Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 49

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49      

Bakom den hederliga fasaden

Efter lång tvekan grep lagens väktare i Tyskland för en tid sedan två misstänkta krigsförbrytare från Rwanda. Bevis och vittnesmål som talar för de gripnas skuld har funnits länge.

DIETMAR HIPP och HORAND KNAUP
Berlin
Det var tidigt på morgonen och alltjämt mörkt ute, när en polispatrull stannade till utanför ett hyreshus i Karlsruhe. Ignace Murwanashyaka, en 46-årig rwandier med tysk asylstatus som var på besök hos sin tyska väninna, verkade överraskad när polisen överräckte häktningsordern mot honom. Denna anklagar honom på 36 sidor för minst 18 krigsförbrytelser och ”brott mot mänskligheten” i östra Kongo.
Nästan samtidigt tog poliser i Neuffen i Schwaben fast Straton Musoni, som är god vän till Murwanashyaka. Även han misstänks för mord, våldtäkter, plundring och rekrytering av barn i Kongo.

När den tyska polisen tog Murwanashyaka och Musoni lade de vantarna på ledaren för rebellgruppen Rwandas demokratiska befrielsestyrkor (FDLR) och hans ställföreträdare. Tillsammans förmodad de vara gruppens högsta ledning.
FDLR är den största och mest mordiska milisen, som sedan flera år opererar i östra Kongo och har förvandlat regionen till ett slakthus. Huturebeller bekämpar där regimen i det gamla hemlandet. Nästan alla grannländer har under årens lopp varit involverade i kriget. Idag handlar det i första hand om att roffa åt sig Kongos naturskatter.
Hela världen lovordade den tyska polisens insats. I Rwanda berömde justitieminister och riksåklagaren gripandet av de två eftersöka hutuerna; FNs speciella sändebud för Kongo, Alan Doss, uppmanade andra länder, som härbärgerar FDLR-medlemmar, att följa Tysklands exempel.
Men faktum är att de tyska myndigheterna tog god tid på sig att sätta punkt för de båda rwandiernas liv i frihet. I flera år har myndigheterna haft tillgång till rapporter om FDLRs illdåd i östra Kongo, och sedan flera år har det varit känt att Murwanashyaka styrde kriget från sitt hem i Mannheim. Nationella och internationella människorättsorganisationer har samlat in indicier och vittnesmål, riksåklagaren i Rwanda har skickat bevis, FN-utredare har kartlagt samtalstrafiken mellan östra Kongo och Mannheim. Men den tyska åklagarmyndigheten dröjde med att agera.

De misstänkta gärningsmännen levde under tiden anpassat och diskret bakom hederliga fasader i södra Tyskland. Murwanashyaka, som är far till fyra barn, bodde sedan två år tillbaka på Galileigatan nära järnvägen i Mannheim. Han bär runda glasögon, ett träkors runt halsen och har varje söndag deltagit i gudstjänsten i Petri-Paulikyrkan i Mannheim. Ett mer oklanderligt intryck kan man knappast göra. Han talade aldrig politik med främlingar, utan bedyrade snarare så ofta han kunde att han gärna skulle vilja återvända till Rwanda en vacker dag.
Musoni var också väl integrerad på sin hemort, Neuffen med 6 000 invånare. Hans fru drev ett korvstånd och hans barn var aktiva i en kulturförening. Det var egentligen bara i medborgarrörelsen ”AK Asyl”, som Musoni utmärkte sig. Rörelsen arrangerar regelbundet föredrag, filmkvällar och diskussionsaftnar med Kongo som tema. ”Han verkade alltid så ideologisk”, minns Ragini Wahl, som ansvarar för rörelsens program.
1996 skrev Musoni i Nürtinger Zeitung att tutsiregeringen, som efter hundra dagar satte punkt för folkmordet, hade köpt vapen för tyska biståndspengar.
Märkligt är att Musoni klarade sig utan anmärkning genom två säkerhetsutredningar, som gjordes av polisen i Stuttgart inför hans arbete på justitiedepartementet i Baden-Württemberg, där han som medarbetare i ett extern IT-bolag skulle kontrollera det interna datanätverket.
Poliserna, som kontrollerade hans bakgrund, upptäckte inget misstänkt. Men när en tidning i juli 2008 skrev om en viss Straton M, begrep man på justitiedepartementet vem det var som gick runt i korridorerna.

Murwanashyaka gjorde inte heller något väsen av sig till en början. 1989 kom den då 25-årige rwandiern till Bonn för att studera ekonomi. Han väckte ingen uppmärksamhet, eftersom han befann sig i Tyskland 1994 och alltså inte hade kunnat delta i folkmordet.
Men den studerande rwandiern engagerade sig på andra sätt. Kort tid efter hutuernas massflykt från Rwanda blev Murwanashyaka medlem i hutuernas exilparti, RDR. 1997 blev han partiets ledare i Tyskland, och 2000 sökte han asyl i Tyskland. Myndigheterna godkände ansökan på bara några veckor.
2001 valdes Murwanashyaka till ordförande i RDRs efterföljare, FDLR. Han har sedan dess besökt östra Kongo, ett jordens mest laglösa områden, många gånger.
Regionen saknar statliga strukturer, fungerande polisväsen och rättsväsen. Fyra till fem miljoner människor tros ha mist livet där sedan 1998 i våldsamma attacker.
Där finns bördiga jordar, gott om vatten och stora naturtillgångar – samt en skoningslös kamp om makt och kontroll.

FDLR hör vid sidan av den kongolesiska armén till de blodigaste våldsverkarna i regionen. En rapport från Human Rights Watch från tidigare i år citerar ögonvittnen: ”Efter mötet upprättade FDLR barrikader för att hindra folket från att fly. När några trots detta försökte fly attackerade FDLR och dödade dussintals människor med gevär, granater och machete. Män, kvinnor och barn, FDLR dödade alla”.
Det handlar inte längre om politik. Till och med de olika folkgrupperna spelar vid det här laget en underordnad roll.
FDLR och dess upp emot 6 000 soldater deltar i plundringen av guld, coltan, volfram och andra skatter. Olaglig handel med Kongos naturtillgångar omsätter, enligt FN, miljontals dollar varje år.
Med hjälp av en ”terrorregim i urskogen” kontrollerar FDLR-milisen över hundra små guldgruvor i området runt Kasugho.

Så tidigt som i december i fjol fastställdes i en rapport från FN att mannen i Mannheim stod i regelbunden kontakt via satellittelefon med FDLR-ledarna i krisområdet i Kongo och att han deltog i ”de dagliga operativa besluten”. Dessutom hade han, enligt rapporten, under ett besök hos milisen 2005 betalat ut hundratusen dollar i lön till soldaterna.
Senaste gången, i augusti 2006, reste Murwanashyaka, enligt information från insatt källa, via Kampala och Butembo till Lubero i östra Kongo. Han påstås ha medfört vapen och ammunition till soldaterna och ha haft med sig guld och diamanter hem.
Hans advokat, Steffen Gallas, säger att påståendet är grundlöst. Han bestrider den tyska åklagarmyndighetens anklagelser och säger: ”Vi kommer att motbevisa även dessa anklagelser”.

Tyskarna ansåg länge att bevisen inte räckte till för ett ingripande. I februari 2006 reste Murwanashyaka på nytt runt i Kongo, och den tyska invandringsmyndigheten drog tillbaka hans asylstatus. Efter återkomsten från Afrika hamnade han i utvisningshäkte. Han överklagade utvisningsbeslutet – och fick rätt. Domarens utsaga löd: FDLR är ingen fast organisation och det finns inga bevis för brottslighet.
Åklagarmyndigheten gjorde också en utredning om honom, men någon konkret misstanke, vilket behövs för ett gripande – räckte bevisen inte till. Utredningen lades ner efter drygt ett år.
2008 kom det en begäran om utlämning från Rwanda. Hovrätten i Karlsruhe avböjde begäran med motiveringen att Murwanashyaka inte kunde garanteras en rättvis rättegång i Rwanda. Politikerna valde att titta bort.

Men de ihärdiga påtryckningarna på förbundsregeringen och den tyska rättvisan fick till slut effekt. Ledamöter i förbundsdagen och ett antal organisationer vände sig till utrikesdepartementet, och ett nätverk av kyrkor överlämnade information och upplysningar till riksåklagarämbetet. Människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty International ifrågasatte exilrwandiernas handlingar i Tyskland. Förra veckan publicerades också en rapport om läget i östra Kongo i vilken det tyska rättsväsendet kritiseras.
Jurister och utredare i Tyskland är fortsatt skeptiska till gripandet av de två rwandierna. Claus Kress, som är expert på folkrätt, varnar för ”förhastad kritik” mot det tyska rättsväsendet. Han understryker att brott mot mänskligheten och folkmord är mycket svårare att bevisa än vanliga mord, därför att det krävs ”en hel beviskedja uppifrån toppen och ända ned”. Kress anser att ”mången människorättsaktivist gör saken mycket enklare än den är”.
Det tyska rättsväsendet har dessutom ingen erfarenhet av processer av detta slag. Lagen om brott mot folkrätten infördes först 2002. Murwanashyaka och Musoni är de första fallen som ska bedömas enligt denna lag.
För drygt ett år sedan började riksåklagaren diskret undersöka de båda rwandierna med bl a telefonavlyssning i hopp om att få bevis mot männen. Häktningsordern som gäller nu bygger på bevis som har samlats in de senaste månaderna.
Många myndighetspersoner som är insatta i fallet känner dock ett visst obehag inför hela affären. ”Jag har ofta märkt att myndigheterna kan arbeta snabbt och effektivt i asylärenden, men i de här fallen, när snabbhet verkligen var viktigt, hände det ingenting under flera år”, säger flyktingledsagaren Ragini Wahl.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel