Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 48

Tidskriften

2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24  25 26 27 28 
29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 
09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 
40 41 42 43 44 45 46 47     

EU
2009-48 s 3
"Kommer Obama att slå numret till Van Rompuy?"
EUs kritiker anser att den omstridda processen att välja president och utrikesminister gjorde unionen till åtlöje. Anhängarna till EUs nyvalde president, Van Rompuy framhåller däremot att han i snart ett år har lyckats leda en regering i Belgien med stora inre motsättningar mellan fransk- och flamländsktalande fraktioner. Vad tidningsskribenten snarare raljerar med är själva "processen", de informella överläggningarna i flera veckor där man tog hänsyn till så många faktorer, ländernas storlek och ekonomisk styrka och kandidaternas politiska bakgrund och språk. Herman Van Rompuy talar både flamländska och franska, samt tyska och engelska.

2009-48 s 4
"En belgisk fixare blev EUs president"
Herman Van Rompuy är en övertygad federalist, en hållning som passar de stora, äldsta EU-länderna, men som ogillas av östeuropéerna och skandinaverna och allra främst britterna. Hans främsta kvalifikation för jobbet att leda EUs toppmöten och harmonisera EUs dagordning är nog hans förmåga att övertala och försona vilket han har visat genom att överbrygga de djupa motsättningarna mellan flamländare och valloner i Belgien. Han är känd för självförringande slagfärdighet. Med menas väl att han visar självironi och har distans till sig själv som person. Men den försynta ytan påstås dölja stenhård beslutsamhet.

2009-48 s 5
"Samförstånd framför allt"
I och med att de två nya toppjobben i EU har tilldelats två brobyggare med låg profil, ligger det nära till hands att dra slutsatsen att unionen prioriterar att överbrygga inre motsättningar framför att axla en tung roll på den internationella arenan. Brittiska Catherine Ashton blir unionens utrikesminister och ska främst inrätta en diplomatisk kår. Hon kommer från brittiska Labour. Hon anser sig själv vara rätt person för ämbetet och pekar på sina framgångar som handelsförhandlare. Som EUs handelskommissionär har hon fått till stånd ett viktigt frihandelsavtal med Sydkorea.

FN, Schweiz
2009-48 s 5
"Reformer är nödvändiga"
Schweiz har tagit över ordförandeskapet i Europarådet efter Slovenien. Högsta prioritet är en reform av domstolen för mänskliga rättigheter. I domstolen i Strasbourg ligger för ögonblicket drygt 100 000 anmälningar och varje månad tillkommer 2000 nya fall. Europarådet, som har 47 medlemsländer, ska värna om demokrati, rättstatlighet och mänskliga rättigheter.

Serbien
2009-48 s 5
"Tito axlar farfars mantel"
En sonson till den jugoslaviske statschefen Josip Broz Tito utnämndes i söndags till ledare för Serbiens Nya Kommunistiska partiet. Sonsonen har samma namn som sin farfar och han vill "arbeta för en sann historiebild". Han säger sig stödja Europeiska Unionens grundtanke, men accepterar inte "unionens utpressningstaktik".
Han spår att 14 mindre kommunistiska fraktioner snart kommer att ansluta sig till hans parti.
Läs artikeln här.

Rumänien
2009-48 s 5
"Presidenten i knapp ledning"
Rumäniens president, Traian Basescu, leder med en knapp marginal efter första omgången i presidentvalet. Han fick 33 % mot socialdemokraten Mircea Geoanas 31 %. Finalomgång den 6 december.

Ungern
2009-48 s 6-7
"Ungern helgarderar sig mot Ryssland"
Somliga i den före detta satellitstaten Ungern, som numera tillhör både Nato och EU, varnar för att Moskva försöker återta förlorat inflytande, medan andra betraktar Ryssland som en välkommen investerare och en lönsam marknad. 20 år efter Berlinmurens fall plågas den ungerska regeringen av Rysslands olja och naturgas. Ryssland finns som en ängslan his de äldre och som en abstraktion hos de yngre. Och ganska många ser Ryssland som en möjlighet. Förhållandet till Ryssland är ambivalent. Affärer och politik skickar blandade signaler. Det ryska språket har blivit populärt igen och många ungdomar vill lära sig ryska för att kunna göra affärer med ryssarna.

Moldavien
2009-48 s 7
"Vitlök till raska soldater"
Den moldaviska armén delar ut en liten lök och två vitlöksklyftor i dieten varje dag för att stärka soldaternas immunförsvar och skydda mot den så kallade svininfluensan. Lök och vitlök anses ha medicinska egenskaper i folkmedicinen men vetenskapen stöder inte uppfattningen. Sedan överste Vasislita som är försvarsministeriets högste medicinske officer, presenterade sina lökplaner har ett meddelande från Rumänien skickats med löfte om att skänka 400 000 doser vaccin mot svininfluensa till Moldavien.
Läs mer i Nyheter från ATP.

Azerbajdzjan, Armenien
2009-48 s 7
"En lösning i sikte"
I konflikten om enklaven Nagorno-Karabach-Karabach förhandlade de Azerbajdzjans och Armeniens president direkt med varandra i söndags i München. Det har de gjort vid några tidigare tillfällen. Den armeniskt dominerade enklaven tillhör formellt Azerbajdzjan. Vid Sovjetunionens upplösning förklarade sig Armenien oberoende av Azerbajdzjan och i kriget som följde dog nästan 30 000 människor.

Ryssland
2009-48 s 8-11
"Den nya Röda armén"
President Medvedev är i färd med att reformera den ryska militären, som får helt ny uniform, både bildligt och bokstavligt talat. Han har lanserat en ambitiös kampanj för att transformera Röda armén. Han vill förvandla en institution som plågas av en korrupt officerskår, omoderna utrustning, endemisk mobbning och alkoholism till en modern stridsstyrka med kompetens at5t väcka respekt utomlands för första gången på en hel generation. Men Medvedev investerar också i kärnvapenarsenalen för att Moskva ska behålla sin hedersplats vid förhandlingsborden. Storstädningen startade efter kriget med Georgien där den ryska armén såg ut som om de "klivit ut ur en dokumentärfilm om andra världskriget".
Armén är sorgligt topptung med drygt 900 generaler (den amerikanska har 300) och 2 officerare på 5 meniga. En tredjedel av alla beväringar är "mentalt olämpliga. Missbrukare eller efterblivna". Praxis inom armén påminner närmast om medeltiden. Även försvarsindustrin kräver en genomgripande modernisering. Tidigare planer på att reformera armén har fallit på institutionellt motstånd och korruption. Men nu lovar Medvedev att de nya försvarsenheterna ska bli lika kompetenta som Natos.

2009-48 s 11-13
"De rikas Ryssland"  hela artikeln
Korruptionen har antagit "vedervärdiga former", klagade president Dimitrij Medvedev. Den äter upp det politiska systemet. Men den ryske presidentens maning till bot och bättring rinner ut i sanden. Vladislav Surkov, chefsideolog i Kreml och "ett cyniskt geni" har skrivit en bok under pseudonym. Den heter "Okolonolja" och beskrivs som "gangsterfiktion" men på de 112 sidorna tumlar verkliga politiker-gangstrar runt. Mutor och nepotism präglar hela det ryska samhällslivet - från hälsovård till rättsväsen. Förra året delade Ryssland plats 147 med Kenya, Bangladesh och Syrien i korruptionsindex. I Ryssland "griper bilförarna automatiskt efter plånboken när de stoppas av trafikpolisen". Frun till Moskvas överborgmästare Jurij Luzjkov, har som ägare till ett byggföretag blivit mångmiljardär. Ryssarna måste lära sig, menar Medvedev att mutor och bestickning är ett brott.
Efter Sovjetunionens fall och en tid med vild kapitalism på 1990-talet har Ryssland nu ett samhälle med tydliga feodala drag, där den politiska ledningen delar ur förläningar till sina vasaller.

Turkiet
2009-48 s 13
"Vem är på tråden?"
En segdragen kamp mellan Turkiets styrande parti och det gamla militära gardet har lett till anklagelser om landsförräderi, telefonavlyssningar, rättsliga processer och ännu djupare klyftor. Det blev stor uppståndelse i Turkiet när Istanbuls chefsåklagare, Aykur Cengiz Engin, upptäckte att hans telefonsamtal spelades in. Ytterligare cirka 55 domare avlyssnades på order av justitiedepartementet lett av premiärminister Erdogans AK-parti. Även journalister och politiker har avlyssnats misstänkta för att vara involverade med kuppkonspiratörerna i det så kallade Ergenekon-fallet. Det handlar om en förveckling i den långa maktkampen mellan å ena sidan Erdogan och hans islamistiska parti och å den andra det gamla gardet lett av generaler som sakta men säkert förlorar makt och inflytande.

Italien
2009-48 s 15
"Italienarna fortsätter att äta lunch, därmed basta"
Den italienska ministern Gianfranco Rotondi vill avskaffa lunchrasten för alla arbetstagare för att öka produktiviteten. Rotondi hävdar att långa lunchraster och intagande av tunga maträtter leder till övervikt och skadar landets ekonomi. Hans förslag möttes med total bestörtning. 44 % av italienarna äter lunchmålet ute på en restaurang eller bar. Mindre än fem % äter medhavd mat.

Kambodja
2009-48 s 15
"Bakom lås och bom"
Den för folkmord anklagade Röda khmer ledaren, Kaing Guek Eav, kallad Duch, bör straffas med 40 års fängelse, hävdar åklagaren i den rättsliga processen. Fem års rabatt får han för att han har erkänt sina missdåd, visat ånger och samarbetat med tribunalen. Han är 67 år gammal och den första processen mot en av de högst uppsatta Röda khmererna.

Irak
2009-48 s 16
"Tidtabellen håller inte"
Efter långa förhandlingar godkände parlamentet lagändringar som en av landets vicepresidenter, Tariq al-Hashimi, tänker inlägga veto mot. Han vill stärka sunniternas chanser i valet genom att öka kvoten för irakier i exil. Oförmågan att enas om villkoren för valet har inflammerat etniska och sekteristiska spänningar som under det gånga året föreföll ha mattats av.

2009-48 s 16-17
"Fotbollsplanen har också blivit slagfält i Irak"  hela artikeln
FIFA suspenderade i förra veckan det irakiska landslaget med motiveringen att den irakiska regeringen blandar sig i landslagsstyrelsens ärenden. Det är ännu ett exempel på irakiernas oförmåga att göra upp internt. Bråket började när förbundet ville att val till styrelsen skulle ske utomlands eftersom situationen i Irak var för osäker. Regeringen upplöste då det nationella förbundet varefter FIFA suspenderade landslaget. Regeringen vill inte att valet ska ske utomlands eftersom detta ger intryck av att den inte har säkerheten i landet under kontroll. Ett annat problem för främst shiamuslimerna är att den populära ordföranden Hussein Saeed var med redan på den tiden då Saddam Husseins son Uday med järnhand styrde alla idrott i Irak.

USA, Brasilien
2009-48 s 18
"Brevdiplomati"
Obama vill att Lula ska tala förstånd med Ahmadinejad som är på statsbesök i Brasilien. Han är den förste iranska ledaren på 45 år som besöker Brasilien. För Brasiliens president Lula är besöket ett försök att minska spänningarna mellan Israel och palestinierna. Israels president Shimon Peres och palestiniernas president, Mahmoud Abbas, gjorde nyligen separata besök i Brasilien.
Emellertid är Brasliens president och Obama inte överens om två andra aktuella saker. Brasilien ogillar förslaget om nyval i Honduras och USAs planer på att placera ännu fler soldater i Colombia.

Indien
2009-48 s 18-19
"Indien känner sig orättvist behandlat"
Indien och USA kom närmare varandra än någonsin under George W Bushs presidentskap. Men nu betraktar Indien de allt varmare relationerna mellan USA och Kina som ett hot mot sin egen ställning som global makt. USAs ovilja att konfrontera Kina i känsliga frågor om mänskliga rättigheter uppfattas som ett bevis för att USA hellre upprätthåller en pragmatiskt attityd gentemot Kina, som USA är skyldigt 800 miljarder dollar.

2009-48 s 20-22
"Indien vill leka med de stora grabbarna"  hela artikeln
Regeringen i New Delhi blir gradvis allt mer samarbetsvillig. Så har det inte alltid varit. Från mitten av 50-talet var Indien ledare för den så kallade alliansfria gruppen som dock rutinmässigt slöt upp bakom Sovjetunionen och kritiserade USA för imperialism. Indien vägrade att underteckna antispridningsavtalet och testade ett kärnvapen 1974. Men nu vill premiärminister Manmohan Singh definiera Indien som en stormakt som ska sitta vid de rika ländernas bord och inte som en bitter ledare för fattiga före detta kolonier. Den nya attityden har vuxit fram under senaste år från och med 2005 då USA indirekt legitimerade Indiens kärnvapenprogram och stärks av Indiens rädsla för att utmanövreras av Kina. Indien Har blivit betydligt medgörligare när det gäller internationella överenskommelser i klimatfrågan. Det finns dock kritiker i landet som anklagar regeringen för undfallenhet mot väst och förräderi mot u-länderna. De hårdaste angreppen kommer från inom kongresspartiet.

Frankrike
2009-48 s 22-23
"Frankrike lever inte som de lär"  hela artikeln
De forna kolonierna är besvikna på Frankrike, som gullar med de mäktiga och blundar för korruption och andra missförhållanden. Frankrike verkar acceptera obehagliga härskare i de forna kolonierna i utbyte mot en urangruva i Niger, delaktighet i Gabons olja och en djupvattenhamn i Kamerun. Den politiska oppositionen i flera länder som Kamerun, Guinea, Niger och Mauretanien är inte alls nöjda med det sätt de menar att Frankrike håller autokraterna vid makten under armarna.

Kina, Namibia
2009-48 s 24-25
"Åt den som har ska varda givet"
Kina hjälper makteliten i Namibia. Frågan är vad Kina får i utbyte. Den kinesiska regeringen har i all tysthet givit stipendier för studier i Kina till barnen till nio högt uppsatta ämbetsmän, däribland dottern till landets president Pohamba. De täcker fem års studier och uppehälle. Avslöjandet väckte en våg av ilska i Namibia. Pågående utredningar i Namibia och andra afrikanska länder kastar ljus på Kinas sätt att med lån och stöd skapa allianser med afrikanska länders eliter och köpa deras medgivande till kontrakt utan konkurrens.

Klimat, Miljö
2009-48 s 25-26
" Tio år till spillo, varnar brittisk forskare"
Skeptiker som inte tror att det pågår en klimatförändring, och olje- och gasföretag, som motarbetar försöken att minska utsläppen av växthusgaser, saboterar världens chanser att avvärja den globala uppvärmningen, säger professor Bob Watson, en av den brittiska regeringens topprådgivare. Det är nu omöjligt att begränsa temperaturhöjningen till två grader. Han hoppas på ambitiösa utfästelser från de rika länderna i Köpenhamn i december.

FN
2009-48 s 26-29
"Om ord vore mat skulle ingen gå hungrig"
Investeringarna i jordbruket ökar lavinartat men det gör tyvärr också misstron mot marknader och handel. Efterfrågan på mat ökar på grund av förändrade konsumtionsmönster och stigande inkomster, biobränslen konkurrerar fortfarande med livsmedelsgrödor om tillgänglig åkermark; spannmålsskördarna växer inte lika snabbt som förr. Även om förra årets spannmålsskörd var den största någonsin. Enligt FAO har antalet undernärda människor i världen ökat till över en miljard i år. Ett stort problem är att de rika länderna inte slutar att subventionera biobränslen med stora summor vilket leder till att stora mängder majs försvunnit från livsmedelsmarknaden och i stället hamnat i bränsletankar. Senaste livsmedelsmötet i Italien gjorde ingenting för att få världsmarknaderna att fungera bättre eller för att minska subventionerna till biobränslen.
den mest anmärkningsvärda trenden är förskjutningen från "livsmedelssäkerhet" till "livsmedelsoberoende". Det senare innebär att länderna producerar sin egen mat själv.

Etiopien
2009-48 s 30-31
"Etiopien lockar investerare"
En ny affärsmodell lockar rika länder till Etiopiens åkrar, där det odlas mat till människor på andra sidan jorden. Detta fattiga och kroniskt livsmedelsosäkra land håller i rask takt på att bli en av världens ledande för att arrendera ut enorma jordbruksarealer till andra länder över en lång tid. En halv miljon hektar av den afrikanska åkerjorden har redan arrenderats ut de senaste två åren. Rikare länder vill försäkra sig om tillräcklig tillgång på mat genom att förstärka sina livsmedelslager med spannmålsodling utomlands. Detta är mycket märkvärdigt. Människor i Afrika hungrar och svälter samtidigt som mängder av mat förs bort till rika länder i andra världsdelar. Många misstänker att korrupta regeringar försöker hålla sig kvar vid makten genom att på detta sätt köpa sig diplomatiskt stöd från andra länder.
Etiopien är ett perfekt land för denna typ av affärer. Med sin kommunistiska bakgrund är all privat egendom av jord förbjuden. Regeringen äger marken och kan sälja den eller arrendera ut den till vem den vill.
Bland kunderna av mark i Etiopien dominerar indierna hittills. De har skrivit kontrakt för 4,2 miljarder dollar.