Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 40

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39   

CSUs maktmonopol har brutits

Valet i Bayern bådar illa för de borgerliga på federal nivå.

JUDY DEMPSEY
München, Tyskland
Förbundskansler Angela Merkels konservativa allierade i det sydliga förbundslandet Bayern led ett svidande nederlag i söndagens delstatsval. Kristsociala unionen (CSU) förlorade den absoluta majoritet, som partiet har haft i flera decennier, i ett val som kan få långtgående följder för de allmänna valen nästa år.

CSU i Bayern fick 43 procent av rösterna, vilket är en minskning med 17 procentenheter sedan 2003. Samtidigt ökade väljarstödet för delstatens småpartier, däribland de gröna, Fridemokraterna och ett uppstickarparti kallat Fria väljare.
Det var ett förödmjukande valnederlag för CSU, ett parti som sedan i början av 1960-talet har vunnit val efter val utan att anstränga sig och som har kunnat styra ensamt i det katolskt dominerade Bayern.
Under den långa regeringstiden har partiet förvandlat det som en gång var en relativt fattig region beroende av jordbruk till ett av Tysklands främsta industriområden. Bayern hyser idag det framgångsrika Siemens samt BMW och Audi.
”Detta är ett svidande nederlag”, erkände Bayerns regeringschef, Günther Beckstein. ”Det är uppenbart att vi nu måste välja en koalitionspartner”.

CSU har traditionellt haft avgörande betydelse för kristdemokraterna på federal nivå och bidragit med många platser i förbundsdagen. Tidvis har CSU utgjort en femtedel av det konservativa blocket i förbundsdagen, som är Tysklands federala parlament. Men CSUs dåliga resultat i Bayern kan nu försvaga det borgerliga blocket på federal nivå.
Sammanlagt besegrade partierna i det borgerliga blocket socialdemokraterna med endast 1,2 procentenheters övervikt i de allmänna valen 2005.
Kristsociala unionen backade så mycket i Bayern därför att Beckstein inte riktigt har lyckats fylla den karismatiske och mäktige Edmund Stoibers skor som regional regeringschef. Stoiber avgick efter en intern partikupp förra året. CSU har också motsatt sig en del av Merkels politik, varmed ett långvarigt samförstånd om en gemensam plattform har brutits.

Men den avgörande förklaringen till CSUs tillbakagång är att Bayern, vars regionhuvudstad är München, har blivit mer kosmopolitiskt, mindre konservativt och mindre katolskt på senare, vilket CSU inte tycks ha tagit med i beräkningen.
Socialdemokraterna, som ingår i Merkels regeringskoalition, lyckades dock inte utnyttja Kristsociala unionens minskade popularitet i Bayern. Socialdemokraterna fick bara 19 procent, vilket var ungefär detsamma som i valet 2003.
Men utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, som är socialdemokrat och som i förra månaden valdes till socialdemokraternas kanslerkandidat nära år, viftade bort sitt partis dåliga resultat i Bayern med orden: ”Det viktigaste resultatet är att CSU tappade så mycket”.

Kristdemokraternas (CDU) generalsekreterare, Ronald Pofalla, tycker inte att socialdemokraterna har anledning att rida på höga hästar: ”Socialdemokraterna gick inte framåt alls trots att de redan har pekat ut Steinmeier som ledarkandidat”.
Socialdemokraternas dåliga valresultat bekräftar partiets minskande popularitet trots att drastiska förändringar i partitoppen förra månaden avsåg att ge partiet en rejäl knuff uppåt. Kurt Beck ersattes för några veckor sedan av veteranen Franz Müntefering som partiledare.
”Vi har haft en turbulent sommar”, sade Ludwig Stiegler, en ledande socialdemokrat i Bayern, i ett försök att förklara partiets dåliga val där.

Valets stora vinnare var företagarpartiet Fridemokraterna, som fick 8,5 procent av rösterna. De kan nu räkna med att återfå platser i det bayerska delstatsparlamentet, som har varit stängt för dem i 14 år. De är också favoriter som partner i en ny CSU-ledd regeringskoalition.
”Detta är inget jättebra valresultat, eftersom det är en signal om att koalitionen på federal nivå inte fungerar”, konstaterade Guido Westerwelle, Fridemokraternas ledare. ”Valen här i Bayern visar att det finns alternativa regeringsbildningar”.
En annan vinnare var de gröna, som fick 9,5 procent av rösterna. ”Politiken här i Bayern har ändrats markant. Vi har brutit CSUs maktmonopol, och detta är en historisk seger för oss”, sade de grönas ledare i Bayern, Sepp Daxenberger.
Partiet Fria väljare, som fick tio procent, vill att mera makt ska delegeras till lokal nivå. De kan också fungera som koalitionspartners, men deras position är otydlig i många frågor.
Vänsterpartiet, som består av f d östtyska kommunister och missnöjda västtyska socialdemokrater och fackligt aktiva, lyckades inte erövra ens fem procent, vilket är minimum för inträde i delstatsparlamentet.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune