Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 40

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39   

Ingen fred utan Syrien

President Assad bryter sakta men säkert sitt lands isolering.

ERICH FOLLATH
Damaskus
Bashar al-Assad blir aldrig en karismatisk ledare som Barack Obama eller en folkhjälte som Fidel Castro.
Syriens 43-årige ledare, f d ögonläkare, tvingades in i politiken av sin far, och på den internationella scenen verkar han lite stel och tafatt. När han framträder offentligt vänder han ofta blicken mot något obestämt, som om han egentligen inte alls vill ha med storpolitiken att göra. Det verkar ibland som om han vill drömma sig bort till sin läkarpraktik i London eller till något läkarseminarium.
Med käpprak rygg, som om han har svalt en blyertspenna, står Syriens reslige president på den offentliga scenen och skiftar kroppsvikten från det ena benet till det andra som en vilsegången flamingo i maktens palats.

Insatt och listig
Nej, den som tror att Bashar al-Assad är en politisk lättviktare, som manipuleras av sina rådgivare, eller en marginell figur, som förlöjligas eller i bästa fall ignoreras av världens stora ledare, misstar sig rejält. Syrien är nämligen på väg att åter bli en regional stormakt och Assad en makthavare att räkna med.
Detta sker tack vare storpolitiken, som just nu spelar Damaskus i händerna på grund av Syriens speciella kontakter med grannländerna Irak, Israel och Turkiet. Men det är också tack vare Assad själv. Därför att när strålkastarljuset, som han ogillar, slocknar och det blir dags för överläggningar i en mindre krets, då verkar Assad inte lika bortkommen och stel längre. Då är han koncentrerad och insatt och framstår som en listig strateg, som envist strävar mot sina mål och inte gör några eftergifter förrän det är absolut nödvändigt.

Alla svärmar runt Assad
Nyligen fick Damaskus besök av Karim Aga Khan IV, andligt överhuvud för knappt 20 miljoner ismailiter (shiamuslimsk gren), som lever huvudsakligen i Mellanöstern, Ostafrika, Centralasien och på den indiska subkontinenten och ofta tillhör samhällseliten. Denna shiitiska gren är också en inflytelserik minoritet i Syrien, och Aga Khan betraktas tack vare sina olika stiftelser som den största privata bidragsgivaren och ledande företrädaren för en moderat tolkning av Islam. Det är inte bara hans stora förmögenhet utan också hans personliga kontakter med politiker och ledande industrimän i både väst och öst, som gör honom till en uppskattad och respekterad rådgivare. Det senaste året har han träffat Assad fyra gånger.
Aga Khans besök var bara en av Assads många träffar med ledande världspolitiker och samhällsledare. Syriens president är faktiskt ganska omsvärmad på den internationella scenen.
I mitten av juli besökte han EUs Medelhavsmöte på inbjudan från Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, och därefter deltog han i nationaldagsfirandet i Paris som ”hedersgäst”, varvid han passade på att prata med den tyska förbundskanslern.
I början av augusti reste Assad till Teheran för att diskutera den upptrappade kontroversen rörande Teherans atomprogram. I slutet av augusti, efter den ryska militärens intervention i Georgien (som han ansåg vara riktig), avlade han ett statsbesök i Moskva och förhandlade med president Dimitrij Medvedev om utbyggnaden av en rysk marinbas i Syrien samt om köp av moderna vapensystem.
Från underrättelsekällor antyds att Syrien överväger att installera ballistiska robotar som direkt svar på Washingtons missilförsvarssystem i Polen och Tjeckien.

Internationell comeback
Israelerna reagerar naturligtvis med oro på Syriens planerade vapenköp, men de har inte avbrutit förhandlingarna med Damaskus under turkisk medling. Från dessa överläggningar rapporteras faktiskt påtagliga framsteg. Syriens främsta mål med förhandlingarna är att få tillbaka Golanhöjderna, som Israel ockuperade efter sexdagarskriget 1967. I gengäld skulle Syrien kunna erbjuda en fredspakt eller till och med ett erkännande av den judiska staten.
Det är egentligen bara amerikanerna som (tills vidare) inte kurtiserar Syrien. Bush-Cheneys regering, som likställer Syrien med skurkstaterna Iran och Nordkorea, har inte längre orken att göra en helomvändning i förhållandet till Syrien. De ekonomiska sanktioner, som Washington införde 2003, är fortfarande i kraft.
Men demokraternas presidentkandidat, Barack Obama, har erbjudit Syrien villkorslösa förhandlingar om han vinner.
Assad gör hur som helst en uppseendeväckande comeback på den internationella scenen just nu, framför allt om man tänker på de förödmjukelser som han och hans land fick utstå för inte så länge sedan. För mindre än ett år sedan var han paria.
I september 2007 bombade israeliska bombflygplan i strid mot internationella normer en militäranläggning djupt inne på syriskt territorium. Målet var en reaktor för framställning av vapendugligt kärnbränsle, ett samarbetsprojekt mellan Nordkorea, Iran och Syrien, hävdade angriparen. Syrierna påstod att det var en konventionell militäranläggning, men de avstod märkligt nog från skarpa protester och hot om vedergällning.

Tog udden av mordfallet
Syrien betraktades allmänt som dåligt sällskap. För bara några månader sedan stötte sig både den tyske utrikesministern, Franz-Walter Steinmeier, och hans kansler med Washington genom att föreslå att man skulle börja förhandla med Assad.
Det, som stod i vägen, var bl a misstanken om att Syrien hade låtit självmordsbombare slinka in i Irak för att angripa amerikanska soldater där, vilket Assad förnekade. Han kontrade med att inte ens USA förmår kontrollera sin gräns mot Mexiko till hundra procent. En allvarligare anklagelse mot Syrien var dock att Damaskus hade varit delaktig i mordet på den libanesiske politikern Rafik Hariri i februari 2005.
FNs utredning av mordet, under ledning av den tyske riksåklagaren Detlev Mehlis, konstaterade att högt uppsatta syriska politiker var inblandade. Under den tyske åklagarens efterträdare har utredningen fastnat, och nu har Assad tagit udden av det ännu ouppklarade mordfallet genom att gå med på en eftergift. Han är nämligen beredd att erkänna den libanesiska staten, som Syrien hittills har betraktat som ett bihang, där syriska agenter och militärer kunde härja fritt.
Nu har Assad erbjudit Beirut ett utbyte av ambassadörer – förutsatt förstås att representanterna för den mäktiga Hizbollahmilisen, finansierad av Syrien och Iran, fick vetorätt i den libanesiska regeringen.

Man kan aldrig vara säker
Frågan är om Assad verkligen är en moderat kraft i Mellanöstern. Har han förvandlats från uppviglare till fredsstiftare på samma sätt som Saul, som enligt den Bibeln förvandlades till Paulus på vägen till Damaskus? Kan denne hittills auktoritäre ledare, som nu har stärkts av utrikespolitiska framgångar, förvandla sitt land till en mönsterdemokrati i Mellanöstern? Eller förblir Assad en farlig motståndare?
I ett plyschklätt, tyst kafé i gamla stan, inte långt från Omajjadenmoskén mitt i ”Orientens paradis” och ”Alla städers brud”, som poeter och författare har hyllat i alla tider, sitter läkaren Jassin al-Hadj Salih, som säger att han älskar denna del av Damaskus.
Varje morgon vandrar han längs gatorna, njuter av doften av kardemumma och nylagat kaffe, svalkan från de uråldriga muarna och de smäckra minareterna.
Ingenting av detta är självklart för honom. Kanske är det så för alla som har suttit halva vuxenlivet i fängelse. Salih tillbringade ”exakt 16 år och 14 dagar bakom galler”.
Han säger att han inte tror att han kommer att gripas igen, ”men i Syrien kan man aldrig vara säker”, tillägger han.

Damaskusvåren blev en besvikelse
Salih, som idag är 47, sympatiserar med vänstern, och som ung försökte han skaka systemet med eldfängda kommunistiska tal. Hafez al-Assad lät gripa honom 1980, och i elva år satt han häktad utan att ha åtalats. Slutligen dömdes han till 15 års fängelse, en dom som förlängdes med ett år p g a ”dåligt uppförande”.
Trots att han var märkbart försvagad efter fängelsetiden fullbordade han sina medicinska studier och fann en livskamrat, som också hade suttit i fängelse. Han, liksom många andra oppositionella, hoppades mycket på ”Damaskusvåren” 2000, när Bashar tog över efter sin fars död och lovade mera pluralism.
”Så naiva vi var”, säger Salih. Redan året efter den nya ledningens tillträde började arresteringarna på nytt. Nästan varje månad kallas Salih till säkerhetstjänsten, som kritiserar honom för hans regimkritiska artiklar i en libanesisk tidning.
”Det torteras inte lika mycket under Bashar som under hans far”, säger Salih. Men någon politisk öppning är det inte tal om, fortsätter han och pekar på de senaste årens trakasserier mot regimkritiker, exempelvis gripandet av den f d affärsmannen Riad Seif, som 2003 fick ett tyskt människorättspris. Den cancersjuke Seif sitter i fängelse sedan flera år tillsammans med andra medlemmar i en oppositionsgrupp, som vågade offentliggöra ett prodemokratiskt politiskt manifest. Salih undertecknade också manifestet, och han undrar vad som gjorde att han uteslöts från listan över dem som skulle gripas.

Folket är regimens gisslan
Det faktum att stadsbilden i Damaskus har förändrats markant de senaste åren – nya internetkaféer, västerländska produkter och många turister – är bara en ytlig förändring, säger Salih. Hans ambition är att åstadkomma grundläggande förändringar, allt annat är ”ruttna kompromisser”. Enligt honom är det syriska folket ”familjen Assads gisslan”.
Också i Aleppo, en drygt 4 000 år gammal handelsmetropol, världskulturarv och ändpunkt för en av den legendariska Sidenvägens förgreningar, finns det en person som säger sig veta vad syrierna egentligen vill ha: ”Religionsfrihet och högre levnadsstandard är vad det handlar om”, förklarar stormuftin, doktor Ahmed Badr al-Din Hassun, som sitter och fingrar på ett radband.
Hassun är ledare för sunniterna, den trosgemenskap som 75 procent av syrierna tillhör. Den joviale stormuftin, som skrattar mycket och gestikulerar livligt, studerade islam och arabisk litteratur vid det ansedda Azharuniversitetet i Kairo, men han vill verkligen inte betraktas som ”en upphöjd lärd man, utan som en man av folket”. Det vill säga hela folket: ”företrädare för alla religioner, inklusive ateisterna”, säger han.
Muftin har inga fördomar; hans engelske tolk är armenisk ortodox, hans närmaste rådgivare är romersk katolik. Syrien må fortfarande vara en polisstat, men religionerna umgås fritt med varandra, vilket inte kan sägas om Libanon, påpekar Hassun.
Minoriteterna åtnjuter också särskilt skydd, vilket kanske beror på att härskarfamiljen tillhör en minoritetstro. Familjen Assads medlemmar är shiamuslimska alaviter, som utgör tio procent av invånarna. Det radikala muslimska brödraskapet, som upplevdes som ett stort hot av pappa Hafez Assad och bekämpades med brutala metoder, är idag bara en liten underjordisk grupp.

Presidentens samtalspartner
Idén med en gudsstat på jorden är mycket suspekt, anser Hassun. Han tycker att stat och religion ska vara åtskilda ”i samhällen som bygger på rättigheter och där muslimer, kristna och judar kan leva i fred med varandra”.
Innan han låter som en ärkepacifist vill muftin dock lägga en sak till protokollet: Det stora problemet i Mellanöstern är Israels ockupationspolitik och den upprörande orättvisan mot palestinierna.
Hassun satt i det tandlösa syriska parlamentet i åtta år. Trosfränder nominerade honom till stormufti, men det var presidenten som utnämnde honom. Känner han sig som ett språkrör för Assad? Absolut inte, svarar han, även om han är överens med statschefen om det mesta. Det finns dock alltid plats för lite kritik, tillägger han.
Assad och stormuftin sammanträder flera gånger om året mellan fyra ögon, och om det uppstår speciella problem träffas de oftare. Frågor som ofta diskuteras, enligt Hassun, är inflationen, korruptionen och arbetslösheten. Stormuftin anser sig vara en moderniserare, och han vill öppna landet mot omvärlden och locka utländska investerare. ”Men allt det där måste ske under ordnade förhållanden”, säger han.

Farligt ämne
I den lilla hamnstaden Tartus, där fenicierna höll till för mycket länge sedan, har Mohammed S en helt annan sorts bekymmer. Denne internetjournalist försöker göra efterforskningar på ort och ställe och samtidigt hålla de lokala myndigheterna på avstånd. Han har valt ett farligt ämne: de senaste politiska morden i Syrien. Det är begripligt att Mohammed inte vill att hans efternamn ska visas i pränt. Han arbetar under fara för sitt liv.
I februari dödades Imad Mughnija på öppen gata i Damaskus av en bilbomb. I flera år hade det ryktats att denne Hizbollahterrorist levde i Syrien under falskt namn och ändrat utseende tack vare en operation. Det var uppenbart att han hade skydd från högsta ort. Eftersom mordet var så professionellt utfört riktades misstankarna genast mot den israeliska underrättelsetjänsten. Mughnijas namn stod högt på Mossads lista över efterlysta.
I början av augusti sköts på stranden nära Tartus den syriske brigadgeneralen Mohammed Suleiman av en grupp väpnade män, som anföll via havet och använde ljuddämpade vapen. Suleiman, som tros ha varit chef för ett hemligt syriskt vapenprogram, var nära förtrogen med Assad. Han höll just på att förbereda en resa till Teheran. Journalisten Mohammed S är nästan övertygad om att israelerna var involverade i attentatet. Han tror sig emellertid också kunna bevisa att upplysningar om exakt var de båda mördade befann sig kom från någon i Assads omedelbara närhet.
Är det inte lite väl magstarkt att påstå att Assad skulle göra gemensam sak med israelerna? Och varför skulle han göra det?
”Man kommer aldrig att kunna spåra dåden ända till presidentpalatset, men motivet är ganska tydligt: Assad vill göra sig av med de mest radikala i sin omgivning. Utöver de båda mördade männen har han på ett mindre definitivt sätt oskadliggjort sin svåger Assaf Shaukat, som var chef för den hemliga underrättelsetjänsten. Han sitter nu i husarrest. Ganska nyligen meddelade presidenten också sina närmaste förtrogna att Hamasledaren Khaled Mashal kommer att förvisas. Han kommer att flytta sin bas från Damaskus till Khartoum i Sudan”.

Den rätta vägen
Shaukats husarrest bekräftas av västerländska diplomater i Damaskus. Mashals bannlysning har ännu inte bekräftats, men Mohammed S tror att det finns en stor plan bakom alltihop: Assad uppfyller västs krav i utbyte mot miljardkrediter och närmare relationer med EU. Om och hur planen ska offentliggöras har presidenten inte bestämt ännu, enligt Mohammed S.
Hur tolkar Aga Khan dessa fascinerande, ofta motstridiga rykten, som surrar i Syrien?
Ismailiternas andlige ledare reste runt i Syrien i sex dagar. Han talade inför drygt 100 000 människor i Salamija, som är ismailiternas religiösa högborg. Han undertecknade avtal om skolor, sjukhus och spar- och kreditkassor, och han invigde citadellet i Aleppo, som har restaurerats med hjälp av pengar från hans organisation.
Han träffade också den syriske presidenten, som han har känt i sju år, för tankeutbyte. ”Assad har mognat som människa och politiker”, säger Aga Khan. ”Västmakterna bör inte stöta bort honom, och de bör respektera Syrien för vad det är, en stor kulturnation”.
Men varför går de politiska reformerna så trögt? ”Assad vill till varje pris undvika instabilitet och kaos internt. På det utrikespolitiska planet har han utökat spelrummet betydligt”, svarar Aga Khan.
Är Syrien berett att försonas med Israel och etablera diplomatiska förbindelser med ärkefienden? ”Ja, folket skulle acceptera det redan idag. Jag tror att det dröjer max två år innan vi är där”, säger Aga Khan, som tror att Syrien har ”slagit in på den rätta vägen”.

Inget är bestämt ännu
Men går det verkligen att demokratisera detta land internt och få det att lossa på Teherans hårda grepp? ”Utan Egypten förs inga krig i Mellanöstern, utan Syrien finns ingen fred”, sade USAs f d utrikesminister, Henry Kissinger, en gång.
I början av september stärktes Assads internationella position ytterligare när hans franske kollega, Nicolas Sarkozy, besvarade Assads Parisbesök. Det var det första statsbesöket i Damaskus av en så högt uppsatt västlig ledare på fem år. Dagen efter Sarkozys besök kom även den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan och emiren från Qatar. ”Väldigt givande samtal”, sammanfattade Assad besöken och antydde ett närmande till väst och en önskan om direktförhandlingar med Israel.
Men så länge ingenting är bestämt, har ingenting hänt.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel