Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 02

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2010: 01 02    

Valfuskarens comeback

För fem år sedan hyllades ”den orangea revolutionen”. Men sedan dess har ukrainarna lärt sig hur kaotisk demokratin kan vara, hur mödosam och smutsig. I slutet av denna vecka ställer statschefen Jusjtjenko upp för omval – men just hans ärkerival Janukovitj är favoriten.

BENJAMIN BIDDER
Kiev
Nyåret betyder alltid ett uppbrott, en ny början. Men för Viktor Jusjtjenko innebär det slutet. Ukrainas president framstår som uppgiven inför sina miljontals medborgare när han tomt stirrar in i kameran vid vad som normalt är presidentens nyårstal till nationen. I praktiken är det dock den misslyckades modstulna avskedstal. ”Jag är stolt”, bedyrar presidenten, men rycker samtidigt rådlöst på axlarna.

2004 jublade miljontals människor åt Jusjtjenko på Självständighetstorget i Kiev, och banade vägen för honom till presidentposten. Den orangea revolutionen lovade frihet, uppsving och ett uppbrott i västlig riktning. Idag kämpar Ukraina mot den djupaste krisen sedan självständigheten. Landets BNP krympte under 2009 med 15 procent. En politisk evighetstvist lamslår landet och Europa förblir väldigt avlägset. För att få resa in i EU måste ukrainarna fortfarande köa i timtal utanför medlemsstaternas ambassader för att ansöka om visum. När ukrainarna nu går till val den 17 januari för att välja en ny president är det bara ca fem procent av de röstberättigade om kommer lägga sin röst på den nuvarande statschefen. Jusjtjenko anar nederlaget. ”Det avslutar en epok i vårt liv”; säger presidenten.
Ett halvt decennium efter omvälvningarna i Ukraina har den magiska känslan av uppbrott flugit sin kos. Under fem års tid har rivalerna Viktor Jusjtjenko, Julia Timosjenko och Viktor Janukovitj bekämpat varandra och i olika växlande allianser brottats om makten och grälat medan nödvändiga och brådskande reformer dragits i långbänk. Nu står Janukovitj, valfuskaren från 2004, inför en anmärkningsvärd comeback. Han leder med god marginal i alla opinionsundersökningar.
Den orangea revolutionen undanröjde visserligen den semiauktoritära Kutjma-regimen, det förekommer fria val, stridslysten media och en stark opposition. Men det Jusjtjenkos mandatperiod först och främst har lärt ukrainarna är hur kaotisk den demokratiska processen kan vara, hur mödosam och även hur smutsig. Från Janukovitjs Regionparti har det under valkampen kommit anklagelser mot en parlamentariker från Timosjenkos parti att denne skulle ha varit involverad i övergrepp mot barn. Svaret lät inte vänta på sig. Janukovitjs motståndare spred ryktet att denne i sin ungdom skulle ha våldtagit en kvinna. Och synnerligen opresidentiellt smutskastade president Jusjtjenko därefter sin forna vapendragare och kallade henne för ”lösaktig”.
Detta valskrammel överröstar totalt de röster som höjs för att Ukraina snarare måste ta itu med sina strukturella problem: krisen, korruptionen, den svaga staten. Ingen klär av och avslöjar nationens katastrofala belägenhet lika skoningslöst som Igor Burakovski, chef för ”Institutet för ekonomisk forskning och politisk rådgivning” i Kiev. Burakovski, med grova glasögon och mörk mustasch, sitter på sitt kontor på Riddargatan i Kiev. Den ekonomiska krisen i världen har drabbat Ukraina hårdare än något annat land i Europa. Bara nödkrediter på 16 miljarder dollar från IMF har kunnat rädda Europas till ytan näst största land från att gå bankrutt. Finansbyrån Standard & Poor bedömer att Ukrainas kreditvärdighet är ännu sämre än det av bombterror sönderslitna Pakistans.
”Krisen har drabbat ett helt oförberett och oreformerat land”, konstaterar Burakovski. Det fattades sparpengar och reservfonder som kunde användas till att mildra finanskrisens negativa verkningar, som man gjort i exempelvis Ryssland och i väst. Istället har man under flera år levt över sina tillgångar. Politikerna, oberoende av färg, orienterade sig alltför mycket efter den sovjetiska socialstatsmodellen. Och trots den skrala statskassan har man varit generös med välfärden. Stora delar av IMF-pengarna har landets ledning därför fått pumpa in i socialförsäkringssystemen. Den nya presidenten måste stärka staten, menar Burakovski, så att denna kan klara av de utmaningar som den ställs inför. Man måste reformera det korrupta domstolsväsendet, höja pensionsåldern, skära ner i socialförsäkringarna och, först och främst, införa en långsiktig budgetplanering. ”Ärligt talat”, suckar experten, ”är detta praktiskt taget ogenomförbart. Men om det nu skulle bli tydliga maktförhållanden efter valet skulle man förhoppningsvis kunna sätta igång med reformarbetet.”
Men chanserna ser dåliga ut. Tio dagar före valet får ingen av de sammanlagt 18 kandidaterna tillräckligt med röster för att säkra en seger, enligt opinionsundersökningarna. Janukovitj leder visserligen klart, men han hamnar på ca 30 procent. Timosjenko får omkring 20 procent.
Om Timosjenko vinner valet kan hon be väljarna rösta om en författningsändring, som skulle kunna bryta det långvariga dödläget mellan parlamentet, premiärministern och presidenten. Personer ur Timosjenkos inre krets försäkrar att hon som först och främst skulle inrikta sig på att bekämpa den i landet allt mer omfattande byråkratin och korruptionen. Dock lyser ”gasprinsessan” Timosjenkos tidigare framgångar på det området med sin frånvaro.
Timosjenko, det vackra ansiktet från revolutionen 2004, har blivit osams med Jusjtjenko men hoppas i en andra valomgång ändå på stöd från sin gamla bundsförvant från det orangea lägret. Även om hon föddes i Dnipropetrovsk i sydöstra delen av landet har hon sin högborg i väst och i Kiev. Nu försöker hon i större utsträckning vända sig till och värva fler röster i den ryskspråkiga delen av landet. Även i sin relation till Ryssland förhåller sig Timosjenko pragmatisk. Jusjtjenkos konfrontationskurs mot Moskva är felaktig, hävdas det från Timosjenkos valstab. Timosjenko står för goda grannrelationer till såväl Ryssland som Europeiska unionen.
För några år sedan utfärdade Moskva dock en häktningsorder mot Timosjenko, och utsatte henne för en smutskastningskampanj 2005. Då var Vladimir Putin president och Kreml försökte febrilt försvara sig mot att den ”orangea febern” skulle sprida sig även till Ryssland. Men relationerna förändras och Putin, nu premiärminister, skickade till och med nyårsgratulationer per SMS till Timosjenko på nyårsafton 2009.
Även valfavoriten Janukovitj visar upp en nymornad och häpnadsväckande flexibilitet. Nu senast frångick han offentligt sitt eget tidigare krav på att juridiskt likställa det ryska språket med ukrainskan. Han vet att han knappast kan segra enbart med rösterna från de östra delarna av landet. På sin valturné reste han i december även till Lviv. Landets västligaste storstad är den ukrainska nationalismens högborg. För många människor där var Janukovitj inget annat än en rysslakej. De gillar inte honom idag heller – men de tog emot honom med respekt. Tidigare skulle Janukovitj varit rädd för ett dylikt besök men fem år efter revolutionen har de gamla fronterna börjat suddas ut och de politiska lägren försöker finna en ny balans mellan öst och väst.

Valerij Konovaljuk, till exempel, är ledamot för Janukovitjs Regionernas parti i parlamentet – men samtidigt en stor beundrare av västliga värderingar. Han svärmar för ”Europa” som han ser som en ”värdegemenskap som även Ukraina bara kan ha fördel av” och utesluter inte ens ett EU-inträde för Ukrainas del. På andra sidan gatan sitter den oberoende parlamentsledamoten Taras Tsjornovil i sitt lilla parlamentskontor. En bild på väggen visar honom sida vid sida med Janukovitj – Tsjornovil ledde 2004 dennes valstab, men bröt senare med Regionernas parti. Väst har del i skulden att Janukovitj hittills har orienterat sig mot öst, menar Tsjornovil: ”Europa behandlade honom som en spetälsk och satte allt sitt hopp till Jusjtjenko.” Och samtidigt har Ukrainas industribaroner i öst aldrig varit ryssvänliga utan snarare varit rädda för att bli utkonkurrerade och uppköpta av Moskvas oligarker. Och motsättningarna mellan Öst- och Västukraina som närapå drivit landet till klyvningens gräns? ”De finns där fortfarande”, säger Tsjornovil. ”Men ilskan har lagt sig. Människorna har förlorat den villkorslösa tron på sina ledare som i så hög grad bidrog till att piska upp stämningarna.” Idag beklagar de sig över Jusjtjenko, Janukovitj och Timosjenko i lika hög grad. Såväl i öst som i väst.
© 2010 TEMPUS/Der Spiegel