Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

   Mesaj Oku   Mesaj Bırak       Aladaglar Kapadokya

Niğde 

English

Ana Sayfa        

 
 Kemerhisar Belediyesi
 Italya Kazı Çalışmaları 
 TYANA Hakkında-1
 TYANA Hakkında-2
 Tarihce
 Tyana'li Apollon
 Etiler İlkogretim Okulu
 Hisar İlkogretim Okulu 
 Kemerhisar.beldesi.com
 Fotograflarla Kemerhisar-1
 Fotograflarla Kemerhisar-2

Festival        

 
 2003 Festival 
 2003 Kazı Çalışmaları 
 2001 Festival Foto
 2002 Festival
 2002 Festival Fotografları
 Kemerhisar İçmeleri
 Gezilecek Yerler
 Basın Haberleri
 Asım Tanış'ın Yorumları  
 Yorumlar-1
 Yorumlar-2
 Linkler                          
 Kemerhisar Linkleri
 Niğde Belediyesi
 Bor Belediyesi
 Bor
 Dünya Para Katalog'u
 Tarihi Para Katologları
 Türkiye Haritası
 Kemerhisar Yol Haritası
 Türkiye Arkeoloji Haritası
 Niğde Yerel Haritası
 Sehirlerarası Mesafe
 Yetiştiricilik           
 Tarım Ürünleri 
 ELMA Yetistiriciligi
 Üzüm Yetiştiriciliği
 Kalecik Karası  Üzümleri
 Ağaç Çeşitleri
 Şarap Üretimi
 Geçti Borun Pazar ı

 

 

 

 

 

 

 

 

Eroğuz KILINÇ 

IYI LISTE, UYE OLMAK ICIN TIKLAYIN

Doga Turizmi
Kültür Turizmi
Termal Turizmi
Yayla Turizmi

Mesire ve Gezi Yerleri
Konaklama
Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi Kiliseleri
Aksaray
Gümüşler Manastırı
    

Kavlaktepe

 Dağların şehri

Anadolu'nun orta yerinde bir dinlenme, bir spor, bir turizm merkezi olma yolunda hızla gelişen bir diyarda konaklıyor Kervan; Çamardı...
Dağların ardında, Niğde ilinin en yüksek rakımlı ilçesi... Orta Torosların uzantısı olan Aladağlara Çamardı, Emli Vadisi'nden başlayan bir yürüyüş Cimbar Vadisi'nde dik kayalara tırmanış.
Kalay madeninin yapıldığı Kestel mağaralarından ve Kavlaktepe yeraltı şehrinden gizemli bir sesleniş...

Kavlaktepe köyünde bir Konak

Hasan efendinin konağı bugün hala ilk günkü kadar güzel ve tarihi dokuları korunmuş durumda.

Konağa çatal kapılı bir büyük kapıdan giriliyor kapı üzerinde piriç ile işlenmiş kapı tokmakları ve girisinde yarım daire merdivenleri var.

konak tohlam 14 odadan oluşmakta bunlara ahır samanlık dahil.

Konağın iç mekanı tamamen ahşap oyma motiflerle işlenmiş . Odada en dikat çeken mekan ise küçük çıkartma diye adlandırılan ve içerisinde kristal ayna ve konsol sulunan bölüm. 

Fotografta görüldüğü gibi ..

Konakta şimdilerde hasan efendinin torunları oturuyor.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan aile konağın tüm özelliklerde kalmasını istiyor.

Yaşar Baykan ve oğlu Erdal Baykan olmak üzere iki aile yaşamakta .

Yüklük dolabı(Yatak Odası) Yüklak Dolabı (Misafir odası) Duvara Gömme dolap Kapağı

Çamardı İlçemiz

Çamardı İlçesi Niğde’ye 70 km uzaklıktadır. 1948 yılında Maden İlçesi adıyla kurulmuştur. 22 yerleşim birimi olan ilçenin nüfusu 6.500 civarındadır.

Çamardy ilçesine bağlı Kavlaktepe köyünde, Bizans Dönemi eseri olan yeralty ?ehri ile ilçeye 4km. mesafedeki Celaller Köyü yakynyndaki Göltepe-Kestel Ören Yeri çok önemli tarihsel kalyntylardyr. Çamardı tarihi açıdan önemli bir yerleşim bölgesi olduğu kadar doğal güzellikleri ve çevre çekiciliği özellikleriyle de oldukça önemlidir.

Çamardı İlçesi Türkiye’nin en önemli dağcılık ve trekking merkezi durumundadır.1992 yılında Turizm Bakanlığı ve Niğde Valiliği'nin çalışmalarıyla, Aladağlar ve Bolkarlar dağcılık ve trekking merkezi olmuştur. 4.000 'e yakın turist çeken merkez haline gelmiştir. Aladağlar Demirkazık Zirvesi doğal bir dağcılık okulu konumuna gelmiştir. Yörede yapımı planlanan dağcılık eğitim merkezi dağ ve doğa sporlarının daha da gelişmesine katkıda bulunacaktır. Bolkar dağları kayak merkezi yapımına devam edilmektedir. Bu merkezin bitirilmesiyle Niğde, Çukurova, Güneydoğu Anadolu ve Orta doğunun en önemli kayak merkezine sahip olacaktır.Son yıllarda ülkemizde ve dünyada en önemli spor dalları arasına giren dağcılık ve trekking merkezi haline gelen Demirkazık Zirvesi yabancı turistlerin ülkemizde en çok tercih ettikleri bölge konumuna gelmiştir.

Torosların en yüksek bölgesinde bulunan Demirkazık Zirvesi insanları büyüleyen doğal güzelliği, 300'e yakın tırmanış seçeneği ile bu konuda eşsiz bir yöredir. Bölgede yetiştirilen alabalıklar ise lezzeti açısından turistlere sunulan eşsiz güzelliklerden biridir. Bölgeye gelen turistlerin konaklama merkezi durumunda olan Emli Vadisi çevresindeki yamaçlar ise yamaç paraşütü sporu açısından da oldukça elverişlidir.

Gerek sahip oldukları doğal güzellikleri (yılın büyük bölümü karla kaplı zirveler; her iki dağ grubunda bir düzine civarındaki küçük dağ gölleri) gerekse kendine özgü bölgesel dağ bitki ve çiçekleriyle çekim alanı özelliği oldukça önemlidir. Aladağlar ve Bolkarlar üzerinde buzul aşınışıyla oluşmuş irili ufaklı birçok göl bulunmaktadır. Akgöl, Alagöl, Çinigöl, Yedigöller ve Karagöl bunların başlıcalarıdır. Göllüdağ üzerinde bir krater gölü bulunmaktadır. Narlıgöl ise çökme neticesinde oluşmuş bir maar gölüdür.

Dağcılık ve Kış Turizmi açısından önem taşıyan Aladağlar’ın eteklerinden geçen Ecemiş Çayı ve Demirkazık Dağı çevresindeki bölge, mesire alanı olarak kullanıl-maktadır.
Çamardı ilçesinde besi hayvancılığı gelişme göstermiştir.İlçenin topoğrafik özellikleri ve bitki yapısı arıcılığa son derece uygun olduğundan bu alanda da üretim yapılmaktadır. Bol miktarda fenni kovanın dağıtılmasıyla arıcılığın ilçe ekonomisine katkısı artmıştır. İlçede ayrıca tarımsal üretim yapılmaktadır.


Demirkazık Dağları'nın dibinden gelen bu şenliğe pencerelerinizi açın...

Yaban keçisi sayısının her geçen yıl artış göstermesi bizleri son derece sevindirdi. Kaçak avcılığın önlenmesi ve keçilerin yaşadığı bölgenin yakınlarındaki Kavlaktepe, Sulucaova, Pınarbaşı, Demirkazık, Çukurbağ, Elekgölü ve Yelatan köy muhtarlıklarıyla yaptığımız işbirliği sonucu yaban keçisi sayısı bundan sonra da artacak. Bizimle işbirliği yapan köy muhtarlarının görevlendirdiği bekçiler, kaçak avlanmanın önüne geçti.”

Kavlaktepe köyünün iki saat güney batısında, göklere meydan okur gibi duruşuyla etrafındaki dağları korkutan Torosların biricik sivri kayası "Demirkazık"ın bu köyden görünüşü insana dehşet vermektedir.

Burada Demirkazık ne kadar kurulsa haklıdır. Çünkü o ince ve uzun dağın etrafı kurşun ve gümüş madenleriyle doludur. Onun için Demirkazık, şerefini gümüşten, gururunu kurşundan almış ve tıpkı bu iki madenin karışımı renge bürünmüştür.

Demirkazık'ın sert ve haşin tepelerinde geyikten başka hayvan bulunmaz. Demirkazık'ın doğusunda kalan ve güney doğusundan başlayan büyük yaylanın ismine "Başyayla" denir. Bu yayla, halk arasında bir masal yaylası gibidir.

 

Kapodokya bölgesinde yer alan Niğde doğal ğüzellikleri, kültürel varlıkları ve termal kaynakları ile turizm açısından önemli cazibelere sahiptir.

Ala dağlar ve Bolkar dağları dağcılık, yürüyüş ve kış sporları açısından oldukça cazip bölgelerin bulunması, farklı kültür ve uygarlıkların kalıntılarının olması, Türkiye genelinde inanç turizmine yönelik olarak seçilen 8 eser arasında yer alan Gümüşler Ören Yeri ve Manastırı, termal turizme yönelik kaplıca ve içmeler gibi yerler bulunmakta olup, yeterince değerlendirilememektedir.

İl turizm potansiyelinin gelişmesi için yeterli alt yapı ve tesislerin yapılması gerekmektedir. İlde turizm sektörünün önemli bir potansiyele sahip olduğu ve bu potansiyelin iyi bir şekilde değerlendirilmesi sonucunda il turizm gelirlerinin önemli boyutlara ulaşabileceği tahmin edilmektedir.

Konaklama....................Sayfa Başı

Niğde ilinde turizm işletmeli belgeli iki yıldızlı 108 yatak kapasiteli Çiftehan oteli, bir yıldızlı 39 yataklı Tyana oteli, bir yıldızlı 70 yataklı Nahita otelidir.

Doğa Turizmi

Büyük kısımları Niğde ili sınırları içerisinde kalan Aladağlar ve Bolkarlar, Anadolu'yu Güneyden çevreleyen Toros sıradağlarının "Orta Toroslar" bölümünü oluşturur. Büyük bir kısmı Niğde sınırları içinde kalan bu dağlar, dağcılık, yürüyüş ve kış sporları açısından oldukça çekici güzegahlara sahiptir. Aladağlar, ortalama 3500m yüksekliğinde, bindirmeli "Napli" bir yapıya sahiptir. Aladağlar üzerinde, Demirkazık grubu, Yedigöller grubu, Kaldır grubu ve Torasan grubu olmak üzere dört yükselti grubu bulunmaktadır. Yörede, dağ keçileri, vaşak, kurt, yaban domuzu, geyik, tilki ve tavşan bölgede görülen hayvanlardır. Kartal, kergenez ve keklik bölgede görülen önemli kuş türlerindendir. Bu dağlarda genelde yörükler göçerler olarak yaşamaktadır. İklimin müsait olduğu aylarda beraberindeki hayvanlarına bakarak, halı, kilim gibi el ürünlerini yaparak yaşamlarını sürdürürler.

Aladağlar, dağcılık, yürüyüş ve tırmanışlar için Torosların en uygun bölümüdür. Tırmanışlar için en uygun yollar Çamardı ilçesindeki Demirkazık ve Çukurbağ köylerinden başlar. Hemen bu bölgede konaklamak için 85 yataklı modern bir dağ evi bulunmaktadır.

Bolkar dağları da yürüyüş ve kış sporları açısından oldukça cazip bir bölgedir. Özellikle 7 km'yi bulan doğal pisti ile tur kayağına ilgi duyanları memnun etmektedir. Bolkar dağlarına özgü kraker gölleri ve başka yerlerde nadir olan tesbit edilebilen 200'e yakın kır çiçekleri olan bu bölge her zaman ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur. Kış turizmi ve kış sporları özellikle Bolkar Dağlarında büyük gelecek vadetmektedir.

Kültür Turizmi....................Sayfa Başı

Niğde'nin kültür turizmi potansiyeli sınırlı gibi görünse de, sahip olduğu son derece önemli ve kendine özgü kültür varlıkları bu sınırı zorlamaktadır.

Niğde'ye, yaklaşık 20 km uzaklıkta, Bor ilçesi Bahçeli ve Kemerhisar kasabalarını içine alan geniş bir bölgede bulunan "Tyana Ören Yeri" bir Antik kent olarak, Kemerhisar Su Kemerleriyle ve Bahçeli Roma Havuzu ile canlılığını korumaktadır.

Roma devrinden kalma Niğde'ye 40 km uzaklıkta Karatlı kasabası yakınında bulunan "Kuşkayası Mezarlığı" önemli kalıntılardır. Niğde'ye 9 km mesafede "Gümüşler Ören Yeri ve Manastırıdır". Kapadokya bölgesi'nin diğer yeraltı şehirleri gibi Bizans dönemine ait olan ve korunmak amacı için yapılmış olan "Kavlaktepe Yeraltı Şehridir". Selçuklular döneminde 1. Alaaddin Keykubat döneminde Niğde merkezinde
Alaaddin tepesine yaptırılmış "Alaaddin Camiidir". Niğde il merkezinde Selçuklu sanatının en güzel eserlerinden olan "Hüdavent Hatun Türbesi", İlhanlı Beyliği döneminde yaptırılan "Gündoğdu Türbesi", İlhanlı dönemine ait "Sungurbey Camii ve Türbesi", özellikle griş portalindeki taş işçiliği mükemmel olan Karamanoğlu Alaaddin Ali Bey tarafından medrese olarak yaptırılan "Akmedresedir". Yine il merkezinde "Niğde Kalesi" ve "Bedesten" önemli kültür merkezleridir. Ulukışla ilçesinde, xvıı. Yüzyılda yaptırılan yanında cami ve hamamı bulunan "Öküz Mehmet Paşa Kervansarayıdır".

Termal Turizmi

Niğde'ye 80 km. Mesafede Ulukışla ilçesinde E-90 Karayolu üzerinde bulunan "Çiftehan Kaplıcaları", hem banyo hem de içme kürlerine elverişli olan kaplıcalarımızdandır. Kaplıca merkezinde 400 yataklı vasıflı ve 700 yatak cıvarında konaklama tesisi bulunmaktadır. Niğde merkezine 75 km. Mesafede Çiftlik ilçesisindeki Narköy'e oldukça yakın olan "Narlıgöl Sıcaksu Kaynağı" bir krater gölüdür. Bor ilçesindeki Kemerhisar kasabası yakınında "Kemerhisar İçmecesi", içme kürleri ve çamur banyosu için kullanılan termal yerlerimizden biridir. Niğde'nin 2 km batısında romatizmalar ve diğer rahatsızlıklara olumlu etkisi olan "Kocapınar Suyu ve Çamuru" ve Niğde'ye 45 km uzaklıkta İçmeli kasabası yakınında maden suyu olarak kullanılan "Ferhenk Müshil Madensuyu Kaynağı"önemli termal bölgelerindendir.

Yayla Turizmi....................Sayfa Başı

Genellikle 2500 metrelik ve daha yüksek rakımları olan Niğde yaylaları, özellikle Toros Aladağlar ve Bolkarlar'da bulunan yaylalar çok zengin bir bitki örtüsü ve dağ çiçeklerine sahiptir. Ayrıca bu yaylalarda yaşayan yörüklerin folklorik özellikleri, yaşayışları, ekonomik etkinlikleri, el sanatları yöre halkının ve dağ ve doğa yürüyüşleri için buralara gelen turistlerin çok fazla ilgisini çekmektedir.

Mesire ve Gezi Yerleri....................Sayfa Başı

Niğde il merkezinde ve çevre yerleşim yerlerinde, Kayardı Bağları Mesire Alanı, Fertek Fatih Parkı, Bahçeli Gezi ve Mesire Alanı, Elmaderesi yürüyüş gezi ve mesire alanı, Gebere Barajı Mesire Alanı, Gümüşler Barajı Mesire Alanı, Keten Çimen Mesire Alanı, Demirkazık Gezi ve Mesire Alanı ve Darboğaz-Meydan Gezi ve Mesire Alanları gibi görülmeye değer, dinlenmek için çok güzel olan, günübirlik gidilebilen mesire yerleri vardır.



Ihlara Vadisi....................Sayfa Başı

Aksaray'a 40 km. uzaklıktadır. Vadiye, Aksaray-Nevşehir karayolunun 11. km.'sinden sapılarak gidilir.

Hasandağı'ndan çıkan bazalt ve andezit yoğunluklu lavların soğumasıyla ortaya çıkan çatlaklar ve çökmeler kanyonu oluşturmuştur. Bu çatlaklardan yol bulan kanyonun bugünkü halini almasını sağlayan Melendiz çayına ilk çağlarda Kapadokya ırmağı anlamına gelen "Potamus Kapadukus" denilmekteydi.

14 km. uzunluğundaki vadi Ihlara'dan başlar Selime'de son bulur. Vadinin yüksekliği yer yer 100-150 m.'dir. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Bazı barınaklar ve kiliseler yeraltı şehirlerinde olduğu gibi birbirlerine tünellerle bağlantılıdır.

Ihlara vadisi morfolojik özelliklerinden dolayı keşiş ve rahipler için uygun bir inziva ve ibadet yeri, savaş ve istila gibi olağanüstü zamanlarda ise gizlenme ve korunma yeri olmuştur.

Ihlara vadisi kiliselerindeki süslemeler 6. yüzyılda başlayarak 13. yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir.

Vadi boyunca yer alan kiliseler iki gruba ayrılabilir. Ihlara'ya yakın olan kiliselerin freskleri Kapadokya sanatından uzak, doğu etkisi taşırlar. Belisırma yakınında yer alanlar, Bizans tipi fresklerle süslüdür.


Ihlara Bölgesi'nde Bizans Dönemi'ne ait bilinen kitabelerin sayısı oldukça azdır. Belirsırma köyüne 500 m. uzaklıktaki St. Georgios (Kırkdamaltı) Kilisesi'nde Selçuklu Sultanı II. Mesud (1282-1305) ve Bizans İmparatoru II. Andronikos'un adlarını içeren 13.. yüzyıla ait fresk üzerine yazılmış bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabe bölgeyi ellerinde bulunduran Selçukluların hoşgörülü yönetiminin varlığını kanıtlamaktadır.

Ihlara vadisinde yer alan ve freskleri en iyi korunmuş olan kiliseler: Ağaçaltı, Pürenliseki, Kokar, Yılanlı ve Kırkdamaltı Kiliseleri'dir.


Ihlara Vadisi Kiliseleri....................Sayfa Başı

Ağaçaltı Kilisesi

Haç plânlı, kubbeli, beşik tonozlu, üç apsisli bir kilisedir. Girişin tam karşısındaki duvarda yer alan St. Daniel tasvirinden dolayı "St. Daniel Kilisesi" de denilmektedir. Beyaz zemin üzerine kırmızı, gri ve sarı renk kullanılmış, tonozu oldukça zengin motiflerle süslenmiştir. Kilise İkanoklastik Dönem öncesine tarihlenmektedir.

Sahneleri: Müjde, Ziyaret, Doğum, Üç müneccimin tapınması, Mısır'a kaçış; Vaftiz, Meryem'in ölümü, Daniel arslanlar arasında; kubbede ise İsa'nın göğe yükselişi ve aziz tasvirleri.


Pürenliseki Kilisesi

Dört bölümden oluşmaktadır. Giriş koridoru beşik tonozludur. Kilise iki nefli, iki apsislidir. Nefler arası geçiş kemerli iki sütunla sağlanır. Sahneler örgü motifi ve kalın bantlarla panellerle ayrılmıştır. Gerek geometrik motifler gerekse diğer sahneler açısından Kokar ve Yılanlı Kilise süslemelerine benzerlik gösterir. Kilise 10. yüzyılın başına tarihlenmektedir.

Sahneleri: Peygamberlerin görünümü, Deesis, Müjde, Ziyaret, Bakireliğin ispatı, Beytüllahim'e yolculuk, Doğum, Üç müneccimin tapınması, Mısır'a kaçış, Vaftiz, Kudüs'e giriş, Son yemek, İsa çarmıhta, Kadınlar boş mezar başında, İsa'nın cehenneme inişi, İsa'nın göğe yükselişi, Son yargı, Daniel arslanlar arasında ve aziz tasvirleri.


Kokar Kilise....................Sayfa Başı

Tek nefli ve beşik tonozlu olan kiliseye bugün yıkılmış olan apsisinden girilebilmektedir. İhtiyaç ndeniyle kayanın iç kısımlarına doğru oyularak cenaze salonu nefe ilave edilmiştir.

Süslemelerin tonunda gri renk hakimdir. Oldukça iyi korunmuş olan tonozda büyükçe bir haç motifi vardır. Haç motifinin ortasında yeralan kare çerçeve içindeki el motifi üçlü kutsama işaretidir. Kilise 9. yüzyılın sonuna tarihlenmektedir.

Sahneleri: Deesis, Müjde, Ziyaret, Bakireliğin ispatı, Doğum, Üç müneccimin tapınması, Vaftiz, Üç yahudi gencin fırında yakılması, Mısır'a kaçış, Son yemek, İhanet, İsa çarmıhta, Kadınlar boş mezar başında, İsa'nın gömülmesi, Pentakost ve aziz tasvirleri.


Yılanlı Kilise

Haç plânlı, beşik tonozlu ve tek apsislidir. Kuzey Duvarında bulunan şapelin içinde keşiş mezarları bulunmaktadır.

Batı duvarında yer alan sahnede, yılanların saldırısına uğramış dört çıplak günahkâr kadından dolayı kiliseye, bu ad verilmiştir. Sekiz yılanın saldırısına uğrayan birinci kadına ait kitabe tahrip olduğundan, suçu anlaşılamamaktadır. Yılanların ikinci kadını çocuğunu emzirmediği için göğsünden, üçüncü kadını yalan söylediği için ağzından, dördüncü kadını itaat etmediği ve söz dinlemediği için kulaklarından ısırmaktadır. Kilise 9. yüzyılın sonlarına tarihlenmektedir.


Belisırma Kiliseleri

Kırkdamaltı (Aziz George) Kilisesi....................Sayfa Başı

Düzensiz altıgen plânlı, düz tavanlı olup apsisi yıkılmıştır. Kilise'nin zemininde ve nişlerde mezarlar yer almaktadır. Kilise kitabelerinde Selçuklu Sultanı'ndan ve Bizans İmparatoru'ndan bahsedilmektedir. Mezar nişindeki bir başka kitabede ise şu ifadeler yer alır: "Ruhumuzu günahlardan arındır, öyle ki bir ruh adamın ruhu kadar arındır... senin hizmetkârın." Kilise 13. yüzyıla (1283-1295) tarihlenmektedir.

Sahneleri: Yıkılmış apsiste Deesis, İsa çarmıhta, İsa'nın göğe yükselişi, Meryem'in ölümü, St. George'a adak ve aziz tasvirleri.


Selime

Ihlara vadisinin bitiminde yer alır. Selime köyünde dik yamacın eteklerini yaslanmış peribacaları, bazilika tipinde katedrali, köye adını veren ve Selçuklu Dönemi'ne ait Selime Sultan Türbesi, kayaya oyulmuş kalesi ve kaya kiliseleri bulunmaktadır.


Aksaray

Hasandağı'nın eteklerinde, geniş bir ova üzerine Anadolu!yu doğudan-batıya, güneyden-kuzeye bağlayan ana yolların keşistiği noktada kurulmuştur. Özellikle Roma Dönemi'nde önemli bir şehir olan Aksaray, adını Kapadokya krallarından Archelaos'tan almıştır. 11. yüzyılda Selçukluların egemenliğine geçen şehrin adı, Aksaray olarak değişmiştir.

Aksaray'daki önemli eserler; 15. yüzyıldan kalan Ulu Cami, en eski Selçuklu eseri olan Kızıl Minare (Eğri Minare) ve Zinciriye Medresesi'dir. Kapadokya Bölgesinin önemli merkezlerinden olan Ihlara Vadisi ve Güzelyurt ilçesi Aksaray ili sınırları içerisindedir.


Güzelyurt (Gelveri)....................Sayfa Başı

Aksaray'a 45 km., Ihlara vadisine ise 15 km. uzaklıktadır. Doğal konumu, 19. yüzyıl mimarlık örnekleriyle Kapadokya merkezleri arasında seçkin bir yeri vardır.

Hristiyanlığın yayılması için çalışan Naziandozlu Gregorius adlı din adamı, Güzelyurt'u önemli bir merkez haline getirmiştir.

Güzelyurt'ta bulunan kiliseler; Yüksek Kilise, Kızıl Kilise, Silvişli Kilise, Ahmatlı Kilise ve Koç Kilisesi'dir. Ayrıca 1891 tarihinde kilise olarak inşa edilen ve halen cami olarak kullanılan kitabeli bir yapı da Güzelyurt'a ayrı bir özellik katmaktadır..


Eski Gümüş (Gümüşler Manastırı)
Gümüş Kilise....................Sayfa Başı

Niğde'nin 8 km. kuzeydoğusunda, Niğde-Kayseri karayolundan 4 km. içerde Gümüşler kasabasında bir kaya manastır, kilisesidir. 10. yüzyılda yapılmış manastıra tonoz biçimli kapıdan girilir.
Manastır avlusunun batı, güney ve doğusunda kaya oyma odalar, kuzeyinde ise kilise yer alır. Kilise kapalı haç plânlı, merkezi kubbeli, dört sütunlu, çapraz tonozlu, üç apsislidir.

Sahneleri: Doğum ve İsa'nın mabete takdimi; sahneleri çok ayrıntılı ve incelikli olarak işlenmiştir. Apsiste Deesis ve Havariler, Meryem'in çeşitli tasvirleri, aziz ve melek portreleri.

Kaya oyuğu şeklinde dört sütunu bulunan kilisenin duvarlarını freskler kaplamaktadır. Kilisedeki fresklerin güçlü ve canlı anlatımları, barındırdığı yeraltı şehri, büyük mezarlık odası ve oldukça büyük kaya kütlesine kazılmış yerleşim birimleriyle birlikte arıtılmış savunma önlemleri nedeniyle Gümüşler ören yeri ve manastırı döneminin önemli din merkezlerinden biri olduğunu göstermektedir.

....................Sayfa Başı



 

 

 

 

 

 

 

 

KEMERHİSAR İÇMECELERİ :Bilgi ve Rezervasyon :Tel: 0 388 329 24 04 ; Fax: 0388 329 32 86  Bilgi İçin Kemerhisar İçmeleri Link ine giriniz.

  Ekim 2001 Tarihinden bugune kadar kisi ziyaret etmistir

Baslangic Sayfasi  | Favorilere Ekle | E-mail
Daglarin doruklari dumanli olur Geriye dönmez savasçilar... Firtinayla sinanmistir ömürleri Karla yikanmistir yüzleri... Bu yüzden asla vedalasmaz Ve kiliçlarinda tasirlar siiri!. Bu yüzden sevdalari mahzundur Yürekleri kallavi! Alinlari ihanet vurgunudur, Gözleri intihar mavi... Yusuf HAYALOĞLU....