Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 03

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2010: 01 02 03   

Manus till 2010

Åtta händelser som kommer prägla 2010.

1. Ett söndrat Sudan.
Kontinentens till ytan största stat går till val i april och resultatet kan ge en antydan om huruvida Sudan kommer förbli ett enat land eller om det kommer att falla sönder. För innan den folkomröstning som i januari 2011 slutgiltigt ska bestämma om den i huvudsak kristet animistiska södra delen av landets oberoende har norra delen föga intresse av stabila förhållanden där. Södra Sudan är visserligen potentiellt rikt på grund av de oljefyndigheter som finns där, men visar alla tecken på att vara en klassisk ”failed state” utan fungerande regering, skola och hälsovård och utan tillförlitligt domstols- och polisväsende. Under 2009 förekom i söder överfall och sammanstötningar, dels etniskt motiverade och dels även anstiftade av norr, som ledde till över 2 000 dödsfall. Att valen i april kommer gå ordnat till är osannolikt. Valförfarandet är komplicerat och Nord och Syd anklagar varandra för bedrägerier med vallängderna i södra Sudan. Ännu mer kaos är den mest sannolika utvecklingen.

2. Malikis makt hotad.
Ett av årets viktigaste val äger rum i mars i Irak. Huvudfrågan lyder: ska premiärminister Nuri al-Maliki få behålla sin post? Shiiterna har lyckats med att ge regionens mest ”oregerliga” land en antydan av regerbarhet. Som konkurrenter kommer bara shiiter i fråga, bland dessa Malikis äregiriga inrikesminister Jawad al-Bolani. Men kompromisskandidater i Irak är ofta andra eller tredjehandsval, så var det när allt kommer omkring faktiskt även med Maliki själv. Kommer jakten på en premiärminister dra ut på tiden lika länge som turerna efter 2006 års val står mödosamt framarbetade och synnerligen vackliga allianser och samarbeten på spel: mellan sunniter och shiiter, mellan kurder och araber, mellan Bagdad som vill visa sig självständigt, och Washington, vars trupper visserligen ska börja dras tillbaka i augusti, men som vill behålla sitt inflytande.

3. Flygangrepp mot Irans atombomber?
Det skulle kunna bli en kärnvapenavrustningens år för Ryssland och USA. Eller året då Iran slutligen sällar sig till kärnvapenmakternas krets. Kanske till och med både och. I januari kommer USAs president yrka på en förlängning av det utlöpta Start-avtalet från 1991, och därmed föreslå en sänkning av antalet stridsberedda bärsystem och stridsspetsar. Moskva väntas acceptera. I maj kommer därefter de 189 signatärländerna för ickespridningsavtalet för kärnvapen att träffas i New York. Staterna utan kärnvapen väntas där uppmana kärnvapenmakterna att reducera sina arsenaler. USA och Europa kräver att alla länder ska underteckna det tilläggsprotokoll som möjliggör för FNs inspektörer att göra oanmälda kontroller. Och de som avsäger sig ickespridningsavtalet (hittills enbart Nordkorea, men vissa politiker i Iran hotar med detta) ska inte få behålla någon form av kärnmaterial som man förvärvat under den tid man varit bunden av avtalet. Senast i februari ska det beslutas om nya sanktioner mot Iran. De styrnade i Iran kommer dock knappast att låta sig påverkas av detta. Och därför talar vissa om att israeliska eller amerikanska stridsflyg under året skulle kunna bomba iranska kärnanläggningar – med oöverskådliga följder för Mellanöstern och resten av världen.

4. En spark framåt för hela Afrika
Fotbolls-VM kommer bli det största idrottsevenemanget någonsin på afrikansk mark – och det handlar om långt mer än en gyllene pokal när visselpipan startar den första matchen i Sydafrika den 11 juni. Enbart sex afrikanska lag är med: Sydafrika, Ghana, Algeriet, Nigeria, Kamerun och Elfenbenskusten. De företräder en hel kontinents stolthet och identitet. För många av Afrikas länder går det fortfarande knackigt fem decennier efter självständigheten. Fattigdomen ökar, det ekonomiska avståndet till I-länderna växer. VM har kommit vid rätt tillfälle. Afrika vill bevisa att man kan vara en värdig arrangör för spektaklet, men även att man kan hålla jämna steg, åtminstone på fotbollens område. Idrotten som symbolhandling – aldrig har den varit viktigare. I år kommer den att bekämpa en hel kontinents mindervärdeskänslor. ”Alla afrikas länder har sina individuella problem men fotbollen kan göra underverk”, säger den tidigare sydafrikanska anfallsstjärnan Shaun Bartlett.

5. Klimathoppet i Bonn
Efter Köpenhamnsmötet och besvikelsen efter dess minimala resultat kommer 2010 bli året då det kommer att visa sig huruvida en samlad insats från alla staters sida mot klimatförändringarna överhuvudtaget är möjlig. I juni träffas miljöministrar från hela världen i Bonn och sannolikt kommer det där att preliminärt avgöras om ett bindande avtal om klimatskydd kommer kunna undertecknas i Mexico City i december. Två möjliga scenarier finns. Antingen misslyckas FNs världsregeringssystem helt och hållet med klimatskyddet. Eller så leder misslyckandet i Köpenhamn till att världens stater förstärker sitt engagemang för att hindra ett ytterligare fiasko. Den avgörande frågan är om USA och Kina kan mana fram viljan att underställa sig ett internationellt överenskommet åtgärdsprogram. Om inte riskerar Kyoto-avtalet att stå utan ett efterföljande avtal när det löper ut vid slutet av 2012. Det är inte bara lösningen på klimatproblemen som står på spel i år, utan även det globala ordningspolitiska systemet och dess instrument och mekanismer. Misslyckas detta med det hittills kanske viktigaste problem som mänskligheten stått inför kan detta leda till såväl en starkare polarisering mellan rika och fattiga stater som en radikalisering av klimatrörelsen och dess aktivister.

6. Mindre pengar till Europas bönder
Det finns inget som EU spenderar mer pengar på än spannmålsbönder, djuruppfödare och sockerfabrikanter. 40 procent av budgeten på 123 miljarder euro slukas av jordbrukssubventionerna. Redan 2006 beslöt man att en stor del av denna enorma summa i framtiden skulle öronmärkas för forskning, utbildning och miljöskydd. I år ska nu diskussionerna påbörjas om konkreta nedskärningar i de hittillsvarande subventionerna – och därför står man inför våldsamma familjegräl i det gemensamma hemmet. För knappt något fält är så omstritt inom unionen som jordbrukspolitiken. Redan nu formerar sig två oförsoniga läger. Den ena sidan, anförd av Storbritannien, vill skära ner jordbrukssubventionerna med minst en tredjedel. Jordbrukarfronten däremot, ledd av Frankrike och med starkt stöd från Tyskland, avvisar drastiska nedskärningar. Man argumenterar för att det ekonomiska stödet säkrar EUs importoberoende på livsmedelsområdet. Striden riskerar att lamslå EU i åratal – för att i slutändan förmodligen landa i en typisk europeisk kompromiss.

7. Ny generation makthavare i arabvärlden
Tre gamla män regerar i tre av de viktigaste arabländerna, tre arvtagardebatter kommer därför att dominera året i regionen. Egyptens president Hosni Mubarak, 81, förnekar att han skulle bana vägen för sonen Gamal, 46, som efterträdare, dock växer dennes inflytande. Bankmannen Gamal står för ett ekonomiskt öppnande av landet. Saudiarabiens skröpliga kung Abdullah bin Abdul Aziz, 85, utnämnde i mars 2009 sin bror Naif, 76, till ställföreträdande president – då kronprinsen Sultan, 81, är svårt sjuk gäller detta som en fingervisning om att den mäktiga Naif och hans konservativa dagordning är på ingång. I Libyen verkar Saif al-Islam al-Gaddafi att åter ha fört fram sina positioner på den politiska scenen efter en reträttperiod. Det verkar sannolikt att han kommer efterträda sin far Muammar, 67. Frågan är om översten, som innehaft makten i landet i 40 år, överhuvudtaget någonsin kommer att avgå.

8. Kina visar klorna i Shanghai
Inte ens två år har gått sedan de olympiska spelen i Beijing och ändå ställer kommunistpartiet till med ett nytt enormt spektakel: världsutställningen i Shanghai. På världsexpon ska Kina inte bara presenteras som ekonomisk stormakt utan även som en samhällelig framtidsmodell, såväl för världen som för den egna befolkningen. 70 miljoner besökare väntas och skådespelet ska vara större, snyggare och modernare än någonsin förr. ”Bättre stad, bättre liv”, är mottot. Kina vill presentera sig som föregångare inom miljövänlig stadsplanering, hållbarhet och innovation. Därför byggs det sedan månader inte bara på mässområdet, utan stadens infrastruktur fräschas även den upp, til exempel byggs tunnelbanan ut och den berömda gatan Bund, längs floden Huangpu renoveras och smyckas ut. Omkring 45 miljarder dollar lägger kommunistpartiet trots krisen på denna styrkedemonstration. 2010 kan därigenom bli året då den globala maktbalansen förskjuts än tydligare österut mot Asien.
© 2010 TEMPUS/Der Spiegel