Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 11

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10      

EU
2011-11 s 3
"Eurozonens ledare enades om åtgärder"
På ett toppmöte i förra veckan enades 17 regeringschefer om att utöka kreditkapaciteten i en existerande räddningsfonden från 250 till 440 miljarder euro så att fler länder i eurozonen kan räddas om skuldkrisen sprider sig. En annan permanent fond - Europeiska stabilitetsmekanismen - får kapacitet att låna ut upp emot 500 miljarder euro. Grekland och Irland får lättnader i lånevillkoren om de stramar åt sina ekonomier ytterligare. Grekland accepterade att sälja statliga tillgångar för 50 miljarder euro men Irland vägrade att höja den låga företagsbeskattningen från 12,5 %.
ledarna är också eniga om att tvinga medlemsländer att minska gapet mellan aktuella statsskulder och EUs lagstiftade skuldtak - 60 % av BNP - med fem % varje år.

EU, flyktingpolitik
2011-11 s 4-5
"Europa stålsätter sig inför befarad massinvandring"
Nu störtade, auktoritära ledare i Nordafrika, hade en överenskommelse med EU om att hindra massutvandring mota ekonomiskt bistånd och diplomatiskt erkännande. Utan dessa ledares samarbete befarar många i Europa att en ström av illegala invandrare från länder från både norr om Sahara och söder om Sahara är i antagande. Invandrare kommer till ett Europa som tyngs av hög arbetslöshet, långsam eller ingen tillväxt och där främlingsfientligheten breder ut sig.
Den senaste året har invandrare börjat använda en ny rutt till EU, via Turkiet till gränsen mot Grekland. Nu varnar italienska myndigheter för "en biblisk exodus" med upp till 300 000 människor från Afrika.

Ungern
2011-11 s 5
"Fortsatta protester mot medielagen"
I den ungerska huvudstaden demonstrerade häromdagen flera tusen människor mot landets omstridda medielag. Det är den största demonstrationen sedan demokratirörelsen början 1989. Regeringen ändrade nyligen den nya lagen efter kritik från EU men kritikerna befarar ännu att lagen om begränsad pressfrihet kan missbrukas.

EU
2011-11 s 6
"Europén är liberal bekymrad och misstrogen"
En stor undersökning bland invånarna i fem EU-länder avslöjar att de flesta ser negativt på ekonomin och betvivlar att de politiska ledarna klarar sina uppdrag. 5000 personer i arbetsför ålder i Storbritannien, Frankrike, Tyskland Spanien och Polen utfrågades. Resultatet ger en bild av en världsdel som är stark i liberala värderingar och för det mesta stöder EU-institutioner som euron och medborgarnas fria rörlighet. Men bär det gäller staternas utgifter och de politiska ledarna är det de negativa synpunkterna som dominerar. Vad gäller framtiden är det bara i Tyskland som optimismen är större än pessimismen.

Tyskland
2011-11 s 7-8
"En före detta angivare kan aldrig känna sig säker"
Nu börjar barn och barnbarn fråga vad deras föräldrar egentligen höll på med under DDR-tiden. Den östtyska hemliga polisen förstörde stora delar av sitt arkiv, men det pågår ett idogt arbete med att försöka få fram sanningen som döljs i de förstörda dokumenten. I 16 år har en grupp personer försökt lägga världens svåraste pussel och para ihop delarna från sönderrivna dokument. Ständigt hittas dokument som avslöjar före detta "inofficiella kollaboratörer" till Stasi.

Frankrike
2011-11 s 8-11
"Marine är inte pappas flicka"
Marine Le Pen, ledare för Nationella Fronten i Frankrike följer inte i pappas fotspår men har samma budskap i lite elegantare förpackning. Med sin nya look har Le Pen blivit de franska nya mediernas älskling. Både Sarkozys UMP och Socialisterna har anledning att vara oroliga. Frankrikes nästa presidentval äger rum om bara ett år och upp emot 45 % av Sarkozys egna väljare säger att de gillar Le Pens idéer. Marine Le Pen är angelägen om att tvätta bort partiets fula stämpel. Hon använder gärna begreppet sekularism, som är syster till frihet, broderskap och jämlikhet. I stället för att angripa araber eller nordafrikaner lindas kritiken in i försvaret av liberala värderingar, som kvinnans och homosexuellas rättigheter och religionsfrihet.

Turkiet, Tyskland
2011-11 s 12-13
"Erdogan leker på Merkels gård"
Turkiets premiärminister, Recep Erdogan, utvidgar valkampanjen till Tyskland. Tyska politiker är upprörda men många turkiska invandrare är begeistrade. Erdogan har en välsmord, högeffektiv valapparat till sitt förfogande. Han är populist och i ett anförande i Düsseldorf krävde han att turkiska, inte tyska skulle vara förstaspråk för alla skolbarn med turkiska föräldrar. Mellan 1,1 och 1,3 miljoner röstberättigade turkar lever i Tyskland.

Kosovo
2011-11 s 13-14
"Ett nytt kapitel i Kosovos historia"
För första gången sedan Kosovo slet sig loss från Serbien sitter representanter för båda staterna i direkta förhandlingar. Även om samtalen handlar om tekniska vardagsbekymmer kommer parterna inte att kunna undgå att beröra den omstridda frågan om Kosovos status. Förhandlingarna som bara varade i två dagar ses som början på en långsiktig dialog mellan Belgrad och Pristina och EU fungerar som medlare. Allting handlar i grund och botten om Kosovos omstridda status och om huruvida regeringen i Pristina är legitim enligt folkrätten. I de serbiska medierna diskuteras flitigt ett eventuellt byte av territorium mellan Kosovo och Serbien.

Ryssland
2011-11 s 14-15
"Ryssarna emigrerar i protest"
Medan demonstranter marscherar i Mellanöstern och kräver frihet tiger ryssarna för det mesta. I stället för att flockas på gator och torg väljer många att i all tysthet packa väskorna och söka frihet någon annanstans. Det är de unga, begåvade och ambitiösa som tenderar att utvandra. President Medvedev lyfte fram hjärnflykten i oktober förra året när två utvandrade forskare som var födda i Ryssland fick nobelpriset i fysik. De är verksamma i Storbritannien. Omkring 1,25 miljoner ryssar av totalt 140 miljoner uppskattas ha flyttat ut de senaste åren.

2011-11 s 15
"Välgörenhet på ryska"
Premiärminister Putin visar gärna upp sig på TV när han åker skidor, rider eller rattar ett flygplan (trots att han inte har flygcertifikat. Allt ingår i finslipningen av Putins image som en tuff kille. I december deltog han i en välgörenhetstillställning till förmån för ett sjukhus som behandlar cancersjuka barn. Där visade han upp en mjukare sida av sig själv. Han var musikalisk och sjöng en version av Blueberry Hill på engelska. Tre månader senare hade emellertid sjukhuset inte fått ett öre.

2011-11 s 16-17
"Höga oljepriser ger Ryssland andrum"
Nu när priset på oljan överstiger hundra dollar per fat har Ryssland, som är världens största oljeproducent, plötsligt blivit en något mäktigare aktör i världen, vilket herrarna i Kreml också utnyttjar. Det växande inflödet av oljedollar till statskassan minskar ett tidigare mycket oroväckande budgetunderskott och får reformer att verka mindre brådskande. Goda relationer med väst - inte minst "nystarten" med Washington - är inte lika nödvändig när ekonomin är i god form.
Ryssland drar nytta av de internationella oroligheterna. För ett år sedan var oljepriset 75 dollar per fat nu är det 113 dollar! Av detta går 76,50 dollar rätt in i statskassan.
Men strömmen av kontakter underblåser också korruption, uppmuntrar skumma affärer och minska systemets genomlysning.
För Gazprom går det emellertid sämre. Utveckling av gas i vätskeform underlättar gastransport via fartyg i stället för i ledningar. Nu kan Europa köpa gas från Qatar billigare än från Ryssland i ledning.

Haiti
2011-11 s 17
"Snart är alla ex-ledare på plats"
Haitis avsatte före detta president, Jean-Bertrand Aristide, återvänder i dagarna till sitt hemland efter sju år i exil i Sydafrika. Det är förmodligen valen den 20 mars han siktar in sig på. Aristide trädde fram i mitten av 1990-talet och blev Haitis förste, demokratiskt valde president. Aristide tog makten efter 29 år av diktatur under familjen Duvalier. Tidigare kom exdiktatorn Jean-Claude Duvalier (Baby Doc) tillbaka efter 25 år i exil i Frankrike.

Elfenbenskusten
2011-11 s 17
"Lugnet före stormen"
Valsegraren Outtara kom tillbaka från Addis Abeba där han inhämtat Afrikanska Unionens stöd. Den förre presidenten, Ghagbo, som vägrar att acceptera valresultatet, har sitt stöd i runt 5000 elitsoldater i Republikanska gardet samt en pansarbataljon. I västra Elfenbenskusten rycker de "Nya Styrkorna" fram. De stöder valsegraren Outtara.

USA
2011-11 s 17
"USA toppar akademiska ligan"
Harvard och Massachusetts Institute of technology (MIT) är världens mest prestigefyllda universitet, enligt en undersökning gjort för en branschtidning med säte i London. USA lägger beslag på sju av de tio topplatserna och 45 av hundra i topp. Cambridge och Oxford i England samt Tokyo universitet finns också bland det tio främsta.
Storbritannien har tolv universitet bland de 100 bästa, Japan fem, Kanada. Australien, Tyskland och Nederländerna har fyra var.

Japan
2011-11 s 19-20
"Tre onda ting"
Räddningsarbetare hittar hela tiden nya kroppar som sköljer in på stränderna i den tsunamidrabbade regionen i nordöstra Japan. De överlevande saknar inte bara mat och vatten utan lever också i tillfälliga skydd i rädsla för att radioaktiv strålning blir den tredje onda kraften efter jordskalv och tsunami. Japanerna fruktar en härdsmälta i ett kärnkraftverk som har skadats av jordbävningen.
Hundra tusentals japaner har förlorat allt de äger samt nära och kära, men de möter svårigheterna med värdighet. Det är inte som i Haiti. Ingen plundring sker. Ingen bryter sig in för att stjäla. Man fortsätter att ta av sig skorna vid dörren och att som vanligt sortera avfallet för återanvändning. Japan har en av världens mest rigida sociala uppförandekoder. Japanerna håller sig till reglerna. "Vi uppfostras att aldrig göra något som vi skäms för. Det är sådana värden som formar oss".

2011-11 s 21-22
"Den värsta katastrofen sedan Tjernobyl"
Kärnkraftskrisen i Japan har under veckans gång kommit allt närmare en katastrof sedan en explosion har skadat behållaren som innehåller reaktorkärnan i en reaktor och en brand i en annan reaktor hade sprutat ut stora mängder av radioaktivt material i luften, enligt uttalanden från de japanska myndigheterna och branschexperter. Hotet om radioaktivitet väcker minnen från Hiroshima och Nagasaki, två oförglömliga händelser under andra världskriget i Japan.
Den stora frågan de närmaste dagarna är exakt hur mycket radioaktivt material som har läckt ut i atmosfären och vart vinden fört det. Även om man undviker en fullständig härdsmälta står de japanska myndigheterna inför motbjudande alternativ. Det är redan mycket värre än "Three Mile Island".

2011-11 s 23
"Den värsta jordbävningen har inte inträffat ännu"
Mänskligheten bor på denna jord med geologins samtycke, en ynnest som kan återkallas när som helst. Tsunamin som drabbade Japan var den tredje i en kedja av händelser som får Kalifornien att verka mycket utsatt.
Geografi är orsaken till katastrofen i Japan. Japan ligger på en plats där flera tektoniska plattor gränsar till varandra.
Nu har vi haft tre stora skalv i tre av Stillahavsplattans hörn - ett i nordväst i förra veckan i Japan, ett i sydväst i förra månaden, en förfärligt destruktiv jordbävning som inträffade i Nya Zeeland den 22 februari och ett ännu våldsammare skalv i Chile ett år tidigare, i den sydöstra delen av plattan.
Ett hörn inte påverkats ännu, det nordöstra. Förkastningslinjen i Stillahavsplattan heter San Andreasförkastningen och den löper under San Francisco. Senast denna förkastning rämnade var 1906. När kommer nästa gång?

Israel, Palestina
2011-11 s 24
"Fler nya bostäder i bosättningarna"
Israel meddelade för några dagar sedan att man kommer att bygga hundratals nya bostäder i bosättningarna på Västbanken. Beslutet syftar till att dämpa bosättarnas vrede, inte minst sedan fem medlemmar av en familj i bosättningen Itamar dödades i förra veckan. En talesman för den palestinska myndigheten fördömde beslutet och kallade det för "fel, oacceptabelt och frånstötande".

Saudiarabien
2011-11 s 24-25
"Saudiarabien är viktigt som motvikt till Iran"
Relationerna mellan Washington och Riyadh sätts på prov när regionen skakar. Den amerikanska regeringen är allvarligt oroad över att stabiliteten i den saudiska monarkin skulle undermineras av de regionala oroligheterna, arvföljden och landets ovilja att reformera.
När över 2 000 soldater från gulfstaterna skickades in i Bahrain i måndags visade Saudierna att de är redo att backa upp hoten med militär makt.
Insatsen skapade ännu ett stort bekymmer för Obamas administration, som indirekt fördömde saudiernas agerande utan att direkt fördöma kungariket, som är USAs viktigaste allierade i arabvärlden. Saudierna beskyller Washington för att ha övergivit en gammal allierad, det vill säga Mubarak. De ogillar amerikanernas budskap om att länderna i regionen bör anamma det som Obama kallar för "universella värden".

Libyen
2011-11 s 26-27
"Stamväsen betyder trubbel"
Kampen om Libyen har hittills varit en väpnad kraftmätning mellan Gaddafi och rebellerna. Konflikten kommer nog tyvärr att bli mycket mer komplicerad än så. Landets framtid kommer att avgöras av de olika stammarna och deras sympatier. Enligt stamtraditionen måste blod betalas med blod. Ferjanstammen med 150 000 medlemmar måste nu hämnas på regimen i Tripoli som avrättat 20 av stammen som vägrat skjuta på rebellerna.
Två lojala stammar dominerar idag Gaddafis säkerhetsstyrkor: Gadhadfa, tyrannens egen stam och Megharha. Den största stammen, Warfalla som omfattar en miljon människor och Tarhona har traditionellt stått regimen nära men idag är allt osäkert.
Många unga demonstranter är ivriga att överge sedvänjor som rimmar illa med 2000-talet. Sloganen "Inget stamvälde" finns sprayat överallt på väggar i hela "Fria Libyen".

Egypten
2011-11 s 27-28
"Folkomröstning i Egypten"
Folkomröstningen om ändringar i grundlagen som påverkar den politiska utvecklingen i Egypten äger rum denna vecka, vilket har märkts på att olika politiska grupperingar tävlar om att påverka ett val, som faktiskt gör många ganska förvirrade. De väpnade styrkornas högsta råd, som styr Egypten, ger väljarna i uppdrag att säga ett enkelt ja eller nej till ca tio ändringar i grundlagen. President ska få sitta högst två mandatperioden om fyra år. En förlängning över 6 månader kräver folkomröstning. Om tilläggen antas ska de utgöra grunden för parlamentsval och presidentval i augusti.

2011-11 s 28
"ElBaradei ställer upp i det egyptiska presidentvalet"
Han kommer att nominera sig själv när nomineringarna börjar förutsatt att det då existerar ett demokratiskt system.
I förra veckan dödades ett drygt dussin människor och runt 150 skadades i sammanstötningar mellan muslimer och kristna i en av Kairos förorter. De bröt ut när några hundra kristna kopter demonstrerade mot att en kristen kyrka i byn Soul stuckits i brand. Attacken mot kyrkan påstås ha varit följden av stigande spänning i byn på grund av en kärleksaffär mellan en muslimsk kvinna och en kristen man.

2011-11 s 29-30
"Reform kan vara lika smärtsam som revolt"
Under Mubaraks såväl som Ben Alis regimer var ekonomierna i Egypten såväl som i Tunisien födkrokar för en liten krets kleptokrater och agenter. Egypten gjorde några försök att lämna planekonomin som dominerades av den offentliga sektorn och privatisera. Men privatiseringen favoriserade undantagslöst regimens anhängare som till exempel stålkungen Ahmed Ezz som var allierad med Mubaraks son Gamal. Privatiseringarna ledde till att regimen som byggde på militären och säkerhetstjänsterna expanderade sin bas. I stället för att lösa upp insiderekonomin valde regimen att vidga kretsen insiders. Det blev en korrumperad form av kapitalism och den stora majoriteten fick ingen del av pengarna. Idag skulle Egyptens ekonomi behöva växa med 10 procent om året i tio år. Egypten har levt på olja, bistånd, Suezkanalen, turism och hemskickade pengar.
Egypten behöver en ny omvälvning lika omfattande som den första.

Kultur
2011-11 s 30-31
"Finns det liv kvar i kulisserna?"
Filmstaden Cinecitta planerar en comeback och tänker spendera motsvarande 934 miljoner dollar på ett nytt hotell och en nöjespark, som tillsammans ska göra filmstudiorna mer konkurrenskraftiga. För att återvinna en del av glansen och magin satsar Mancini 244 miljoner dollar på nya kontor, ny utrustning, klippningsfaciliteter, hotell, restaurang och ett spa. 2014 kommer en temapark kallad Cinecitta World att öppnas på mark som företaget äger söder om huvudstaden. Projektet inkluderar berg-och-dalbana och evenemang som bygger på Fellinifilmer och klassiker som Ben Hur.
Skådespelarnas och filmarbetarnas fackförbund ogillar idén. De tror inte att investeringarna ökar antalet jobb i branschen och de tycker att det vore bättre att satsa pengarna på bättre filmteknik och inspelningsfaciliteter.