Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 50

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50     

Skuldkrisen sätter härskaren på prov

Vad är några få miljarder i skuld jämfört med en lång tradition av fred och stabilitet i denna del av arabvärlden?

ROBERT F WORTH och HEATHER TIMMONS
Dubai
Härskaren i denna stadsstat, shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum, blev känd som en utvecklingsinriktad kung, en autokratisk visionär med ambitioner att bygga ett Xanadu i öknen trots en här av kritiker, som varnade för att det var omöjligt.
”Det jag har uppnått i Dubai motsvarar bara tio procent av min vision”, sade han ofta till besökare.

Visionen blev rejält tilltufsad för några veckor sedan när Dubai, som tyngdes av 80 miljarder dollar i skuld, plötsligt bad om att få vänta med flaggskeppet Dubai Worlds räntebetalningar, vilket orsakade kalabalik på marknader runt om i världen. Nu frågar sig en del bedömare om shejk Mohammed förmår rädda Dubai ur hans överdrivet vilda ambitioner.
När skuldkrisen exploderade sista veckan i november vandrade den 60-årige shejken runt i British Museum och småpratade om föremål som ”hade inspirerats av islamisk konst”, vilket fick många att undra hur mycket shejken egentligen vet om Dubais ekonomi.
Nuvarande och f d rådgivare misstänker att shejkens medarbetare har hållit honom ovetande i flera veckor eller till och med månader medan problemen bara växte och växte. Hundratals fastighetsprojekt har stoppats, och massor av västerländska finansiärer har lagt benen på ryggen.
Det är mycket som står på spel och som är beroende av hur shejken hanterar krisen, inte minst Dubais roll som ett strålande exempel på framgångsrik arabisk ekonomi och stabilitet och emiratets federala politiska struktur, som också betraktas som en modell.
När skuldkrisen exploderade väcktes misstankar om eventuella spänningar mellan Dubai och Abu Dhabi, det oljerika systeremiratet, som av många förväntades komma till Dubais räddning.

Shejk Mo, som shejkens landsmän utomlands brukar kalla honom, avfärdar spekulationerna om motsättningar och vid ett tillfälle uppmanade han några journalister att ”hålla tyst” när de undrade om en eventuell tvist med Abu Dhabi. Han avfärdar också varningar om att Dubai håller på att kollapsa som ”småaktig avundsjuka”.
De flesta är dock överens om att emiratets bekymmer, liksom dess spektakulära utveckling de senaste decennierna, bottnar i shejkens egen ambition att bryta med den arabiska modellen och ”åstadkomma det omöjliga”, som han själv skriver i boken ”Min Vision”.
Ättlingen till en familj, som har haft makten sedan 1833, växte upp i ett beduinhus tillverkat av korall. Slavar lagade stuvning av getkött över öppen eld och kameler bölade på bakgården. Det var shejk Mohammeds far, shejk Rashid bin Saeed al-Maktoum, som först drömde om att sätta Dubai på kartan som ett sjöfarts- och handelscentrum. Även han förklarades tokig, men skeptikerna hade fel.

Shejk Mohammeds vision om Dubai stannar inte vid att göra det till ett stort finanscentrum. Han vill gå i spetsen för en arabisk renässans, som skall transformera hela regionen. Det är inte Las Vegas som är modell, vilket en del besökare frestas tro, utan tusentalets Córdoba, den arabiskt styrda spanska stad, som på den tiden var Europas mest upplysta. Shejk Mohammed har brutit många tabun genom att kritisera araber som ”sitter och väntar och pratar om vårt ärevördiga förflutna och skyller våra problem och misstag på andra”.
Shejken har haft några stora framgångar. Jämfört med de flesta arabländer är Förenade arabemiraten (där han är premiärminister vid sidan av rollen som Dubais härskare) ett strålande exempel på säkerhet, välstånd och mångkulturell öppenhet. Shejk Mohammed har kämpat för att skapa en kultur av självdisciplin och entreprenörsanda i sitt emirat. Han är känd för att söka upp myndigheter oanmäld, och ibland personligen avskeda ämbetsmän som inte gör sina jobb.
”Han är en tredjedel entreprenör, en tredjedel byggare och en tredjedel samhällsingenjör av Atatürks typ, som försöker stimulera sitt folk att anta utmaningen att skapa en global finanshuvudstad”, säger Jim Krane, författare till boken ”City of Gold”, som handlar om Dubai.

Även shejkens beundrare medger att han kanske har försökt göra för mycket för fort. Han verkar ha ogillat beroendet av Abu Dhabi, som är huvudstad i Förenade arabemiraten och som gav Dubai ett årligt bidrag på ungefär två miljarder dollar fram till åtminstone 2002. Shejk Mohammed drev på inkomstbringande projekt för att kompensera för Dubais brist på olja. Han har ofta kritiserats för att emiratet är beroende av en armé av lågavlönade, gästarbetare, som lever under miserabla förhållanden.
En av shejkens centrala managementstrategier på senare år har varit hans förtroende för fyra topprådgivare, som kallas ”de fyra ryttarna”. Var och en av dem fick ett företag i Dubai och sedan tvingades de konkurrera med varandra. Detta gjorde de med liv och lust och överträffade varandra om och om igen i arbetet att bygga stora industriområden och till exempel världens högsta skyskrapa.

Bankmän och utländska rådgivare påpekar att shejken predikade öppenhet och insyn, men styrelseledamöter i hans företag praktiserar svågerpolitik, och andra medlemmar i den styrande familjen har krävt att få del av vinsterna.
Få i shejk Mohammeds rådgivande krets har predikat försiktighet, trots att fastighetspriser och värdet på tillgångar sjönk, erkänner f d och nuvarande rådgivare och anställda.
”Attityden i regerings- och näringslivskretsar var att man inte skulle föra dåliga nyheter vidare till shejken”, säger en f d direktör i ett av Dubais största företag. De lokala medierna är extremt vördnadsfulla mot den styrande familjen, och de tenderar att beskriva allt i emiratet i positiva ordalag.
Så sent som i april skröt shejken med: ”Jag kan tryggt konstatera att vi har lyckats värja oss mot den globala finanskrisens faror på rekordtid”.

Men för några veckor sedan började saker och ting hända. Shejken verkade hårt pressad, och han började betona emiratets anknytning till Förenade arabemiraten, uppger rådgivare. Bara några dagar innan Dubai World avslöjade skuldkrisen 25 november flyttades tre av shejkens topprådgivare bort från styrelsen för Investment Corporation of Dubai, som är huvudman för alla regeringens affärer. Styrelsen består numera av enbart medlemmar av shejkens familj.
När shejken slutligen bröt tystnaden om Dubai World i förra veckan i samband med firandet av en nationell helgdag, tonade han ned skuldproblemet och beskyllde medierna för att överdriva det.
”Det är det fruktbärande trädet som blir stenkastarnas måltavla”, sade han på en presskonferens. ”Men om man har sju fruktträd, vad händer då? Vi möter ofta denna kampanj och mediernas oväsen”.
Shejkens defensiva attityd kan ha med hans och Dubais ursprung att göra. Många västerländska investerare jämför kanske Dubai med London eller New York, men shejk Mohammed och hans motsvarigheter i de andra emiraten tenderar att i stället jämföra sig med andra araber och deras länder. Och i den jämförelsen framstår emiratens välstånd och Dubais långa tradition av fred och stabilitet som mycket viktigare än en dålig skuld på några få miljarder dollar.
© 2009 TEMPUS/The New York Times