Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 01

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51    
2010: 01   

Stödsystemet börjar bli pinsamt otidsenligt

Ett nytt slag om jordbrukspengarna står för dörren.

STEPHEN CASTLE och DOREEN CARVAJAL
Bryssel
Förra gången Europeiska unionen bestämde hur 50 miljarder euro i jordbruksstöd skulle användas skedde detta bakom stängda dörrar i en lyxsvit på hotell Conrad i Bryssel. Året var 2005.
Frankrikes dåvarande president, Jacques Chirac, och Tysklands dåvarande förbundskansler, Gerhard Schröder, ingick en hemlig allians för att skydda EUs jordbruksprogram mot nedskärningar fram till 2013. Därmed utmanövrerade de den brittiske premiärministern, Tony Blair, som rasade över de generösa subventionerna.

2013 har kommit närmare, och en ny manövreringsrunda börjar omforma världens mest generösa system för stöd till jordbruket.
En rad mycket känsliga – några skulle säga svårbehandlade – frågor står på spel, varav några har blivit extremt hårdknäckta nötter: Vem ska få subventioner? Vad syftar stöden till? Finns det något sätt att koppla utbetalningar till kampen mot bedrägeri och korruption? Kan stöden riktas i högre grad till små odlare i stället för stora, multinationella jordbruksföretag?
Nya idéer kläcks samtidigt som de traditionella förmånstagarna – Frankrike och dess jordbruk toppar listan – gräver ned sig. Nationella egenintressen styr föga överraskande debatten.

Regeringar brukar peka ut ett politiskt mål, och därefter bestämmer de en budget för att nå målet. När det gäller det som formellt kallas för Europas gemensamma jordbrukspolitik (CAP) verkar processen ha vänts upp och ned. En enorm summa pengar finns fortfarande tillgänglig, men målen blir allt mer diffusa och omstridda.
EUs jordbruksstödsprogram, som har fem decennier på nacken, är en hörnsten i EUs utgifter. CAP kostar för närvarande 55 miljarder euro, vilket motsvarar nästan halva EUs budget.
Systemet fördelar skattepengar till jordbruksintressen runt om i Europa. De flesta bönder får dock bara några smulor, eftersom pengarna fördelas enligt arealernas storlek. 80 procent av mottagarna delar på 20 procent av pengarna, enligt statistik från EU-kommissionen.

Avsikten med subventionerna var från början mycket tydlig. Jordbruksstödet var ett verktyg för att underlätta försörjningen av ett hungrigt Europa, som hade lagts i ruiner av andra världskriget. Pengarna stimulerade jordbruksproduktionen, som började öka under 1960-talet. Men metoden ledde till enorma överskott, och därför minskades subventionerna, och de skulle enligt planen vara helt eliminerade till 2013.
Samtidigt ställdes EU inför frågan om det var någon mening med att stödja jordbruk, som inte kunde konkurrera på världsmarknaden.
EU har under årens lopp försökt att diskret omdefiniera subventionerna. Det regelrätta jordbruket tar emot ungefär 41 miljarder euro i direkt stöd, medan 13,6 miljarder euro dirigeras till utvecklingsprogram för landsbygden. Detta är ett sätt att uppmuntra diversifiering genom att stödja projekt som organisk odling, förnybar energi och turism.
Pengar har fördelats till en rad olika projekt. I t ex Spanien fick ett grustag 1,1 miljon euro och en eldistributör 466 000 euro till stöd för utbyggnad av elnätet.
EUs revisionsdomstol – som kontrollerar hur pengarna används – var mycket kritisk till den sortens subventioner i den senaste rapporten, som konstaterade att fyra av tio utbetalningar ”var missriktade”.

Åratal av successiva ändringar har lett till att miljarder euro pumpas in i systemet på måfå, vilket förra året gynnade en rad olika mottagare förutom de vanliga bönderna. Speciellt gynnade blev stora amerikanska och europeiska livsmedelföretag, spanska vägbyggare, tyska godisproducenter, lyxiga kryssningsföretag och välbärgade godsägare, däribland drottning Elizabeth II och prins Albert II av Monaco.
Men trots dragbänkar och lobbygrupper finns det nu starka påtryckningar för radikala förändringar. En idé är konceptet om allmän nytta. Enligt detta koncept ska bönder som uppfyller miljökrav och djurskyddskrav belönas extra. En annan idé är en ny form av ”marknadsreglering”, som ger ekonomiskt stöd till odlare när en priserna på deras produkter sjunker plötsligt och drastiskt.
”Vi måste sätta stopp för slösaktiga subventioner och investera uteslutande i program, som effektivt främjar allmännyttan, exempelvis biologisk mångfald och rent vatten”, säger Valentin Zahrnt, som arbetar för en tankesmedja i Bryssel.
Men Jack Thurston, grundare av Farmsubsidy.org, som samlar in och publicerar data om hur CAP-pengarna används, varnar för att även en till synes positiv reform för att främja god utveckling kan ”föranleda ännu mera bedrägeri, eftersom det skulle involvera godtyckliga bedömningar, som varierar från den ena till den andra medlemsstaten”.

Frankrike vill helst behålla det gamla systemet, men det accepterar att den politiska verkligheten kräver en förändring. Fransmännen har därför godtagit argumenten för att ett generöst subventionsprogram ska inkludera vår tids krav på bättre miljöstandard.
Förra året och många år dessförinnan var Frankrike det land som tjänade mest på jordbrukssubventionerna. I fjol fick Frankrike drygt tio miljarder euro. En av de största mottagarna i Frankrike var Groupe Doux, en kycklingproducent som fick 62,8 miljoner euro. En annan fransk mottagare var Saint Louis Sucre, som fick 38.6 miljoner euro och som är dotterbolag till den tyska sockergiganten Südzucker.

Südzucker fick via olika dotterbolag sammanlagt 448 miljoner euro i ekonomiskt stöd. ”Alla gynnas av systemet”, hävdar Frankrikes jordbruksminister Bruno Le Maire, som var värd för en konferens i Paris före jul där man diskuterade CAP och kom fram till att subventionerna ska vara fortsatt höga och att mera pengar ska riktas till miljöskyddande program.
”Jag vet massor av bönder i Frankrike som inte skulle överleva utan stödet”, sade Le Maire. ”Det är normalt, eftersom vi kräver att jordbruksindustrin ska upprätthålla en viss standard för att garantera matens säkerhet och samtidigt ska hålla liv i landsbygden. Stödet gynnar således alla, inklusive de stora jordbruken”.
Frankrike betraktar subventionerna som nödvändiga för att transferera resurser från urbana områden till befolkningen på landsbygden, för att skydda det pastorala landskapet, matens säkerhet och livet på landsbygden, som är en viktig hörnpelare i den franska kulturen.

Men de franska argumenten går inte hem överallt. Frankrike har traditionellt gynnats av CAP därför att landet har ovanligt många bönder. Andra länder, som Storbritannien och Nederländerna, bidrar generöst till EUs budget, men de får mycket mindre tillbaka i jordbruksstöd, därför att de har mindre, mer effektiva jordbrukssektorer.
Debatten om en reform av CAP är ovanligt livlig denna gång, därför att f d sovjetiska satellitstater, som numera tillhör EU, har mera att säga till om och rätt till en större bit av kakan.
Enligt den senaste CAP-uppgörelsen, som förhandlades fram innan länderna i Öst- och Centraleuropa blev medlemmar, tvingades jordbruken i dessa länder acceptera mindre stöd än konkurrenterna i de gamla medlemsländerna.
De östeuropeiska medlemsländerna signalerade på konferensen i Paris att de kräver ett tydligare subventionssystem, som fördelar pengarna rättvisare.

Trots alla teorier och ihärdiga försök att förbättra systemet slutar de politiska diskussionerna om jordbruksstödet för det mesta i en enkel ekvation: vem får vad? Europas ledare förbereder sig redan för att försvara sina 27 länders intressen.
”Detta är ett regelrätt slag mellan förlorare och vinnare, så enkelt är det!”, säger Alan Buckwell, som företräder en organisation för markägare i England och Wales. ”Det är detta som politiken handlar om: hur ska vi fördela pengarna?”.
Buckwell och andra påpekar att det kan bli svårt att få allmänheten att acceptera subventionssystemet. En viktig test på den politiska stämningen kommer under året i EU-parlamentet, när det publicerar en rapport om jordbruksstödet, som kommer att ligga till grund för hur pengarna ska fördelas. EU-parlamentet får för första gången lika mycket att säga till om som de nationella regeringarna i beslutet om jordbruksbudgetens storlek.

Risken är emellertid att parlamentet i stället för att lägga fram en reformplan ställs under ännu hårdare press från lokala bönder att hålla fast vid status quo.
George Lyon, parlamentariker från Skottland som är huvudförfattare till EU-parlamentets CAP-dokument, säger att den centrala frågan är huruvida CAP ”ska fortsätta på vägen mot större marknadsfokus och liberalisering, eller om medlemsländerna återgår till mera reglering och protektion”.
Frankrike med sin stora och militanta jordbrukssektor kommer att skydda sig med näbbar och klor även om det betyder en större bit av en mindre kaka.
Konkurrensen mellan olika nationella intressen är oundviklig, enligt Lyon, som tillägger: ”Egenintresset kommer alltid i första hand när det gäller pengar”.
Det är så sant som det är sagt.
© 2010 TEMPUS/The New York Times