürkçe sözcüklerin, bizim aramızda, özellikle, sövgü sözlerinde yaşadığını gösteriyor. 

  BÖLÜM-7 ...................................BAŞA DÖN

 Yaptığım başka küçük bir araştırma, unutulmuş kimi öztürkçe sözcüklerin, bizim ağzımızda, özellikle, sövgü sözlerinde yaşadığını gösteriyor. İşte örnekleri:  

1) "Sin" sözcüğü. "mezar" anlamına gelen ve latince "oyuk, kıvırım..." anlamındaki "sinus" ile      bağlantılı gözüküyor.      Bizdeki örnekleri:

a) sini bohlu (sini boklu) (mezarı boklu).      

b) sininde boh gaynasın (sininde bok kaynasın).     

  c) sinine sıçarım.      

d) sinine sışdığım (sinine sıçtığım).      

e) sinsiz (mezarsız).       Annem birine kızıp "sinine sışdığım" deyince ben soruyordum " neresine sıçıyorsun?" diye.      O ise "Bi yerine sıçıyom amma neresine ben de bilmiyom" derdi. 

2) "Od" sözcüğü. "ateş" anlamında. Yalnızca "ciğerine odlar düşsün/düşesice" örneğinde.      Belki sizler dikkat etmemişsinizdir. Bizdeki "odak" sözcüğü (merceklerdeki "odak"),       latince "focus" (ocak, ateş) örnek alınarak yapılmıştır.                                                               

 ---- Bir yazımda belirttiğim gibi, bizde sürekli kullanılmış ve kullanılan "kumsal, uysal" sözcüklerini TDK getirmemiştir. Dolayısıyla, "ad"lardan ve "eylem" köklerinden "sıfat türetmeye yarayan bu "-sel/sal" sonekinin başka dillerden gelmediğini, türkçe kökenli olduğunu gösteriyor.                                                                ---- 

Bir zamanlar, Türk Dil Kurumu'nun çıkardığı "Derleme Sözlüğü"nde bizim oralarda da kullanılan pek çok sözcük var. Ancak bunlar, adını vermeyeceğim birisi yüzünden, yalnızca "Bahçeli" olarak verilmiş. Hemen hep "Niğde-Bor-Bahçeli" olarak geçer kullanıldıkları yerler. Dolayısıyla bizim de kendi ağzımızın sözcüklerini bilelim, ortaya koyalım.                                                                

---- Şimdi sizin internette kullanmaya çalıştıklarınıza benzer sözcüklerden örnekler vereyim benim yıllardır yaptığım derlemeye dayanarak. Ben bunları konu konu ayırdım. Size hepsini değil birkaç tanesini vereceğim elden geldiğince en ilginçlerini seçerek. Siz bakın. Buna benzerlerini derlemeye, açıklamaya çalışın. Sonra karşılaştırırız. Bakalım yenilerini bulabildiniz mi?                                                                 

---- 1. Ekmek-yemekle ilgili sözcüklerden örnekler ( benim derlemede bunlardan aşağı yukarı 200     adet var ).     abılobut, angut gibi, arabaşı, boaz aarıı, boaz olsun, bozsulu, büllemek, duu çorbası,      (atasözü: ekmeen dooşan gendin tazı, goşan goşan tutaman emi), ekmee yandan (çalışmah),     galle (kemii gibi), gamıtmah, gaygana, gıdahmah, goorga, gursana düşmek, guru yoan acı      soan, hahırdah, hoo çalmah, istiikim yoh, öftük etmek, (atasözü: elden gelen öön olmaz, o      da vahdında gelmez), özee geşmek, özemek, sasımah, sıdırmah (yumurta -), siftinmek,      sinirsemek, şepe, tarana (aazlı), yaarıh, yeenti, zıhlanmah. 

2. Sıvı-su ( ve bunlarla ilgili yer ve araçlar) ile ilgili sözcükler.     Ben bunlardan 180 kadar derledim. İşte size birkaç örnek:     biziidan (gara -), bört, bulaşıh (ala -), bütün su, cingil, coplah, çaalah, çim(dir)mek,      çoodurek, çoodürmek, çölmek, dalbınmak, deeşik almah, dipsiz(in komüsü), duru bekmez,     emiş(dir)mek, gar gatması, golek, golen etmek, goosü yumah, gotürge, guşaani, helki,      hereni, keşgil, köfnük, kullü (su -sü), pus, siimek, sormuh, su dalbınıyor, su gangalı, susalıh      olmah, susiken, sürgüç, süzgeç, süzek, şiri şibit, tırıhlamah, topraan ölü geldi, yaar ( seni     eşşeen yarına ekiceem), yüzünü yuucüünen su dokücü gorsün, zıypah. 

3. Meyve-bitki adları (ve ilgili sözler-deyimler).     Ben bunlardan 197 tane derledim. İşte birkaçı:     aadilimit, acımıh, arapdaşşaa, baarcah, baytıran, bıtırah, burçalıh, callangoz dikeni, cıngıl,     cırtatan, çööşen, çınıçıtlıh, çördük, denegutnu, diken ölüsü, divle, döşşootu, dööramber,     eecen, almanın eşşee, fışgın, galabalah yappaa, garoolluh, gazayaa, gıhsinir yappaa, gızlar     yaalıı, govah yappaa, güdük orospu, guşibii, gutnu (kesmek), halaza, hırtıl, hoolucan,      itdaşşaa, kömütlek, kunnootu, morövek, ötürek alıcı, samırsah, sıırguyruu, soansiki, şöbük      sakızı, tövek, yoortçiçee. 

4. Hayvan adları.     Ben bunlardan 117 tane derledim. İste birkaçı:     alaancıh, almabaşı, baarcah, bambıl gurdu, boduh, boh bööcüsü, böö, çekik (kuşu), düren,      ebabil guşu, epelek, fişgene, gallenguş, gelengi, gılmanas, gı(r)saç, govelek, guyröölüsü,     ibubuh, kertiç, malgelini, ool vermek, ossurah bööcüsü, pisarı, susiken, tongaali, yannı. 

5. Akrabalık-hısımlık sözcükleri.     Ben bunlardan 90 kadar derledim. İste bunlardan birkaç örnek:     bubalıh, cicaba, diizıızı, eesikli, emetoolu, ganayahlı, gayınna, gennaba, gırıh, guççaa,      guççaaba, gunnacı, ikicannı, oolluh, uluca. 

6. Ünlemler.     Bunlardan 20 kadar saptadım değişik olarak. İşte birkaç örnek.     abaruu, amandiim, apısa, haarhe, gidamaan, gurban olsun. 

7. Zarflar. ................................... BAŞA DÖN

    Bunlardan epeyce var. Birkaç ilginç örnek:     belli (aaşamdan -), doorucana, harpadan, hırpadan, özünden, zabattan,      günün annına, çıhla, dek gele, dutturabildiine, zıhlana zıhlana, ondan gilli, gooken, uurun     uurun, neliinen, bu kesim(e), cıldır cıldır, bi sohum, garaasbennek, haişte, nazaat, yalınayah     yalbırdah. 

8. Eylemler.

    Bunlardan 672 tane saptadım. İşte birkaçı:     acışmah, ali gelmek, arınnaşmah, azınsımah , bayın(dır)mah, becellemek, berkinmek,      buasamak, burunnamah, buuz etmek, buzaalamah, büzülaalmah, cıllıhlamah, çemkirmek,      çik gelmek, çohsınmah, çitimek, çohraşmah, çölsemek, çöşmeklemek, dalbınmah,      dapanna(t)mah, deeşik almah, dımıtmah, dikilaalmah, durmaşlamah, duumek, ekelmek,     erinmek, gattırmah, gırçmah, gıtalmah, gızannamah, godermek, golen etmek, gonüllenmek,     goolamah, gostahlanmah, gotunü koşge ıslatmah, gunna(t)mah, gurholmah, hallamah,      hıralmah, höflenmeh, ıhmah, ılışlamah, ışgıtmah, ızınsımah, ibiklemek, ilimek (içine -),     kerkinmeh, kesirinden gelmek, kireşlenmek, osküslemek, oturumuna gelemk, ödünü      sıdırmah, öödünmek, parpıla(t)mah, sekellemek, seselmek, sırıtmah (yorganı -), sifti(n)mek,     susalıh olmah, şinne(t)mek, tapışlamah, tozuhmah, ummacı olmah, ümmeci (keşşik)      oturmah, üt(üz)mek, vıcıtmah, yalıhsamah, yapınmah, yetinmek,     yüzükmek, zıldırmah, zorsınmah. 

9. Sıfat. Ben bunlardan 571 adet derledim. İşte birkaç örnek:     aarıh (boaz aarıı), adıbelli, ahampah, alaşa, alatoo, ayahlı başuşlu, ayar, başına buyruh,      berhut, bıttırı, boazı örmeli, böcekçi, buasah, catlah, cırtıh, cingi, çandır, çaşarat, çifteli,     çolpa, çöne, daldaşşah, dapıncahlı, dedirgin, dilik, doolcu (eşşek), dottiri, döşşentili,     duzdaam, ebem bülüü gibi, ekti, ekmee yandan, erbeem, erincek, geleze, gıllı barah,     gıtalmış, goolah, gopbüllü, gubat, gudümsüz, guzulacı, hahaç gibi, hıntı, hoşgiş, ımıh,     işe yatır, keşşikli, köreke, ooncek, seselmiş, sıracalı, singilit, tovatır, ummacı, ütmeli,     yalınayah yalbırdah, yellengoo, zile, zort. 

l0. Adlar. Bunlardan l000 kadar derledim. Birkaç örnek:      aadilimit, acımıh, al, anı (eşekte), atmer, belik, boor, bört, burçalıh, cazı, çebiç, çet, çetele,      çinetir, çohratma, çoodürek, çördük, çuk, dapan, daylı, deeşik, depki, dırıl, dilaltı, dolaz,      dutma, eesikli, enedut, essik, fışgı, gassıh, gebelek, gıcır, gidişik, golcah, gonculus, gonüs,      gotürge, gulüz, happan, harar, hereni, hırhız, hırtıp, hoo, höşmek, ısdırıh, itbunnu, kengel,      korge, melefe, mucuh, nuniyer, oolaa, övelik (otu), parpı(cı), sarhanah, sındı, sohu,      şahanah, şaplah, şöbük  (sahızı), teberik, tetir, tohaç, ulubazar, uura, ümmeci, yaalıh,      yanaşma, yancah, zobu. 

ll. Araçlar. Bunlardan l66 tane derledim. İşte birkaç örnek:    alaçıh, burunsalıh, cıncıh, çeemel, çeten, çıılıh, çinetir, dapıncah, dikke, dönderme, enedut,    gıcır, gooluh, gop, gusgun, hacat, kecere, keşgil, kucü, miidiram, sekemek, selöör, sinatlıı,    ürkiye, yancah, yaygı, zelbe.

 l2. Takma adlar. Bunlardan 3l4 tane derledim. İşte birkaçı:      Bıttırı, botbot, camuzartıı, cıdır, cıttır cumaali, civciin ...., cotturan, çetali, daşagulen,      donsuz memet, gıhyalan, gılguyruh, gocoot, gospadar, gotüsoannı, gotüyoluh, hıbili,      hıra, hohana, kostü, kupelek, melloo, moroolan, patdaşşah, sarhanaan ..., sikibitli,      sikiboncuhlu, tahbaş, tallabelen, tıhalah, tohlu, tırallaa, tüter, yaasız, yirik ..., zottiri... 

l3. Oyunlar. Birkaç örnek:      gıcır, harar, sıra çekme, met, aşşıh oyunları, tura. 

l4. Ölçü. Birkaç örnek:      batman, cimcik, çeten, çile, gangal, gelep, goşu, gülek, keli, kerdi, ombal, öölek, şelek,      urup, yarımnaa. 

l5. Vücut. Birkaç örnek:      boor(ek), bülük, çiğin, dal, geerek, gursah, hı(r)tlah, şahanah.

 l6. Atasözleri - deyimler. Bunlardan aşağı yukarı 580 tane derledim. İşte birkaç örnek:      aar otur batman gel; aaşam guneşi gozele, zabah guneşi sidikliye düşer; acı datlı gaşşıına      çıhmış; adam bildik eşşee oordumuza deedi daşşaa; ala daadaa kor gargii gorür, anam      bana gız dedi, benim umudum ız; anam can derdinde babam ... derdinde; ayahlı başuşlu;      beli bıhını çıhmah; boaz aarıı; cıbıl ineen kel tanası; cingil duunü yapmah, gotü bohlu kel      tohlu;yattıı ahır sekisi, çıırdıı Istanbul türküsü; daylının dibi; deeşik almah; dışına bahsan      yiirenin, içine girsen dillenin; dilki deliinden yan çıhdı; dilliksiz gomah; dipsizin komüsü       kesilmek; dölek durmah, dünya ölümlü gun aaşamlı; ekmeen dooşan gendin tazı, goşan       goşan dutaman e mi; ere gahmah, eşşeen yaarına ekeceem seni; gannı doydu mu ....      gahar; gannındaayınan gayıplar ol; gebek dutmah; gızıl omuz emee; gokten palan yaasa      gusgunu boazımıza geşmez; goo vermek; gote gode tooh; gubuz atmah; gurdizine basmah;      guyruh gapaa; hahaş gibi; herkez ööne çömmek gotüne; hırtıç gibi; ikiişinin bi umudu;      ilii kesilmek; inmeler indirmek; it gılı postal baa; kelii dama atılmah; misafir umduunu deel      bulduunu yir; ne gızı verir ne dünürü darıdır; nerde çalgı orda galgı; oram ada sohaana      döndü; o yalan bu yalan var biraz da sen oyalan; ödü bohuna garışmah; ölü gozünden yaş      dul öönden aş beklenmez; senin ganniin tohluuu benim yüzümün ahlıı; seninki de dipsize      benzer; sıtgı sıyrılmah; suyu fasilliye bağlamah; sürmii gozden çekmek; varını yer yoonu      ele der; yeneelinin sik tutduu gibi; yıllıhçı durmah; yiidiken yıhılasıca; yohluunan yiitlik      olmaz; yüzünü yuucuunan su dokücü gorsün; yaamur yaar gibi guller, şaşdıından bohuna      eller; gara gışı it de geçirir amma yedii soou gendi bilir; alacaana şahin vereceene garga;      gırıldıı yerden üzülsün; bizim it balta getirdi mi; el s....ile gerdee girilmez; yanını yannılar      gorsün; baa girer tosbaa gole girer gurbaa; kim ossurduusa bunnularını dutallar; el adamı      dutup durmaz; ölü gotüne pambıh dıhar gibi; gotü pambıhlı cuvara.                                                          

---- İşte size Kemerhisar'la ilgili birkaç ayrıntıntıdan örnekler. Gördüğünüz gibi sayfalar tuttu. Bir de bunların bunların hepsini, gerektiği gibi, işlersek, ortaya bir kitap çıkar.  Benim şimdilik yazacaklarım bunlar sizlere birazcık yardımcı olmak için. Öbür işlerin yanında, sabahtan akşama kadar, bir günümü aldı. Siz de bu örneklerden yola çıkarak fırsat bulduğunuzda doğum yerimiz ve çevresiyle ilgili sözcükleri, atasözlerini, deyimleri, anlatılan öyküleri, işe yarayan daha başka ayrıntıları derleyip toplayın. Sorun soruşturun. Göreceksiniz neler çıkacak ortaya. Ben ayrıca ilginç öyküleri de topladım. Fırsat bulunca küçük de olsa bir kitap çıkaracağım o konuda. Onlardan burda örnek veremem çünkü çok yer tutar. Şimdilik bu kadar. Ara sıra, Tyana'nın geçmişi gibi, başka konularda yazacağım. Hepinize başarılar.

                                                                          Asım Tanış              BAŞA DÖN

 

 

KEMERHİSAR İÇMECELERİ :Bilgi ve Rezervasyon :Tel: 0 388 329 24 04 ; Fax: 0388 329 32 86  Bilgi İçin Kemerhisar İçmeleri Link ine giriniz.

  Ekim 2001 Tarihinden bugune kadar kisi ziyaret etmistir

Baslangic Sayfasi  | Favorilere Ekle | E-mail