Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 07

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06   

EU
2011-07 s 3-4
"Lady Ashton har det inte så lätt"
Hon har svårt att hävda sig sedan hennes uppdrag skapades i december 2009 enligt Lissabonfördraget. Misstanken att hon inte är tillräckligt kraftfull som företrädare för EU blir allt starkare. Många tycker att hon väntat alldeles för länge för att bege sig till de revolterande länderna i Nordafrika. Men problemet är just att medlemsländerna inte ger henne den makt hon behöver. De vill egentligen inte ha någon gemensam utrikesminister utan vill sköta sin egen utrikespolitik.

2011-07 s 4
"Europa kan hjälpa demokratin på traven"
EUs utrikesminister Catherine Ashton om utvecklingen i Nordafrika. Europa spelar en viktig roll men vi är inte den enda aktören i regionen. Om vi söker den snabbaste, enklaste formen av demokrati, där val hålls utan att grunderna för varaktig demokrati finns på plats, då är det möjligt att extremismen triumferar. Vi kan inte tvinga ett suveränt folk att välja demokrati.

Frankrike
2011-07 s 5-6
"Solsemester i pyramidens skugga"
Skandalen rörande somliga ministrars semester i Nordafrika riktar än en gång uppmärksamheten mot Frankrikes kontroversiella umgänge med regionens autokrater. Det är premiärminister François Fillon och utrikesminister Michèle Alliot-Marie, båda kända för att vara rättskaffens och klanderfria, som nu ertappats med att ta emot gästfrihet från auktoritära länder i Nordafrika, Egypten och Tunisien. Michèle Alliot-Marie möttes av ett privatflygplan då hon landade på Tunis flygplats och François Fillon hade fått sitt semesterarrangemang för hela familjen betald av den egyptiska regeringen.

Storbritannien
2011-07 s 6-7
"OS ska få idrottsmännen att idrotta mer"
Varje stad som får ett OS måste presentera en redogörelse för tiden efter OS. När Storbritannien fick OS 2012, satte organisatörerna i London upp ett mål att aktivera en miljon människor i England i någon fysisk aktivitet minst tre gånger i veckan om vardera 30 minuter. Det senaste året har de aktiverade bara ökat med 8000 och det är mycket långt till målet. I landet med Europas redan flesta soffliggare verkar dessa snarare ha ökat.
London är inte den första staden som kämpar med sitt eftermäle. OS och fotbolls-VM verkar ha större effekt på infrastrukturen än på idrott och människors vanor. Inget OS-land har hittills kunnat visa en direkt gynnsam effekt av OS i form av varaktigt fler aktiva idrottsutövare.

Grekland
2011-07 s 7
"Trafikstopp i Aten"
I protest mot den grekiska regeringens sparåtgärder genomförde de anställda vid kollektivtrafiken i Aten en strejk i tisdags. Den varade i 24 timmar och lamslog alla bussar och pendeltåg. Den grekiska regeringen måste genomföra en rad mycket stora besparingar. Den höjer skatter, höjer pensionsåldern och sänker löner och pensioner.

Saudiarabien
2011-07 s 7
"Partiet är inget riktigt parti"
Islamistiska och oppositionell aktivister har bildat ett politiskt parti, vilket är ovanligt trotsigt i Saudiarabiens absoluta monarki. Partiets grundare ber kungen om en röst i statens styre. Partiet är bara en symbolisk gest eftersom Saudiarabien inte har något valt parlament.

Ryssland
2011-07 s 8
"Rättegången var riggad"
En assistent till domaren i den senaste rättegången mot oljemagnaten Michail Khodorkovskij påstod häromdagen offentligt att domaren hade pressats av sin överordnade, det vill säga indirekt Kreml, att ge Khodorkovskij ett strängt straff. Assistenten, Natalija Vasiljeva, uppgav att överordnade domare som inte var direkt inblandade i målet hade dikterat domen.
Khodorkovskij som en gång var Rysslands rikaste man har suttit i fängelse sedan 2003 efter att ha utmanat Putin som då var president. Khodorkovskijs advokater säger att domen är ett exempel på hur regeringsmakten kontrollerar rättsväsendet.

Indien, Pakistan
2011-07 s 8
"Ärkefienderna förhandlar igen"
Indien och Pakistan kom i förra veckan överens om att återuppta fredsförhandlingarna som avbröts 2008, när militanta pakistanier genomförde attentat i Mumbai. Attentatsmännen tillhörde en terrorgrupp vars huvudsakliga mål är att ta kontroll över den indiska delen av Kashmir.

USA
2011-07 s 10-11
"Amerika behöver en ny heltäckande strategi"
Vågen som Obama just har missat - ännu en gång - är den demokratiska revolutionsvågen i Mellanöstern. Vågens framfart märktes mest i Egypten, Mellanösterns folkrikaste land. Här var Obamas reaktion värre än innan. Vissa dagar uppmanade han Mubarak att avgå, och andra retirerade han och rekommenderade en "ordnad övergång". Dessutom är Amerikas två närmaste vänner i regionen - Israel och Saudiarabien - upprörda. Resultatet är ett utrikespolitiskt debacle. Obama har alienerat alla. Oavsett vem som vinner till slut kommer Obama att förlora. Det är en förutsägbar följd av den amerikanska avsaknaden av varje form av långsiktig, sammanhängande strategi. Men ansvaret för det aktuella strategiska vakuumet ligger inte hos Obama själv utan hos Nationella säkerhetsrådet och inte minst hos den man som ledde rådet fram till den 1 oktober 2010, den pensionerade generalen James L. Jones. "Denne store bluff från Marinkåren" (Niall Ferguson).
Allt som presidenten och hans säkerhetsrådgivare verkar ha gjort är att skriva känslosamma tal som det han höll i Kairo i början av sitt presidentskap. Då talade han om Islams principer om " rättvisa och framsteg, tolerans och alla människors värde". Hur stämmer detta med de verkliga vinnarna i revolutionen i Kairo, Muslimska Brödraskapet, Den kämpar för kalifatets återupprättande och sharialagens införande.

2011-07 s 11
"Clintons nya sändebud"
Utrikesminister Hillary Clinton har utsett den pensionerade diplomaten och före detta ambassadören i Turkiet. Marc Grossman, till Washingtons nya sändebud till Afghanistan och Pakistan. Han efterträder Richard Holbrooke, som avled i december och efterlämnade ett stort tomrum i Vita husets utrikespolitiska stab. Det har varit svårt att hitta en ersättare till Holbrooke.

2011-07 s 12-13
"USA skiljer på våld och våld"
Den amerikanska administrationen drar verkligen inte alla över en kam. Somliga diktatorer är bättre än andra. När det gäller Iran har USA mer eller mindre uppmuntrat regimkritiska aktivister att gå ut på gator och torg och demonstrera. Men när det gäller Bahrain, en strategiskt viktig allierad uppmanar amerikanerna i stället landets kung att tillmötesgå folkets krav. Bahrain hyser USAs femte flotta. Bahrains kung Hamad har varit en trogen USA-allierad i isoleringen av Iran. I Jordanien säger Vita Huset att kung Abdullah II försökt avvärja folkliga missnöjesyttringar genom att avsätta regeringen.

Iran
2011-07 s 13
"Oppositionen i Iran vaknar upp"
Oppositionen i Iran, den Gröna rörelsen, funderar på nästa drag nu när den har visat att den fortfarande kan mobilisera hundratusentals människor. I måndags trotsade iranska regimmotståndare demonstrationsförbudet och drog ut på gator och torg i den iranska huvudstaden för att vädra sitt missnöje med ledarna. De före detta presidentkandidaterna Mir-Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi som hade uppmanat de oppositionella att marschera under tystnad, sitt båda i husarrest.
De lyckade revolterna i Tunisien och Egypten har väckt vreden till liv hos många reformsinnade iranier som är djupt besvikna över att deras aktioner inte bar frukt. Hindret är Irans mäktiga revolutionsgarde som har ett enormt ekonomiskt och politiskt intresse av status quo.

Arabvärlden
2011-07 s 14-19
"Mardrömmen är över, nu börjar drömmen"
Den korta revolutionen tog många år att förbereda. Sedan två år finns en panarabisk ungdomsrörelse vars mål är att sprida demokrati i regionen. Unga egyptiska och tunisiska aktivister använde all sin uppfinningsrikedom och ny teknik för att undgå övervakning, varna för tortyr och ge varandra praktiska tips om hur man organiserar demonstrationer. De förenade den sekulära expertisen i sociala nätverk med en disciplin hämtad från religiösa rörelser och de kombinerade energin hos fotbollsentusiaster med kirurgens sofistikerade metoder. Det Muslimska brödraskapet höll sig till en början i bakgrunden men tog sedan ledningen i kampen mot Mubaraks mobb. Som en hemlig olaglig organisation var den van vid att operera som en disciplinerad hierarki.
Tunis var kraften som satte i gång Egypten, men Egypten kommer att sätta igång hela världen. Nästa arabiska toppmöte kan bli en "debutantbal" för ungdomsrörelsens ledare.

Syrien
2011-07 s 19-20
"Assad gör klokt i att vara vaksam"
Syriens president, Bashar al-Assad, är inte immun mot revolutionen som sveper fram genom regionen. Syriens snabbt växande befolkning och höga arbetslöshet samt inskränkningar i yttrandefriheten kan få landet att verka moget för revolt. Man Assad har visat sig vara en seglivad ledare. Genom att rekrytera personer till nyckelposter från den alavitiska sekten och sunnilojalister har Assad full kontroll över armén och underrättelsetjänsterna. En underförstådd pakt mellan alaviter och sunniter cementerar en skicklig fördelning av den ekonomiska liberaliseringens frukter. Därför har oron i de kurdiska områdena i öster aldrig fått någon kraft. Blodiga inbördeskrig i Libanon och Irak har lärt landets unga att säkerhet är mera värdefullt än demokrati. Men ekonomiska bekymmer kan skynda på en våldsam förändring. I mitten av januari ökade regeringen bränslesubventionerna.

Uganda
2011-07 s 20-21
"Museveni räknar med seger"
Yoweri Museveni i Uganda lär vara i färd med att uppfostra sin son, den 36-årige överstelöjtnanten Muhhzi Kainerugaba, till att efterträda honom, men först måste han besegra utmanarna i presidentvalet nästa månad. Presidentgardet har förvandlats till en elitstyrka under Kainerugabas befäl.
Den ledande oppositionskandidaten är den pensionerade översten Kizza Besigve, som var Musevenis läkare under gerillakriget 1981-1986 och som hjälpte honom till makten. Han vill sätta punkt för missbruket av allmänna resurser och skapa nya jobb, förbättra skolan, sjukvården, infrastrukturen och öka stödet till jordbruket. Det är tredje gången som han utmanar Museveni.

Japan
2011-07 s 22
"Nyval närmar sig"
Japans premiärminister Naoto Kans oförmåga att bryta dödläget gällande budgeten kan leda till att han blir den femte regeringschefen i rad som avgår efter mindre än ett år. Det kan också led till ett tvärt slut på försöken att åtgärda världens största statsskuld. Naoto Kan vill höja momsen med fem procent och inkludera Japan i det USA-ledda partnerskapet mellan nia asiatiska länder i stilla havet och få med sig parlamentets ledamöter för att finansiera budgeten på 1,1 biljon dollar med 532 miljarder i statliga obligationer. Naoto Kan tillhör Demokraterna (DJP) som i augusti vann en historisk seger när det besegrade LDP, som hade regerat i mer än ett halvt sekel nästan oavbrutet.

2011-07 s 22
"Stora stygga pojkar"
Sumobrottare förmodas förkroppsliga klassiska dygder som disciplin och heder. Men för många är detta bara gammal retorik. Nu handlar det mer om pengar, droger och fusk.
Det senaste slaget mot sumobrottarna är en skandal med uppgjorda matcher. Polisen har hittat textmeddelanden från drygt ett dussin sumobrottare som kom överens om pengasummor för att lägga sig i kommande matcher.
Sedan 2007 har sportens utövare åkt fast för att röka hasch, delta i olagligt spel och, i ett speciellt olyckligt fall, slå en elev till döds.
En del kritiker påstår att sumo numera påminner mer om amerikanska brottningsturneringar - som ofta är uppgjorda på förhand - än om urgamla Shintoritualer.
Kanske kan sumo fortsätta att vara en populär underhållning men i så fall som tarvlig teater och inte som rättvis kamp.
http://www.newsweek.com/2011/02/13/sumo-s-big-bad-boys.html

Kina
2011-07 s 23-25
"En 'lillprins' gör sig redo att ta makten"
Kinas näste ledare blir nästan säkert Xi Jinping som idag är vicepresident. Den nuvarande presidenten Hu Jintao som nyligen besökte president Obama i USA, har redan börjat förbereda sig på att lämna ifrån sig makten. Xis karriär bygger på en kombination av politiskt skarpsinne, familjeband och ideologisk flexibilitet. Han har upprätthållit tron på kommunistpartiets överlägsenhet och gjort ekonomisk tillväxt till partiets främsta angelägenhet. Xi har starkare band till militären än vad hans två företrädare, Hu och Jiang Zemin, hade när de tog över. Xi är en så kallade lillprins, ättling till en medlem av den revolutionära partieliten. Vid ett besök i Mexiko 2009 antydde han att han var irriterad på utlänningar som inte respekterar Kinas mäktiga ställning i världen.

Burma
2011-07 s 26-29
"Disciplin var en överlevnadsstrategi"
David Pilling från Financial Times samtalar med Aung San Suu Kyi. "The Lady" som hon kallas i Burma. Intervjun ska ske i något som liknar ett fallfärdigt skjul. Det är högkvarteret för "Nationella demokratiförbundet". Trots de sju årens husarrest har hon en intensiv blick. Ingen kan fatta att hon är 65 år. Hon lyckades bevara sin självkänsla. Hon lyssnade på BBC, övade pianospel, studerade japanska, mediterade och fördjupade sig i Tennyson.
Generalerna är starkare än någonsin. De får miljarder dollar för landets naturgas, som säljs till Kina och Thailand och de har nyss genomfört en förrädisk demokratifars som syftade till att ge deras regim en fasad av legitimitet. Ett större hot är det eviga kriget mellan Burmas armé och ett antal minoritetsgrupper som lever i Burmas gränsområden. Återkommans väpnade strider mot de etniska grupperna Karen, Kachim, Wa, Shan och andra har pågått i sextio år - alltså ända sedan slutet av andra världskriget - och krävt kanske en miljon människoliv. Inte ens en återgång till demokrati skulle lösa detta problem. Det finns ingen känsla hos de etniska grupperna - inklusive burmeserna - att vi hör samman - menar Suu Kyi.

 

2011-07 s 30-31
"Generalernas och de vita elefanternas stad"
För fem år sedan beslöt Burmas hemliga militärjunta att bygga en helt ny huvudstad i landet inre, glest befolkade del. Naypyidaw är en helt igenom kostgjord stad. Dess yta är tio gånger större än Singapores.
Det byggdes till sista minuten på parlamentsbyggnaden som nyligen tog emot den "folkvalda" församlingen. Byggnaden påminner om "Folkets Palats" i diktatorn Nikolae Ceausescus Rumänien. Under marken i denna kungastad finns förmodligen en bunkeranläggning, där de guldbehängda generalerna kan söka skydd i händelse av fara. Turister avråds från att besöka den konstgjorda staden. Där finns inga sevärdheter och man måste ha specialtillstånd för att resa dit. Officiellt bor en miljon människor i staden men oberoende observatörer tror bara på en tiondel.