Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 04

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2010: 01 02 03 04  

Vilken fredsprocess?

Vissa bosättningar är och förblir israeliska i all evighet, betonar Israels premiärminister

ISABEL KERSHNER
Jerusalem
Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, sade häromdagen att ett antal judiska bosättningar på Västbanken kommer att förbli delar av Israel i all framtid. Kommentaren upprörde palestinierna, som just nu pressas av USA att återuppta förhandlingarna med Israel. Israel har länge talat om att permanenta några bosättningsblock, inklusive dem som Netanyahu refererade till i söndags, men hans uttalande tolkades som extremt provocerande, eftersom det gjordes samtidigt som USAs sändebud, George Mitchell, pendlade fram och tillbaka mellan möten med israeliska respektive palestinska ledare i ett ännu så länge fruktlöst försök att få i gång förhandlingsprocessen, som har stått stilla i över ett år.

Netanyahu utnyttjade den annalkande israeliska helgdagen Tu Bishvat för att upprepa Israels anspråk på en samling bosättningar strax söder om Jerusalem, Etzionblocket. ”Vårt budskap är tydligt. Vi planterar där, vi tänker stanna kvar där. Denna plats kommer att bli en integrerad del av den israeliska staten i all evighet.”
Etzionbosättningarna kom till innan den judiska staten bildades 1948. Området blev en del av Västbanken under jordansk kontroll efter kriget 1948, och då revs bosättningarna. En del bosättare återvände dit omedelbart efter det att Israel hade erövrat området från Jordanien i sexdagarskriget 1967, varefter bosättningarna byggdes upp igen.
Tidigare har Netanyahu sagt att nyplanteringar kommer att anläggas i Maale Adumim och Ariel, två stora bosättningar, som Israel avser behålla för all framtid. Han sade också att Mitchell, med vilken han just hade haft ett möte, hade presenterat ”några intressanta idéer” om hur den diplomatiska processen med palestinierna ska kunna återupplivas. ”Vi är mycket intresserade av detta, och jag hoppas att Mitchells idéer ger resultat.”

Men Abu Rudaineh, talesman för palestiniernas president, Mahmoud Abbas, som träffade Mitchell i Jordanien i söndags, sade att det var för tidigt att ”tala om ett verkligt genombrott”. Abu Rudaineh tillfogade att president Abbas också hade understrukit att hans viktigaste mål är fred.
Talesmannen fördömde emellertid också Netanyahus ”trädplanteringar” som oacceptabla handlingar, som undergräver alla ansträngningar att sätta fart på fredsprocessen.
Palestinierna gör anspråk på hela Västbanken samt Gaza och östra Jerusalem till en framtida palestinsk stat. De har emellertid uttryckt beredskap att göra vissa smärre gränsändringar och landbyten.

Netanyahu har förklarat sig beredd att inleda villkorslösa förhandlingar, och som en välvillig gest gentemot palestinierna gick han i höstas med på att avbryta bygget av alla nya bostäder i bosättningarna på Västbanken under tio månader. Detta väckte stor harm bland bosättarna, men palestinierna avfärdade erbjudandet som otillräckligt, eftersom det inte uteslöt fullbordandet av 2 500 bostäder som redan var under uppförande. Det inkluderade inte heller nykonstruktioner i östra Jerusalem. Palestinierna håller fast vid kravet på en total frysning av byggandet för att återuppta förhandlingarna.
I en presskonferens förra veckan sade Netanyahu att palestinierna ”har klättrat upp i ett träd, och de gillar att sitta där”.
Palestinierna kontrar med att Netanyahu inte nöjer sig med fortsatt expansion av bosättningarna utan också försöker diktera resultatet av förhandlingarna innan de ens har börjat. Netanyahu har t ex sagt att han bara kan acceptera en demilitariserad palestinsk stat med begränsad suveränitet.
I en intervju med utländska reportrar strax före Mitchells ankomst till regionen sade Netanyahu att risken för att raketer smugglas in i de palestinska områdena kräver att Israel har fortsatt ”närvaro” utanför den palestinska statens östliga gräns, d v s gränsen mot Jordanien.
Palestiniernas chefsförhandlare, Saeb Erekat, svarade att ”det enda hindret för förhandlingar är Netanyahus villkor”. Israels krav krossar varje tillstymmelse av hopp om en tvåstatslösning, enligt Erekat.
© 2010 TEMPUS/The New York Times