Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 08

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2010: 01 02 03 04 05 06 07 

Glöden har slocknat

Nu måste den iranska oppositionen hitta en väg framåt.

ROBERT F WORTH
Beirut
Många i den iranska oppositionsrörelsen förväntade sig att revolutionens 31-årsdag i förra veckan skulle inkludera en triumf för oppositionen, som hade utlyst gatudemonstrationer och protestmöten i anslutning till revolutionsdagen.
Men dagen kom i stället att kännetecknas av självkritiska utbrott från oppositionens sida. Det var en stor besvikelse att så få människor vågade sig ut på gator och torg för att stödja oppositionen, vilket till stor del berodde på den massiva polisnärvaron.
Oppositionens ledare är nu i färd med att ut- och omvärdera taktik och metoder i ett försök att hitta en ny katalysator för den rörelse, som rullade fram med överraskande stor kraft för bara åtta månader sedan efter presidentvalet.
”Jag tror att misslyckandet har väckt insikt om att det behövs debatter och taktiska analyser”, säger en 26-årig kvinna i Teheran, som deltog i förra veckans protester och många dessförinnan. Hon berättar att den senaste stora protestaktionen, som ägde rum i samband med Ashurahelgen i slutet av december och som blev våldsam, ”ledde till att många förlorade tron på meningen med att bli misshandlad och demonstrera på gatorna”.
Många oppositionella misstänker att avsaknaden av tydligt ledarskap och beroendet av exiliranier, som arbetar via internet, gör att de oppositionella tvekar att agera nu. ”En proteströrelse utan tydliga band till de egna ledarna är ingen rörelse”, skrev en anonym bloggare under rubriken ”läxan från 11 februari”.
Det finns erkända oppositionsledare, inklusive den förre presidentkandidaten Mir Hussein Mousavi och den religiöse ledaren Mehdi Karroubi, men deras förmåga att arrangera protestaktioner har visat sig begränsad, och deras trovärdighet är låg bland yngre oppositionella, som inte tycker att de är tillräckligt offensiva. Många andra oppositionsledare har gripits och sitter fängslade.

Iranska hemsidor har i flera dagar varit fulla av kritik mot oppositionsrörelsens sätt att agera och av frågor om hur den ska gå vidare. En del säger att misslyckandet förra veckan var en lärorik läxa, som borde motivera rörelsen att bli mer disciplinerad och mogen.
En vanlig självkritisk punkt gällde den s k Trojanska-hästen-planen, som spreds vida omkring via internet inför revolutionsdagen. Tanken var att oppositionens medlemmar skulle klä sig konservativt och försöka infiltrera massan av regimtrogna demonstranter, varefter de på en given signal skulle ta av sig sina skjortor och långa kappor och visa sina gröna kläder, som är oppositionens symbol.
Men det som hände i verkligheten var motsatsen, enligt många vittnen. Civilklädda regeringsanhängare lyckades identifiera potentiella protestdemonstranter och snabbt tysta ned dem.
”Var fanns alla gröna i Teheran?” skrev Alireza Rezaie på en populär blogg. Han hade själv tre svar: 1: På internet där de läste om den Trojanska-hästen-planen. 2: På YouTube där de studerade ”aktionen”. 3: Chattande vid datorn om var de skulle träffas nästa dag.

Många lade också skulden på oppositionella i exil, som beskylldes för att vara verklighetsfrämmande och planera orealistiska aktioner. En iransk journalist bosatt i USA, Mohsen Sazegara, hade talat om att torsdagen 11 februari skulle bli en dag som förändrade maktbalansen i Iran för gott och jämnade vägen för en ”slutgiltig aktion” mot regimen. Hans kommentarer fick stor spridning på internet. Bloggaren Arash Sigarchi anklagar oppositionella i exil för att framkalla alldeles för höga förväntningar hos den inhemska oppositionen.
Andra var mer hoppfulla och påpekade att dagen visserligen var en besvikelse för oppositionen, men den var ingen triumf för regimen. Trots myndigheternas påstående att upp emot 50 miljoner människor hade deltagit i firandet var deltagandet märkbart mindre än förr om åren. Och trots strikt övervakning och stor polisnärvaro på platsen där Ahmadinejad höll sitt tal kunde man höra ropen: Död åt diktatorn”.
En del oppositionsanhängare påpekade att det är oundvikligt att vreden som väcktes av Ahmadinejads omval förra året avtar med tiden. De menar att oppositionen nu måste koncentrera sig på ekonomiska och sociala frågor.
Nästa steg är emellertid oklart. ”Detta är sanningens minut för oppositionen”, säger Iranexperten Mehrzad Boroujerdi vid Syracuse University i USA. ”Somliga kommer att förlora hoppet, andra kommer att peka finger, men det viktigaste just nu är att hitta en väg framåt.”
© 2010 TEMPUS/The New York Times